Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 19 juni 2017, 14:55:18 »

Jag vet inte hur bra prylar Nibe kör med, men dom bättre invertrarna verkar ha en verkningsgrad på 95-96% vid nominell effekt. Så om kompressorn drar 3kW på fullast så blir det ca 150W som ska kyla bort.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 juni 2017, 14:12:16 »

Tack.

Har du någon aning om hur stor andel som kan bli värme?
Min fråga till Nibe fick inget svar på den punkten, de bara bekräftade att den satt på kondensorn.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 19 juni 2017, 13:48:22 »

Uffen, tyristorerna i en inverter blir nog VÄLDIGT varma, så en avkylning  mot kondensorn som håller 30-55 grader är nog helt OK jämfört t.ex. med en fläkkyld kylfläns som man hittar i vanliga invertrar.
Den värmeeffekt som avgår via gallret är nog försumbar jämför med den som förs över till kondensorn.

Tyristorer hittar man knappast i en inverterstyrd värmepump, annat än möjligen i en mjukstartkrets.
Sådana komponenter användes i frekvensomriktare och motorstyrningar på 70-talet (t ex dåvarande SJ:s äldsta frekvensomriktare för järnvägsdrift, s k cycloconverter), men i värmepumpssammanhang är det rimligtvis frågan om MOSFET eller möjligen IGBT.
En typisk värmepumpsinverter består grovt räknat av följande kraftkomponenter:
Först ev mjukstartanordning - kan röra sig om antingen ett NTC-motstånd eller ett fast motstånd som kan bryggas över av en triac eller reläkontakt.
Därefter en likriktarbrygga - vanliga kiseldioder. Behöver vanligtvis ingen kylning.
Effektfaktorkompensering - en slags step-up-spänningsomvandlare vars uppgift är att se till att invertern drar sinusformad ström från elnätet. Kraftkomponenterna i den brukar vara en rejäl MOSFET och en snabb kiseldiod. Dessa komponenter utvecklar en del förlustvärme och brukar sitta på kylfläns. Eventuellt kan det behövas kylning för spolen i spänningsomvandlaren också.
Sedan glättningskondensatorer - ett antal parallellkopplade elektrolyter.
Och till sist en trefas H-brygga med 6 st  MOSFET (eller, som sagt, kanske IGBT), som växelriktar mellanledsspänningen innan den tillförs till kompressorns motor. Denna är oftast utförd som en stor hybridkrets, och det är i den större delen av inverterns värmeutveckling sker, så den är alltid monterad på kylfläns.
Skrivet av: Pednor
« skrivet: 16 juni 2017, 10:32:15 »

OM nu det 25FOCUS (har inte kollat) skriver stämmer, att det är mot kondensorn det växlas så behöver vi inte diskutera hur varmare brine påverkas, men jag kollade upp det i alla fall, och enligt energimyndigheten så minskar COP med ca 10% om man sänker brine med 5 grader.
Alltså ca 2% sämre COP/grad kallare brine.

Men så länge man värme kondensorn (framledningen) med 50W så får man ju tillbaks varenda watt värme som spills i invertern, och det är ju huvudsaken för ägaren av värmepumpen, för tillverkarna är nog de där hundradelarna eller tiondelarna som det påverkar COP i tekniska specifikationen viktigast.
Samt förstås att invertern inte går för varm.
Jag hann ju bli upprörd o tänkte hur kan man slänga bort en massa värdefull energi. Tur jag missuppfattat det hela. Hur som helst visar beräkningarna att värma brine ger en förbättring av COP eller snarare en återhämtning av COP jmft med att inte ha ngn FRO men att det mesta av spillvärmen går till spillo. Det måste vara helt rätt att ta tillvara den spillvärme FROn genererar på kondensorsidan, vilket också beräkningarna visar.
En typisk FRO ligger väl på en 95-97% verkningsgrad så helt klart blir det en del fin elenergi som som inte passerar genom kompressorn. Återvinning av den spillvärmen lindrar väl situationenmen det väcker då mina funderingar, FRO är det värt det ? Hur som helst är det en intressant utveckling, blir intressant o se om det är framtiden eller ett sidospår med FRO.


Skrivet av: Rickard
« skrivet: 16 juni 2017, 07:22:25 »

Du verkar vara dåligt påläst när det gäller CE-märkning.
Bara för att alla ingående delar i en maskin är CE-märkta så innebär det inte att maskinen är CE-märkt, alla som monterar ihop två CE-märkta prylar och säljer dem som "EN" måste göra en ny CE-märkning för den maskinen.
På samma sätt behöver inte alla ingående delar vara CE-märkta, utan tillverkaren av en maskin kan sätta in ej CE-märkta prylar och sedan CE-märka maskinen i sig - vilket vi kan vara helt säkra på att Nibe gjort med dina värmepumpar.
(Och ja, jag kan en del om detta eftersom jag själv utvecklar, tillverkar, CE-märker och säljer produkter)
Invertrar till värmepumpar kan vara mycket enkla, förlusterna är mer eller mindre ovesäntliga då de återvinns, dels som i detta fall, mot kondensorn, och dels (om utsignalen är oren, vilket kan ge kompressorn större förluster) genom att värmen i motorlindningarna värmer köldmediat intern i kompressorn.

Uffen, tyristorerna i en inverter blir nog VÄLDIGT varma, så en avkylning  mot kondensorn som håller 30-55 grader är nog helt OK jämfört t.ex. med en fläkkyld kylfläns som man hittar i vanliga invertrar.
Den värmeeffekt som avgår via gallret är nog försumbar jämför med den som förs över till kondensorn.

@944_Driver
Jag delar din uppfattning om att det kan röra sig om de siffrorna du nämner, några procent av kompressorns driveffekt som måste kylas bort
vid 4 kW tillförd effekt och 16 kW uteffekt skulle det ge följande påverkan på COP:
16/4 = COP 4
16.2/4 = 4.05 (de 0.2 kW är värmen som återförs till kondensorn från invertern)

Med en drifttid på kanske 4000 timmar och en snittåtervinning på 100 W så blir det en besparing på 400 kWh/år, minst lika mycket som de nya snåla cirkpumparna bidrar med.
Och numera är det ju lag på att dessa skall monteras...
Att strunta i denna typ av återvinning vore enligt mitt sätt att se det rena tjänstefelet.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 21:38:33 »

En sak till kan du se typbeteckning samt alla data om det finns på skylten , att det står CE är ingen garanti för kvaliteten
endast att den har ett certifikat på el-säkerhet för att säljas inom EU
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 21:13:54 »

Tack för bilderna  , bilderna visar att det är ett öppet system för ventilation av den samt någon form av extra
den sitter nog där för att förångaren är väl isolerad med armaflex , det blir ju en massa kondens där och då går det
inte ha en sådan sort monterad , den skulle i så fall vara i en kapsling på min IP 67 för att inte drunkna ,
det verkar som den är av lite udda sort , kanske kines för jag har inte sett något sådant utförande förut , kan i för sig
funka men ser väldigt enkel ut , nu vet vi att den sitter där , och det där med att den skulle värma på med sina
värmeförluster är nog tveksamt och öka någon COP tror jag inte mycket på , då förhållandet mellan delar är helt beroende av skillnaderna i temperatur 
Skrivet av: Uffen
« skrivet: 15 juni 2017, 20:56:25 »

Det var inte lätt att ta bild på den. Dom har packat prylarna ordentligt. :)
Det finns inga kylflänsar framåt,bara ett beröringsskydd. Däremot sitter den fäst på en tjock aluminiumplatta, ca 15mm tjock som i sin tur sitter mot kondensorn.
Jag tyckte det var så självklart att den satt på förångaren om den behöver kylning. Kan inte riktigt förstå varför man sätter något som behöver kylning på kondensorn? Sc:,h
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 20:15:22 »

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=52865.msg545343#msg545343
Dalkin gör visst så med KB enligt denna länk , finns det någon med en 1255:a som kan titta och kanske ta ett foto på inverten , tyckte det var flänsar utåt på den , då är den plan i botten mot växlaren , kanske bra anläggningsyta
förhoppningsvis då med pasta emellan , men effekten vet man inget om , framgår inte i manualer vad jag sett
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 juni 2017, 19:31:41 »

Kyls inte inverter prylarna av brine har för mig att jag läst nått sånt om Daikin i alla fall men förhoppningsvis är grejerna byggda för det.

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=52865.msg545343#msg545343
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 15 juni 2017, 18:45:13 »

Den stora frågan är väl egentligen hur mycket den här värmefunktionen förbrukar under sommaren när ingen värme behövs? Vore intressant att logga hur mycket den går på ett år. 

Vad gäller förlusteffekten som ska kylas bort kan man nog tänka sig att den är max 5% av elförbrukningen. 4 kW in ger 200 W förlust. Det krävs en rejäl kylfläns eller fläkt för att kyla bort om pumpen står i en varm lokal och elektroniken inte får bli så varm.

// Magnus
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 18:02:24 »

På min gamla arbetsplats hade vi gått om invertrar i ställverk, de hade rejäla fläktar för att kyla bort överskottsvärmen, och vi fick köra rejält med kyla i ställverken året runt.
Nu var ju vissa av dessa avsevärt större än på 16 kW, men ändå.
Att de inte skulle generera värme som en glödlampa ser jag som mycket osannolikt.
Har ställt några frågor till Nibe, förhoppningsvis får vi svar efter den 19:e någon gång.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 17:38:56 »

Inte enligt placeringsritningen för Nibe 1255 där sitter den på kondensorn , om den sitter på annat ställe i annan modell
kan jag inte svara på , har inte kollat :  kan vara så , sen det där med 50W är hypotes , vad som är verkligt vet nog ingen
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 juni 2017, 17:27:59 »

Du 25Focus behöver inte anklaga mig för att "hitta på", jag skrev ju klart och tydligt att effektförlusterna INTE fanns beskrivna, utan att mina siffror var antaganden.
Läs vad jag skriver och sluta med dina personangrepp.

OM värmen som behöver kylas bort är 50 W så kommer 50 W att föras över till värmesystemet, oavsett hur bra värmeväxlaren fungerar, annars kommer invertern att bli för varm och gå sönder.
Och om det nu skulle vara 50 W som behöver kylas av så blir COP 5.05 enligt mitt exempel.
Är det 100 W (inte omöjligt) så blir det 5.1 istället för 5.0.
Vore inte effekten på COP mer än 0.006 enligt pednors beräkningar så skulle de nog hellre ha kylflänsar eller fläkt för att bli av med värmen, för jag tror inte att det är gratis att ta fram en växlare som kyler med hjälp av kondensorn.

På en 12 V till 230 V inverter kan effektförlusterna vara så höga som 20-25%, men så höga tror jag inte att de är på en frekvensomriktare.
Den för inte över 50 watt till värmesystemet den för över 50 watt till brine systemet.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 16:58:21 »

Det blir väldigt svårt att debattera sakligt när du ena sekunden skriver att invertern kyls av kondensorn, och sedan att den inte behöver någon kylning.  :-\
Jag lämnar denna debatt tills jag har fakta om hur invertern kyls.
Att debattera utifrån dina påståenden är ju helt omöjligt då de ändras för varje nytt inlägg.  dontknow
Det är inte jag som sagt det , det har kommit i tidigare inlägg , sedan att om den behöver kylning
 så är det en helt fel  inverter som har monterats av tillverkaren av VP , billigare , mindre inverters har kylflänsar
på baksidan som är beräknade för den kylning som behövs genom konvektion av luften och någon ytterligare avkylning
behövs inte
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 16:40:29 »

Det blir väldigt svårt att debattera sakligt när du ena sekunden skriver att invertern kyls av kondensorn, och sedan att den inte behöver någon kylning.  :-\
Jag lämnar denna debatt tills jag har fakta om hur invertern kyls.
Att debattera utifrån dina påståenden är ju helt omöjligt då de ändras för varje nytt inlägg.  dontknow
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 16:34:01 »

Du 25Focus behöver inte anklaga mig för att "hitta på", jag skrev ju klart och tydligt att effektförlusterna INTE fanns beskrivna, utan att mina siffror var antaganden.
Läs vad jag skriver och sluta med dina personangrepp.

OM värmen som behöver kylas bort är 50 W så kommer 50 W att föras över till värmesystemet, oavsett hur bra värmeväxlaren fungerar, annars kommer invertern att bli för varm och gå sönder.
Och om det nu skulle vara 50 W som behöver kylas av så blir COP 5.05 enligt mitt exempel.
Är det 100 W (inte omöjligt) så blir det 5.1 istället för 5.0.
Vore inte effekten på COP mer än 0.006 enligt pednors beräkningar så skulle de nog hellre ha kylflänsar eller fläkt för att bli av med värmen, för jag tror inte att det är gratis att ta fram en växlare som kyler med hjälp av kondensorn.

På en 12 V till 230 V inverter kan effektförlusterna vara så höga som 20-25%, men så höga tror jag inte att de är på en frekvensomriktare.
Nu är det så att det finns något som kallas övergångsmotstånd och att dom satt den där den sitter är nog kanske enbart för att hjälpa inverten lite med avkylning , troligtvis inte , eller så var det den bästa platsen att fästa den på , troligtvis behöver den inte ha någon hjälp med avkylning , då det är en 3: parts detalj som inköpes  från annan leverantör och tillverkad för att klara sig själv i avseendet kylning
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 16:30:15 »

OM nu det 25FOCUS (har inte kollat) skriver stämmer, att det är mot kondensorn det växlas så behöver vi inte diskutera hur varmare brine påverkas, men jag kollade upp det i alla fall, och enligt energimyndigheten så minskar COP med ca 10% om man sänker brine med 5 grader.
Alltså ca 2% sämre COP/grad kallare brine.

Men så länge man värme kondensorn (framledningen) med 50W så får man ju tillbaks varenda watt värme som spills i invertern, och det är ju huvudsaken för ägaren av värmepumpen, för tillverkarna är nog de där hundradelarna eller tiondelarna som det påverkar COP i tekniska specifikationen viktigast.
Samt förstås att invertern inte går för varm.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 16:18:25 »

Du 25Focus behöver inte anklaga mig för att "hitta på", jag skrev ju klart och tydligt att effektförlusterna INTE fanns beskrivna, utan att mina siffror var antaganden.
Läs vad jag skriver och sluta med dina personangrepp.

OM värmen som behöver kylas bort är 50 W så kommer 50 W att föras över till värmesystemet, oavsett hur bra värmeväxlaren fungerar, annars kommer invertern att bli för varm och gå sönder.
Och om det nu skulle vara 50 W som behöver kylas av så blir COP 5.05 enligt mitt exempel.
Är det 100 W (inte omöjligt) så blir det 5.1 istället för 5.0.
Vore inte effekten på COP mer än 0.006 enligt pednors beräkningar så skulle de nog hellre ha kylflänsar eller fläkt för att bli av med värmen, för jag tror inte att det är gratis att ta fram en växlare som kyler med hjälp av kondensorn.

På en 12 V till 230 V inverter kan effektförlusterna vara så höga som 20-25%, men så höga tror jag inte att de är på en frekvensomriktare.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 16:02:04 »

Inte helt fel det du säger ,om KB ökar i temp så ökar även verkningsgraden , men i det här fallet så sitter
invertern klämd mot kondensorn  , det är den varma sidan , överföringen till VB är nog inte så stor som om den skulle sitta på KB , då det är skillnaden mellan temperaturerna som avgör vad som ska överföras och mycket som är möjligt
Skrivet av: Pednor
« skrivet: 15 juni 2017, 15:50:04 »

Du räknar som bror min , hur har du kommit fram till 50W  , ett antagande taget ur luften som du inte har en aning om vad det är för värde på det , och passar dig utmärkt att räkna på , så det kan komma till din fördel  och inte ett faktum , den överförning som kan ske med detta enligt dig , är vad jag förstår på den del av köldmediat som ska kylas av och inte värmas , och då blir återgång till kompressorn varmare , detta är helt fel , så det där med COP som du framför är helt uppåt väggarna och fel


Fast naturlagarna är väl inte riktigt så snälla att man får ut 1:1 på det man tillför brine.

Jag tänker så här:
Driveffekt     Brineuttag    Tot effekt   COP
1000w          4000w         5000w       5     

Fallet luftkyld FRO där man använder kylluft till lokalen:
1000w          4000w          5000+50   5,05

Brinekyld FRO:
Har lärt mig på forumet att COP förbättras ca 3%/grad brine
Mitt bergvärmehål ger ca 1260w/grad delta t
Tillför man då 50w till brine ger det ca 0,04grader varmare brine in=>0,12% högre COP
Cop 5 => 5,006  dvs  av de 50w som återvanns till brine går 6w ut i VB

Alltså:
Driveffekt     Brine uttag    Tot effekt   COP
1000w          4006w          5006w       5,006



Eller har jag tänkt fel....




Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 14:33:45 »

OM uteffekten är 5 kW och driveffekten 1 kW är COP 5.0
Om man återvinner värmen från invertern (50 W) så att uteffekten blir 5.05 kW så blir COP 5.05

En inte oäven förbättring i tävlingen om högst COP.
Du räknar som bror min , hur har du kommit fram till 50W  , ett antagande taget ur luften som du inte har en aning om vad det är för värde på det , och passar dig utmärkt att räkna på , så det kan komma till din fördel  och inte ett faktum , den överförning som kan ske med detta enligt dig , är vad jag förstår på den del av köldmediat som ska kylas av och inte värmas , och då blir återgång till kompressorn varmare , detta är helt fel , så det där med COP som du framför är helt uppåt väggarna och fel
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 13:44:13 »

OM uteffekten är 5 kW och driveffekten 1 kW är COP 5.0
Om man återvinner värmen från invertern (50 W) så att uteffekten blir 5.05 kW så blir COP 5.05

En inte oäven förbättring i tävlingen om högst COP.

Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 13:01:25 »

Eftersom du är så bra på att räkna , som du framfört här med en massa hit och dit i olika varianter samt vet bättre än andra om vad som ska vara i allt och inget , så räkna nu fram det ökande SCOP som du säger att det är , men om jag vore du så skulle jag inte framstå som någon bästis i alla lägen , du har en tendens att kasta sten i glashus , det kan bli så att något går sönder
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 12:53:18 »

Fick  enligt info här att inverten var vätskekyld , men det är den inte alls efter att ha tittat på konstruktionen
den är anläggningskyld  , det är en avsevärd skillnad på de olika sätten att kyla .
Inverten är monterad mot kondensorn som inte är speciellt kall , det är nog bra det för om den satt på förångaren har det utfallit kondens , det som är vanligt med inverters , och andra reglerdon för effekt , är att dom har kylfänsar på baksidan för att kyla bort den värme  som kommer av att den bromsar effekten till någon förbrukare och då uppstår en förlust som övergår i värme , kyls den inte av  så kommer den att brinna upp  , en varvtalsreglerad kompressor ska ha
olika frekvenz  och det blir en enorm påfrestning på inverten , med värme som följd .  Allt som har med bromsande effekt att göra skapar värme , så det man kan tillgodose sig av den värmen är nog en liten utopi , som av vissa säger höjer SCOP på något vis ,  det är försvinnande små mängder som skapas den vägen och skulle vara mycket kostsamt
att försöka ta tillvara det

Talar du inte emot dig själv nu?
Först säger du "en varvtalsreglerad kompressor ska ha olika frekvens och det blir en enorm påfrestning på invertern, med värme som följd", och sedan skriver du "det är försvinnande små mängder som skapas den vägen och skulle vara mycket kostsamt att försöka ta tillvara det"

Huruvida de tar tillvara på värmen i brine eller på varma sidan spelar egentligen ingen roll, det viktiga är att de återför värmen till systemet och inte bara ventilerar bort den.
Återförandet av den värme som invertern skapar ökar COP, hur mycket har så vitt jag vet aldrig redovisats, så det kan vi bara spekulera om.
Men när man ser hur mycket de snåla crikpumparna ökar COP så är det lätt att förstå att COP blir avsevärt mycket högre även om det bara rör sig om 50 W som kan återvinnas genom att kyla invertern med kondensorn.
Speciellt med tanke på att en varvtalsstyrd värmepump får så pass många drifttimmar som den får/år.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 juni 2017, 12:36:32 »

Vad är skillnaden? Hade jag en eplatron som var tvungen att gå tillsammans med kompressorn så skulle jag lika gärna kunna värma brine med den.
Om du värmer brine med elpatron kommer tempen stiga och den hämtar upp mindre energi ur berget bättre låta brine tempen vara det den är och spetsa framledningen med elpatron eller ännu bättre spetsa med el element.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 15 juni 2017, 12:09:50 »

Fick  enligt info här att inverten var vätskekyld , men det är den inte alls efter att ha tittat på konstruktionen
den är anläggningskyld  , det är en avsevärd skillnad på de olika sätten att kyla .
Inverten är monterad mot kondensorn som inte är speciellt kall , det är nog bra det för om den satt på förångaren har det utfallit kondens , det som är vanligt med inverters , och andra reglerdon för effekt , är att dom har kylfänsar på baksidan för att kyla bort den värme  som kommer av att den bromsar effekten till någon förbrukare och då uppstår en förlust som övergår i värme , kyls den inte av  så kommer den att brinna upp  , en varvtalsreglerad kompressor ska ha
olika frekvenz  och det blir en enorm påfrestning på inverten , med värme som följd .  Allt som har med bromsande effekt att göra skapar värme , så det man kan tillgodose sig av den värmen är nog en liten utopi , som av vissa säger höjer SCOP på något vis ,  det är försvinnande små mängder som skapas den vägen och skulle vara mycket kostsamt
att försöka ta tillvara det
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 juni 2017, 10:15:39 »

Vad är skillnaden? Hade jag en eplatron som var tvungen att gå tillsammans med kompressorn så skulle jag lika gärna kunna värma brine med den.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 juni 2017, 09:56:46 »

Tycker du det är bättre värma brine med elpatron än att värma element med elpatron.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 juni 2017, 09:27:43 »

Varför inte? Återvinner du till brinet så får du ju ut energin i huset där du vill ha den utan någon extra kostnad. Med en fläkt får du värmen i pannrummet vare sig den behövs eller inte. Dessutom ger nån tiondels grad varmare brine lite bättre COP...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 juni 2017, 09:14:28 »

Allt beror väl på vad ev fläkt drar min fläkt som sköter vent i hela huset drar ca 20-30 watt och så stor lär inte behövas men kylning utan fläkt borde vara att föredra på alla sätt. Att återvinna till brine är väl inte det mest effektiva jämfört med att nyttja värmen direkt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 07:59:02 »

Hur skulle verklig COP kunna bli högre om man har en fläkt istället för "gratis" brineflöde?
Med kylflänsar OK, om värmen behövs i pannrummet, men inte annars.
Sen finns ju risken att värmen inte behövs där värmepumpen står, men som sagt, framförallt tror jag det är att sätt att få maximal COP i labbtesterna som ligger till grund för den COP-siffra de kan presentera i marknadsföringen.
Nog tror jag det rör sig om några procents förluster som tas tillvara, men det verkar vara svårt att hitta info om detta, störst problem med förluster verkar finnas i motorerna om spänningen inte är "ren", men de förlusterna hamnar ju i köldmediat i en helhermetisk kompressor, så det spelar nog mindre roll i denna typ av applikation.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 15 juni 2017, 07:39:57 »

Verkligt cop borde bli bättre med kylning till luft och med rejäla kylflänsar behövs ingen fläkt och det kan väl inte vara så mycket värme det handlar om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 07:33:31 »

Ja, i vilket fall vore det dumt att inte tillföra värmen till systemet, även om det i vissa fall skulle ge lika bra/nyttig värme till huset om man kylde med en fläkt. OM det behövs mer värme där värmepumpen står.
Jag tror att det har med COP att göra, och den skall ju ändå kylas, det blir både bättre kylning med brine, och utan den extra strömförbrukning som en fläkt har.
Risken med så "kall" kylning är dock som påpekats att det skulle kunna bli kondensproblem.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 15 juni 2017, 07:21:37 »

Framför allt är det kanske ett sätt att få lite 'gratis-COP'? Elektroniken ska ju ändå kylas så istället för att blåsa ut värmen i luften med en fläkt så tillför man den till brinet så att energin ingår i den uppmätta verkningsgraden.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 juni 2017, 06:17:25 »

Kylningen av invertrarna har nog med systemverkningsgraden att göra, om de inte tar tillvara på restvärmen så skulle kanske COP bli lägre på de varvtalsstyrda värmepumparna än på "de gamla" on/off-värmepumparna.
Skrivet av: Uffen
« skrivet: 14 juni 2017, 20:29:57 »

Jag plöjde igenom elschemat och mycket riktigt så är invertern kyld i 1255/1155. Den sitter fäst mot förångaren så helt klart är att den behöver kyla. Att jag såg ett samband mellan inverter T och kompressorvärmaren beror nog på att kompressorn läcker värme till invertern när värmaren är påslagen.
Vad som styr påslaget till kompressorvärmaren förblir en gåta men det är nog så att när hela VP ställs i standby eller när sommar/pumpstoppet slår till går värmaren på. Under normaldrift kanske det räcker med spillvärme från CP och värmebärare?
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 14 juni 2017, 12:40:13 »

Daikin kyler kraftelektroniken i invertern med brinet vad jag också har förstått. På så vis tillför man ju också några hundra Watt till brinet.
Det var som tusan västskekylning på en så liten inverter   :)  då ligger den troligtvis på gränsen vad den klarar
och blir varm då , lite sniket tycker jag , annars inget fel med det
Jag har bara sett det på några stora  100kw i jobbet
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 juni 2017, 12:33:02 »

Nej inte riktigt , om du tänker på inverter så är den delen elstyrning  av kompressorn och kyls med luft  genom den , fläkt eller självdrag , kompressorn är inte en inverter , men kan uppfattas så av en del , den kyls invändigt av gasen efter den blivit kyld i konvektorn
Daikin har tyristorer som ingår i inverter styrningen som kyls av brine dvs en del av förlusterna återvinns vet inte hur det funkar på Nibe.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 14 juni 2017, 12:30:58 »

Daikin kyler kraftelektroniken i invertern med brinet vad jag också har förstått. På så vis tillför man ju också några hundra Watt till brinet.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 14 juni 2017, 12:21:47 »

Kyls inte inverter prylarna av brine har för mig att jag läst nått sånt om Daikin i alla fall men förhoppningsvis är grejerna byggda för det.
Nej inte riktigt , om du tänker på inverter så är den delen elstyrning  av kompressorn och kyls med luft  genom den , fläkt eller självdrag , kompressorn är inte en inverter , men kan uppfattas så av en del , den kyls invändigt av gasen efter den blivit kyld i konvektorn
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 14 juni 2017, 07:46:39 »

Kyls inte inverter prylarna av brine har för mig att jag läst nått sånt om Daikin i alla fall men förhoppningsvis är grejerna byggda för det.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 juni 2017, 06:33:31 »

Tänk goretex, det kräver större täthet att hålla ute fukt än vatten, så jag vidhåller att IP68 är det lägsta man bör ha för att vara någorlunda säker på att det inte kan kondensera.
Sen har du som vanligt rätt till dina uppfattningar, och läsarna får väl själva försöka förkovra sig och bilda sig sin uppfattning.

Fukt i AKTIV elektronik trodde jag annars vara väldigt ovanligt, då det som regel finns en egenvärme som gör att den relativa luftfuktigheten blir lägre inuti kapslingen än i luften som omger elektroniken.
Men kanske om det är en speciell miljö, och man har någon form av kyla i elektroniken som gör att den är kallare än omgivande luft.  dontknow
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 13 juni 2017, 16:36:23 »

Allt under IP68 innebär att fukt kan komma in och kondensera.
Nu är det så att dom grejer som det talas om , ska inte ligga under  vatten  som du säger med IP 68
Jag skrev faktiskt IP 47 det var fel , men det gick din näsa förbi , IP 45 räcker gott och väl för att vara monterad
i en del som har regnskydd , den är sköljtät , sedan att det kan tillkomma något i extraväg kan ingen göra något åt
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 juni 2017, 08:22:41 »

Allt under IP68 innebär att fukt kan komma in och kondensera.
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 12 juni 2017, 16:21:31 »

Jag har inbillat mig att invertertemperaturen är temperaturen i själva elektroniken eftersom det känns logiskt att leverantören av elektroniken vill ha koll på det för att inte överhetta enheten. Men jag kanske får tänka om där.

En möjlighet är dock att man vill hålla invertern lite uppvärmd för att undvika kondens i den, det råkade vi ut för på ett tidigare jobb och det blev inte alls bra...  :o

// Magnus
Jag tror inte att inverter resp. elektronik har något samband med temperatur , däremot kan elektroniken
håller koll på inverterns temp
En undran ,du säger kondens i inverten , är  den inte inkapslad min IP 47 och den sitter under tak så att säga ,
kondens kan nog bara bli om den inte är tät . så fuktig luft kommer in
Skrivet av: 944_Driver
« skrivet: 12 juni 2017, 16:13:45 »

Jag har inbillat mig att invertertemperaturen är temperaturen i själva elektroniken eftersom det känns logiskt att leverantören av elektroniken vill ha koll på det för att inte överhetta enheten. Men jag kanske får tänka om där.

En möjlighet är dock att man vill hålla invertern lite uppvärmd för att undvika kondens i den, det råkade vi ut för på ett tidigare jobb och det blev inte alls bra...  :o

// Magnus
Skrivet av: Uffen
« skrivet: 11 juni 2017, 11:20:26 »

Nyfiken som man är la jag några loggar på invertertemperatur jämfört med gradminuter. Jag loggade även VV-laddning för att se när kompressorn gick.
Det verkar som invertertemperaturen hålls på ca 30 gr när VP har uppnått pumpstopp i sommarmode (GM=0). Detsamma när man sätter VP i standby med huvudbrytaren.
Så fort fort VP återgår till normaldrift (börjar räkna GM) tillåts invertertemperaturen vara ca 25 gr vid avstängd kompressor.
Jag undrar varför man olika nivåer?  Sc:,h
Skrivet av: 25fOCUS
« skrivet: 07 juni 2017, 20:04:26 »

OK  du kanske har mera reda på det än mig , kyla är jag inte bekväm med , men vet om att värme på kompr. finns
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 07 juni 2017, 19:53:47 »

En del invertervärmepumpar lägger ut likström på kompressormotorns lindningar för att värma kompressorn vid stillestånd. På Foma/Amitime/Energicentra m fl så hör man att det morrar i utomhusdelen med några minuters intervall då det är kallt ute och kompressorn står stilla, jag har för mig att de sätter igång värmefunktionen då utetempen är under +4 °C eller något sånt.
På tidiga on/off-luftvärmepumpar som försågs med "vinterutrustning" av importör eller installatör i Sverige, så var en standardlösning att linda överbliven trågvärmekabel runt kompressorns nederdel och mata alltsammans via en klixonkontakt som slår till vid +2 °C.

Jag tror inte att ett "vätskeslag" pga kondenserat kylmedium i startögonblicket är särskilt farligt för en on/off-kompressor. Motorn har ju ändå så lågt startmoment att den knappt orkar igång av sig själv, och skulle det bli tvärstopp så blir det redan på första varvet innan den har hunnit få upp någon vidare fart. Så det man oroar sig för är snarare risken att olja som det har löst sig stora mängder kylmedium i kan fungera som skärvätska, kompressorvärmens syfte är alltså att koka bort kylmediet ur kompressoroljan före start.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!