Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Josth
« skrivet: 01 oktober 2021, 12:16:53 »

I ett värmesystem med blandat golvvärme och radiatorer brukar man ha en shunt som tar ner temperaturen till den nivå som golvvärmen behöver. Alltför hög temperatur kan skada golvbeläggningen och flödet blir inte detta rätta med ojämn värme som följd.

Bergvärmeanläggningen kommer att bli underdimensionerad när den nya byggnaden kopplas in. Möjligen en risk för att borran fryser? Enligt kalkylprogrammet så blir inkommande köldbärarvätska i genomsnitt ca -2 °C. Blir inkommande -5 °C eller kallare stängs värmepumpen av om jag minns rätt. Väldigt viktigt att följa temperaturerna KBin och KBut vid drift. Hade varit bra om man borrat ett till borrhål lika djupt och bytt värmepumpen till F1145-12 men det går ju inte ihop ekonomiskt. Då hade man fått en energitäckningsgrad på ca 99% och effekttäckningsgrad på ca 77%. Nu blir det en energitäckning på ca 87% och effekttäckning på ca 40%.
Skrivet av: Jimlun
« skrivet: 30 september 2021, 13:48:38 »

Hej! Ny på forumet, hittat mycket matnyttigt här när man försökt förstå sig på hur ens anläggning ska fungera men tänkte jag skulle försöka få åsikter från andra om hur jag bör gå tillväga för att optimera min anläggning nu när jag utökat den. Så här kommer lite bakgrunds info:

Kommun: Piteå
Bergvärmepump: Nibe F1145-8 med separat varmvattenberedare (allt placerad i matkällare så takhöjden medförde att det inte blev en F1245 eller liknande)
Borrdjup: 180m
Driftsatt: September 2019
Tvårörsystem, stora radiatorer äldre typ.
1,5-plans hus, byggyta ca 70kvm (dvs. 140kvm golvyta) från 1936, spånisolerat, nya 3-glas fönster, utvändigt tilläggsisolerade ytterväggar ca. 50mm.

Anläggningen har fungerat jättebra men jag har inte sedan driftsättning laborerat speciellt mycket för att optimera anläggning då jag visste att anläggningen skulle nyttjas till en kommande komplementbyggnad i närtid. Nu 2 år senare är denna komplementbyggnad driftsatt och då vill man såklart optimera anläggningen. Så här kommer lite info om den komplementbyggnad som tillkommit:

Byggyta: 115 m2, dubbelgarage (50m2), gäststuga (25m2), hall/toalett (10m2), förråd (30m2)
Gjuten platta, golvvärme LK, 5 slingor, trådbundna termostater.
Kulvert 30m från huvudhuset till komplementbyggnad. Kulverttillopp kopplat i direkt anslutning till bergvärmepump på tilloppsledning, kulvertretur kopplat i direkt anslutning till bergvärmepump på returledning. Extra cirkulationspump på kulverttillopp med steglös injusteringsmöjlighet. Ingen shunt i komplementbyggnaden utan endast temperaturstyrning med termostater och bypass på golvvärmefördelaren.

Jag skulle gärna ta del av era åsikter om hur man bör gå tilläga för att få rätt flöden i kulverten mot komplementbyggnaden, som jag fattat det ska man sikta på ett ΔT på 5-10 grader. Sen vill jag ju även att flödena i husets radiatorer blir så bra som möjligt också, även här då sikta på ett ΔT på 5-10 grader. Ska man först försöka få "rätt" ΔT vid golvvärmefördelaren med termostaterna fullt öppna? Eller räcker det att man får ett någorlunda rätt ΔT vid golvvärmefördelaren och istället siktar på "rätt" ΔT mellan tillopp och retur vid bergvärmepumpen? Eller ska man försöka få rätt ΔT vid golvvärmefördelaren först och sedan göra samma procedur för radiatorslingan?

Ja frågorna är många hur man ska göra för att det ska bli så bra som möjligt. I dagsläget har jag ett rätt lågt flöde ställt på cirkpumpen som matar kulvertledning och bergvärmepumpen går på 70% för att pumpa runt i radiatorerna. Det är i dagsläget rätt bra innetemperaturer i huvudhuset och komplementbyggnaden men antalet kompressorstartet per dygn har legat på ca 30 st under 1 månad nu med en utetemperatur på ca. 5-12 grader och det känns som onödigt högt. Framledningstemp brukar ligga mellan 32-37 grader och ΔT enligt Nibe Uplink på ca. 8-10 grader. Temperaturskillnaden på tillopp och retur vid golvvärmefördelaren brukar skilja sig rätt mycket, när kompressorn går kan ΔT ligga på över 10 grader men när den inte går är det bara 2-3 graders skillnad.

Alla åsikter om hur man bör gå tillväga för att optimera anläggning är av intresse! Extra intressant om någon med liknande förutsättningar finns här på forumet som kan ge några tips!

Mvh Jim


 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!