|
Ämnessammanfattning
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 juli 2024, 09:11:24 »
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 11 juli 2024, 14:10:17 »
...verkar lugnare.... och billigare..... att behålla de nuvarande elradiatorerna....
Ja, två grupper med radiatorer och/eller ny vp med varsin gärna automatiska jordfelsbrytare, samt något larm, så blir det inte iskallt och man behöver då heller inte färdas 30-40 mil x2 på stört. 👍 Små pengar egentligen, varför är allt så ogenomtänkt?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 11 juli 2024, 09:58:27 »
...verkar lugnare.... och billigare..... att behålla de nuvarande elradiatorerna....
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 juli 2024, 08:13:50 »
Köp en personskyddsbrytare: https://www.energibutiken.se/sv/elinstallationsmateriel/369-154--personskyddsautomat-personsskyddsbrytare-6a-till-16-a.html#/64-personskyddsbrytare-6aSäkring och JFB i ett och samma, kan sättas bara på värmepumpen. Om uttaget ute sitter på egen säkring kan du bara ersätta befintlig säkring med personskyddsbrytaren, men som sagt, du behöver nog 13 A. Kabeln mellan elcentral och uttag får inte vara för lång om du bara har 1.5 mm2 kabel, en tumregel brukar vara max 15 meter för att kortslutningsskyddet ska fungera. Vissa installatörer har ju elbehörighet och kan göra det utan nämnvärd kostnad, och vissa skiter i reglerna och kan göra det utan elbehörighet, så du får fråga runt lite.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 10 juli 2024, 21:55:19 »
Kanske lika många som motionerar alla vred/kranar/ventiler på värmen.
Jfb tar ju 10 sekunder att testa för alla 5 man har inne så är ju inte orimligt mycket tid
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 10 juli 2024, 21:36:42 »
Finns väl automatiskt återställbara jfb idag?
Jag skulle ha en helt skild på pumpen. Jag har en 300mA ute i elcentralen och den brukar också slå av ibland. Vet då inte orsak, men har inte jfb på allt i huset, men den som är ute släcker hela huset.
Ja, det verkar ju så! 👍 Hittade en från Hager, verkar kosta ungefär 2.000 kr mer. Jordfelsbrytaren har dessutom även en automatisk återstartsfunktion. Den kan lösa ut även på grund av temporära felorsaker som inte har orsakats av ett direkt jord- eller apparatfel i anläggningen. En inbyggd autostartfunktion känner automatiskt av om allt är normalt i anläggningen. Om frånslaget skett beroende på ett temporärt felfall och om inget permanent fel finns närvarande i anläggningen återstartas jordfelsbrytaren automatiskt. Vid permanent jordfel kopplas huvudkretsen bort och ska därefter isolationstestas. Om nedströmskretsen är felfri kan jordfelsbrytaren åter driftsättas och den automatiska återställningen avprovas. Intressant att läsa om temporära orsaker. Jag själv har en nästan helt omdragen installation och har alltid tyckt att orsakerna varit temporära (eller möjligen en felvänd totalblöt byggsladd någon gång 😉) Verkar även som brytaren skall motioneras minst 2ggr om året, vilket denna även ser till. Hur många gör det??
Skrivet av: Josth
« skrivet: 10 juli 2024, 20:26:03 »
Det brukar vara tillverkare av LLVP som anger att det måste finnas jordfelsbrytare enligt anvisningarna och har man ett jordat uttag på utsidan huset måste det givetvis skyddas av en jordfelsbrytare. Alltså minst en jordfelsbrytare i huset och gärna flera med uppdelning på t.ex. installationer ute respektive installationer inne i huset.
Om jordfelsbrytare löser ut då och då bör man låta en elektriker undersöka det hela om man själv inte kan komma fram till vad det beror på trots flera försök. Man kan t.ex. göra isolationsmätning och se om det finns brister i el-installationen.
Skrivet av: Torper
« skrivet: 10 juli 2024, 20:23:08 »
Tack.
Verkar Panasonic CZ35WKE för 21 400 kr eller HZ35XKE för 26 400 kr (utan ROT-avdrag) vara lämpliga modeller för mitt behov och är priset rimligt?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 10 juli 2024, 19:04:42 »
Du verkar påläst om el så jag frågar, om man bor i Danmark och har torp i Blekinge, hur tänker man då med Jordfelsbrytare, menar du en egen för denna säkringsgruppen och kanske då en lite okänsligare? Min enda gemensamma brukar lösa ut lite då och då, antagligen orsak att jag har lite "byggsladdar" utomhus...eller om det är åskan? , så jag stänger av alla säkringar utom till vpn, så slipper jag resorna (bara 25 minuter) att sätta på igen, på sommaren larmar inte min robot men jag har en GSM 220V kontakt till vpn som larmar året runt, bara tur det blev så. Och denna ligger på ett eget uttag!!
Skickar förresten nya vp larm om strömmen försvinner och den då tappar kontakten "med molnet"?
Finns väl automatiskt återställbara jfb idag? Jag skulle ha en helt skild på pumpen. Jag har en 300mA ute i elcentralen och den brukar också slå av ibland. Vet då inte orsak, men har inte jfb på allt i huset, men den som är ute släcker hela huset.
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 10 juli 2024, 17:57:26 »
Om du tittar på 35-modellerna är sannolikheten stor att ditt gamla vägguttag inte räcker till. Det måste vara ett jordat uttag skyddat av en jordfelsbrytare och det krävs oftast en 13 A säkring för enbart värmepumpen enligt specarna. Risken om man delar säkringen med annat är att den t.ex. löser ut när det är riktigt kallt på vintern och värmepumpen arbetar för fullt. En egen säkringsgrupp i el-centralen med fast installation till utedelen är den bästa lösningen.
Du verkar påläst om el så jag frågar, om man bor i Danmark och har torp i Blekinge, hur tänker man då med Jordfelsbrytare, menar du en egen för denna säkringsgruppen och kanske då en lite okänsligare? Min enda gemensamma brukar lösa ut lite då och då, antagligen orsak att jag har lite "byggsladdar" utomhus...eller om det är åskan? , så jag stänger av alla säkringar utom till vpn, så slipper jag resorna (bara 25 minuter) att sätta på igen, på sommaren larmar inte min robot men jag har en GSM 220V kontakt till vpn som larmar året runt, bara tur det blev så. Och denna ligger på ett eget uttag!! Skickar förresten nya vp larm om strömmen försvinner och den då tappar kontakten "med molnet"?
Skrivet av: Josth
« skrivet: 10 juli 2024, 12:09:44 »
Om du tittar på 35-modellerna är sannolikheten stor att ditt gamla vägguttag inte räcker till. Det måste vara ett jordat uttag skyddat av en jordfelsbrytare och det krävs oftast en 13 A säkring för enbart värmepumpen enligt specarna. Risken om man delar säkringen med annat är att den t.ex. löser ut när det är riktigt kallt på vintern och värmepumpen arbetar för fullt. En egen säkringsgrupp i el-centralen med fast installation till utedelen är den bästa lösningen.
Skrivet av: Torper
« skrivet: 10 juli 2024, 11:36:51 »
Tack.
Om det finns ett vanligt eluttag nära inomhusdelen, kan det då användas för att ansluta elen utan att man behöver spendera extra pengar på en elektriker?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2024, 11:22:19 »
Vi tar 27914 för hero 35 och 24894 för ninja 35, 25-modellerna är ca 1500 kr billigare i vår prislista. (Inget ROT-avdrag) Då ingår allt, förutom att vi inte får koppla i elcentralen, så antingen drar kunden fram en kabel till utedelen eller så driftsätter vi på skarvkabel så får kunden lösa fast installation senare. 4 meter rördragning ingår i priset. Annars går det ju hitta priserna på olika näthandlares sajter, kanske lite billigare, men som regel två olika företag inblandade, en som säljer maskinen, och en annan som installerar på löpande band mot låg ersättning.
Skrivet av: Josth
« skrivet: 10 juli 2024, 11:15:31 »
Med tanke på att huset är från 1900 och inte så bra isolerat tycker jag absolut att det är bäst med en 35-modell som ger lite mera värme. Blir bara en eller två tusenlappar mer än en 25:a.
Skrivet av: Torper
« skrivet: 10 juli 2024, 10:52:40 »
Tack så mycket för svaren. Jag har tittat på både Mitsubishi Hero och Ninja. Men jag har mest tittat på 25-modellerna.
1) Skulle det vara en bra idé att spendera lite extra pengar på 35-modellen?
2) Vad är ett rimligt pris på dessa modeller inklusive installation (och utan ROT-avdrag eftersom jag är dansk)?
Tack.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2024, 09:09:12 »
OK, då förstår jag. Ja, det är inte gratis med komfort och energibesparing. Köksnoran är inte heller gratis. Eller elradiatorer. Eller ett hus som sakta åldras för att det hålls för kallt.
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 10 juli 2024, 08:47:37 »
Avskrivning o service av investeringen, och utebliven ränta om man vill. Vill tillägga att jag tycker generellt det är en bra ide ☺️ om planlösningen är någorlunda öppen, och det finns många sämre investeringar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2024, 07:35:11 »
"Förbrukningen minskade inte" tolkar jag som att den blev oförändrad. Hur kan kostnaderna då öka?
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 10 juli 2024, 07:26:49 »
1) Varit i liknande situation, min förbrukning minskade inte. Så egentligen ökar nog utgifterna med ungefär 3.000 per år osv.
2) Håller med, jag valde först ett av två välrenommerade företag i min närhet, sedan en modell som båda dessa sålde och servade.
----- Några detaljer, Ställa temperaturen steglöst uppåt från 10°C är bra. Internet styrning o övervakning är bra.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 juli 2024, 07:10:52 »
Förbrukningen borde inte bli högre alls kan jag tycka. Vi skulle nog sålt dig en Mitsubishi Ninja 35 i det huset, men det finns liknande värmepumpar från Panasonic, Fujitsu, Daikin, Toshiba som kan göra jobbet också. Köp gärna från en lokal installatör så du har samma leverantör på maskin och installation, det underlättar om det blir nåt fel på maskinen under garantitiden. Kolla på generalagenternas hemsidor "Återförsäljare" så ser du vilka i närheten som representerar dem.
Skrivet av: Torper
« skrivet: 10 juli 2024, 01:21:13 »
Jag håller på att köpa ett fritidshus i Blekinge som just nu har direktverkande el. Huset är från 1900 och har krypgrund och är inte så bra isolerat men har termofönster. Det är ca 100 m² men övervåningen behöver inte vara så varm på vintern. Den nuvarande ägaren har hållit vintertemperaturen nere på ca 5 grader och har bara använt ca 3000 kWh per år med en del sommaranvändning och enstaka helger på vintern. Jag kommer att använda torpet på ungefär samma sätt som den tidigare ägaren. Huset verkar inte vara fuktigt men jag överväger att köpa en värmepump och hålla vintertemperaturen på ca 10-12 grader istället. 1) Kan man säga något om ungefär hur stor förbrukning jag kommer att få extra genom att höja till 10-12 grader men samtidigt byta till värmepump? 2) Har ni något förslag på en konkret modell som skulle passa mina behov?
På förhand tack - jag har redan lärt mig mycket genom att läsa på detta forum.
|
|
|