Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 5 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: timmpo
« skrivet: 10 februari 2022, 20:26:45 »

En liten budget lösning..
För er som inte redan har mekanisk tilluft i huset eller FTX kan jag verkligen rekommendera att man drar in forcerad tilluft från skuggsidan till sovrummen på övervåningen som endast körs för natt kylans skull. Det är ett riktigt billigt och enkelt sätt att rädda nattsömnen om man inte vill ha fönstren öppna om natten. Själv körde jag så i många år innan ett kylbatteri och ett återluftsspjäll kompletterades i samma installation.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 24 januari 2022, 17:35:53 »

En stor fläktkonvektor med egen styrning  kostar ca 10 000 ex moms.   Det ska dras isolerade kopparrör och det behövs en cirkulationspump för 2000-5000.
  Det man spar på  frikyla är  att man bara behöver  köpa el till cirkulationspump och fläkten i fläktkonvektorn.

Om det är så dyrt som du fått offert på, så är en ren AC eller en luft-luft värmepump  klart billigare (10-30 000) men med högre driftskostnader . 
Skrivet av: Josth
« skrivet: 24 januari 2022, 17:06:10 »

Passiv kyla från bergvärmekollektorn kallas frikyla. Vissa tycker kylan blir tillräcklig medans några inte tycker det räcker. I Sverige krävs inte särskilt hög kyleffekt eftersom sommarnätterna ändå blir svalare. Viktigt att dimensionera rör och fläktkonvektor tillräckligt stort. Låter mycket för aktiv kyla. Tänkta på att luftluftvärmepump multi-split också är ett prisvärt alternativ för aktiv kyla.
Skrivet av: AnnaH
« skrivet: 24 januari 2022, 16:55:15 »

Det ni alla pratar om, är det passiv eller aktiv frikyla? Vi bygger nu och har insett att det är extremt stor skillnad prismässigt. Vi är inne på bergvärme (NIBE) med passiv frikyla med fläktkonvektorer i sovrummen. Men är det aktiv man måste ha för att få någon effekt alls? Aktiv ska för oss kosta 120 000 kr extra för två fläktkonvektorer.
Skrivet av: Erikpetterssonn
« skrivet: 06 april 2019, 18:13:02 »

Hej,
Jag har en NIBE 1255-12 CU med Bergvärme och passiv kyla inkopplad, detta byggdes nytt när vi byggde vårat nya hus.
Jag är inget proffs på detta och har precis fått igång frikylan men jag har lite problem att förstå hur inställningarna ska vara på pumpen för att nå maximal effekt med kylan.

Dessa soliga vårdagar har gjort att vi kan få 27-29 grader i huset, vi har stora fönster mot söder!

Just nu tycker jag inte frikylan får ner mer än 2-3 grader och jag har 1 stort aggregat (sabiana) på nedervåning och 2 mindre (sabiana) på övervåningen.
Vi har tänkt på att eventuellt komplettera med solfilm (53% värme ska tas bort) på våra fönster men vill först få se vad frikylan gör maximalt.

Någon som kan guida mig hur inställningar ska göras på NIBE 1255-12 CU?
Med vänlig hälsning,
Erik
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 december 2018, 13:17:46 »

 :o Jag är nöjd så länge som innetemp är under 25 C på sommaren.
Vid 18,5 C skulle familjen klaga på kylan, de vill ha minst 22 C nu på vintern.
Skrivet av: Robster
« skrivet: 11 december 2018, 11:30:12 »

Just denna sommar var frikylan mer än guld värd! Har alltid tidigare kunnat trycka ned tempen i hela huset till 18,5 grader oavsett utetemperatur, men nu i sommar var det precis så att vi kom under 20 grader när det var som varmast. Förvisso torr och härlig luft, men ändå! Har nu haft frikyla sedan 2006 och tycker fortfarande att det är bland det bästa jag gjort. Låt vara att det var ett smärre projekt att få till det då, eftersom det var i princip ingen som gjort det och kunde dela med sig av kunskap och idéer. Tråd till mitt bygge från början. https://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=16192.0

Håller just nu på att bygga ut och självklart skall det in frikyla i de nya rummen också. Har därför beställt en Skystar-22 som jag helt kommer att bygga in i taket i nya matsalen (med plast och allt) för maximalt dold montering och sen göra slitsar för in och utblås av luft. Ett ytterligare sovrum får sig en crc34 takmonterat som kommer att sitta ovanför några garderober. Ett rum i källaren räknar jag med får så mycket marksvalka så att jag inte kommer att behöva någon kyla där (Har inte behövt det hittills så har lite svårt att se att det skulle skilja sig) och det sista är ett hobbyrum/garage så där spelar det då rakt ingen roll. OM det mot förmodan skulle bli varmt där (tvivlar starkt då det är återfyllt mot väggar och nästan inga fönster) så får jag helt enkelt öppna garageporten och få lite drag bara.

Är det någon mer än jag som kyler hela eller så gott som hela huset förresten? Har ni räknat på vad det kostar er att hålla svalt i hela huset per dygn? För mig är det superbilligt då det bara krävs några få watt till en cirkpump och till fläktarna i konvektorerna (som är dimensionerade att gå på lägsta hastighet så gott som dygnet runt). Bilder på era installationer (gärna både bygg- och färdigbilder vore kul!

//Rob
Skrivet av: putte82
« skrivet: 10 augusti 2018, 22:47:12 »

Tack för svar putte.
Har du själv kylbatteri till ditt FTX?

Jag har ett kylbatteri som kyler avluften från ftx för att värma köldbären så den ger ingen kyla men till det batteriet har jag även dragit tilluften till sovrummet som då kyler sovrummet. Sedan har jag ett batteri med tillhörande fläkt i fd pannrummet som trycker upp luften i skorstenschaktet och sedan har jag tagit hål till schaktet uppe vid taket på övre plan. Där sprider den sedan ut sig i vardagsrum, kök och hall som är i öppen planlösning. Sedan går det ner i trappan till bottenplan och kyler hela den våningen. Luften sugs vidare in i fd pannrummet och sedan runt igen.
Skrivet av: Stubbe
« skrivet: 10 augusti 2018, 18:35:20 »

Citera
Så jag skulle rekommendera ett batteri till ventilationen och ett till allrummet. Alternativt om ftx/ventkanaler är placerat tex på vind, så kan det räcka med ett batteri som både kyler tilluften och med extra fläkt kan kyla luft som leds in i huset.

Tack för svar putte.
Har du själv kylbatteri till ditt FTX?
Skrivet av: putte82
« skrivet: 08 augusti 2018, 23:16:37 »

Jag kan ge mina erfarenheter med ftx och central frikyla. Min första erfarenhet när jag körde igång ftx var att det var i princip omöjligt att få tillräckligt svalt i sovrummet även vintertid! Sommartid kan dock ftx vara en liten fördel då den kyler inkommande luft så länge det är kallare inne än ute. Men fortfarande långt från bra temperatur.

Det kommer bli varmare i sovrummen som ligger i samma eller över det plan kylan går ut i, än det rum kylan kyler. Med det sagt så kan det fortfarande bli svalare i sovrummen än vad ni har nu. Får ni ner temperaturen på frånluften så kommer även tilluften bli svalare. Har ni oisolerade innerväggar hjälper det också att kyla sovrummen. Men vill ni ha kallare i sovrummen än övriga rum, 16-18 är rekommenderat och är även vad jag föredrar - så behöver ni även kyla tilluften till sovrummet.

Jag kyler tilluften till vårat sovrum(det var ett test, som fungerar bra och jag skall dra om så all tilluft kyls så alla sovrum kan få riktigt svalt). På så sätt kan vi även sommartid ha tex 18 i sovrummet, 21 i övriga huset och valfri temperatur i tex badrum, arbetsrum, etc, genom att ställa termostaten till golvvärmen.

Så jag skulle rekommendera ett batteri till ventilationen och ett till allrummet. Alternativt om ftx/ventkanaler är placerat tex på vind, så kan det räcka med ett batteri som både kyler tilluften och med extra fläkt kan kyla luft som leds in i huset.

Hade kopplat bort termostaten till kylningen medans vi var på semester men idag blev det tom för kallt inne med 19 grader när det var 30 ute! Tack vare låg kb då värmepumpen fick jobba mot kalla 26 grader i poolen pga värmen av i tre veckor.
Skrivet av: Stubbe
« skrivet: 04 augusti 2018, 11:13:56 »

Tack för svaret Josth!
Skrivet av: Josth
« skrivet: 03 augusti 2018, 21:42:56 »

Dagtid när det är typ 32 grader ute och man kyler till t.ex. 22 grader inne bör FTX ge visst effektbidrag och något svalare tilluft. På natten när det t.ex. faller till 17 grader ute är det en nackdel med FTX då tilluften blir en aning varmare. På åtminstone vissa FTX går det då att stänga av återvinningen och ta tilluften direkt utifrån.
Skrivet av: Stubbe
« skrivet: 03 augusti 2018, 16:45:03 »

Min erfarenhet är att kylan helst rinner nerför trappen.
Min frikyla är liknande placerad, jag har dock inte FTX utan mek frånluft.
Man märker kylan bäst i rummet nedanför trappan när frikylan fått blåsa på ett tag.
Den gör dock lite nytta i angränsande rum men det är lite svårt att sprida runt kylan i huset.
Funderar lite på hur det skulle bli med FTX om den kylda frånluften kan innebära att tilluften blir svalare?
Är det rimligt anta att det ger någon reell effekt?

Skrivet av: Josth
« skrivet: 03 augusti 2018, 12:20:23 »

Sätt då in aktiv kyla istället, t.ex. en luftluftvärmepump med hög kylkapacitet. Nu när det är så varmt ute behöver man starta kylningen minst ca 3 timmar innan det är sovdags. Mycket kyla rinner ner till nedervåningen men så småningom börjar även sovrummen på övervåningen bli svalare trots att mekaniska ventilationen går i motsatt riktning. Känns att kylan har vissa problem att passera dörrposten till sovrummen även om kylan blir bra i allrummet någorlunda snabbt.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 03 augusti 2018, 11:20:19 »

Min erfarenhet är att kylan helst rinner nerför trappen.
Min frikyla är liknande placerad, jag har dock inte FTX utan mek frånluft.
Man märker kylan bäst i rummet nedanför trappan när frikylan fått blåsa på ett tag.
Den gör dock lite nytta i angränsande rum men det är lite svårt att sprida runt kylan i huset.
Skrivet av: Stubbe
« skrivet: 03 augusti 2018, 10:52:41 »

Då jag är i budgeteringstagen för frikyla lånar jag denna tråd och ställer en fråga om placeringen av fläktkonvektor till er med erfarenhet:
Det verkar som vissa väljer en central placering medan andra placerat konvektorn i ett sovrum...

Ponera att man har FTX och väljer en centralt placerad fläktkonvektor i allrum som är vägg i vägg mot 3 sovrum. Kommer man få in någon kyla överhuvudtaget i sovrummen?  ...i och med att luften rör sig ut från sovrummen till närmsta frånluftsdon i toalett/tvätt/kök. Sc:,h
Se exempel från vår övervåning där vi funderar på placering av konvektor ovan dörr till KLK.
Skrivet av: awasen
« skrivet: 27 juli 2018, 14:43:27 »

help
Ni som vet, förklara för endumen hur frikylan skapas och distribueras!

Man kan inte skapa kyla, bara transportera bort värme!
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 24 juli 2018, 17:11:15 »

Det är nog ingen som kan förklara det... ;)
Tack råttan!
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 24 juli 2018, 15:39:01 »

help
Ni som vet, förklara för endumen hur frikylan skapas och distribueras!

Det är nog ingen som kan förklara det... ;)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 juli 2018, 15:17:55 »

Just nu så funkar det inte så bra, jag är på jobbet och frugan hemma envisas med att öppna alla dörrar och fönster och släppa in värmen.  ::)
Även om det tillfälligt är lite kallare ute så släpper man in fuktig luft så att konvektorn får jobba med att avfukta istället för att kyla.
När jag är hemma funkar det bättre, kan hålla innetemp under 25 C och ha hyfsat torrt inneklimat genom att stänga alla dörrar och fönster och köra frikylan på max.
Skrivet av: Pen
« skrivet: 24 juli 2018, 11:04:56 »

Min frikyla fungerar bra som planerat - jag kyler sovrummet rejält, men i den här rekordvärmen önskar jag att jag hade lite kyla i resten av huset också som några av er andra.

Som jag skrivit i min projekttråd var målet med min frikyla att sova bra (vilket vi inte gjorde innan) och blev det lite kyla i resten av huset så var det en bonus. Alltså satte jag en rätt stor konvektor i sovrummet. Jag kan hålla önskade 22 grader sovrummet med lägsta fläkt och dörren på glänt (dock ej helt öppen när det går över 30 ute) men resten av huset får i princip ingen kylning alls. Det som tar sig ut ur sovrummet rinner genast ner i trappen till souterängvåningen och den används mest när vi har gäster (bra för dem).

Kanske skulle man sätta in en konvektor till mer centralt, men det var rätt tufft att ta sig igenom betongvalvet så frågan är om jag kan uppbåda energin. Statistiskt återkommer den här värmen först om 20 år...

Jag har 9.4 grader upp ur hålet och det ger 24/14 grader uppmätt lufttemperatur och 1.5kW uppmätt sensibel effekt (22 grader i rummet). Konvektorn har märkkyleffekten 3kW och degenereringen stämmer bra med databladet (betydligt lägre lufttemp än 27 grader och högre framtemperatur än 7 grader som är normala förutsättningar för märkeffekten).
Skrivet av: perra83
« skrivet: 22 juli 2018, 21:21:05 »

Ja jag funderar på hur frikyla fungerar till en LVVP?
Skrivet av: M3smeden
« skrivet: 22 juli 2018, 16:36:21 »

frikyla är bra grejjer, men verkar som att man måste komplettera med AC/luft/luft för att få perfekt komfort (20-21 grader) en sån här sommar. Eller skulle det funka om man hade många konvektorer? Med bergvärme. Antar att jordvärmen inte är lika effektiv pga en sån här sommar lär marktempen öka endel.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 21 juli 2018, 21:38:16 »

har installerat  en stor en på ovanvåningen 77m2 .Trots att jag var dum o satte den under en bänkskiva så är det 23 C . inkommande 8 C och till hålet 12 C. har lagt rör till bottenvåningen. det blir en något mindre men rätt installerad ( i taket ) fläktkonvektor
Skrivet av: perra83
« skrivet: 21 juli 2018, 09:16:28 »

Ingen frikyla här men luftvärmepumpen kyler och håller 20°C inomhus. Vissa dagar var det en bit över 30°C ute så jag är nöjd!!
Skrivet av: Henrikthom
« skrivet: 21 juli 2018, 08:42:13 »

Jag installerade min frikyla i fjolsommar men det är först i år som jag får nyttja den i den 30 gradiga värmen som är.
Jag har min fläktkonvektor som är märkt 4.2 kw i kyleffekt i ett sovrum på övervåningen. Det rummet håller 21 grader på kvällen efter att kylan har varit igång från lunchtid. Sängkläderna känns kalla när jag går och lägger mig så det gäller att krypa ner i täcket som man gör på vintern för att inte frys.

 För att hjälpa till att flytta den kalla luften till övriga sovrum på övervåningen när det är så här varmt ute kör jag en vanligfläkt. Nedervåningen håller en ok tempertur i och med att den kalla luften går ner via trappen.
Huset är på 140 kvm i tvåplan (70+70 kvm).

För att summera så kan jag säga att frikyla är det bästa med bergvärmen och jag rekommenderar alla att skaffa frikyla. Min kb håller 10 grader ut i från fläktkonvektorn in 6 grader. Jag kör inte frikylan på natten för att den låter lite mycket just när den startar så dunssar det till lite mycket tyvärr i fläktkonvektorn. Men har inget behov av att köra kylan på natten heller då det är så utkylt i rummen så håller sig temperaturen bra över natten. Jag har inte heller märkt att kyleffekten har mattats i och med att berget blir varmare under sommaren.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 18 juli 2018, 19:18:53 »

Kopplat så att det går via avstickare direkt från borrhål via en cp upp till konventionen och ned igen och in i bvp. Blir det då någon cirkulation? Släpper bvp:ens gå igenom flödet? Enligt bvp är inkommande och utgående 12 grader (högre om frikyla inte körs) men kör jag bvp:ens brine cp blir tempen 7.
Prova med att ställa värmepumpens köldbärarpump i läget för kontinuerlig drift när frikylan används. Om det fungerar bättre är det nog som Rickard skriver, det saknas en backventil (eller den fungerar inte) mellan avsticken till konvektorn.

Det är normalt att det blir högre köldbärartemperatur när frikyla körs. Det tillförs värme till borrhålet och det höjer temperaturen. Men om det tillförs så mycket värme att köldbärartemperaturen höjs 5 grader borde det kyla rätt bra så det är något konstigt där.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 18 juli 2018, 13:46:55 »

 help
Ni som vet, förklara för endumen hur frikylan skapas och distribueras!
Skrivet av: Jarlingar
« skrivet: 18 juli 2018, 13:23:18 »

Gnid in det bara ni era jävlar.. :D  :(
Flyter bort här..
Snart prioriteras detta projekt upp i budget som det känns..
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 juli 2018, 11:52:52 »

Har du någon backventil monterad mellan avsticken till frikylan?
Att tempen blir lägre när du kör inbyggda cirkpumpen indikerar att inte så är fallet.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 18 juli 2018, 11:39:51 »

Frikylan är på men jag har lite funderingar om det står rätt till. Har legat på 25 inne och kommer ned till 24 bara konventionen  får vara igång, temperaturen  enligt innegivaren.  Kopplat så att det går via avstickare direkt från borrhål via en cp upp till konventionen och ned igen och in i bvp. Blir det då någon cirkulation? Släpper bvp:ens gå igenom flödet? Enligt bvp är inkommande och utgående 12 grader (högre om frikyla inte körs) men kör jag bvp:ens brine cp blir tempen 7. Häromkvällen då jag stängde kylan var det precis som att vatten forsade uppifrån och ned genom "slangen". Ligger det luft kvar någonstans? Fyllde också på i burken då den började vara tom, men kollar sällan hur mycket det är i den så den kan ju ha varit så under 4 års tid

Nu kan det ju finnas mera nippor och tippor bakom isoleringen som jag inte ser.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 18 juli 2018, 10:45:58 »

Funkar kanon!

Vi har bara en fläktkonvektor hängande i taket i ett rum på övervåningen, men den svala luften "rinner" nedför trappen så det blir svalt i hela huset.

Jag kollade igår kväll när jag la mig i sovrummet på nedervåningen och det var runt 25 grader inne, vilket är helt ok. Om jag vill ha svalare kan jag sänka termostaten i fläktkonvektorn så att fläkten varvar upp, men jag känner inget behov av det.

Jag gruvar mig lite för att åka till stugan i helgen, det är nästan 28 grader inne där just nu. Jag skulle ha borrat i stället för att lägga jordvärme där...  :P
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 juli 2018, 10:30:11 »

Vi får ned tempen från över 30 till ca 26 grader i det soldränkta vardagsrummet, det är OK då det drar rätt kraftigt när man kör fläkten för fullt.
Vi har ju haft kallt hela juni, så poolvärmen har fått gå hårt, har inte kollat vår KB-temp men den är nog fortfarande rätt låg.
Kollade nu, vi ligger på ca +6 in och +2 ut när kompressorn går.
När jag bara kör frikylan blir det ca 9 grader in och 15 grader ut, så marktempen ligger väl på ca 6-9 grader "orörd" för tillfället.
Senaste 2 veckorna har vi haft varmt ute, så det går nog snabbt att marktempen stiger nu.
Skrivet av: putte82
« skrivet: 18 juli 2018, 08:56:10 »

Hej i värmen!

Förstår att många har det jobbigt nu med värmen. Själv har vi runt 23-24 grader som varmast mitt på dagen, då är dock ytterdörren öppen mest hela tiden. På natten sjunker det till 21 grader så inga problem med värmen. Innan frikylan var det dock sällan kallare inne än ute pga stora fönsterpartier. Borrhålet ligger på runt 15 grader. Frikylan orkar kyla hela huset, även när vp inte värmer poolen så jag måste säga att jag är väldigt nöjd!

Hur fungerar er kyla?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!