0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
På sjukhusen VV-cirk kör dom upp tempen till 80-85C för slå ihjäl legionella var annat dygn , dom är väldigt noga vid ombyggnader VVS att koppla bort ej använda rör , det får vara max 10-20centimeter blindavstick
På sjukhus har de ansvar för infektionskänsliga patienter, en viss skillnad.Kan inte minnas att vi haft något utbrott på sjukhus. Däremot finns MRSA och andra multiresistenta bakterier på många sjukhus. Därav den höga tempen på vv, som används för att desinficera. Skållskador i vården är inte ovanliga, ibland med dödlig utgång. Skulle vi ha en så hög temp i våra hem, skulle ett rejält antal människor bli skållade varje år. En frisk person blir inte sjuk av legionella. Den infekterar personer som har nedsatt immunförsvar.
Citat från: svenske kocken skrivet 01 april 2017, 11:54:56Problemet med g:a vattenledningar som inte tas bort är väl bara ett problem på större byggnader. För dom allra flesta som är här på forumet och bor i vanliga småhus är det ett ickeproblem.
Problemet med g:a vattenledningar som inte tas bort är väl bara ett problem på större byggnader. För dom allra flesta som är här på forumet och bor i vanliga småhus är det ett ickeproblem.
I villor får det inte vara mer än max 55C enligt de nu gällande regler vid tappställe för att skållningsrisk inte ska uppstå , detta för att barn har en benägenhet att skruva på värmen för fullt , i övrigt bör tempen vara max 55C , annars går det inte att få ren stekpannan med fett , fett löses inte under 55C
Vilka regler menar du?Det borde vara den versionen som gäller och där står det så här:Installationer för tappvarmvatten ska utformas så att en vattentemperatur på lägst 50 °C kan uppnåsefter tappstället. För att minska risken för skållning får temperaturen på tappvarmvattnet vara högst60 °C efter tappstället.Temperaturen på tappvarmvattnet får dock inte vara högre än 38 °C om det finns särskild risk förolycksfall. Anordningar för reglering av tappvarmvattnet ska utformas så att risken för personskadorgenom förväxling av tappvarm- och tappkallvatten begränsas.
Ja, som sagt beror det om man har problem med legionella. Om man är kontaminerad alltså.Man ska ju ta vattenprov om man misstänker att man har Problem med legionella. Om antalet legionella är större än 100 KBE per 100 ml vatten kan man tolka det som problem.I vissa fall hjälper det inte ens med att värma varmvattnet över 70 grader i så fall.Det krävs ofta dyra åtgärder som UV-desinfektion eller väteperoxid (H2O2).
i övrigt bör tempen vara max 55C , annars går det inte att få ren stekpannan med fett , fett löses inte under 55C
Jag bukar inte tvätta stekpannan i varmvatten. Överloppsfettet hälls i en burk och resten i pannan brukar jag använda papper att torka bort och rent med. Sen kan det hända jag kör lite tvätt, ibland efteråt. Är jag idiot?