Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Puckonen
« skrivet: 18 februari 2013, 01:10:13 »

Tjipp!

Oavsett vilket märke du hamnar på så rekommenderar jag dig att borra minst 20 meter djupare och att skaffa volymtank så du får bra volym i systemet, det är de två sakerna jag ångrar själv efter att min pump snart snurrat ett år och sedan 2 månader är injusterad för huset. Det jag saknar mest efter första sommaren i huset är frikyla...

Min Nibe 1245-8 + FLM har inte använt en ynka minut elspets efter att jag slog av legionellakörningen, så djupare borra och volymtank är enbart för att optimera ytterligare och inget "behov". Planerar en mindre volymtank vid en av mina golvvärmefördelare och planerar att bygga garage och få det uppvärmt av pumpen mha en efterhandskonstruktion genom fasaden.

Ang varmvatten och badkar så kan man iofs tappa badet liiite långsammare så kanske man får ut ngn liter varmvatten extra, på Nibe bör man beakta funktionen "Tillfällig Lyx" som hos mina vänner tycks ge väldigt mycket extra varmvatten när vi är 6-8 personer som duschar efter sol och bad i trädgården. Jag har valt att ha en större vvb som komplement då frugan valt ett badkar på 475 liter. Återstår bara att göra klart sista badrummet så hennes badkar slipper stå på golvet i allrummet uppe och vänta på att få installeras....

/Anders
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 februari 2013, 12:54:57 »

Det är cirkus i den här branchen men litar du inte på din åf välj en annan som du får förtroende för.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 23:16:13 »

Ja det blir nog så. Att betala 130000:- till en ÅF som rekomenderar ett för grunt borrhål, som tydligen står och ljuger en rakt upp i ansiktet om vissa detaljer och att alla jämförelser mellan pumpar inte säger ett dyft känns inte bra. Frågar man 10 olika personer om pellets får man samma svar och tips. Det verkar vara cirkus inom värmepumpbranschen.
Skrivet av: Remo
« skrivet: 10 februari 2013, 22:56:21 »

Jaha...
Känns enklare att behålla pelletsen, då vet man vad man har i alla fall. Jag kör ju mot acktankar så inga problem med vv till bubbelkoppen. Det här med BVP verkar ju fullständigt omöjligt att re i, speciellt när energimyndighetens test tydligen inte säger ett dyft om hur bra pumparna är egentligen... jag ger upp...

Om du ska ha separat varmvattenberedare till värmepumpen så räcker varmvatten till från alla
kända märken IVT, Bosch, Nibe, Thermia mm. Och fråga om effektvakter är det så som Smurfen skriver, men du behöver inte byta till VP du har jo pellets.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 22:12:29 »

Jaha...
Känns enklare att behålla pelletsen, då vet man vad man har i alla fall. Jag kör ju mot acktankar så inga problem med vv till bubbelkoppen. Det här med BVP verkar ju fullständigt omöjligt att re i, speciellt när energimyndighetens test tydligen inte säger ett dyft om hur bra pumparna är egentligen... jag ger upp...
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 februari 2013, 21:23:27 »

Inte lika bra men nästan men skillnaden är så liten så det är inte avgörande. Men visst jag gillar 1245  tummenupp
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 18:48:41 »

Eftersom jag ska sätta in en bubbelkopp som säkert lär rymma runt 300+liter så lär det la gå åt dryga 200, kanske 230 liter när sambon ska bada själv. Hon är inte så stor :) Med Thermian lär vv ta slut vid en sådan tappning men NIBE:n ska ju fixa det. NIBE:n var väl grymmare på att värma vatten än Diplomaten?
Dessutom erkände ju tom. Thermia-ÅF att en Diplomat inte lär duga till om vi skulle sätta bubbelbad.
Menar ni att Diplomaten är lika bra på att värma vatten som NIBE:n?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 februari 2013, 18:16:00 »

Eftersom du "tror" mer på Niben och Nibe försäljaren tycker jag att du ska ta den, det är ju faktiskt viktigare att man får en "bra" installatör än vilken pump du väljer. Rätt installatör kommer att ställa upp och hjälpa dig om du behöver, medan "fel" installatör ser du inte skuggan av sedan han fått betalt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 februari 2013, 18:14:16 »

Men varför behöver Thermian en extern beredare och inte Nibe ? Effektvakten begränsar endast elpatron har du en tilltagen vp som inte använder elpatron gör den ingen nytta. Innegivare tycker jag är ett måste tummenupp
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 17:55:47 »

Men jaha? NIBE:n ska ju kunna pressa ut 260 liter vv, det säger ju smurfen ska räcka, har vi pratat om olika saker nu? Alltså det är extern vvb jag pratar om. NIBE:n behöver ingen extern vvb medan Diplomaten behöver det.
Ja effektvakt bör jag ha då jag bara har 16A och när jag drar igång cirkelsågen i garaget så blinkar lyset i vardagsrummet  ::)
Innegivare är ju inte nödvändigt men det vore ju kul att pröva den och se om det går att få bättre ekonomi med den, då vi eldar väldigt frekvent i braskamin.
Ja det blir nog 20m så blir det effektiva borrdjupet 140-145m, totalt 165m.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 10 februari 2013, 14:44:04 »

Om du behöver använda effektvakten beror helt på vilken huvudsäkring du har, och som Smurfen skriver behöver du vvb till Thermian så behöver du även en till Niben. Tror du att du behöver mer varmvatten än normalt behöver du en extern varmvattenberedare till bägge pumparna, och då naturligtvis INTE en elberedare utan en som laddas av värmepumpen 
Skrivet av: SW
« skrivet: 10 februari 2013, 14:24:22 »

Hej
Hellre 20 meter extra.
Lycka till
SW
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 10 februari 2013, 13:14:55 »

Till detta ber jag ÅF borra 10-20m till så att mitt aktiva borrdjup blir ungefär 1m/kvm.

Förlåt, men av 10 eller 20m extra så skulle jag ta 20m alla dagar oavsett hur man än räknar på det. Det är en engångskostnad och utslaget på 6-8 år, några hundra/år? Motsvarar en stock snus eller en limpa cigaretter/år?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 februari 2013, 13:08:04 »

Varför behöver du en vvb till Thermian men inte till Niben ? Effekt vakt är inget måste men kan vara bra att ha beroende på dimensionering så ska det inte vara många dagar per år spets behövs.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 12:55:48 »

Ok, det känns som att jag börjar komma fram till en slutsats (och det känns bra för det har lutat åt detta hållet hela tiden).
Grundofferterna mellan en NIBE F1245-8 och Thermia Diplomat-8 är 17000kr (Det ingår dock lite mer i NIBE:s offert såsom ventilationsinstallation i murstocken, montering av innegivare, bortplockning av onödiga rör i källaren m.m.). Till Thermian måste jag dock köpa en vvb, effektvakt och innegivare, vilket bör dra ner skillnaden en hel del mellan offerterna, låt oss säga 5-7000kr.
NIBE:n har förmodligen betydligt högre COP (låt oss gissa på 1000kWh/år) och många påstår att installationen är väldigt viktig för hur total-COP:n blir och ÅF till NIBE:n känns mycket bättre än ÅF till Thermian.
Enligt ovan gissning bör jag då tjäna in NIBE:n på 6-8 år och därefter blir det en ren förtjänst.
Till detta ber jag ÅF borra 10-20m till så att mitt aktiva borrdjup blir ungefär 1m/kvm.
Känns detta som ett bra beslut eller ska jag fundera ytterligare en sväng på Diplomaten?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 februari 2013, 10:02:51 »

Jag ringde till NIBE-ÅF och pratade om borrdjupet och nu erkände han att en 8kW egentligen är något för stor för mitt hus men att en 6kW är precis på gränsen.

Om 25 000 kWh är husets värmebehov och inte förbränningsvärmet för pelletsen är 6 kW för lite. Pumpen inte mer än 5,5 kW. Det är samma effekt som min pump ger med den köldbärartemperatur jag har vintertid. Värmebehovet för mitt hus är mindre men jag tycker att pumpen är lite för klen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 februari 2013, 09:32:31 »

Tja, jag trodde nog att COP var högre i BVP än med en ren eldriven extern vvb helt enkelt, därför jag försöker undvika att köpa en pump där jag är tvungen att komplettera.

Sedan har jag en sidofundering. Alla offerterna jag fått har räknat på samma kWh-åtgång i mitt hus. Är besparingarna i offerterna att lita på eller kan ÅF räkna precis hur de själva vill? Enligt offerterna ska en F1245-8 dra 1450kWh mindre än en IVT HA-7 eller 1300kWh mindre än en Thermia Diplomat-8.
Naturligtvis är cop bättre med vp än el du kan tex köpa en Nibe 1145 och köpa en separat beredare vpb300 som dockas ihop då får du mera vv och så kan man göra med de andra också. Ska man ha ett badkar på tex 300 liter så fyller man inte mera än 200 liter vatten i det då har man i Nibes fall 58 liter vv kvar att duscha i och under tiden man badar hinner vp göra mera vv och vill man kan man nyttja extra vv då höjs tempen på vv med eller utan elpatron. Om det är de rätta värden som anges avseende förbrukning samt framlednings temp så bör kalkylerna stämma bra och det verkar rimligt att Niben drar mindre än Diplomaten för Niben har lågenergi cp samt lite högre cop har jag för mig hur det är med ivt har jag ingen koll på.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 10 februari 2013, 08:50:03 »

Kalkylerna innehåller en hel del gissningar och schablonberäkningar. Testa att försöka få nån att garantera den uppgivna besparingen...

Installatörens kompetens och injusteringen av anläggningen gör betydligt större skillnad på besparingen än skillnaderna mellan de olika fabrikaten.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 10 februari 2013, 00:10:00 »

Tja, jag trodde nog att COP var högre i BVP än med en ren eldriven extern vvb helt enkelt, därför jag försöker undvika att köpa en pump där jag är tvungen att komplettera.

Sedan har jag en sidofundering. Alla offerterna jag fått har räknat på samma kWh-åtgång i mitt hus. Är besparingarna i offerterna att lita på eller kan ÅF räkna precis hur de själva vill? Enligt offerterna ska en F1245-8 dra 1450kWh mindre än en IVT HA-7 eller 1300kWh mindre än en Thermia Diplomat-8.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 februari 2013, 22:33:10 »

Inte om du menar värmeförluster, lite dyrare om du menar inköp.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 22:22:37 »

Jaha? Jag trodde det var sämre ekonomi i en extern beredare?
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 februari 2013, 21:44:36 »

Behöver man mycket varmvatten tar man en VP utan inbyggd beredare och sätter en större varmvattenberedare på sidan om.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 21:21:04 »

Att Ivt fick fick så dåligt vv resultat beror nog på inställningarna i vp tror dom kördes med standard inställning så man kan troligtvis få mera vv ur dom om man ökar tempen fast kanske inte ur Thermian för dom körde i alla fall tidigare med max temp varje vv laddning men kan vara ändrat på G3. Thermia och Nibe har en annan typ av beredare som återladdas fortare vid stora vv tappningar.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 21:12:38 »

Ja att det Thermiagubben sa om G3 inte stämmer misstänkte jag direkt, lät som om de uppfunnit Evighetsmaskinen i Arvika  ::)
Jaha, en elberedare? Jag trodde man bara kopplade ihop ett kärl med den befintliga vv-volymen i vp. Vad drar en 100-liter vvb ungefär på en höft?
Men vad tror du om resultatet i energimyndighetens test 2012? Där framgår det ju att F1245 och G3 är väldigt bra på att producera mycket varmvatten, de fick ju ut 260liter 53 gradigt vatten. IVT Premium fick ju "bara" ut 180 liter 48 gradigt vatten. Är det testet värdelöst att titta på, har det ingen verklighetsanknytning, eller är det så att F1245 förmodligen klarar att fylla ett större badkar med vatten?

@Laoh: Hehe, vi skrev samtidigt. Kul att höra att F1245 funkar fint med stora mängder tappvarmvatten. Då är ju frågan hur pass mycket "sämre" en Thermia Diplomat är. Thermia-ÅF pratade inget gött om den, han trodde inte vi skulle bli nöjda med den om vi skulle sätta bubbelkopp, men han ville ju sälja en G3 så jag vet inte vad han ville ha sagt egentligen...
Jag antar att du menar 1m/kvm Laoh? Annars blir det 1400m för min del  :-))
Skrivet av: laoh
« skrivet: 09 februari 2013, 21:08:34 »

Ja inte vet jag! Men är ingen expert på detta men jag borrade i augusti 2012. 220meter aktivt hål till detta nibe 1245-10kwh. Bor i Sundsvall och eltillsats är blockad på den. Men har ändå klarat vårt värmebehov.Huset 250kvm.Räknar med att total el blir ca 17000kwh.Kan det bli bättre än så.Eldade tidigare ved i 25år ca30 fastkubik om året.Så mitt råd till dej borra ca 10meter/kvm.Att tex fylla två badkar med ca 25 min mellan rum är inga problem.Och vill man montera en balja ute som jag tänkt är det inte heller några problem.180 liter varmvatten räcker väldigt långt.Vi är 4st i vårt hushåll.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 19:59:26 »

Om du vill ha mera vv ska du endera ha en större vv beredare än den inbyggda eller så brukar man installera en elberedare efter beredaren som sitter i vp. Volymförstorare brukar man kalla ett kärl som används för att få mera vattenvolym i radiatorsystemet för att få mindre start stopp. Tycker du ska vända dig till andra åf för ingen av dom vet vad dom pratar om Niben gör vv så fort tempen går under ett inställbart värde men den hinner inte göra vv i samma takt du tappar vv. Thermian funkar i princip likadant men under den tiden när huset värms nyttjar den värmen från hetgasen till att värma vv och det värms till samma cop som framledningen vilket ger billigare vv men det är inte på köpet som det står på Thermias hemsida vid stora vv tappningar eller under tiden inte huset värms så laddar Thermian vv likadant som Nibe.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 19:47:38 »

Eh, va? Om jag sätter in ett badkar på 300 liter så måste jag ju sätta dit en volymförstorare på 150 liter så att jag slipper tappa kallvatten sista 120 litrarna. Jag har fått beskrivet för mig att BVP inte orkar producera speciellt mycket tappvarmvatten när man tömmer den. NIBE-ÅF hävdar att den inte göra något tappvarmvatten alls när man tappar upp vatten. Thermia-ÅF hävdade iofs att man kunde få hur mycket tappvarmvatten som helst ur en G3. Vad är det jag missuppfattat?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 17:13:18 »

volymförstorare har man till radiator vattnet och ger inte mera vv. Skulle tro att diplomaten ger mera vv än G3 förutom under den del av säsongen Hgw är aktivt.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 16:33:11 »

När jag säger att F1245 inte behöver volymförstorare så går jag efter energimyndighetens test där den lyckades pressa ut 260liter vv ur sin 180litare och det räcker till det badkaret vi ska sätta in. Nu var ju iofs det en 10kW, men enligt NIBE-ÅF är skillnaden minimal. Enligt Thermia-ÅF så är det 180liter som gäller ur Diplomaten (För han vill sälja en G3 till mig eftersom han påstår att den kan producera precis hur mycket vv som helst...?). Så låt oss säga att det då behövs en VVT och en effektvakt till Thermian och inte till NIBE:n så kanske prisskillnaden blir 13000:- istället. Låt oss då säga att NIBE:n drar 1000kWh mindre och med ett elpris på 1,60kr/kWh så är den då alltså insparad på ~8år.
Orealistiskt? Tänker jag fel?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 14:17:57 »

Fast det ingår både effektvakt samt innegivare i Nibe 1245 och dom kostar säkert en del samt tar tid att koppla in men har man ingen användning av dom grejerna så är valet enkelt. Ska man köpa till det till Thermian så minskar ju naturligtvis pris skillnaden men knappast med 17000 kr.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 februari 2013, 09:50:59 »

Jaha, så då ska man ta en 8kW i alla fall? Då är alltså inte en 8kW för stor helt plötsligt?
NIBE-ÅF sa att besparingen mellan en F1245-6kW och en F1245-8kW i faktisk årskostnad inte blir så stor men prisskillnaden är inte mer än 4000kr och förmodligen kommer jag inte behöva volymförstorare till en 8kW utan fixa bubbelkopp ändå.
Men om nu skillnaden är så liten mellan en 8kW och en 6kW så borde väl då skillnaden mellan en F1245-8 och en Thermia diplomat-8 vara obefintlig? Det är 17000:- skillnad mellan de båda i offerterna. Att salta på 20m borra och en volymförstorare till en Diplomat-8, men ändå hamna på en billigare offert, borde alltså vara en bättre lösning än NIBE:n? Eller är F1245 så fruktansvärt mycket bättre än en Diplomat att den faktiskt kan ta igen merkostnaden?  :::_)
Vet inte hur mycket som skiljer i cop mellan Nibe och Thermia men 17000kr tar många år att tjäna in tror det skiljer max 1000 kwh per år.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 februari 2013, 09:20:54 »

Behöver du en volymtank till Thermian behöver du även det till Niben, vattenvolymen som pumpen jobbar mot är ju den samma och det är systemets vattenvolym som avgör om man behöver en volymtank.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 09 februari 2013, 08:40:12 »

Jaha, så då ska man ta en 8kW i alla fall? Då är alltså inte en 8kW för stor helt plötsligt?
NIBE-ÅF sa att besparingen mellan en F1245-6kW och en F1245-8kW i faktisk årskostnad inte blir så stor men prisskillnaden är inte mer än 4000kr och förmodligen kommer jag inte behöva volymförstorare till en 8kW utan fixa bubbelkopp ändå.
Men om nu skillnaden är så liten mellan en 8kW och en 6kW så borde väl då skillnaden mellan en F1245-8 och en Thermia diplomat-8 vara obefintlig? Det är 17000:- skillnad mellan de båda i offerterna. Att salta på 20m borra och en volymförstorare till en Diplomat-8, men ändå hamna på en billigare offert, borde alltså vara en bättre lösning än NIBE:n? Eller är F1245 så fruktansvärt mycket bättre än en Diplomat att den faktiskt kan ta igen merkostnaden?  :::_)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 februari 2013, 22:04:57 »

Del del av borran som ligger i berg omgärdat av grundvatten räknas 1 meter som 1 meter fullt ut och den delen som ligger i foderrör omgärdat av grundvatten räknas varje meter som 1/3 dels meter den del som inte ligger i vatten är inget värt.
Skrivet av: kalleknapp
« skrivet: 08 februari 2013, 21:56:49 »

Och en bra förklaring på vad aktivt är? Finns säkert att finna i forumet att hitta men jag orkar inte ;)
Skrivet av: Remo
« skrivet: 08 februari 2013, 21:26:12 »

Det är naturligtvist aktivdjup som är viktigt.
Skrivet av: kalleknapp
« skrivet: 08 februari 2013, 21:14:29 »

Totaldjup, aktivt borrhål... vilket är viktigast?
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 08 februari 2013, 15:32:36 »

Åsså lägg på lite på hålets djup. Själv har jag 200m till 7kW bvp, ångrar´t inte en sekund.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 08 februari 2013, 15:26:24 »

Ta 8:an.

Det blir lätt att man höjer värmen lite, och du kanske vill ha lite värme i garaget rätt vad det är, och då är det ju tråkigt att sitta med en pump som är lite för liten.

En större pump fixar ju varmvatten snabbare också.
Skrivet av: JensH
« skrivet: 08 februari 2013, 13:47:20 »

Meeeeen nu blir jag väldigt trött... >:(
Jag ringde till NIBE-ÅF och pratade om borrdjupet och nu erkände han att en 8kW egentligen är något för stor för mitt hus men att en 6kW är precis på gränsen. Därför sätter de in en 8kW men borrar som om det skulle vara en 6-7kW, därav det lite grundare borrhålet. Det förklarar ju varför IVT rekomenderar mig en 7kW HA och inte en 8kW Premium. Inte undra på att det stod 99% täckningsgrad i offerten. Elpatronen kommer ju aldrig att gå in då...
Tillbaka på ruta noll....
Då är ju frågan om IVT:s 7kW HA med 140m borra för 113000:- eller om Thermias Diplomat 8kW med 145m borra för 107000:- är bäst? Problemet med båda dom är väl att varmvattenbroduktionen är la mycket sämre så då får man väl köpa till en volymförstorare och då närmar man ju sig de dyrare pumparna i pris som inte behöver volymförstorare. Huvudvärk!  :-\ :o
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 08 februari 2013, 11:22:38 »

Hej JensH,

Vill din installatör borra totalt 145 m till en 8 kw VP? utan hänsyn till 15-20 m till berg? Den sträckan till berg kan ofta räknas bort eller räknas att ge mindre än hälften av energin som ett hål i berget ger.
Om så är fallet skulle jag nog titta efter en alternativ installatör eller be honom om referenser med liknande förutsättningar.
Finns det möjlighet till kollektor i jord istället?
Minst 165 m borra är att rekomendera, alltså 145 m + 15-20 m = 165 m tummenupp
 
Skrivet av: Remo
« skrivet: 08 februari 2013, 11:09:39 »

Ja, med tanke på att du har så långt till berget, skulle borra djupare även om
det inte var så långt till berget, håller med minst 160.
Skrivet av: SW
« skrivet: 08 februari 2013, 10:09:20 »

Hej
Jag skulle borra minst 160 meter. De extra metrarna kostar inte så mycket.
Jag tror inte du ångrar dig.
Lycka till
och
God Helg

SW
Skrivet av: JensH
« skrivet: 08 februari 2013, 10:02:10 »

Så! Nu har vi bestämt oss för att det blir en NIBE 1245-8.
Det sista jag funderar på är borrdjupet. ÅF vill borra 145m, frågan är om man ska slänga dit några meter till? Någon som har någon åsikt enligt mina specifikationer i profilen?
Thermia ÅF ville borra 150m till sin G3.
Jag har förmodligen 15-20m till berg om det spelar någon roll.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!