Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 16 januari 2021, 20:30:34 »

Ja på första ide’n! Det funkar bra om man med en termostat kopplar in en resistans vid 2 grader och uppåt. Då visas tempen rätt vid lägre temperatur när frånluftsvärmepumpen är i drift. Det är ju kul men inte nödvändigt.

Det andra håller jag inte med om att jag får min intensiva on/off-period vid lägre temperatur.

Om frånluftsvärmepumpen tar över värmeproduktionen helt under två grader så kommer de 1,6kW värmeeffekt den levererar att gå åt och det blir få stopp. Om man styr den på utetempen borde den gå fullt och inte ta hänsyn till luftluftvärmepumpen som då automatiskt styr ner.

När man eldar i kakelugnen är man ju ändå hemma och då får man väl stänga av de andra  värmekällorna eller öppna fönstren för att lyla sig😅
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 16 januari 2021, 16:53:49 »

Det är därför en resistans ska kompletteras och inte finnas kvar när pumpen ska fungera.

Dvs från oändlig kyla till 2 grader ute är det sann temperatur. Från 2 grader och uppåt visar den alltid mer än 10 grader så den kommer över stoppet. Vad den visar då spelar ingen roll hur noggrant det är. Det är därför du ska ha en resistans som kopplas in och kopplas ur med extern teknik. Inte permanent.

Om det är styrsystemet inte är som du vill så är det tillverkaren du ska höra av dig till. Alternativt kasta ut pumpen och köpa en som uppfyller dina krav.
Tänkte lite på det med korta kompressorkörningar. Egentligen är det ju inget problem, det blir ju korta körningar för alla frånluftsvärmepumpsägare vid medel uppvärmningskrav. Bara att din intensiva on/off-period är vid en lägre utetemperatur.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 15 januari 2021, 20:28:01 »

Det går att seriekoppla ett motstånd på 6 kohm så visar givaren 10 grader när det är 0 grader och det fungerar som jag vill. Men tycker inte man ska behöva hålla på med Åsa-Nisse lösningar på moderna styrsystem. Tempgivaren är inte linjär så felvisningen kommer inte vara 10 grader hela tiden.

Någon har nog programmet så jag kan ändra den enda parametern som får allt att funka perfekt.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 15 januari 2021, 19:37:46 »

Ja de start och stopp blir inte roliga, möjligen att det blir hyfsat om du knäcker kurvan rejält så den "återställer sig snävt nog. Men inte säkert det går.

Du kan sätta en termostat som har känselkropp på sladd, sätt givaren i en liten kuldosa i utomhus i norr och dra kabel till termostatenheten som du sätter intill värmepumpen. Med lite tur har du en fyrledare till utegivaren idag och kan använda denna sladden som redan finns och leder till pumpen.

En produkt för styrningen, finns massa alternativ egentligen.
https://www.elbutik.se/product.html/termonic-allr--15-95c-16090-kapslad?category_id=788
https://www.elbutik.se/dokument/Termonic%20kapslad%2016090.pdf

Inte superbillig, men potentialfritt relä och ställbar hysteres och temperatur. Borde betala av sig trots priset.

Vad du ska ha för resistans kan du se med installatörshandboken/Rego-manual, mäta dig fram eller sätta vridmotstånd. Om du ska lägga till eller ta bort resistans ser du beroende på åt vilket håll resistansen går vid väderomslag.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 15 januari 2021, 18:39:08 »

Hej!
Vi har har 20 grader i sovrum där innegivaren sitter och 23 grader i vardagsrummet där luftluftvärmepump inställd på 23 grader och kakelugn finns.

Det blir en bra värme i hela huset på 150kvm i ett plan.

Man kan ställa ner värmekurvan så cirkulationen startar och lägger ut ca 24 grader vid 2 plusgrader. Men Då startar och stoppar kompressorn ofta för att hålla låg framledningstemperatur och luftluftvärmepumpen tuffar på som vanligt med hög effekt. Inte bra!

Jag vill istället att när väl frånluftsvärmepumpen startar vid temperaturer under 2 plusgrader så ska den arbeta som master och gå så mycket som möjligt och luftluftvärmepumpen bara stödja istället för en elpatron.

Bästa sättet att lösa detta är att sänka start värmepump (vinterdrift) till två plusgrader med elpatronen blockerad. Den orkar då leverera ca 32 grader och det räcker långt i ett lågtempererat system.  Tyvärr är den parametern hårdkodad och jag behöver programmet för att ändra.

Luftluftvärmepumpen sköter då hela värmebehovet ner till 2plusgrader ute med högsta effektivitet.
Vid lägre temperaturer jobbar frånluftsvärmepumpen fullt och är effektivast och får endast stöd av luftluftvärmepump och kakelugn.

Innetempgivare behövs för att styra ner effekten vid eldning.

Jag har testat detta körsätt manuellt genom att lägga in och ur semesterläge vid 2 plusgrader utetemp och det funkar bra. Men jag vill ha funktionen automatiskt.

Det är effektivaste körsättet.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 15 januari 2021, 11:36:18 »

Det finns möjlighet att ställa några parametrar och jag har testat max systemtemp(32C), maxtemp framledningstemp(32C), rumsgivarpåverkan(5K), rumsgivaroffset(-5K), temp vinterdrift(10C), gränsvärde direktstart värme(10K), fördröjning till vinterdrift(4h)
Jag tycker du testat saker som inte på något sätt skulle kunna lösa ditt bekymmer. Vet inte riktigt varför du gjort så.

Har du installatörshandboken?
Tyckte det var jättesvårt att hitta rätt manual, känns som de rensat nätet eller något.

Jag tror fortfarande du kan lösa detta.
Vid 10 grader, hur låg framledningstemperatur kan du välja där?

Teori:
Om start av värme är från en viss temperatur så ger den ingen värme alls om framledningstemperaturen är lägre än rumstemperaturen. Detta är vad du vill åstadkomma.

Jag vill att du ska få kanske 20 grader eller lägre framledning vid 10 grader. Sann framledning vid årets kallaste dag. Cirka 45-55 grader.
Sen knäcka ner kurvan runt nollan så den ändå inte ger värme trots det står att värme är på från 10 grader. Avaktivera rumsgivaren. Tror inte den kommer göra nytta för dig.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 15 januari 2021, 07:12:18 »

Det är denna inställning jag vill ändra till lägre temperatur två plusgrader då jag har en luftluftvärmepump som effektivare värmer huset vid högre utomhustemperatur plusgrader!
Det skiljer ca 15% i elförbrukning.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 01 januari 2021, 16:36:18 »

Jag ser ingen möjlighet att ”knäcka kurvan”. Det finns möjlighet att ställa några parametrar och jag har testat max systemtemp(32C), maxtemp framledningstemp(32C), rumsgivarpåverkan(5K), rumsgivaroffset(-5K), temp vinterdrift(10C), gränsvärde direktstart värme(10K), fördröjning till vinterdrift(4h)

Testar lite olika. Jag kunde koppla bort innegivaren och kanske lyckas hitta ett läge där det går ut 25 grader på elementen vid fryspunkten och sen ökar med lägre utetemp men jag vill kunna använda innegivaren. Så det är parametern vinterdrift som är den bästa om man kan göra det möjligt att sänka den från 10C till 0 grader. Jag vill ju att frånluftsvärmepumpen ska jobba fullt när den väl startats. Annars blir det onödigt många start och stopp på den vid låga framledningstemperaturer.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 31 december 2020, 01:08:41 »

Ett alternativ vilket man kommer åt är att öka rumsgivarens påverkan på regulatorn. Den går att ställa från 1-10 enheter.
Har testat att ställa upp den på max nu.
Börvärdet är på 20grader och ärvärdet i rummet är 21,5 grader efter att jag eldat och frånluftsvärmepumpen är på men regulatorn har själv stängt av värmekretsen. Tidigare var inställningen default på 3 enheter och då var cirkulationspumpen igång med framledningstempen 26 grader så just nu känns detta som en framgång. Återstår att se efter en tid hur det funkar.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 30 december 2020, 15:46:43 »

Elpatronen har jag blockerat så den går igång under 10 minus men det har inte inträffat ännu.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 30 december 2020, 13:04:32 »

Jag tänkte att du ville pillra med detta manuellt, vill du ha det per automatik så vet jag inget bra sätt.
Skrivet av: hullingen
« skrivet: 30 december 2020, 06:35:54 »

Jag har en 3800i och i den kan jag styra tillskottet att bara gå in under den utetemperatur jag ställer in.
Då gör den vv och värme så gott den kan med bara kompressor och resten styr jag upp med  LL-pumpen.
Har min står på +3 grader så vv inte ska sjunka för lågt.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 29 december 2020, 21:36:30 »

Jag har rumsgivare. Regleringen av rumstempen fungerar bra men löser inte funktionen jag vill ha att värmedriften går igång vid under nollan utetemp.

Man skulle kunna lura systemet genom att parallellförskjuta utegivarens värde 10 grader uppåt.
Men då får man ändra även parametern frostskydd motsvarande. Blir rörigt ha utegivare som visar 10 grader fel jämt
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 29 december 2020, 21:07:58 »

Installera rumsgivare på Bosch Compress-grejen.
Då kan du styra detta via din app genom att ändra börvärdet på rumsgivaren.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 29 december 2020, 19:23:38 »

Jag ska undersöka detta.

Det är dåligt att man inte kommer åt att ändra några parametrar via mobilappen. Det går bara stoppa och starta semesterläge samt ändra börvärde på rumstemperaturen.

Det borde komma en bättre app...

Jag vill kunna styra när man är bortrest vilken värmekälla som är i drift. Gör jag de inställningar du föreslog och den andra värmekällan blir defekt så kommer jag inte åt att ändra så det blir varmt i huset.

Luftluftvärmepumpen jag har är den energieffektivaste värmekällan ner till noll grader utomhustemperatur. Under det är det bättre frånluftsvärmepumpen får gå på full effekt  och luftluftvärmepumpen stödjer effektmässigt vid behov samt att ha elpatron bortkopplad.
Skrivet av: HBerggren
« skrivet: 29 december 2020, 12:09:51 »

I vinterläge, borde det inte gå att förändra värmekurvan så att den börjar vid 0 grader och sedan fortsätter som önskat? Dvs 20-25 grader framledning vid 0 grader utomhustemperatur.
Skrivet av: Skyflakes
« skrivet: 29 december 2020, 10:43:40 »

Hej!
Jag har köpt en Bosch compress 3000 frånluftsvärmepump.

Jag har ett problem.

Jag vill att den endast ska göra varmvatten och endast om utetemperaturen är minusgrader ska det gå ut värme till radiatorkretsen. Det går inte göra den inställningen. Det heter ”start  vinterdrift” och går att ställa ner till +10Celsius som lägst.

Anledningen att jag vill ställa ner start vinterdrift lägre är att jag har annan effektivare värmekälla och det är först vid minusgrader det blir effektivt för mig att använda värmedrift till radiatorerna.

Det är bara en parameter som måste ändras men den är låst verkar det som. Jättedumt.
Jag vill ha hjälp så jag kan ställa start vinterdrift till lägre än 10 plusgrader.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!