Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: larryd
« skrivet: 27 november 2008, 19:18:51 »

Tack...

tycker det var en bra förklaring. Har inte haft glädjen ännu att se när systemet spetsar med shunt/elpatron. (Det var nära häromveckan, men jag vred upp ett par grader på en L/L istället)

Tänkte ha panntemp/elpatron på max 55 ºC, och har nu systemdiff på 12 ºC. Det borde alltså vara åt h-skotta?

Skrivet av: Castrol
« skrivet: 26 november 2008, 21:10:23 »

Kul att du fråga om systemdiff, vilket jag tycker är ett luddigt begrepp i manualen.

Jag har tolkat detta som att styrningen behöver detta för att kunna beräkna framledning då el-patronen är inkopplad.

Vid drift utan el-patron styrs ju vp på retur tempen. Men då el-patronen är inkopplad "spetsar" EcoLogic med hjälp av shunten i pannan. Då pannans temp kan vara runt 70-80 ºC, och denna är inkopplad i serie, efter vp blir precisionen i shuntningen inte tillräckligt snabb om den först ändrar shunten och sedan måste "vänta in" förändringen på returen för att veta om shunten skall öppna eller stänga.

Utifrån manualen tolkar jag det som att den tar börvärdet på returen och lägger på det värde du angett i systemdiff för att få fram börvärdet för framledningen till radiatorerna.

Systemdiff har jag på 8 ºC

Jag har även inomhusgivaren inkopplad vilket påverkar börvärde, och jag tokar det som att det är framledningens börvärde som ändras vi drift med elpatornen, därav att det inte skiljer 8 ºC mellan börvärderna VPretur och framledning.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 25 november 2008, 22:40:54 »

Driftsinfo 2008-11-25, 21:44, Stockholm. (Börvärden inom parantes)
Ute -3 ºC
VP+elpatron inkopplad. Klara ca -2 till -3 utan elpatron.
Framledning 52 ºC (53 ºC)
VP fram 49 ºC (55 ºC)
Vp retur 43 ºC (46 ºC)
Hetgas 98 ºC
Innomhus temp 20,8 ºC
Drift senaste 24h: 23,35h
Antal starter senaste 24h: : 1st

Vad har du för systemdiff inställd
Skrivet av: Castrol
« skrivet: 25 november 2008, 21:46:20 »

Driftsinfo 2008-11-25, 21:44, Stockholm. (Börvärden inom parantes)
Ute -3 ºC
VP+elpatron inkopplad. Klara ca -2 till -3 utan elpatron.
Framledning 52 ºC (53 ºC)
VP fram 49 ºC (55 ºC)
Vp retur 43 ºC (46 ºC)
Hetgas 98 ºC
Innomhus temp 20,8 ºC
Drift senaste 24h: 23,35h
Antal starter senaste 24h: : 1st
Skrivet av: erp
« skrivet: 25 november 2008, 17:02:12 »

Om man har innetempgivare som jag så bör man väl inte strypa ner termostaterna i närheten av den? Fick reda på att förra ägaren här hade gjort det vilket fick den effekten att tempivaren aldrig rapporterade tillräcklig temp till pannan som därför fortsatte att skicka ut mer värme (fast att övriga rum var varma nog).

Nej, just det. Innegivaren ska sitta på ett ställe där man vill ha den inställda temperaturen, och det ska vara helt öppna termostat där. Sedan kan man sätta ner värmen i exempelvis sovrum och andra ställen där man vill ha lite svalare.

//Ronnie
Skrivet av: Gr1pen
« skrivet: 25 november 2008, 16:30:05 »

Om man har innetempgivare som jag så bör man väl inte strypa ner termostaterna i närheten av den? Fick reda på att förra ägaren här hade gjort det vilket fick den effekten att tempivaren aldrig rapporterade tillräcklig temp till pannan som därför fortsatte att skicka ut mer värme (fast att övriga rum var varma nog).
Skrivet av: erp
« skrivet: 25 november 2008, 15:51:15 »

Hej

EcoEl-EcoAir är inte alls så känslig för att termostaterna står öppna eller ej, eftersom pumpen kör mot pannvolymen till skillnad mot de som kör via växelventil direkt mot radiatorerna. Det är en bra idé att ha allt öppet när man justerar in systemet, men sedan är det inga problem att stänga eller strypa ner radiatorer som inte behöver stå öppna.


//Ronnie
Skrivet av: sgolsson
« skrivet: 25 november 2008, 15:39:35 »

Tack erp !

Nu har jag blivit lite klokare igen !

Javisst värmer jag större yta och jag har flera stora radiatorer - totalt har jag 18 st radiatorer av varierande storlek.
Skulle det hjälpa att få upp panntemperaturen om jag stängde av några radiatorer ?

Eller jag behöver kanske inte bekymra mig om detta överhuvudtaget, så länge jag får den värme som behövs.

Nu under inkörningsperioden med Ecoair/EcoEl, så har haft alla radiatorerna fullt öppna (enligt rekommendationerna), men jag behöver egentligen inte värma överallt.  I garaget t.ex har jag en radiator på ca 2 kvm, radiatorn i pannrummet behöver egentligen inte vara på.  Ytterligare några andra radiatorer hade jag avstängda eller på låg temp när jag hade oljepannan.

I hela övervåningen (100 kvm) har jag termostatstyrda radiatorer, som jag i vanliga fall inte har helt öppna, som nu under inkörningsperioden

Enligt fabriksinställningarna så är varningen för hetgas 130 grader.

Skrivet av: erp
« skrivet: 25 november 2008, 15:15:11 »

Hej sgolsson

Jag har cirka 150m² inkl gillestuga, hobbyrum och ett litet utrymme för panna, tvätt ovh dusch, som värms upp av vattenburen värme. Du värmer alltså ytterligare 90m².
Vilken framledningstemperatur man har spelar ingen roll när det gäller effektuttaget. Om du behöver 50º vid noll grader ute, kan du öka på antalet radiatorer, och då behöver du kanske bara 40º på framledningen. Ju fler och större radiatorer du har ju lägre framledningstemperatur behövs vid samma utetemperatur.

När man eldade med olja hade man 80-90 grader i pannan och kunde köra med 60-70 grader på framledningen. Byter man till fler och större radiatorer kan man köra med betydligt lägre framledningstemp och få samma värme.

Hetgastemperaturen beror på vilket köldmedie som används, jag har R407C, men du har R404A, det är den stora skillnaden på EcoAir Polar och den vanliga EcoAir. Min varnar för hetgastemperatur över 130º, din varnar säkert vid en annan temperatur, förmodligen lägre.

Rent allmänt är det så, att om pumpen går och går men pannan inte blir varmare, så måste energin som pumpen alstrar försvinna någonstans, och det enda stället som finns, är ut i huset, eller i varje fall ut utanför värmesystemet.

hälsningar //Ronnie
Skrivet av: sgolsson
« skrivet: 25 november 2008, 14:48:26 »

Hej erp !

Tack för alltid bra svar ! 

Men jag tycker ändå mina värden skiljer sig väldigt markant från dina. Härom dagen hade du gjort ett test och skrev då följande:

Har passat på att göra ett litet test, eftersom det har varit två dygn med likartad temperatur, runt -5º på natten och -2º på dagen.
Körde först ett dygn som vanligt med elpatron bortkopplad och sedan ett dygn med elpatronen satt till 3kW och 45º.

När elpatronen var tillkopplad läste jag av mitt i en körning på morgonen följande:

ute  -5º
rum  21,3(22)
panna  60(60)
framledn  53(53)
nedre panna  52(55)
hetgas  118º
vp in/ut  47/52

Pumpen startade 13 ggr och gick 20,5 timmar under detta dygn, elpatronen drog cirka 5kWh. Pumpen verkade klara värmen själv, körde varje gång till 55º, shuntfördröjningen var satt till 60 minuter, den började räkna ner vid flera tillfällen, men pumpen kom hela tiden ifatt innan shunten öppnade mot övre pannan, varför fördröjningen återgick till 60 minuter och aldrig öppnade


Vi har ju båda samma utrustning och husytorna skiljer sig ju inte så där mycket. Värmer du hela ytan ? Jag värmer ju ca 230 kvm.

Mina värden vid ungefär samma utetemperatur är följande:
ute  -3º
rum  21,0 (21)
panna  60(60)
framledn  47 (47)
nedre panna  49(55)
hetgas  80º
vp in/ut  44/49

Övre elpatron inkopplad (3 kW). Värmepumpen har gått kontinuerligt över 3 dygn.

Den största skillnaden är ju framledningstemperaturen. Eftersom mitt värde är mycket lägre än ditt så borde väl pumpen utan vidare kunna komma upp till 55 grader. 
Även hetgastempen skiljer en hel del.  Jag har aldrig sett att hetgastemperaturen går över 90 grader hos mig. Eller är det så att hetgastempen stiger ju högre framledningstemp som krävs ??

Eller kan man av hetgastemperaturen avläsa något ???
Skrivet av: Uddo
« skrivet: 25 november 2008, 14:26:16 »

Hej
 
Min maskin går i princip kontinuerligt från nollan och neråt. Huset förbrukar då 5kW och värmepumpen ger inte så mycket mer efter avdrag för avfrostning och varmvatten. Vid ca -3  måste tillskott in vilket CTC logiken inte hanterar så bra.

mvh Uddo
Skrivet av: Gr1pen
« skrivet: 25 november 2008, 13:34:44 »

Har nästan identiska siffror som skuggan_pm skriver här ovan. Tyckte också att det var konstigt att det blev så stor skillnad mellan 0 och -1 grad ute. Men nu ser jag att det verkar vara normalt. I mitt fall har jag en gammal skånelänga där även gästrum som finns i annexbyggnad värms upp via pumpen. Dock är termostaterna där nedskruvade helt. Vattnet verkar inte komma upp i mer än 42 grader nu när det är -1  till -2 grader ute (elpatron avstängd). Köpte huset i augusti så jag har inte lärt mej ännu hur systemet fungerar i kallt väder. Men ska prova att vrida på övre elpatron (manuella ratten på framsidan på pannan), vid nästa dusch.

Hur lång tid borde man behöva dra igång den innan man har varmvatten?
Skrivet av: erp
« skrivet: 25 november 2008, 12:09:04 »

Hej sgolsson

Att pumpen inte kommer upp i 55º beror på att huset förbrukar lika mycket eller mer, än vad pumpen ger, annars hade temperaturen stigit i pannan.
Vid temperaturer mellan -6º och 0º ska pumpen kunna ge varmare vatten än 49º, om det inte är något som tar lika mycket energi som pumpen ger.
Så även i ditt fall beror det på husets effektbehov.

//Ronnie
Skrivet av: sgolsson
« skrivet: 25 november 2008, 10:36:37 »

Hej !

Min EcoAir 107 PolarEdition har i princip gått utan avbrott nu i över 3 dygn (dvs över 80 timmar !) Bor i Borås och temperaturen har pendlat mellan 0 grader och minus 6 grader.

Att den går utan avbrott beror i mitt fall på att den aldrig kommer upp i 55 grader vid 4:e körningen, som nu alltså hållit på i över 3 dygn. VP in/ut kommer aldrig upp i mer än 44/49.

För att hålla innetemperaturen på ca 21 grader har jag en framledningstemp på 45-46 grader och har dessutom fått ta till lite spetsvärme med den övre elpatronen.

Tycker också att det är lite väl mycket med kontinuerlig drift så länge, men det skall kanske vara så.

Vad man undrar är ju om kompressorn tål kontinuerlig drift hundratals timmar, vilket det ju kommer att bli om temperaturen skulle hålla sig under noll grader i flera månader !!!

Kommer att kontakta CTC för att höra om detta.
Skrivet av: skuggan_pm
« skrivet: 25 november 2008, 08:52:36 »

Hej

Hur mycket det snurrar beror på vilket effektbehov ditt hus har.  Min går 24 timmar i sträck från -1 grad vilket enligt mig är alldeles för mycket. Vid 0 går den 16-18 timmar dvs mitt hus verkar dra 33% mer energi när temperaturen faller en grad  Sc:,h

Hur som helst husets energibehov bestämmer antalet timmar
Skrivet av: erp
« skrivet: 24 november 2008, 21:22:12 »

Hej

Vid 6-7 minusgrader går min pump cirka 22-23 timmar, vid -6º i helgen gick den 21,5 timmar. Vid minus 8-9 grader går den nog i stort sett hela tiden.

//Ronnie

Skrivet av: jojje1
« skrivet: 24 november 2008, 20:29:50 »

Vid vilken tempertatur går eran anlägging(ecoair) konstant. Min har 1 start och 23.6 timmars drifttid senaste dygnet. Bor i jkpg takten,så tempen har legat mella -4 och -8 ungefär. Är det normalt att den går  hela tiden vid dessa temperaturer?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!