Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 25 mars 2014, 16:11:12 »

Tantaloan tänder en brasa när det blåser 20m/s, pga golvvärme hinner inte innegivaren och VP med när blåsten börjar så då stör det inte ngn balans direkt under eldning och på natten sover man ju.  dontknow
Jag tänder en brasa ibland bara för att jag satt in skiten (kamin, skorsten och innegivare/RMU40) och eldar en så kort stund att det inte blir ngn negativ bieffekt på comforten.

Om jag skulle elda mycket och länge (8h?) så antar jag att det är för att spara elräkning (om man har gratis ved), då vet i fan hur man skulle gjort med golvvärme... Första 5 timmarna med faktor 6 och sista 3 timmarna med faktor 1,5?

Om man eldar mycket och länge enbart för komforten hade jag låtit bli att pilla på innegivaren o sedan tagit sovmorgon dagen efter för att vara säker på att golvet inte känns för kallt. :D

Men har man raddar så hade jag nog rekommenderat att hitta en lagom faktor för både solinstrålning och kamin samt avkylning pga blåst och sedan inte röt faktor, givare elelr VP ett dugg o bara njutit.  tummenupp

Men visst vill man optimera kan man ju springa och ändra som man tycker på faktorn. Det dryga är ju att det inte finns ngt generellt facit, alla fastigheter är ju olika på alla sätt och vis.  :'(
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 25 mars 2014, 12:15:10 »

Puckonen.
Det beror nog lite på hur man använder sin kamin också.
Vi eldar någon gång ibland för att det är trevligt att se på en eld. Bieffekten blir såklart värmen från kamien, rätt mysig den också iofs :)
I normalfallet så värmer jag huset med bara bergvärmen och då tycker jag att det fungerar bättre med innegivaren aktiverad.
Men när värmen från kaminen sprider sig så drar innegivaren ner tempen med någon grad i övriga huset som då blir svalt. Det blir inte direkt kallt, för utegivaren styr fortfarande upp tempen.
Kommer jag ihåg att ställa ner påverkan från innegivaren så märks nästan ingenting i de övriga rummen, ev så kan det bli lite varmare i dom men jag har inte mätt det (pga ökat flöde i radiatorerna).
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 25 mars 2014, 10:28:19 »

Det är väl just det innegivaren berättar o hur mycket VP skall bry sig styrs av storleken på faktorn .  Sc:,h Vill man att den skall ställa ned känsligheten när man eldar skall man inte ha aktiv innegivare utan enbart köra på utegivare, kurvlutning och förskjutning.  dontknow
Skrivet av: DennisCA
« skrivet: 25 mars 2014, 07:53:47 »

Skulle ju hjälpa om det fanns i värmepumpar en kaminfunktion. Jag tänker mig en funktion som innebär att man informerar VP'n att man nu har igång kaminen och då kan den antingen bortse helt från innegivaren eller ställa ner känsligheten för en viss tidsperiod.
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 24 mars 2014, 21:15:09 »

Originell idé om inte annat. :) Det är väl bara att pröva om tempen där är linjär med komforten i övrigt. Du lär ju inte kunna styra mot 21 grader, möjligen 23? Hemma siktar vi på 21,5 °C och frånluften i FLM är runt ca 24. Risken att du lyckas är väl lika stor som att du inte lyckas.  dontknow
Skrivet av: Småvarmt
« skrivet: 24 mars 2014, 11:43:39 »

Jag funderar på att sätta givaren i frånluftskanalen till min FTX. Kan det vara en bra ide?
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 24 mars 2014, 08:08:58 »

Jag har givaren i det rum som är längst bort från kaminen och termostaterna aktiverade i de rum som värms av kaminen
Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 22 mars 2014, 23:53:00 »

I praktiken är det ju omöjligt att svara på frågan, allt hänger ju explicit på just ditt hus egenskaper och förutsättningar.  dontknow

Vår kamin står i ett hörn av ett rum på ca 65 kvadrat, har satt vår RMU40 i direkt anslutning till detta rum men i "kallraset" från övervåningen (höga takhöjder och mer uttag av frånluft på nedervångng) gör att den svalaste luften "rasar" nedför trapphuset. Vår RMU40 påverkas av kaminen, men mer av kallraset. Faktor 1,5 på givaren för VP, golvvärme i gjutenplatta bär inte styras allas av aktiv innegivare.  a:gl Slingorna i det 65-kvadrat stora rummet är dessutom ej termostatstyrda utan fast instrypta, OM slingorna strypts av termostat pga flera timmars myseldande vill jag inte uppleva golvet svalt då det är kalkstensgolv på gjuten platta och ca 30 löpmeter höga ytterväggar och ett stort antal kvadratmeter fönster ned till golv.

Men så "centralt" som möjligt i huset där "centralt" inte behöver vara fysiskt utan värmemässigt om du förstår hur jag menar...  dontknow
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 22 mars 2014, 18:42:41 »

Jag har gjort en blandning av vad Zyberdude och Hjopek skriver och tycker att det fungerar någorlunda.
Min innegivare är lite för nära kaminen så den påverkas, jag ordnar det genom att ställa ner känsligheten på givaren. På de radiatorer som påverkas av kaminvärmen har jag satt termostater.
Jag tror att genom att stänga termostaterna så ökar flödet till de övriga radiatorerna och att dom då blir lite varmare.
En klar nackdel är såklart att jag ibland glömmer att ställa ner känsligheten och då blir det kallt i toaletter och sovrum. Tyvärr har jag inte hittat någon bättre plats för givaren (öppen planlösning) så jag får ta det omaket.

Kan du, så rekommenderar jag att du sätter givaren så att den inte påverkas av kaminen.
Skrivet av: Hjopek
« skrivet: 22 mars 2014, 16:04:36 »

Jag skulle sätta innegivaren i ett rum som inte påverkas av kaminen vid eldning, sedan termostater i de rum som påverkas av kaminen.
Då värms ju de rum som inte påverkas av kaminen normalt, alltså blir inte kallare eller varmare än normalt? Termostaterna ser ju till att ingen värme cirkulerar i radiatorerna som finns i kaminens räckvidd.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 22 mars 2014, 15:47:13 »

om du placerar den i det kallaste så kommer ju pumpen att värma de övriga rummen fastän det inte är "nödvändigt" och har du den i ett varmt rum så kommer ju de kalla rummen att bli ännu kallare.

Tips som har behandlats förr är att stänga av rumsgivaren då man eldar, så får pumpen göra sitt ändå, eller försöka få till en lagom känslighet på innegivaren.

Skrivet av: MaxMartin
« skrivet: 20 mars 2014, 22:14:57 »

Hej

Som rubriken lyder skall vi snart installera en kamin. Jag måste flytta värmepumpens innegivare därför att den kommer hamna precis bredvid kaminen. Var skall jag placera innegivaren för att få systemet att fungera bäst?
Idag har vi inga termostater på radiatorerna (förutom i garage och förråd). Nya termostater skall monteras.
Skall jag placera innegivaren i det "kallaste" rummet som ej nås av värmen från kaminen?

Förutsättningar:
1 1/2 plan hus byggt 1972
Bergvärme, Nibe fighter 1215-7

/Martin

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!