Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 19 september 2012, 20:13:02 »

mitt framledningstemp BÖR vid -20 är 46 och mitt faktiska ÄR var vid samma tillfälle 45.
Detta med 22 grader inne och radiatorer.

Den absolut största fördelen med golvvärme är att det är jäkligt snyggt genom att man slipper radiatorer som sticker ut och potentiellt förstör möblering. Detta skall då ställas mot kostnaden och arbetet som krävs för installation.

Nackdelen som jag ser det är trögheten i systemet. Det är svårt att reglera och det måste alltid (jag kanske generaliserar men utgår bara från mina egna erfarenheter även om dessa måhända är begränsade) vädras när det uppstår övertemperatur pga besök eller bullbak.

En annan nackdel är de förutsättningar som krävs. Därför är det så mycket vanligare i samband med nybygge får man anta - utöver det rent estetiska som troligen är det som väger högst.

Gillar man klinkers är man ju nästan tvingad till golvvärme men också då att värma mer än vad man normalt sett gör  för att det upplevs kallt även vid typ 20 grader.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 19 september 2012, 16:25:40 »

Att man skulle spara energi genom att sänka temperaturen inne när man har golvvärme började el-golvvärme påstå för minst 30 år sedan, när den typen av golvvärme blev lite mer allmän.
Eftersom jag har lagt rätt många m2 el-golvvärme och i många fall har haft fortsatt kontakt med "kunderna" kan jag med säkerhet hävda att dom hushåll som har sänkt inne temperaturen är ytterst lätträknade. Jag är rätt övertygad om att det är samma sak med vattenburen golvvärme.
Så jag håller helt och hållet med Rickard
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2012, 16:05:40 »

Jag har varit på flera ställen där shuntgruppen stryper flödet in till själva golvvärmesystemet, vilket i sin tur gör att vattnet som går ut i slingorna kanske är 35 grader, men vattnet som går ut ur värmepumpen är 45 grader.
Själva konstruktionen på de vanligaste shuntgrupperna är sådana att man sällan får 100% flöde in i shuntgruppen/fördelarna.
Detta är naturligtvis inte bra, men samtidigt något man måste ta hänsyn till.

Bara för att vattnet är 45 grader så garanterar det inte att golvtemperaturen blir särskilt hög heller.
Vilken typ av golvvärme har du, i platta, eller i plåtar?

Till Uponor.

Bara för att något är allmänt vedertaget så blir det inte sant, det var också därför det var så bra när Nutek för många år sedan presenterade sin forskning som visade på att det var ca 7% dyrare att värma med golvvärme jämfört med radiatorer i de testhus de gjort sina tester i.
Detta var också en av anledningarna till att jag valde radiatorer i mitt system (utöver allt besvär som golvvärmen inneburit).

Jag anser idag att man, om man vill ha varma golv, mycket väl kan installera det om man har rätt förutsättningar med tanke på isolering, dränering o.s.v. - man att påstå att det blir lägre uppvärmningskostnader tack var det har jag ännu inte sett några övertygande bevis för.

Att som många gör, installera golvvärme i oisolerade källargolv bör direkt avrådas ifrån, då man på detta sätt får värma hela världen med sin golvvärme.
Skrivet av: sege
« skrivet: 19 september 2012, 15:50:45 »

Jag vet många med golvvärme som ligger på ungefär samma temp ut i kretsen som jag gör, trots att jag kör med radiatorer, jag klarar mig med 45 graders vbf vid DUT, ungefär samma som många användare av golvvärmesystem gör.

Fast det där kan väl inte stämma? Med 45 graders vbf lär man hamna på en bra bit över 27 grader på golvytan vilket inte alls är rekommenderat varken för trägolv eller fötterna?

Jag har aldrig haft över 35 graders vbf.
Skrivet av: UPONOR
« skrivet: 19 september 2012, 15:30:29 »

Rickard detta är något som är allmänt accepterat.
Jag återkommer ifall jag hittar något, tyvärr är det mesta vinklat och det kan därför inte tas seriöst ifall jag länkar något som forskning tagit fram åt oss.
Men syftet med inlägget var att det är många faktorer som man behöver tänka på, varken mer eller mindre och var därför inte tänkt som propaganda.


//MVh. Uponor
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 september 2012, 16:07:48 »

Kan du hänvisa till oberoende forskning som stödjer din tes, att golvvärme skulle vara mer energieffektivt, jag har aldrig ännu hittat några exempel på där man i faktiska tester kommit fram till att det skulle vara mer ekonomiskt.
Mer komfortabel, ja.
Och visst, värmer man med värmepump, och kan köra ut 5-10 grader svalare vatten, då sparar man, men det har ju liksom ingen direkt koppling till distributions-systemet.
Jag vet många med golvvärme som ligger på ungefär samma temp ut i kretsen som jag gör, trots att jag kör med radiatorer, jag klarar mig med 45 graders vbf vid DUT, ungefär samma som många användare av golvvärmesystem gör.
Skrivet av: UPONOR
« skrivet: 18 september 2012, 15:13:09 »

Hej!

Jag kan inte säga något om energieffektiviteten när det gäller de exakta förutsättningar som dessa forskare har anpassat sig efter, men för att ge några exempel som de inte tar tillvara utan att säga för mycket.

För det första så kan man ha en betydligt lägre framledningstemperatur med golvvärme än radiatorer och då jämför jag givetvis lågtempererad golvvärme mot lågtempererade radiatorer och även med lågtemperat golvvärmesystem så har det betydelse om man har exempelvis klinker, 14 mm parkett eller 30 mm massivt ekgolv.

När det gäller trögheten i systemet så är ingjutet trögt men för det första så justerar man inte rumstermostaterna särskilt ofta och dessutom finns det funktioner i reglersystemet som anpassar och lär sig hur rummet fungerar om och om igen för att anpassa sig efter årstider dessutom exempelvis Uponor Control System DEM.

Man har dessutom normalt en lägre inställd rumstemperatur på golvvärmen än radiatorer eftersom värmen kommer nerifrån och täcker hela rummet och att ens fötter uppskattar högre temperaturer än sitt huvud och som bekant stiger varm luft.

När det gäller isolering så är det relativt likvärdigt eftersom radiatorer är väldigt beroende av isolering i väggar och fönster medan golvvärmen är mer beroende av isoleringen i mark.

Detta var som sagt några saker som undersökningen inte helt anpassade sig och pga. dessa faktorer är golvvärme mer energieffektivt än radiatorer för en vanlig villa med en familj av typen medelsvensson.
//Mvh. Uponor
Skrivet av: cougar
« skrivet: 20 augusti 2012, 06:42:25 »

Att påstå att golvvärme i betong är trögt stämmer bara i dåligt isolerade hus och vid en uppstart. Har man bara en utegivare så hinner det galant med vid temperaturskillnader.

Ingjuten golvvärme ÄR trög, i alla hus.
sedan att golvtemperaturen hinner med att kompensera vid vanliga temperatursvängningar ute är iofs sant, men det är tex ingen ide' att försöka reglera bort tillfälliga temperaturhöjningar som sol eller uppvärming från köksmaskiner osv.
Undersökningen som TS refererade till i det första inlägget hänvisade till att nästan all energibesparing med radiatorer gentemot (ingjuten) golvvärme kommer från att termoststerna stänger och använder sig av yttre uppvärmning såsom solinstrålning och hushållsmaskiner, DET kan du inte använda dig av vid ingjuten golvvärme men däremot om du har spårskivor eller bjälklagsförläggning .
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 19 augusti 2012, 23:44:28 »

Att påstå att golvvärme i betong är trögt stämmer bara i dåligt isolerade hus och vid en uppstart. Har man bara en utegivare så hinner det galant med vid temperaturskillnader. Dessutom är det ett handhavandefel att hålla konstant innetemp. Vintertid med torr luft kan man hålla bra många decimaler under 20 och ändå ha bra komfort vid -30/-35.  Däremot kan det vara skönt att hålla 22-24 grader då höstfuktig luft lätt ger rysningar. Dessutom upplever man att golven inte känns kyliga men ej heller heta. Det blir rätt fel att stirra sig blind på grader när det är luftfuktigheten som avgör hur man upplever graderna. Ett fuktigt badrum som håller 19 grader när någon nyss har duschat känns rysligt kallt men är det 24 grader varmt känns det riktigt tryckande och bastulikt. Så varför ska man då hålla en konstant innetemp? För mig är det självklart att innetempen ska sjunka något med utetempen. Och är det inte så att sänkt innetemp ger största besparingen?
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 30 januari 2012, 00:19:58 »

tur man la klinker i stället för trägolv i garaget då.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 30 januari 2012, 00:17:41 »

Jag hittade ett pris på kork: 629 kr/m2. Trägolv är inte så mycket billigare. 
Vårt kök är ungefär 35 m2...  :'(
Skrivet av: sege
« skrivet: 29 januari 2012, 09:32:07 »

Bytte från hård billig laminat utan golvvärme i hela kåken till 14mm träparkett + golvvärme. Nuförtiden går jag barfota men förut var det minst vinterfodrade stövlar som gällde inomhus. :)

Fast om jag hade märkt skillnaden på laminat och parketten kanske golvvärmen fått en tanke eller två till. Bara det gjorde jätteskillnad.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 januari 2012, 22:57:56 »

Det får man en riktigt fin rad för!
Skrivet av: cougar
« skrivet: 28 januari 2012, 22:52:37 »

Hur stor prisskillnad, ungefär? Vi måste liks byta. Inte en vinter till med "isbana" i köket...  :P
Vi betalade 7000kr för  18kvm
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 28 januari 2012, 17:52:28 »

Vi la in ett sådant här korkgolv när vi renoverade köket: http://www.golvabia.se/Produkter1/Korkgolv/  varmt, mjukt och skönt att gå på och lätt att hålla rent, vi är nöjda men det var ju inte det billigaste...
Hur stor prisskillnad, ungefär? Vi måste liks byta. Inte en vinter till med "isbana" i köket...  :P
Skrivet av: cougar
« skrivet: 28 januari 2012, 17:18:17 »

Jag mins ett korkgolv som var populärt någon gång på 70 80 talet, det hette Kork o plast, ett korkskikt på och överdragen med lite plast. Det var ett mycket behagligt och lättskött golv även i kök.
Jag vet inte om det fortfarande finns kvar på marknaden.
Det är nog ungefär som det jag länkade till, kork under och lenolium som yskikt  Thumbsup
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 28 januari 2012, 17:10:56 »

Jag mins ett korkgolv som var populärt någon gång på 70 80 talet, det hette Kork o plast, ett korkskikt på och överdragen med lite plast. Det var ett mycket behagligt och lättskött golv även i kök.
Jag vet inte om det fortfarande finns kvar på marknaden.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 28 januari 2012, 16:23:57 »

Men ett korkgolv i ett kök låter... opraktiskt.   :P
Finns det överhuvudtaget korkmattor att få tag i numera? I sommarstugan hade man lagt in det när den byggdes, på 1920-talet. Varje bit var fastspikad med små nubb som satt med ca 1 cm mellanrum, och varje bit var kanske 50 x 25 cm eller nåt sånt. Mycket nubb blev det... (25 m2 trägolv under)
Vi la in ett sådant här korkgolv när vi renoverade köket: http://www.golvabia.se/Produkter1/Korkgolv/  varmt, mjukt och skönt att gå på och lätt att hålla rent, vi är nöjda men det var ju inte det billigaste...
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 28 januari 2012, 16:17:22 »

Har man stengolv fungerar det ju bättre med golvvärme.

När man går barfota på golv är det "Wärmeeindringkoeffizient" som är interessant. Thermal effusivity.

Det är inte bara värmeledningskoefficienten Lambda utan också den specifiska värmekapaciteten och densiteten som påverkar den där "värmeintrångningskoefficienten" respektive den termiska effusivitäten.

http://de.wikipedia.org/wiki/W%C3%A4rmeeindringkoeffizient
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 28 januari 2012, 16:03:13 »

Det finns en mängd olika laminat, en del mycket "hårda" och därmed kalla och mjukare och mindre värmeledande. Ofta är dom billigare även tillverkade med en metod som ger ett hårdare ytskikt, det är bara att åka runt och  kolla och "provkänna". Annars funkar ju plastmattor rätt bra i kök  ;).
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 28 januari 2012, 15:31:30 »

Men ett korkgolv i ett kök låter... opraktiskt.   :P
Finns det överhuvudtaget korkmattor att få tag i numera? I sommarstugan hade man lagt in det när den byggdes, på 1920-talet. Varje bit var fastspikad med små nubb som satt med ca 1 cm mellanrum, och varje bit var kanske 50 x 25 cm eller nåt sånt. Mycket nubb blev det... (25 m2 trägolv under)
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 januari 2012, 15:07:36 »

kork har kass värmeledningsförmåga och ska tydligen kännas ok för fötterna redan vid 10 grader.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 28 januari 2012, 10:49:41 »

Jag/vi har aldrig upplevt att vi tyckt att våra golv är kalla. Har man kalla golv beror det oftast på dålig isolering och drag eller att man har sten/klinker (som UPPLEVS som kallare) på golvytorna. I mitt hus har vi plastmattor, laminat och lite "stengolv" i källarvåningen.
Vi har trägolv nästan överallt och golvet känns helt ok även när det bara är 19,5-20 ºC inomhus mitt i vintern. Men i köket la förra ägaren in laminat ovanpå en 15-20 år gammal plastmatta. Det känns som att gå ut på en isbana ungefär, även sommartid, så att gå barfota är inte att tänka på så här års. Knappt ens i strumplästen. Rejäla sockar eller tofflor, annars känns det som om man förfryser fotsulorna.

Visst är laminat praktiskt i ett kök, men finns det nån sort som känns lika varm och skön som ett trägolv? Om inte får vi väl byta till trä i köket också.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 januari 2012, 01:09:58 »

vi vill ju inte dö kWh döden i alla fall  :,v(
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 28 januari 2012, 01:07:46 »

Är ni COP-sjuka allihop i detta forum?  :D
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2012, 21:45:29 »

och tänk va dyrt att konvertera till vattenburet och göra detta med hjälp av golvvärme.

Men jag som haft takvärme märker ju att huset var tänkt att existera utan radiatorer :/
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 januari 2012, 21:41:45 »

Jag/vi har aldrig upplevt att vi tyckt att våra golv är kalla. Har man kalla golv beror det oftast på dålig isolering och drag eller att man har sten/klinker (som UPPLEVS som kallare) på golvytorna. I mitt hus har vi plastmattor, laminat och lite "stengolv" i källarvåningen. Golvens temperatur är nästan exakt samma som rummets, och hos mig är det 20,5 grader. Jag har just nu mätt golvtemperaturerna och ca en halv meter innanför altandörren var det en halv grad kallare och lika vid entrédörren. I övrigt var det  i princip exakt samma temperatur. I källarplanet har jag ca 1 grad kallare och även där var golvens temperatur mycket nära rumstemperaturen, även "stengolven".
Och inget hindrar att man för ett bättre cop ökar på radiatorerna, det skiljer lite i kostnad att gå upp lite i storlek.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2012, 21:39:52 »

om man stirrar sig blind på COP vid DUT så är det ju en sanning som är svår att backa från!

men nu är ju inte COP allt :)

även hus med radiatorer har en tröghet men jag har noterat att ca 3 grader över och 3 grader under det normala templäget kan jag traversera ganska kvickt, dock med 16kw och termostater och en massa annat krafs :)

Men ska jag under detta eller över så börjar husets grundläggande tröghet, även om jag inte har golvvärme, att motarbeta i större utsträckning. Inte vetenskapligt men typ något i den stilen.

Svågerns ingjutna golvvärme är inte att leka med. Termostaterna är bara för att det ser snyggt ut i kopplingsskåpet.. eller nått. det är i alla fall inte till för kortsiktigt reglering så mycket kan man ju konstatera.

En omgång pommes och sedan är det 25 grader i köket. För att inte tala om alla dessa pumpar som verkar krävas :D

O andra sidan har man sådant ruggigt COP att man kan tillåta sig att öppna dörren för att vädra.  *roflmao*
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 27 januari 2012, 21:33:28 »

ett normalt dimensionerat låg temp system har beräkningsvärden 55-45. ingjuten golvvärme 35-28  -
vid - 7 i förångning lämnar en 8 kw vid 35 grader 4,11 i cop  vid 55 grader 2,56. enligt select 7

Wialex tycker jag verkar bra i deras prefade platter till hus man kan köpa . har lagt några sådana och det är mycket frigga åt alla håll och kanter
cocacola *vinkar*
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2012, 21:09:16 »

jag har 21-22 hemma med radiatorer och mina golv är 20-20.5 grader och upplevs inte som kalla.

Visst märker jag skillnad när jag går in i badrummet med golvvärme. Men för att ha 22 grader i badrummet krävs ju nästan 25 grader på golvet och då är det nästan för varmt på golvet för min smak.

Barn som vuxna går oftast barfota här hemma. Men det kan ha att göra med det här ventilerade nivellgolvet under vilket inomhus luft strömmar?

Förra kåken hade jag golvvärme så jag har inte så mycket att jämföra med, i modern tid.
Skrivet av: Topdoor
« skrivet: 27 januari 2012, 20:52:32 »

Men ack så skönt det är att gå på golv som är varma , mot för kalla,jag har hellre lite trögare värmesystem  o 10% sämre effekt varje år än byter mot kalla golv.Man ska njuta medan man lever . ;) ;D
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 januari 2012, 20:02:50 »

Det blir självklart billigare med radiatorer av lågtemptyp än med golvvärme, dels för att man värmer en mindre volym med radiatorerna (de har förmodligen mätt rumstempen mitt i rummet), och dels för att lågtempradiatorer inte kräver högre framledningstemp än vad golvvärme gör.
Det är min installation ett exempel på, jag behöver aldrig mer än 45 grader i vbf för att hålla huset varmt även när det blir under -30 grader ute.

Att temperaturen på själva golvet blir x antal högre med golvvärme förklarar ju att man värmer mer m3 i huset.
Dessutom får man mer energiförluster nedåt, ÄVEN om det är välisolerat.

Det förvånar mig att det inte skiljer mer än 10-15% till förmån för lågtempradiatorer.
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 27 januari 2012, 18:58:31 »

ingjutet är kalas om det utförs rätt.
 Det är sällan det händer, oftast är det alldeles för dåligt isolerat under och mot sidobalken vilket gör att förlusterna blir höga

Oftas vet man inte ens hur det är med isoleringen under plattan. Om man vill bygga in golvvärme i efterhand. Finns ju system med mycket låg bygghöjd ...

Man måste alltid ha information om isoleringen i golvkonstruktionen!
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 27 januari 2012, 18:12:31 »

I detta materialet citeras även två av varandra
oberoende forskare som hävdar att radiatorer ger en effektivare uppvärmning jmfrt
med golvvärme (15% bättre för enplanshhus och 10% för flervåningshus).


Det kan nog vara så. Har också läst flera sådana rapporter och även Christer Harrysson kom fram till detsamma.

Även jag skulle föredra lösningar med vissa radiatorer/värmeelement. Golvvärme är väl bara okej om golvbeläggningen släpper igenom värmen bra och plattan/golvplattan är isolerad mycket väl.

Är själv interesserad av detta ämne.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 27 januari 2012, 17:53:35 »

Men ganska kul för mig, det är lite av vad jag har försökt påstå med jämna mellanrum.  *vinkar*
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2012, 16:18:06 »

Nu var ju detta skrivet av någon forskare som inte hänger på forumet. Hade det vart någon av oss som skrev detta hade det varit historiens största köttben och vi hade haft 20 sidor kommentarer vid det här laget  *vinkar*
Skrivet av: cougar
« skrivet: 27 januari 2012, 16:02:15 »

Jag har frigolitspårsskivor ovanpå golvspån och det reagerar hur snabbt som helst. Min innetemp varierar, där innegivaren sitter, mellan 21,7-21,9 dygnet runt. Jag säger det duger för mig.

Ingjuten känns som det eventuellt kan bli trögare men undersökningen känns fel. Man kan inte bara säga 'golvvärme' utan att specificera upp vilken typ och vilket material ovanpå.

För mig var golvvärme självklart för att slippa fula element vid väggarna.
Precis min poäng, det är som att jämföra gamla gjutjärnsradiatorer på 200kg med nya i plåt, det är helt enkelt inte samma sak.
Skrivet av: sege
« skrivet: 27 januari 2012, 14:32:42 »

Jag har frigolitspårsskivor ovanpå golvspån och det reagerar hur snabbt som helst. Min innetemp varierar, där innegivaren sitter, mellan 21,7-21,9 dygnet runt. Jag säger det duger för mig.

Ingjuten känns som det eventuellt kan bli trögare men undersökningen känns fel. Man kan inte bara säga 'golvvärme' utan att specificera upp vilken typ och vilket material ovanpå.

För mig var golvvärme självklart för att slippa fula element vid väggarna.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 27 januari 2012, 14:09:54 »

Som hos mig då, men det blir kanon  ingen snö  varmt o skönt Thumbsup ;D
Jo, det är klart, daggmaskar och möss måste ju också ha lite varmt och skönt  :D
Det är ungefär lika effektivt som att ha en oisolerad kulvert, det blir ett fint snöfritt streck på gräsmattan...
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 27 januari 2012, 13:26:02 »

Som hos mig då, men det blir kanon  ingen snö  varmt o skönt Thumbsup ;D
Skrivet av: cougar
« skrivet: 27 januari 2012, 12:50:02 »

Ingjutet är kalas Thumbsup
ingjutet är kalas om det utförs rätt.
 Det är sällan det händer, oftast är det alldeles för dåligt isolerat under och mot sidobalken vilket gör att förlusterna blir höga
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 27 januari 2012, 12:02:09 »

Ingjutet är kalas Thumbsup
Skrivet av: knauer
« skrivet: 27 januari 2012, 10:01:20 »

Cougar: håller fullständigt med dig, man jmfr troligtvis slingor ingjutna i plattan med radiatorer och
att dessa herrar fått "forskningsanslag" fr. Purmo är högst troligt. Det är idiotiskt (ur tröghetssynpunkt)
att gjuta in golvslingorna i plattan, men trots detta gör nästan alla detta i sina nybyggen, inklusive mig huvuddunk.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 27 januari 2012, 06:36:52 »

sedan är det intressant vem som betällt undersökningen och på vilket sätt en genomförts, jag har läst högvis med undersökningar som blivit vinklade åt det det ena eller andra hållet beroende på vad beställaren av undersökningen önskar för resultat.
Purmos undersökning tillskriver nästan hela vinsten med radiatorer vs golvvärme att radiatorer är snabbare i sin reglerskvens, det går att nattsänka tempen osv. och det är sant att vissa golvvärmesystem är tröga men inte alla.

Ett ingjutet golvvärmesystem har högst förluster och blir extremt trögt, men det finns ju fler alternativ, spånspårskivor, frigolitspårskivor och injgutet i slipsatsen, skulle något av dessa sytem blivit jämförda i undersäkningen så skiulle resultatet säkert blivit ett annat
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 26 januari 2012, 23:50:55 »

ja du. Det kan bli en lång tråd det här.

För att kunna plocka hem den debatten krävs att övertala hela branschen i det närmaste. Jag borde väl begränsa mig till att säga att jag tycker det ligger viss sanning över detta. Men ett ämne är sällan så enkelt att det bara finns en sanning.

Om jag kör 2 grader varmare i snitt men i stället reglerar så att jag pytsar ut värmen bara precis så mycket som det behövs. Jag kommer få kortare gångtid men gångtiden kommer producera högre värme. Vart går gränsen när dom 2 graderna i högre temp tjänas in på den kortare gångtiden.


en tank kan hjälp till att korttidsbuffra. Värmen kommer fort när den behövs och stryps bort fort när den inte behövs i samma utsträckning. Många men kortare körningar. Pulver finns fort när det behövs och vi ger systemet andrum för reglering mot bufferttanken. Dom många starterna ger oss möjlighet att reglera värmepumpen väldigt tight kring börvärdet. Lågenergi tryckstyrd cirkulationspump som jobbar mot tanken och enkelt övergripande reglering på rumsnivå i form av strypning och löpande kortsiktig justering utifrån övertemp och andra behov. Varje körning ser olika ut. Ibland går integralen till 20+ ibland till 100+.

Alla VP tillverkare räknar med 3graders temp tillskott från de som bor i huset när dom dimensionerar värmepumpen. Men dom har ingen plan för hur man hanterar nattetid då alla som bor i huset helt plötsligt befinner sig i ett fåtal rum hela natten.

Har vi denna snabbhet och ett system som är optimerat för att reglera och skicka ut effekt på det sätt som beskrivs så ges vi också större möjlighet till kortsiktiga temperaturförändringar i syfte att spara gångtid och därmed pengar i direkt och indirekt form. Nattsänkning exempelvis.

Man skulle kanske kunna tänka sig att vissa ytor hanteras med fläktkonvektorer. Exempelvis garage eller andra hobbyytor där man har en basvärme och pangar på lite extra när rummet används genom rörelsesensor.

vafan vet jag
Skrivet av: knauer
« skrivet: 26 januari 2012, 23:36:10 »

På purmos hemsida (www.purmo.se) klickade jag på deras animerade fråga:
"hur man tjänar 15% energi". Där kan man ladda ner en PDF fil som heter
"värmeguide" som är en mkt intressant skrift som behandlar många aspekter
kring uppvärmning av småhus. I detta materialet citeras även två av varandra
oberoende forskare som hävdar att radiatorer ger en effektivare uppvärmning jmfrt
med golvvärme (15% bättre för enplanshhus och 10% för flervåningshus).

Figurer och diagram finns att beskåda i denna guide men låt mig citera forskarna
(som säkerligen sponsras av Purmo, skulle inte förvåna mig i alla fall...):

"Byggnader som värms upp med lågtempererade radiatorsystem förbrukar mindre total energi än
byggnader som värms upp med golvvärme, även när värmepumpar används som värmegenerator.
Skillnader i COPa-värden (COPa = Mängd värme levererad av värmepumpen dividerat med den
energi som krävs för att driva processen under ett år kompenseras av den högre energieffektiviteten hos lågtemperaturradiatorerna.

I värmebranschen lever fortfarande myten att om man har ett lågtempererat värmesystem måste man ha större
radiatorer. Men större är absolut inte bättre. I min forskning om värmeavgivare fann jag att till och med under den
kallaste vinterperioden krävs det snabba förändringar i värmeproduktionen för att hålla rumstemperaturen inom
det optimala komfortintervallet. Båda systemen ställdes in på 21 °C, den lägsta komfortgränsen för idealisk inomhustemperatur. Fig. 4.2 visar att när interna värmevinster på så lite som 0,5 °C upptäcktes, reagerade radiatorsystemet med sin låga värmeabsorption snabbt och höll rumstemperaturen nära inställningsvärdet.
Men för golvvärme med sin höga värmeabsorption var reaktionstiden mycket långsammare när värmevinster
upptäcktes. Det betydde att golvvärmen fortsatte att avge värme och höja temperaturen långt över den optimala, med starka okomfortabla fluktuationer. Faktum är att för att hålla rumstemperaturen närmare den optimala 21 °C, visar min forskning att enda lösningen är att öka inställningsvärdet för golvvärmesystem till 21,5 °C.
För många människor låter 0,5 °C kanske inte så mycket. Men när du tillämpar denna ökning varje timme, dagligen, under en hel vinters uppvärmningsperiod, mångdubblas siffrorna snart och alla förhoppningar om energieffektivitet bleknar bort.

Snabb respons på värmevinster och låga systemförluster är viktiga komponenter i energieffektiva värmesystem.
Individuell temperaturreglering i varje rum är också mycket viktigt, eftersom värmebehovet varierar kraftigt från rum till rum. Centralstyrning leder till för hög värme i vissa rum med efterföljande energiförluster. Min forskning rekommenderar användning av lågtemperatursystem för att minska systemförluster, liksom snabbreagerande värmeavgivare som kan kontrolleras individuellt eller per rum. I det perspektivet kan vi också säga att golvvärme är mindre effektivt och mindre energieffektivt, jämför med de resultat vi fick med radiatorer. Den generella slutsatsen av
min forskning är i själva verket att radiatorer är omkring 15 % effektivare i enplansshus och upp till 10 % i flervåningshus."

Vad säger ni om detta? :o

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!