Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 december 2018, 14:11:13 »

Jeg har ikke en IR-måler selv, men teknikeren målte på områder som var tydelig dekket i is (bla. sirkulasjonspumpe, ekspansjonsventil og påfyllingsventilene). Kan dette ha hatt noen innvirkning på måleresultatene?

Det fungerar när man mäter mot is eller frost. Is, snö och vatten kan betraktas som svarta ytor för värmestrålning. Men jag är ändå undrande över resultatet. Det blev så låga värden att lågtryckspressostaten skulle ha stannat pumpen om den fungerade som den ska göra. 

Det är ingen större mening med att mixtra med köldbärarpumpen. Skillnaden i COP och effekt mellan olika hastigheter är bara någon eller några procent beroende på typ av köldbärarpump.
Skrivet av: Per O
« skrivet: 16 december 2018, 13:24:19 »

Hei,

Anbefaler at du kjøper en IR temp. pistol på f.eks Jula. og eksperimenterer litt med å hva du får på KB inn etter noen dagers drift på trinn 1. Med de temperaturene du har er det permafrost i området rundt din kuldebærerrør. Tenker temperaturen synker mer når vinteren slår skikkelig inn. Et ekstra borehull er nok påkrevd, men frem til det er på plass, så tror jeg at eksperimentering med kulderbærer sirkulasjonspumpe er vel anvendt tid.

Personlig er jeg i en helt annen situasjon pga min kuldebærer ligger ut i sjøen, så min varmepumpe som er kjøpt for å avgi 5,5 KW har jeg modifisert slik at den avgir 8KW midtvinters. Dette går greit fordi jeg har en kjempegod varmeveksling, siden kuldebæren min går i sjøen.
Når det blir spengkulde får ikke du så mye varme fra din varmepumpe fordi borehullet ditt er underdimensjonert.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 december 2018, 10:28:49 »

Har ikke etylenglykol best egenskaper sammenlignet med andre frostvæsker?

Det stämmer, i synnerhet om strömningshastigheten är sådan att det blir turbulent strömning med glykol och laminär med etanol. I praktiken spelar det ingen roll eftersom det är en så liten del av totala värmeöverföringsmotståndet som ligger på slangens insida.

Ved å redusere hastigheten på kuldebærer sirkulasjonspumpen er målsettingen og få bedre varmeveksling nede i borehullet (KB ut tar lengre tid å sirkulere igjennom de 112m med rør, og blir varmere før den kommer opp igjen og blir KB inn).

Om man bortser från köldbärarpumpens elförbrukning blir det bäst COP med högsta fart på köldbärarpumpen. Har man en ny elsnål cirkulationspump är det bäst att köra den på högsta fart. Har man en gammal cirkulationspump är det inte säkert att högsta fart är bäst.

Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 15 december 2018, 23:18:34 »

Har ikke etylenglykol best egenskaper sammenlignet med andre frostvæsker? Propylenglykol derimot klumper seg til ved lave temperaturer og etanol blir mer tyktflytende ved lavere temperaturer (men er mer miljøvennlig?). Sirkulasjonspumpen står på trinn 2, det er den innstillingen som gir nærmest 3 grader i delta T. Jeg har ikke en IR-måler selv, men teknikeren målte på områder som var tydelig dekket i is (bla. sirkulasjonspumpe, ekspansjonsventil og påfyllingsventilene). Kan dette ha hatt noen innvirkning på måleresultatene?
Skrivet av: Per O
« skrivet: 15 december 2018, 22:19:26 »

Hei,

Rent kjøleteknisk så er det optimale blandingsforholdet på kuldebærer  -16 celcius. Teorien bak dette tallet er jo høyere innblanding med etylen, jo dårligere virkningsgrad får du på din VP. Hva speed kjører du på kuldebærer sirkulasjonspumpen ? Har du muligheter til å redusere hastigheten på kuldebærer sirkulasjonspumpen og se om KB inn blir noen grader varmere?

Du bør gjøre denne testen etter du vet hvor mange kuldegrader ethylen-glycolen holder seg flytende, da redusering av hastighet på kuldebærer sirkulasjonspumpen kan i verste fall medføre at varmeveksleren bunnfryser og kompressoren tripper. Anbefaler at du tapper av litt kuldebærer veske mens anlegget er i drift, slik at du får målt hvor mange kuldegrader , ethyleninnblanding din tåler.

Ved å redusere hastigheten på kuldebærer sirkulasjonspumpen er målsettingen og få bedre varmeveksling nede i borehullet (KB ut tar lengre tid å sirkulere igjennom de 112m med rør, og blir varmere før den kommer opp igjen og blir KB inn).

Måleresultatet fra IR kameraet på sirkulasjonspumpen tror jeg er basert på måle/bruker feil, da jeg mener det er alt for lave. Har du en sånn IR temp. pistol ?
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 15 december 2018, 14:52:59 »

Takker for svar! Da får jeg kontakte borrefirma til våren. KB inn er nå -5,1 grader.
Per O: Etylenglykol hvis jeg ikke tar feil. Hvordan det?
Skrivet av: Per O
« skrivet: 15 december 2018, 14:28:03 »

Hei Andreas,

Er det glycol/vann du har i kuldebærersløyfen ?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 december 2018, 18:35:19 »

Håller med om att ett extra borrhål vore bra. Det kommer att minska kompressorns elförbrukning och öka dess livslängd plus att behovet av tillsatsel minskar.   
Skrivet av: Per O
« skrivet: 13 december 2018, 23:29:52 »

Hei,
Dersom måleverdiene er korrekte, bør du få boret ett ekstra hull.
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 13 december 2018, 21:31:33 »

Pumpens effekt minskar ju vid lägre köldbärartemperatur så den ger inte 9,5 kW utan neråt 8 kW. Då är det helt rimligt att det är -4 in och -8 ut när borrhålet bara är 112 meter aktivt.

Mätningen med IR-kameran måste ha gett fel värden.
Er det en idé å borre ett nytt hull? Tilskuddselementene skrur seg allerede på ved -5 grader. Kuldebærertemperaturene blir vel ikke bedre gjennom vintersesongen heller?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 december 2018, 21:04:18 »

Pumpens effekt minskar ju vid lägre köldbärartemperatur så den ger inte 9,5 kW utan neråt 8 kW. Då är det helt rimligt att det är -4 in och -8 ut när borrhålet bara är 112 meter aktivt.

Mätningen med IR-kameran måste ha gett fel värden.
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 13 december 2018, 11:35:04 »

Hei, og takk for svar!
Effekten er 9,5 kW ved 0/35 og hvis den går riktig skal den dra ca. 3 kW når den går. Huset er på 385 kvadratmeter (godt isolert: 30cm i tak, 20cm i vegger) og ligger i Oslo.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 december 2018, 08:27:32 »

-17 är inte rimligt, pumpen skulle då ha stannat på grund av för lågt tryck i förångaren. Vad är det för effekt på pumpen och var ligger huset? Utifrån det och borrdjupet går det att uppskatta om köldbärartemperaturen är rimlig.
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 12 december 2018, 23:56:47 »

Da er kontaktor og hjelpeblokk byttet. Motorvern var av nyere dato så var ikke nødvendig å bytte. Men teknikeren påpekte at jeg hadde for kald kuldebærertemperatur. Temperaturmålerne/giverne mine viser for øyelikket KB inn -3,8 og KB retur -7,9, men han mente at temperaturene var mye lavere. Han hadde med et IR kamera og målte -17 grader på sirkulasjonspumpe og -20 på (sugegass)?, som er helt ekstreme verdier. Brønnen har en aktiv dybde på 112 meter. Er det mulig å ha så lave temperaturer på kuldebæreren? Ble anbefalt å installere frikjøling eller borre ett nytt hull for å bedre forholdene for varmepumpen. Har ikke helt troen på at frikjøling vil løse problemet, noen som har ideer?
Skrivet av: Per O
« skrivet: 03 december 2018, 07:58:29 »

Bare kjekt å hjelpe :-)
Bytt ledningene fra kontaktor til kompressor også :-)
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 02 december 2018, 12:35:56 »

Takk for hjelpen! Ny kontaktor blir installert til uken, så da blir det liv i varmepumpen igjen :)
Skrivet av: DonPablo
« skrivet: 01 december 2018, 23:06:26 »

16 år gammal pump, byt kontaktor k1 med hjälpblocket, byt även motorskyddet, så funkar det säkert i många år.
Skrivet av: Per O
« skrivet: 25 november 2018, 15:44:20 »

Den ledningen som er løs på bildet, har blitt utsatt for kraftig varme pga. "dårlig kontakt". Når det er dårlig kontakt, blir det varmgang. Isolasjonen på den løse ledningen som er skikkelig svidd. Det som vil skje med den er at isolasjonen vil smuldre av. Det er bare et tidsspørsmål når det skjer. Det er slik som dette som kan gi branntilløp i elektriske anlegg.
For å være på den sikre siden kan du bytte kontaktoren og ledningene til kompressoren. Ledningene på oversiden av kontaktoren (1,3 og 5) ser ikke ut til å ha fått varmeskade.
Vær nøye når du kobler inn ledningene. Det SKAL være blank og fin kobber, og du MÅ skru ledningene skikkelig fast i tilkoblingsklemmene. Gjør du disse to tingene riktig, så blir det ikke varmgang.

Neste gang du bestiller et service team fra Thermia: Forsikre deg om at de har med IR kamera, da klarer de å oppdage slike feil  8) 8) 8)

Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 25 november 2018, 12:52:58 »

Men hva er det som er problemet egentlig? Sist gang var serviceteamet fra Thermia her og de fant ikke ut hva som var galt? De byttet ut en kontaktordel for 300kr ca.
Skrivet av: Per O
« skrivet: 25 november 2018, 12:12:28 »

Hei,
De svidde ledningene kommer til å bli ett problem. Du bør kappe vekk det svidde dersom ledningene er lange nok, eller så må du bytte dem. Du må ha "fin kobberfarge" der du kobler ledninger.

Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 25 november 2018, 11:45:00 »

Hei, og takk for svar! Kontaktoren bråker ikke hele tiden så antar at det er den det er noe galt med. Alle koblinger har blitt sjekket i forbindelse med service for ett år siden, i tillegg har jeg tittet litt selv og det ser fint ut. Tror påbyggingsmodulen til kontaktoren ble byttet for et år siden, noe som kan ha fremskyndet kontaktor-problemet?
Skrivet av: Per O
« skrivet: 23 november 2018, 19:39:40 »

Jeg antar det er du som har trekt ut ledningen som er løs og litt svidd. Denne ledningen bør byttes, da isolasjonen vil smuldre opp på sikt pga. varmgangen. Jeg antar at "brummingen" er fordi den ene faseledningen hadde dårlig kontakt. Ledningen som går ut fra K1 nr:6 bør trolig også byttes, da det ser ut som den og har dårlig kontakt.

Ledningene som går ut fra K1 nr: 2, 4 og 6 er trolig faseledningene som går til scroll kompressoren.

Anbefaler at du åpner koblingsboksen der ledningene går inn på kompressoren, og ser hvordan det ser ut der.




Skrivet av: Per O
« skrivet: 23 november 2018, 13:51:42 »

Hei,

Anbefaler du slår av sikringen til varmepumpen og ettertrekker alle skruene på de elektriske koblingene.

På selve kompressoren må du sjekke at kabelsko ikke er løse. Dersom det er flate kabelsko kan det være at du må klemme dem forsiktig med en tang, slik at de har god elektrisk kontakt.
 
Skrivet av: tc75
« skrivet: 22 november 2018, 18:22:09 »

Dom börja brumma , bäst är att byta  K 1 ,  då det kan bli dålig kontakt i den på  en eller flera faser  , du måste ha samma fabrikat och typ då det finns en modul påbyggd , kolla  spänningen , står på en sida någonstans  230 V eller 400 V  spole
Skrivet av: AndreasNO
« skrivet: 22 november 2018, 17:23:22 »

Hei!
Har lagt merke til at det var noe elektrisk brumming bak dekselet til varmepumpen, så bestemte meg for å åpne opp for å se. Ser ut som om det er varmgang ved en kontaktor. Er det bare å bytte ut denne eller kan det være at det er noe galt med kompressoren? Den bråker mye mer nå enn det den gjorde da den var ny. Har bestilt service, men de kommer ikke hit før om to uker. Har fått stilt om pumpen til el-drift, noen som har synspunkter på hva som er galt? Dette er en Thermia 10kw eko modell fra 2002.



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!