Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 september 2010, 07:29:59 »

Jag tycker att dina slutsatser känns helt OK, försök att undvika onödiga cirkpumpar, de kostar ofta mer än de tillför, och precis som du säger så kostar det inte så mycket mer att bygga om nästa år om det skulle visa sig fungera mindre bra.
Tänk på att dra rören och placera utrustningen så att du kan bygga om med minsta möjliga ändringar.
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 19 september 2010, 20:55:32 »

Hadde vært fint om vi kunne kanskje konkludere litt etter alle innlegg:

Min montør ønsker seg en STAD på Retur. Da kan han jo i hvertfall ha ett måle punkt, og en slik koster jo ikke allverden.

Jeg hadde tenkt å bygge mitt system slik JonasB beskriver, men er litt usikker på om jeg skal bry meg om en extra Circkpumpe.
Høres jo fint og flott ut med en trykkstyrt sådan, men den blir jo egentlig overflødig/i veien siden Nibe Split har egen pumpe.
Spørsmålet som jeg vender tilbake til, er om det faktisk blir en varme-dipp under VV prod/defrost, eller om dette er ett problem som JonasB har pga sin VVC. Kan jo event prøve først uten, å så bygge inn en extra neste år!

Jeg har ca 80 liter vann i radiatorene(Rør ikke inkludert) = Jeg setter inn 200 l akk tank som volumforstørrer, tur i topp, deretter videre fra bunn til samlestokk, så unngår jeg knepninger.

Det blir total 11 kurser, hvorav 4 blir termostat styrt med Wirsbo Genius.

Selve innregulerings metoden virker det som om det spriker litt avhengig av hvem man snakker med.
Å måle tur/retur på alle kurser høres greit ut fort å finne event kortsluttete kurser.
Så får man bare ta tiden til hjelp får å avbalansere hvert rom, samtidig som man overvåker deltaT over samlestokken.
Trenger man hjelp underveis har jo servicemann tillgang på STAD ventilen. Dette gjør jo ting enklere.

Er mitt sammendrag og konklusjon korrekt?
Er det ting dere ville gjort annerledes ved bygging av dette anlegget.

Takk for alle innspill.

Spirit49
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 september 2010, 17:39:21 »

Stoltserar *roflmao*   Det är väl klart att man bygger som kunden vill ???  Jag bygger ju inte det jag vill med någon annans pengar.  Man förklarar för och nackdelar och ger sina rekommendationer, men det är ju kunden som bestämmer.

Du kan inte bara säga att det är utrett,  du förstår ju fortfarande inte.  Men vi kan diskutera detta senare

Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 16:49:52 »

"stoltserar" Sc:,h det förstår jag inte .  vid dessa fall fungerar ventilen som en "max"begränsare vilket gör att inte retur tempen ska stiga för högt på grund av flödes bilden ,
förtroendet för dig är det ingen som ifråga satt .. jag vill bara försöka berätta hur det fungerar
cocacola *vinkar*
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2010, 16:30:13 »

Eventuellt eltillskott höjer alltid returtempen, jag trodde vi hade utrett det där med hjälp av tabeller redan, och allvarligt talat orkar jag inte ta den debatten igen, jag bara hoppas att de som har förtroende för mig tror mig när jag skriver det.

Ett par termostater må vara, men i era övriga inlägg "stoltserar" ni med att kunden får det precis som han vill, och då räcker det sällan med 2 termostater.
Och, vill jag tillägga, även två termostater som stänger förstör det flöde du ställt in på stadventilen.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 16:19:53 »

 Extra pump, nej inte vid ett enhetsaggregat när det är en standard historia vi håller på med .. Då är det som vanligt ..
Vill fastighetsägaren ha t,e,x  22 garder i sitt termiska skal där familjen befinner sig och 18-20 grader där dom sover är ett par termostater den reglering som behövs räknar man rätt här finns det utrymme för vissa flödes differanser i systemet även om man kör med växelventil som lösning och med en injusterings ventil hjälper man värmepumpen mot så kallade kortslutningar i dom jobbigaste drift fallen för värmepumpen , Kompressorn går hela tiden  Thumbsup och den eventuella spetsen hinner med att lämna ifrån sig energin innan den kommer tillbaka till värmepumpen ..
cocacola :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2010, 16:05:15 »

OM man ändå planerar att termostater skall få sabba flödet under normal drift så hehövs ju inte stadventilen, då räcker det ju mer än väl att titta på deltaT när kompressorn är igång.

Med dyrt menar jag att man sätter in en extra tryckstyrd cirkpump för att bibehålla tryckfallet, en acktank för att få ett jämnt flöde över kondensorn, och en eller ett par stadventiler för att justera in flödena på de två olika kretsarna, ja - då blir det dyrt.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 14:20:42 »

Erkänna att den inte behövs Sc:,h .. Hur tänkte du där Rickard ,, Den behövs och är självklar för den som jobbar med detta , onödigt dyr skriver du vad snackar vi om i skillnad mot en vanlig ventil på returen  ca 400 kr är mer kostnaden och då gör den enheten man satt dit 2 saker stänger av vid eventuella reparationer och möjligheten till att skapa balans i ett värmesystem .Med dokumenterings möjligheter ..(Det borde du gilla som förespråkar loggning m-m ) vid injusteringen av systemet som alla ska göra är det dom små extra marginalerna som gör det därlilla extra på dom 15-20 år v-p ska stå där 3%5% 10% bättre verkningsgrad under denna tid blir mycket pengar för en familj /fasighetsägare som gör en sån här dyr investering som en värmepumps installtion är ..Då tycker i all fall jag att den ska göras Rätt.
 
Räknar man på flöden Installerad v-p effekt mot det effekt behov som det termiska skalet har där det beräknas så ser man vad som finns "Till godo" vid en installtion som styrs av en växelventil,,,

Finns ingen i någon "Nisch" som blir lurad om det installeras en fungerande anläggning . Det tycker jag är grova ord . Då dom får vad dom ska ha Just en fungerande anläggning .
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2010, 13:42:29 »

Bra att ni nu erkänner att det inte är så viktigt med en stad-ventil, då flödet trots detta kommer att variera beroende på hur många termostater som stryper.
En tryckstyrd pump gör att flödet minskar ännu mer än om man inte har en tryckstyrd cirkpump, vilket i sin tur gör att stadventil + tryckstyrd cirkpump tillsammans med termostater i drift kommer att förändra deltaT över värmepumpen radikalt om man inte låter värmepumpen gå mot en acktank med separat instrypt flöde.

OM ni menar att man skall ha stadventiler, tryckstyrd cirkpump, separat acktank och separat extra cirkpump för denna krets så visst, då har ni rätt, men DET mina vänner, det blir inte en billig installation, och den kommer du inte att få sälja till en normal villakund som prioriterar pris framför temperaturreglering på tiondels graden när.

Men visst, en liten nisch kan det finnas som går att lura på även en sån dyr lösning även om det inte alls är nödvändigt för att få en bra komfort.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 13:06:10 »

Nej då tolkar du det fel det som är skrivet .. Men i ett 2 rörs system och med en tryckstyrd pump får man samma förhållanden på dom raditorer där inte termostaten bestämmt sig för att strypa sin del i det beräknade flödet ...

Det är för att undvika för höga returtemperurer / släppa mer energi till beräknad yta gentemot behovet och beräkningen .
cocacola
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 september 2010, 13:02:18 »

Nej absolut inte.  Men om man vill ha full möjlighet att ratta på dem som man vill, som min fru, så är det inga problem att fixa :)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2010, 13:00:33 »

Påstår ni att termostater inte påverkar flödet i systemet?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 19 september 2010, 12:10:46 »

Om kunden vill ratta in sina termostater som han vill. Så är det mitt jobb som installatör att se till att han kan det. *vinkar*

Det gör jag så att "min" vp får de flöden den vill och kunden kan göra som han tycker är bra.  Inte ska han väl få skäll av frun bara för att VP:n vill ha en halv liter i sekunden och inte 0,4.

Detta är fullt möjligt och inte ens särskilt avancerat.  Bara vanlig VVS teknik :)
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 11:40:19 »

och det får du jättegärna göra.. Jag ville bara klargöra mitt inlägg .. ingen vill väll att ens inlägg ska klassas som strunt prat när det inte är det .
  Jag har fått lite klagomål på att jag skriver lite obegripligt . svenska va inte mitt ämne i skolan så är det något som verkar otydligt , fråga gärna så försöker jag förklara så gott jag kan , Det blir inte på den bästa svenkan  Men jag försöker
cocacola

jag läste inte hela ditt  inlägg.Roland .. så det här med ventilerna i ditt fall . Har man en slinga som går "trögt" med högre motstånd en dom andra skapar en injusteringsventil/flödesdokumenterande balans i systemt , Man styr över det "övertryck"som pumpen producerar vid drift .. har man sen här ett 2 rörs system och en tryckstyrd pump ändrar sig inte förhållandena märkvärt över dom inreglerade raaditorer slinger eller stammar om några termostater skulle stänga .. Man slipper Ljud/och en radiator som ger i från sig mer energi en vad rummet är stort som den sitter i och är beräknad för
.Energi besparande i installationen och det är det vi sysslar med ..

Deltat på raditorena  :)  Jag vet att du är duktig på Mattematik  Thumbsup   , med rätt kurs(hold by c-c 8)) Roland skulle du bli grym som inreglerare . Man gör en beräkning en injustering och vid väldigt få tillfällen blir det ett återbesök . Matte ljuger inte  :)
cocacola *vinkar*
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2010, 11:21:14 »

Jag står för vartenda ord i mitt inlägg.
Att sätta in en stad och sedan låta kunden ratta in termosterna är helt åt pipan, det innebär att flödet enbart kommer att vara rätt när alla termostater står helt öppna, vilket de aldrig kommer att göra.
Jag skulle kunna förklara exakt varför, men har inte tid just nu - måste iväg och rösta fram en ny rödgrön regering.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 19 september 2010, 11:15:07 »

nej roland det gällde inte dig       det va svar på rickards första mening .. du vet jag har dåliga akademiska kunskaper   *vinkar*
cocacola

 , *vinkar*
*roflmao*  nej det tar inga veckor eller månader att justera in en liten villa när förutsättningarna är rätt.(vilket dom måste vara )

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Ja den som byter från olja /el eller ved till värme pump ska innan göra en beräkning. Sen  justerar man in ventien efter beräknat kvs värde och tryckfall, innan termostaterna monteras dokumentaras flödet via justerventil  . här ser man nu tillgängligt flöde och har vi gjort rät här är det anpassat efter värmepumpen och dess förutsättningar , Beroende på installerad effekt finns här möjlighet att köra med och utan termostat. .  runt 600 kr för att nå detta mål om man ersätter kulventilen i differans i installations ögonblicket på en 6-10 kw installtion . och alla fördelar det innebär att ha den där.
Sen är det klart :)
cocacola

Du måste ursäkta mig coca-cola, men det där är rent struntprat, du kan aldrig i livet få mig att erkänna att det skulle räcka med att strypa in flödet på en stadventil med alla termostater fullt öppna och sedan låta temostaterna styra temperaturen i huset.
Det krävs att man vet exakt vilken kurvlutning och parallelljustering reglerdatorn skall arbeta med för att flödena skall bli någorlunda rätt vid verklig drift, och det krävs att man kontrollerar och justerar flödena på varje enskild radiator/golvvärmekrets, och detta hävdar jag bestämt tar veckor eller månader i en normal villainstallation där man övergår från en högtempererad värmekälla till en lågtempererad.
Felaktigt injusterade värden för parallellförskjutning och kurva kommer att göra att termostaerna stryper bort en massa flöde i normalfallet, och att detta i extrema situationer, t.ex. med mycket solinstrålning riskerar att värmepumpen löser ut på högtryck p.g.a. helt utebliven värmeavgivande yta när alla termostater samtidigt stänger samtidigt som reglerdatorn begär mer värme ut i systemet.

Att sen installatörer ofta struntar i att ordentligt trimma in anläggningarna är en helt annan sak, och du tydliggör detta rätt väl med ditt inlägg.

Min bild av spirit49:s frågor är att han har som mål att se till att injusteringen blir så bra som möjligt, och då räcker det minsann inte med att installatören tillåts sätta in ventiler för ett par tusen kronor som han justerar in ett grundflöde på, det krävs mycket mer än så och det krävs insatser som ytterst ytterst få installatörer bemödar sig att göra.

Jag både hoppas och tror att spirit49 inser att så är fallet och inte tillåter sig förledas att tro att det är så enkelt att man på en enda ventil kan säkerställa bra flöden och funktioner i hela systemet utan att allt jag räknat upp ovan är på plats.

Dock, som jag tidigare skrivit, när allt som krävs enligt ovan är på plats, ja då är det ingen nackdel att ha en stadventil att sluligt justera in flödet på.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 september 2010, 11:06:11 »

*roflmao*  ojojoj . Här gäller det att ta till sin dåliga akademiska kunskaper så det man skriver inte uppfattas som strunt prat 8).

Förmodar att det är jag som åsyftas här. Jag erkänner att mina kunskaper på en hel del områden är bristfälliga. Det var därför jag ställde frågan ovan om inte rörsystemet påverkade inställningen. Det är ju genom att fråga när man inte begriper som man lär sig något.
 
Bakgrunden till frågan var funderingar över mitt hus. Det är blandat panel- och sektionsradiatorer. I gamla delen av huset är det 1” rör nästan ända fram till radiatorerna. I en slinga till den tillbyggda delen är det blandat 1/2” och 3/8” rör. På den slingan sitter tre radiatorer varav två är de största i huset, ca 50 % större än de näst största. Även med radiator- och strypventiler helt öppna på de radiatorerna blir det för lågt flöde i den slingan. Det är för mycket tryckfall i den rörslingan i förhållande till de övriga. Även om radiatorventilerna var av modernt snitt där det gick att ställa in kvs har jag svårt att se att det skulle rätt önskad fördelning av flödet mellan radiatorerna eftersom strömningsmotståndet i mitt rörsystem inte kan försummas.

Nu är det i det här fallet frågan om en Nibe split med varvtalsreglerad kompressor men om vi i stället tar en vanlig on/off pump som exempel. När man trimmar in pumpen, ”tätar ut”, ställer man, om jag kommer ihåg beskrivningen rätt, in det värmebärarflöde som ger samma temperatur på VBut som den temperatur där köldmediet börjar kondensera. Det finns vad jag förstår inget önskat flöde som skall ställas in utan det är två temperaturer som skall matchas mot varandra (i praktiken en temperatur och kondensortrycket då det senare bestämmer kondenseringstemperaturen). Det går att göra med vilken ventil som helst. I ett befintlig system finns det förmodligen redan en. Fördelen med en STAD-ventil är att den går att låsa så att den inte kan öppnas mer än till inställt värde. Jag får använda mig av färgmarkeringar. Men vad har man för glädje av möjligheten att ställa in ett önskat flöde?

Jag inser att injusteringsventiler och tryckstyrda pumpar blir en nödvändighet på ställen som min sista arbetsplats, blandat kontorslandskap och rum med radiatorer, takvärme och värmd tilluft där uppemot 500 personer skall få en bra arbetsmiljö och den som skall justera in systemet kostar några hundra kronor i timmen. Men i en villainstallation? Vad vinner hemmapularen när han skall trimma in systemet? Är det så att vi ser frågan ur olika perspektiv? Mina åsikter färgas av att jag inte behöver räkna någon kostnad för min arbetstid, att mäta deltaT över radiatorerna tar tid, Oraklets och Cocacolas av att de är tvungna att göra det.


Skrivet av: jonasb
« skrivet: 18 september 2010, 20:49:24 »


Jag skulle inte sätta in en extra cirkpump i ett system som inte behöver det, så jag håller helt med Roland i hans uppfattning, men även jag måste säga att jag inte tagit del av JonasB:s synpunkter och bakgrunden till att han satt in den.
En sak är säker, det behövs inte för att hålla husets temperatur stabil, om inte Nibe Splits reglerdator har ett otroligt högt P-band som gör att den varvar upp onödigt mycket för att få upp vbf snabbt efter tappvarmvattenvärmning.
Hej, nej min erfarenhet är snarare den motsatta, eftersom gradminutregleringen helt stannar av
under VV produktion märker inte pumpen initialt av att VV produktion har pågått. Dvs GM är samma
efter som före och och pumpen drar inte på som den borde (man har egentligen tappat ~400 GM
under VV produktion). Detta kan utlösa ett lavinförfarande där GM räknas ner med en hisklig fart och
VP inte hinner med att varva upp tillräckligt snabbt för att undvika att El slår till, dett förvärras om man
har en rumsgivar med hög förstärkning (detta gäller när det är kallt ute). I mitt fall har konstant
cirkulation defentivt minskat temperatursvägningarna inomhus. Nu skall sägas att min anläggning inte
alls är representativ eter som jag har högt VV uttag - 700 W kulvert förluster (VVC) + 1000 W handukstorkar
hängande på VVC. Bra med handukstorkar på VVC? - nej inte alls :'( - har inte haft ork att fixa det under sommaren.
  
MVH/Jonas

OK, fel, men nästan rätt ändå...
Kanske är det så att i ett normalt system behöver man inte en extra cirkpump?
Hur är det med maximala gradminutvärdet för eltillskott på Spliten?
Jag brukar alltid rekommendera maxvärdet på eltillskott eftersom de allra flesta hus inte hinner kylas ut märkbart även om gradminutunderskottet blir 1000 gradminuter, men om maxvärdet på spliten är typ 650 gradminuter så kan man trigga eltillskottet i onödan även i en vanlig villainstallation.
Jag kan absolut inte fatta att nibe sänkt maxvärdet för TS-min på de senare årsmodellerna, och det är därför jag undrar vad maxvärdet är på spliten.
Jag kommer faktiskt inte ihåg vad max underskott för TS är, jag har det satt till -1000. Du har nog
en poäng med att ett värmesystem med midre VV uttag inte behöver ha VB cirkulerande under VVproduktion.
Jag tycker dock att det känns tryggt att veta att det alltid cirkulerar och att de finns en värmekälla som automatiskt
går in om frysrisk finns. Jag tror inte heller att det drar så fasligt mycket mer energi med en extra pump, flödet
som jag ställer in är ju det samma som jag hade haft om jag endast hade haft en pump. Pumparna är nu inställda
för att ge halva tryckökningen mot vad som hade varit fallet med en pump.

MVH/Jonas
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 september 2010, 09:51:14 »

Kanon, då har de lärt sig något efter 1235-modellerna.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 september 2010, 09:45:20 »

Du kan ställa ts min till -2000 på 1245an vidare så kan man spärra tillskott över en viss utomhustemperatur så det inte går in i onödan.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 september 2010, 00:01:04 »


Jag skulle inte sätta in en extra cirkpump i ett system som inte behöver det, så jag håller helt med Roland i hans uppfattning, men även jag måste säga att jag inte tagit del av JonasB:s synpunkter och bakgrunden till att han satt in den.
En sak är säker, det behövs inte för att hålla husets temperatur stabil, om inte Nibe Splits reglerdator har ett otroligt högt P-band som gör att den varvar upp onödigt mycket för att få upp vbf snabbt efter tappvarmvattenvärmning.
Hej, nej min erfarenhet är snarare den motsatta, eftersom gradminutregleringen helt stannar av
under VV produktion märker inte pumpen initialt av att VV produktion har pågått. Dvs GM är samma
efter som före och och pumpen drar inte på som den borde (man har egentligen tappat ~400 GM
under VV produktion). Detta kan utlösa ett lavinförfarande där GM räknas ner med en hisklig fart och
VP inte hinner med att varva upp tillräckligt snabbt för att undvika att El slår till, dett förvärras om man
har en rumsgivar med hög förstärkning (detta gäller när det är kallt ute). I mitt fall har konstant
cirkulation defentivt minskat temperatursvägningarna inomhus. Nu skall sägas att min anläggning inte
alls är representativ eter som jag har högt VV uttag - 700 W kulvert förluster (VVC) + 1000 W handukstorkar
hängande på VVC. Bra med handukstorkar på VVC? - nej inte alls :'( - har inte haft ork att fixa det under sommaren.
  
MVH/Jonas

OK, fel, men nästan rätt ändå...
Kanske är det så att i ett normalt system behöver man inte en extra cirkpump?
Hur är det med maximala gradminutvärdet för eltillskott på Spliten?
Jag brukar alltid rekommendera maxvärdet på eltillskott eftersom de allra flesta hus inte hinner kylas ut märkbart även om gradminutunderskottet blir 1000 gradminuter, men om maxvärdet på spliten är typ 650 gradminuter så kan man trigga eltillskottet i onödan även i en vanlig villainstallation.
Jag kan absolut inte fatta att nibe sänkt maxvärdet för TS-min på de senare årsmodellerna, och det är därför jag undrar vad maxvärdet är på spliten.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 17 september 2010, 20:51:10 »

 *roflmao*  ojojoj . Här gäller det att ta till sin dåliga akademiska kunskaper så det man skriver inte uppfattas som strunt prat 8).
Den flödesdokumenterande ventilen typ stad mma eller likvärdig monteras just som en dokumenterande ventil. efter det i en liten villa installtion tittar man över radiator ventilerna och räknar fram kvs värdet . (vet man här vad man håller på med går det fort) sen när det är klart mäter man upp flödet .En tryckstyrd pump är en klar fördel då den behåller tryckuppsättningen och inget mer vatten en beräknat går över raditorn . den behövs inte om det är ett en rörs sytem . (klargörande så ingen tolkar det som strunt prat  :D) den tryckstyrda pumpen . här går det med en vanlig då flödet är konstant .och då finns det andra ventiler man andvänder sig av  Thumbsup för den som är bevandrad i inreglering /flödesdokumentering .

Kostnader för detta en dokumenterande ventil som klarar 0,3lps ynka 5kpa i tryckfall är cirka 400 kr dyrare än den normala avstängning man sätter dit .
är det en sån hemsk onödig kostnad för något som är självklart  ::). Alla som säger att den är helt onödig/förkastlig har tyvär fel. den är egentligen självklar .
cocacola *vinkar*
Skrivet av: jonasb
« skrivet: 17 september 2010, 19:23:07 »


Jag skulle inte sätta in en extra cirkpump i ett system som inte behöver det, så jag håller helt med Roland i hans uppfattning, men även jag måste säga att jag inte tagit del av JonasB:s synpunkter och bakgrunden till att han satt in den.
En sak är säker, det behövs inte för att hålla husets temperatur stabil, om inte Nibe Splits reglerdator har ett otroligt högt P-band som gör att den varvar upp onödigt mycket för att få upp vbf snabbt efter tappvarmvattenvärmning.
Hej, nej min erfarenhet är snarare den motsatta, eftersom gradminutregleringen helt stannar av
under VV produktion märker inte pumpen initialt av att VV produktion har pågått. Dvs GM är samma
efter som före och och pumpen drar inte på som den borde (man har egentligen tappat ~400 GM
under VV produktion). Detta kan utlösa ett lavinförfarande där GM räknas ner med en hisklig fart och
VP inte hinner med att varva upp tillräckligt snabbt för att undvika att El slår till, dett förvärras om man
har en rumsgivar med hög förstärkning (detta gäller när det är kallt ute). I mitt fall har konstant
cirkulation defentivt minskat temperatursvägningarna inomhus. Nu skall sägas att min anläggning inte
alls är representativ eter som jag har högt VV uttag - 700 W kulvert förluster (VVC) + 1000 W handukstorkar
hängande på VVC. Bra med handukstorkar på VVC? - nej inte alls :'( - har inte haft ork att fixa det under sommaren.
  
MVH/Jonas
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2010, 19:14:40 »


Mn rattar in kvs värdena på radiatorerna och justerar in stad ,dokumenterar. Sedan så låser man stad, inte först

Förutsätter inte den metoden att tryckfallet rörsystemet kan försummas i förhållandet till tryckfallet i radiatorventilerna? I annat fall vet man inte att flödet fördelas mellan radiatorerna enligt inställda kvs värden? Temperaturmätning mellan in- och utlopp tar hänsyn till det och till sådana saker som att t.ex. en soffa framför radiatorn påverkar värmeavgivningen (hade en sådan radiator).

Citera

Jag skulle inte lita ett skvatt på en IR termometer, men det är ju jag det.


Man behöver inte lita på den, man behöver bara hysa förtroende för att differensen mellan resultaten från mätningarna på radiatorernas in- och utlopp blir lika om de verkliga temperaturdifferenserna är lika. Om den sen inte visar rätt temperatur eller om ens den uppmätta differensen stämmer med den verkliga differensen spelar inte så stor roll. Det viktiga är att man kan hitta radiatorer som kortsluter flödet, dvs de som har liten temperaturdifferens mellan in- och utlopp.

Skrivet av: jonasb
« skrivet: 17 september 2010, 18:55:33 »

Jag skrev att man mäter in STAD ventilen en gång och sedan så spärrar man den ju.  Jag skrev I N T E att det innebär att hela ditt hus är injusterat och klart då.  Det är du som tolkat det så,   fel som vanligt.  Och sen så försöker du rädda ansiktet genom att racka ner på mig. fiR:
Om du spärrar stadventilen och sedan justerar in individuella flöden, OCH kopplar in termostater har du fördärvat allt vad injustering av stad innebär, förstår du inte det?

Även jag skulle uppskatta om jonasB kunde komma med lite mer info om varför han anser att det finns en nytta som är värt den extra driftskostnad som en extern cirkpump innebär.
Utan att ha läst hela denna tråd skall jag kommentera varör jag vill ha och har valt att ha en extra cirkpump.
1) Jag vill minimera frysrisken då CPU'n av någon anledning allerar - endera SW krach eller att
    HW går sönder - har varit med om det senare. Då stannar den inbyggda pumpen och allt fryser sönder.
    Jag har en doppvärmare i serie med pumpen som är satt till 10 grader och som altså går in när frysrisk
    föreligger.
2) Jag vill ha cirkulation under varmvattenproduktion för att minska värmedippen (jag har en bypass över VP).
    Endast 1/4 av min vattenvolym utgörs av radiatorer. Resten finns i isolerade rör och kulvertar - denna värme
    använder jag vid VV produktion.
3) När jag eldar inne och RE10 (rumstermostaten stoppar värmeproduktion och cirkulation) finns frysrisk i
    min torpargrund. Detta undviks genom konstant cirkulation.

MVH/Jonas
MVH/Jonas
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 17 september 2010, 17:33:20 »

Mn rattar in kvs värdena på radiatorerna och justerar in stad ,dokumenterar. Sedan så låser man stad, inte först *vinkar*

Det finns inget måste med stad och det finns andra konstant hållande typer.  Men för mig är det så att

Att Mäta Är Att Veta


Jag skulle inte lita ett skvatt på en IR termometer, men det är ju jag det.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2010, 17:30:32 »


Ett bekräftat systemflöde säger inget alls om hur balansen i systemet i sin helhet är.
Om värmepumpen är OK vid leverans finns inget för kunden att vinna på detta alls, i vart fall inte ekonomiskt.

Håller med om det. Det är fördelningen av flödet mellan radiatorerna som man skall lägga ner arbete på. När mitt system var relativt nytt ströp jag in radiatorerna med hjälp av en dålig kontakttermometer. För något år sedan köpte jag en IR-termometer och gjorde om intrimningen. Hittade ett par radiatorer med deltaT runt 3 grader som jag i första omgången missat. Efter en  del arbete med intrimning av radiatorerna har jag höjt temperaturen i vardagsrummet några tiondels grader (minst radiatoryta i förhållande till väggytan där) och samtidigt gått från värmekurva 4.0 till 3.8. Vad det är för värmebärarflöde bryr jag mig inte om.

Så, spirit49, strunta i STAD-ventilen och köp en IR-termometer i stället. Min kostade ca 700 kronor och då är det svenska mjukiskronor det är frågan om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 16:52:19 »

Jag skrev att man mäter in STAD ventilen en gång och sedan så spärrar man den ju.  Jag skrev I N T E att det innebär att hela ditt hus är injusterat och klart då.  Det är du som tolkat det så,   fel som vanligt.  Och sen så försöker du rädda ansiktet genom att racka ner på mig. fiR:
Om du spärrar stadventilen och sedan justerar in individuella flöden, OCH kopplar in termostater har du fördärvat allt vad injustering av stad innebär, förstår du inte det?

Även jag skulle uppskatta om jonasB kunde komma med lite mer info om varför han anser att det finns en nytta som är värt den extra driftskostnad som en extern cirkpump innebär.
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 15:35:56 »

KONSTRUKTIVT. TAKK!

Skal vi heller diskutere STAD ventilen enn å diskutere hvem som mener hva????
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 17 september 2010, 15:31:15 »

Jag skrev att man mäter in STAD ventilen en gång och sedan så spärrar man den ju.  Jag skrev I N T E att det innebär att hela ditt hus är injusterat och klart då.  Det är du som tolkat det så,   fel som vanligt.  Och sen så försöker du rädda ansiktet genom att racka ner på mig. fiR:
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 15:22:31 »

Kalla mig för fan inte trög, jag har ju citerat exakt det du skrev.
Menar du inte det du skriver skall du inte skriva det.

Lägg dessutom till att ytterligare några personer som jag har största respekt för håller med mig, och t.o.m anser att stadventilen som sådan är en nackdel, jag då ser alla att det kan finnas mer än en sanning kring behovet/nyttan av stadventiler.
Än en gång, som jag ser det är det mest en fördel för den installatör som vill göra en snabb installation med ett bekräftat systemflöde, och få fram en verifierad uteffekt.
Ett bekräftat systemflöde säger inget alls om hur balansen i systemet i sin helhet är.
Om värmepumpen är OK vid leverans finns inget för kunden att vinna på detta alls, i vart fall inte ekonomiskt.

Jag skulle inte sätta in en extra cirkpump i ett system som inte behöver det, så jag håller helt med Roland i hans uppfattning, men även jag måste säga att jag inte tagit del av JonasB:s synpunkter och bakgrunden till att han satt in den.
En sak är säker, det behövs inte för att hålla husets temperatur stabil, om inte Nibe Splits reglerdator har ett otroligt högt P-band som gör att den varvar upp onödigt mycket för att få upp vbf snabbt efter tappvarmvattenvärmning.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 17 september 2010, 15:10:07 »

Herregud alltså   har jag sagt att man bara kan montera en stad så är allt klart??   Rickard, så trög kan inte ens du vara så att du tolkar mig så :o

Om man mäter flödet så VET vi.  Annars gissar vi  bara. Att bara ratta in ett DT på 7 som vi mäter upp i VP:s styrdator, nja  det litar inte jag på. Om jag har ett delta på 4 på KB så vet jag ju fortfarande inte vilken effekt jag hämtar upp.  mm mm.

Det låter på er som en Stad typ ventil är gjord av guld och kostar en förmögenhet.  Men visst man måste ju ha ett instrument för att läsa av, det förstör ju lite.
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 13:50:50 »

 Thumbsup
Høres jo veldig fornuftig ut å gjøre det i den rekkefølgen.

Men er det ikke bedre å bruke Circ pumpen til å styre DeltaT over samlestokken?

Fint om JonasB kunne kommentere bruk av 2 circ pumper i samme system.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2010, 13:29:57 »


Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?

Jag skulle trimma in systemet genom att öppna alla termostater helt och mäta temperaturdifferenserna över varje radiator vid värmeproduktion efter så lång tid att differenserna är någorlunda stabila (vattnet skall hinna omsättas i radiatorn). Sen skulle jag med strypventilerna på resp. radiator se till att det blir ungefär samma temperaturdifferens över alla radiatorer. Radiatorer som kortsluter flödet skall man inte ha när man har värmepump.

När det är gjort kan kan termostatventilerna i de rum där man kan räkna med övertemperatur av olika anledningar ställas in. Sen ställer man med hjälp av en ventil på samlestokken in ett deltaT över värmepumpen på 5-7 grader. Man behöver inte mäta eller styra flödet. Det är temperaturdifferensen över pumpen som man använder sig av när man ställer in flödet, vad det blir i liter/minut spelar ingen roll. Några STAD-ventiler kan jag inte se något behov. Håller med Rickard på den punkten.

Med två pumpar och bypass blir det inte riktigt lika enkelt men jag hoppas principen är klar. Har lite svårt att förstå behovet av ett sådant system. 30 minuters uppehåll i värmetillförseln märks inte även i ett dåligt isolerat hus, det kan jag intyga, men jag har inte tagit del av JonasB's synpunkter.
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 10:32:44 »

Problemet i et Split anlegg er at Circk pump finnes integrert i VP. Man kan styre fløde over denne fra Menyen, men man er stuck med den pumpen som leveres med.
Iht JonasB's vurderinger har jeg tenkt å installere en extra circk pumpe med bypass, slik at vannet i akk tank kan få sirkulere i systemet, selv når VP produserer VV eller avfroster, for å redusere temp fall inne. (Ca 30 minutter opphold)

Men hvis jeg bytter denne extra circ pumpe med en som er selvregulerende, vil denne da komme i konflikt med den interne i VP når denne går på konstant fløde?
Forsåvidt det samme problemet med en extra vanlig circk pumpe også, da det ikke blir så lett å finne lik innstilling på begge pumpene. Intern i %, mens den eksterne kun har ett innjusterings hjul

Get my point!

Dette er kanskje ett bagatellmessig problem, men det blir fort at disse to cirkpumpene kjemper imot hverandre når begge er aktive under Varme produksjon.
Skrivet av: Toprunner
« skrivet: 17 september 2010, 10:20:13 »

Så er det da slik at STAD ventilen egentlig kun blir ett målepunkt, der man tilslutt, etter måneder med finjustering av alle varmekretsene kan sette det korrekte trykk for VP/Radiatorer.
Slik jeg ser det, blir STAD mer eller mindre kun ett målepunkt for Installatøren, slik at det kan måles fløde. Siden jeg ikke har noen flødemeter i mitt anlegg, blir en STAD ventil den eneste mulighet for han å måle. Dog med avansert utrustning, noe vi villa eiere ikke har tillgang på.
Mitt håp der en liten tid var at STAD ventilen faktisk var selvregulerende, slik at når det var forandringer over de kursene som har egen termostat, vile ventilen fortsatt holde systemet i balanse. Den gang ei. :(
Men ett målepunkt må man kanskje ha, så det får bli en STAD uansett.
Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?

De senaste cirkulationspumparna har ju alla de funktioner du behöver inbyggda och är mycket lätta att styra om man vill förfina flödet. Extra kostnaden är nog lätt att räkna hem då STAD ventiler kostar såpass som de gör. De pumpar jag brukar köpa ligger runt 50% högre i pris och fördelen är högre systemverkningsgrad = lägre energiförbrukning.
Du kan använda pumpar som flödesmätare om du mäter momentaneffekt, difftryck och har tillgång till bra pumpkurvor.
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 10:07:44 »

Så er det da slik at STAD ventilen egentlig kun blir ett målepunkt, der man tilslutt, etter måneder med finjustering av alle varmekretsene kan sette det korrekte trykk for VP/Radiatorer.
Slik jeg ser det, blir STAD mer eller mindre kun ett målepunkt for Installatøren, slik at det kan måles fløde. Siden jeg ikke har noen flødemeter i mitt anlegg, blir en STAD ventil den eneste mulighet for han å måle. Dog med avansert utrustning, noe vi villa eiere ikke har tillgang på.

Mitt håp der en liten tid var at STAD ventilen faktisk var selvregulerende, slik at når det var forandringer over de kursene som har egen termostat, vile ventilen fortsatt holde systemet i balanse. Den gang ei. :(

Men ett målepunkt må man kanskje ha, så det får bli en STAD uansett.

Eller finnes det bedre løsninger for å styre/måle fløde?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 september 2010, 09:27:06 »

Det er jo mer korrekt at det er trykket den regulerer, ikke flødet.

Jag har tittat på databladet för STAD-C och vad jag kan förstå reglerar ventilen inte trycket heller. Den kallas för injusteringsventil, inte reglerventil. Man ställer in ett flöde med hjälp av STAD-ventilen som blir konstant om det inte finns några termostatventiler i systemet som öppnar eller stänger. Finns det termostatventiler i systemet som arbetar blir inte tryckfallet över ventilen längre konstant, inte heller flödet.

Eller har jag möjligen fått allt om bakfoten, alternativt att det finns flera varianter av STAD-ventiler?  
Skrivet av: Toprunner
« skrivet: 17 september 2010, 09:26:31 »

Vad snackar du om.  Jag bara säger vad en Stad gör. Inget mer. ???

Flödet över en STAD regleras genom strypning vilket innebär en höjning av tryckskillnad mellan in och ut. Finessen med STAD är att den är kalibrerad så att du vet exakt flöde genom att mäta difftrycket som direkt översätts till din mätare.

En STAD innebär en flödesförlust som du måste betala för i form av outnyttjad pumpenergi. Ett bättre sätt att reglera flöde är alltid varvtasstyrda pumpar.

I villasystem där man söker max COP skulle då inte jag strypa in flödena för mycket då det skadar system-COP för mycket, bättre med en bra pump-lösning. I större applikationer är det ett nödvändigt ont med STAD.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 07:19:22 »

*roflmao*  nej det tar inga veckor eller månader att justera in en liten villa när förutsättningarna är rätt.(vilket dom måste vara )

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Ja den som byter från olja /el eller ved till värme pump ska innan göra en beräkning. Sen  justerar man in ventien efter beräknat kvs värde och tryckfall, innan termostaterna monteras dokumentaras flödet via justerventil  . här ser man nu tillgängligt flöde och har vi gjort rät här är det anpassat efter värmepumpen och dess förutsättningar , Beroende på installerad effekt finns här möjlighet att köra med och utan termostat. .  runt 600 kr för att nå detta mål om man ersätter kulventilen i differans i installations ögonblicket på en 6-10 kw installtion . och alla fördelar det innebär att ha den där.
Sen är det klart :)
cocacola

Du måste ursäkta mig coca-cola, men det där är rent struntprat, du kan aldrig i livet få mig att erkänna att det skulle räcka med att strypa in flödet på en stadventil med alla termostater fullt öppna och sedan låta temostaterna styra temperaturen i huset.
Det krävs att man vet exakt vilken kurvlutning och parallelljustering reglerdatorn skall arbeta med för att flödena skall bli någorlunda rätt vid verklig drift, och det krävs att man kontrollerar och justerar flödena på varje enskild radiator/golvvärmekrets, och detta hävdar jag bestämt tar veckor eller månader i en normal villainstallation där man övergår från en högtempererad värmekälla till en lågtempererad.
Felaktigt injusterade värden för parallellförskjutning och kurva kommer att göra att termostaerna stryper bort en massa flöde i normalfallet, och att detta i extrema situationer, t.ex. med mycket solinstrålning riskerar att värmepumpen löser ut på högtryck p.g.a. helt utebliven värmeavgivande yta när alla termostater samtidigt stänger samtidigt som reglerdatorn begär mer värme ut i systemet.

Att sen installatörer ofta struntar i att ordentligt trimma in anläggningarna är en helt annan sak, och du tydliggör detta rätt väl med ditt inlägg.

Min bild av spirit49:s frågor är att han har som mål att se till att injusteringen blir så bra som möjligt, och då räcker det minsann inte med att installatören tillåts sätta in ventiler för ett par tusen kronor som han justerar in ett grundflöde på, det krävs mycket mer än så och det krävs insatser som ytterst ytterst få installatörer bemödar sig att göra.

Jag både hoppas och tror att spirit49 inser att så är fallet och inte tillåter sig förledas att tro att det är så enkelt att man på en enda ventil kan säkerställa bra flöden och funktioner i hela systemet utan att allt jag räknat upp ovan är på plats.

Dock, som jag tidigare skrivit, när allt som krävs enligt ovan är på plats, ja då är det ingen nackdel att ha en stadventil att sluligt justera in flödet på.
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 17 september 2010, 06:37:13 »

 *roflmao*  nej det tar inga veckor eller månader att justera in en liten villa när förutsättningarna är rätt.(vilket dom måste vara )

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Ja den som byter från olja /el eller ved till värme pump ska innan göra en beräkning. Sen  justerar man in ventien efter beräknat kvs värde och tryckfall, innan termostaterna monteras dokumentaras flödet via justerventil  . här ser man nu tillgängligt flöde och har vi gjort rät här är det anpassat efter värmepumpen och dess förutsättningar , Beroende på installerad effekt finns här möjlighet att köra med och utan termostat. .  runt 600 kr för att nå detta mål om man ersätter kulventilen i differans i installations ögonblicket på en 6-10 kw installtion . och alla fördelar det innebär att ha den där.
Sen är det klart :)
cocacola
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 01:04:23 »

Skal se hva slags koblinger det er til måleinstrumentet på denne. Kanskje det lar seg gjøre å lage en Redor Felgen løsning for avlesning av trykket.
Samtidig er det jo slikt at det er jo ikke ekstremt nøyaktig. Gjør man en liten justering på en kurs kan man jo med måleinstrumentet avlese hvor stor forskjellen blir. Så vet man jo ca hvor mange knepp STAD skal justeres i forhold til kurs justering. Så kan man heller ta en halvårskontroll med måleinstrumentet og servicemann.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 00:58:13 »

Det finns ju säkert mekaniska flödesmätare att ansluta, men de kostar nog lika mycket.
En fingraderad manometer och en miniräknare skulle också kunna fungera om du har diagram över difftrycken vid olika flöden.
kanske t.o.m en digital däcktrycksmätare som du modifierar lite för att kunna mäta på stadventilens två mätuttag och räkna ut deltaP
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 00:45:03 »

SÅ,SÅ.

Dere har begge mange gode innspill på dette emnet. Jeg må ha dette inn med teskje.

Det blir jo fint og flott med en STAD ventil, men det blir jo ikke så lett og etterjustere denne når man foretar ytterligere justeringer på de forskjellige kursene.
Er det noen andre muligheter til å lese av totalflødet i et anlegg uten å måtte ha en TA computer?
Slik at man selv kan etterjustere STAD ventilen!
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 00:43:39 »

Du skriver ju att man bara skall behöva strypa in flödet en gång via stadventilen - sen är det klart.
Du tar inte hänsyn till att radiatorerna kan behöva en ordentlig injustering när man övergår från elpanna/oljepanna/vedeldning till värmepumpsdrift med så få termostater som möjligt i drift.

Citera
Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 17 september 2010, 00:40:01 »

Vad snackar du om.  Jag bara säger vad en Stad gör. Inget mer. ???
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 00:36:28 »

Så fort du justerar något alls i systemet blir flödet fel om du sätter in en stad som installatören justerar in för rätt flöde INNAN alla enskilda radiatorer/golvvärmekretsar är intrimmade på ett optimalt sätt.
Det kan ta veckor eller månader med mindre justeringar på radiatorer/golvvärmslingor innan du har fått till det riktigt bra, och då kommer flödet att ha ändrats och en ny justering via stadventilen kommer att krävas.
Sätter du in en stad så skall du kunna mäta flödet själv, eller se till att installatören kan göra några återbesök under första månaderna för att kompensera för de justeringar du gör i enskilda rum.

Jag vill dock tillägga att jag inte är inläst på vad som gäller för Nibe Split, det är väl en invertervärmepump som kommer att få en varierande deltaT beroende på kompressorvarvtalet och utetemperaturen, jag antar att deltaT/flöde skall ställas in till en viss nivå under en specifik förutsättning, typ utetemp + 7 grader och kompressorvarvtal på max (eller annat specificerat varvtal.
Kanske är det dessutom så att det är "omöjligt" att köra värmepumpen med exakt rätt förutsättningar under hela intrimmningsprocessen och att flödet därför blir bestämmande framför DeltaT, vilket i sin tur kan göra stadventilen mer nödvändig/meningsfull i just detta fall.

Oraklet har som vanligt inte läst mina inlägg, eller så bortser han helt från nödvändigheten att trimma in de enskilda radiatorerna/golvvärmeslingorna innan man justerar in stadventilen och systemflödet.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 17 september 2010, 00:33:30 »

Det stämmer.   Tanken är att du mäter in en gång och sedan så är det klart.  Och har du flödet så kan du ju räkna ut effekten som går där och med en elmätare så får du cop och ja, många fördelar.  Nackdel, den kostar lite mer, men det finns andra  stad  är ju de dyraste. *vinkar*
Skrivet av: spirit49
« skrivet: 17 september 2010, 00:27:11 »

Tror litt av problemet her er som Oraklet sier. Man trenger ett måle punkt. Problemet med Wirsbo sin WGF fordeler er at det ikke er noen flødemeter på hver kurs. Dette kan jo selvfølgelig settes inn seperat på hver kurs, men disse koster 300sek pr stk.
Med en STAD har man ett målepunkt og kan dermed justere totalflødet i hele systemet.

Det går sikkert uten, men gjør kanskje innstillings jobben enklere. Men samtidig er man jo avhengig av ett digitalt måleinstrument som kun teknikkeren har.
Hver gang jeg justerer på circk pumpe for å justere deltaT, så blir jo den innstillingen som teknikker satt på STAD feil. ELLER?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 17 september 2010, 00:18:46 »

Min uppfattning är att du inte behöver någon stad eller stap om du har justeringsmöjligheter på alla radiatorer/golvvärmeslingor separat.
Det du behöver göra då är att trimma in flödena så att du får rätt deltaT över vbf/vbr och rätt temperatur i alla rum, och om deltaT misstämmer uppåt eller nedåt efter att du fått systemet i temperaturmässig balans så får du justera grundflödet med antingen cirkulationspumpen, eller justera upp/ned trimventilerna på fördelaren för att få rätt deltaT, eller justera både cirkpumpen och trimventilerna.

Det absolut viktigaste för att få ett system i balans är att du använder så få termostater som möjligt då flera termostater som reglerar tempen i olika rum hela tiden kommer att störa systemflödet oavsett om har stad/stapventlier eller ej.

När du har systemet i balans i sin helhet är det dock OK att tillåta några temostater strypa bort överskottsvärme i vissa rum som ibland belastas med solinstrålning eller mycket värme p.g.a. matlagning eller många gäster, det påverkar inte så mycket att du riskerar att få en skadligt dålig drift på värmepumpen, och du riskerar inte heller att flödet totalt upphör (p.g.a. att alla temostater stänger) och att värmepumpen löser ut på högtrycksvakten.

Jag antar att du trots allt köper minst stadventilen, och det må väl vara OK, du blir väl inte utblottad p.g.a. det, men jag anser definitivt att du kan få en anläggning som fungera lika bra utan dem.

Stadventilen riskerar defakto att göra så att du tvingas köra din cirkump på högre effekt än du annars skulle gjort, vilket kan ge dig en högre driftskostnad och en sämre årsmedel-COP.

Rent generellt skall du försöka köra cirkpumpen på lägsta möjliga effekt, men ändå få det av tillverkaren stipulerade deltaT som värmepumpen är optimerad för, detta samtidigt som du får en stabil och jämn temperatur i alla rum.
Att justera in ett radiatorsystem med trimventiler på alla radiatorer/golvvärmslingor är ingen rymdteknologi om du har tillgång till en IR-termometer och kan läsa av deltaT över värmepumpen.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!