Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Fille
« skrivet: 27 september 2004, 15:46:37 »

Aha!
Tack för tipset, det ska jag prova direkt.(det där med givarna)Varför står det inte i instruktionerna, eller har jag inte läst ordentligt.

Besparingen som jag har gjort är ifrån 35000kWh till strax under 20000kWh, och då har jag två ungar som badar ganska ofta, jag har inte kopplat ur elen eftersom vi behöver vv.
Hade förr en kombi-panna som var först och främst en elpanna, men utav äldre modell, med vv-beredare.

Farsgubben har ingen riktig koll (det var lika där gamla pannan började läka) på energi åtg, men han säger att han spar lite iallafall, utan jag kollade in hans grejor, och tyckte att de funkade bra,  innan jag slog till.


Skrivet av: svenne
« skrivet: 27 september 2004, 13:22:46 »

jag bor i trollhättan, lät min lokale inst sätta in pannan/VP. hade tidigare en 14 år >:( albin el/olja som pga hål i botten tvingades byta i år. Jag gjorde tididgre slut på 2 kubiokmeter olja+ 10000 kWh el. u hoppas jag hamna på 14-15000 kWh totalt. Hur gick det för dig och din farsgubbe?

När det gäller givarna så är gången den att du kopplar ur innegivaren och låter utegivaren ge dig en värmekurvan som gör att det blir tillräckligt varmt inomhus. 8)
Därefter så väljer du innegivare tillåten i menyn och låter denna styra din inne temp. Detta för att innegivaren kan inte "dra på" mer än den av utegivaren inställda värmekurvan. ???
Jag har som sagt bara kopplat ur eltillskottet just nu då jag har en ganska låg VV förbrukning. Detta gör att den låga temp som blir räcker för mig.
Skrivet av: Fille
« skrivet: 27 september 2004, 12:43:49 »

Vad jag har förstått så kan man bara använda en givare itaget, antingen ute el. inne. Så jag kör med inne på våren (solinstrålningen bla.).och ute höst och vinter. Har kört i nästan 2 år nu,(farsgubben har en likadan, men har kört i nästan 3 år.)

Jo jag har pillat i undermenyn, men det var i början innan jag riktigt förstod hur vp:n fungerar.
Bla trodde jag att den skulle upp till 55 gr vid varje start, och inte var fjärde(vinter) för att sen anpassa sig efter framlednings tempen. Sommar så går den upp till 55 gr vid varje start (Vid husvärme från) för varmvattnets skull.

Var bor du?
Har du stoppat in din anl. själv?
vad hade du före?
Skrivet av: svenne
« skrivet: 27 september 2004, 11:43:52 »

Hej Fille,
vilka parametrar har du ändrat? Själv har jag bara stängt av tillskottet än så länge.
Har du pillat i menyn också (kod 831)?
Vad menade du med detta? Båda jobbar ju samtidigt, eller?
(med både inne och ute givare(synd att man bara kan använda en åt gången).

Själv har jag en 5,9. Hur länge har du kört din anläggning?
Skrivet av: Fille
« skrivet: 27 september 2004, 11:18:19 »

Hej Svenne!
Jo jag har mixtrat med inställningarna, och provat lite olika, min anl är en CTC eco el-CTC eco air 7,9, med både inne och ute givare(synd att man bara kan använda en åt gången)+strömbegränsare ( bra när det brassas käk, och diskmaskinen, tvättmaskinen "är tvunget" att köras samtidigt).
Skrivet av: admin
« skrivet: 25 september 2004, 00:48:41 »

Citera
Det finns säkert pumpar som klarar -10 grader och lägre utan någon form av tillskott,men då är det säkert helt andra effekter på dessa 15-20kW kanske med stora förångare t.ex och dom kostar säkert en hel del pengar.

Detta beror ju helt och hållet på husets storlek/energiförbrukning.

En luft/vatten-VP som ger 10 kW vid +7 grader ger ca 6 kW vid -10 grader, har man radiatorsystem som kan göra av med 10 kW vid +7 grader men ändå hålla huset varmt med 6 kW så är det inga problem.

Kan dock hålla med om att detta scenario inte är speciellt vanligt i befintliga uppvärmnings-system.
Om man däremot dimensionerar ett nytt vattenburet system så kostar det inte så många tusenlappar extra att dimensionera för en väl fungerande drift med en luft/vatten-VP.
Skrivet av: Roger
« skrivet: 24 september 2004, 19:58:47 »

Hej Jonas A !!

Efter ha kört en luft/vattenvärmepump snart ett år vågar jag nog påstå att ingen pump klarar av att värma upp ett normalstort hus under ca -5 grader utan att ta hjälp från elpannans mantelvatten som då shuntas in under driften till dina radiatorer.                                

Utan denna tillsats av värme skulle nog de flesta lufvärmepumpar inte klara av att värma upp ditt hus så därför går det fint att köra pumpen ned till -10/15 grader men copen är nog inte så stor då.

Det finns säkert pumpar som klarar -10 grader och lägre utan någon form av tillskott,men då är det säkert helt andra effekter på dessa 15-20kW kanske med stora förångare t.ex och dom kostar säkert en hel del pengar.

Roger

Skrivet av: svenne
« skrivet: 24 september 2004, 12:02:02 »

Fille, har en ganska nyinstallerad anläggning samma som din. har du mixtrat med inställningarna eller kör du standardinställningar? ???

Du verkar ha sparat mer än förväntan, hoppas att jag kommer att göra detsamma
Skrivet av: Fille
« skrivet: 24 september 2004, 12:00:02 »

Jag har en CTC eco air, dockad till en CTC eco el, som funkar utan problem ner till 10 minus gr, då den stänger av sig själv, och slår till elen.
Vi bor utanför Gävle, och har sparat över 15000 kWh (finns mer att göra på huset, så det kan bli mer) på att ta bort den gamla elpannan, det gör lite över 50%.
Så teoretiskt är det betalt och klart inom 4 år.
Trodde inte att det funkade så bra själv.
Skrivet av: admin
« skrivet: 23 september 2004, 18:51:20 »

De flesta som bor i landets södra delar och köper luft/vatten-värmepump verkar så vitt man kan utläsa i deras inlägg i forumet vara nöjda.

Några dagar/år stillestånd p.g.a. kyla spelar inte så stor roll, värre då här uppe i norrbotten där det kan vara -20 eller kallare i en månad eller mer.
Skrivet av: Jonas A
« skrivet: 23 september 2004, 12:42:06 »

Har idag en ibland läckande kombipanna och funderar på fjärrvärme (om det blir nån i området) eller en luft/vatten värmepump. Har för liten tomt för jordvärme och man kan vad jag hört inte borra eftersom vi bor på gammal sjöbotten och det är långt till berg(mao för dyrt).
Fungerar verkligen luft/vatten värmepumparna ner till -10 eller tom -18 (stiebel eltron) ? Tänkte ha en el-panna också men vill ju så klart att VP ska ta så mycket som möjligt.
Visserligen är medeltempen i dec - feb bara noll eller nån enstaka minus men det kan ju vara neråt -15 i några dagar ibland..
Följdfrågan blir om det hjälper med ack-tank för att lagra och eller skona värmepumpen?
/Jonas

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!