0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hej,Först, ett riktigt långskott... Det är inte så att du har en SYR-ventil till pannan som råkar läcka igenom och dessutom mynna ut på ett ställe där det inte syns?
Problemet är att den öppnar för tidigt 90-95 grader, ett värmesystem under tryck klarar utan problem över 100 grader utan att koka, vill minnas att vatten under 1,5 bars tryck klarar 115 grader innan det börjar koka (kan minnas fel).Rengöra går då inte utan att man måste tömma systemet på vattnet och jag tittade på min när vi hade plockat bort den och jag vill minnas att den inte gick att rengöra på ett bra sätt och sedan få ihop den igen hel. Och dyra är dom dessutom men så är det när något är ett krav och konkurrensen är dålig...Och vad är det man vill skydda sig emot? Mot övertryck är det ju bättre att ha någon extra säkerhetsventil istället. Kokning har då ingen panna hittills dött av, vad jag vet...SYR-ventilen skyddar ju bara mot kokning inte mot övertryck.
Idag med pannor som har tempstyrda fläktar och lambda styrd tilluft borde kokning kunna undvikas på andra sätt än SYR-ventil.Ska man koka en panna med ack-tankar måste man vara riktigt klantig, det var en annan sak på den tiden när man småeldade hela tiden direkt mot värmesystemet, då var de lätt att lägga i lite för mycket, men det är väl 50 år sedan man gjorde sådant.SYR-ventilen begränsar ju tankarnas rymd ganska mycket när man inte kan fylla dom helt eftersom man ska vara rädd för att den löser ut...ska man vara säker måste man väl sluta elda vid 80 grader eller något sådant. Har i 30 år alltid eldat upp tankarna till runt 90-95 grader men det gick inte med SYR-ventilen...
En korrekt installerad syrventil öppnar vid 97 grader har jag för mig
Vad står tempgivarna på laddomaten när pannan är uppe i drifttemp?