Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Filip
« skrivet: 09 januari 2005, 21:58:16 »

hej

Vi har en Nibe 1215-7kw. Till denna installation valde vi att koppla med frikyla. Vi har en fläktkonvektor i vardagsrummet. (model UN-MPP 28 http://www.irsap.com/nqcontent.cfm?a_id=120) Den är kopplad så att vi kan använda både värme och kyla. Vi får öppna 2 kranar och stänga 2 andra kranar för respektive lösning. Till detta finns en egen cirkulationspump och ett expansionskärl.
Avledning av kondens sker ned till källaren.

Vi fick det installerat i somras och upplevde att den hade en bra funktion. Den fick gå på högsta effekt nattetid. Dagtid hade vi den på lägsta effekt för att inte drabbas av att det drog ifrån den.

Hela lösningen kostade ca 12000. Driften uppskattas till ca 100W+fläkt i konvektorn ca 50W vid max hastighet. har vi igång den under hela juni-augusti får vi ca 2160 timmar * 150W=324kW->260 SEK. Detta är ok för oss.

Mvh/Filip

Ps vi fick dessutom en möjlighet att dra nytta av konvektorn resten av året då vi behövde en radiator ändå under aktuellt fönster. ds
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 06 januari 2005, 23:15:43 »

Jag fick ett pris på 160mm och 200mm kanalvärmare/kylare.
160mm kostar ungefär 1900:- inkl. moms och 200mm kostar 2400kr ink moms

/Johan
Skrivet av: Sven
« skrivet: 05 januari 2005, 00:26:54 »

Jag har en Nibe FLM-30 som har gått i drift sedan augusti 2003. Har kopplat den med spjällventiler där jag på sommaren kör ut allmänventilationen på taket och istället låter frisk utomhusluft passera FLM:en. Detta medför att jag kan förse huset med kall luft under varma sommardagar.
FLM-30 är inget högkapacitetsaggregat för detta ändamål, men vi hade en mycket sval övervåning i somras och jag tror att det blir lagom att dela på aggregatet för bägge våningarna, totalt 145m2 boyta.
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 04 januari 2005, 23:24:56 »

När jag pratade med en FTX säljare på villamässan i höstas om just kanalkylare rekommenderade han att man skulle köra en storlek större på kylaren än vad man har i kanaldimension. Eg. 160mm spirorör och 200mm kylare, Detta för att få ut mer kyla i luften.
Låter rimligt då en större kylare ger lägre tryckfall (på luften) och troligen även högre kyleffekt,

/Johan

PS Återkom gärna med pris om du hittar något
Skrivet av: admin
« skrivet: 04 januari 2005, 19:38:57 »

Priset?
Skrivet av: Engan
« skrivet: 04 januari 2005, 15:48:41 »

Har fått tips om denna kylanläggning:

http://www.veab.com/Swe/wat_kanal_swe.htm#cwk

verkar väl vara en bra grej? precis vad jag behöver. funkar den? vet ej.  ;)
Skrivet av: utopiazz
« skrivet: 30 december 2004, 20:36:29 »

Oavsett hur man väljer att koppla det så tror jag att man för enkelhetens skull skall separera värmedelen och kyldelen.

Enklast att få fram kyla är att göra ett avstick på brine kretsen. På avsticket kopplas en egen cirk pump som försörjer en "luftkylare" i huset med kall brine vätska. Då behöver inte VP'ns köldbärar pump gå hela tiden.
Mellan avsticken på brine kretsen sätts en backventil in så att det inte blir "rundgång" i "luftkylarens" krets.

Har tänkt att göra detta i framtiden. Till en början blir det bara en kylbaffel i vårt blivande matkällare i källaren. Har en kylmodul (4kW kyleffekt vid +4 grader in och +18 grader ut) från ett datarack över så det får kyla matkällaren till lämplig temperatur.

/Johan
Skrivet av: admin
« skrivet: 30 december 2004, 14:34:55 »

Varför krångla till det med daggpunktsreglering när du kan sätta in ett antal fläktkonvektorer (eller på tilluften) med ledning till avlopp och köra kylan efter behov.

Det kommer säkert från tid till annan kondensera på bafflarna ändå, alternativt ge för låg kyleffekt.

30 grader varmt och rötmånad...
Skrivet av: hvac
« skrivet: 30 december 2004, 14:29:31 »

 ::)Opps.. det sista skulle inte komma med, men jag håller på att titta på ett koncept för stora villor, ej direkt mot konsumenter utan mot villa fabrikanter.

Jag har inte löst alla delar men nästan, det handlar om att kombinera värmepump med villaaggregat med till- & frånluft med återvinning. Man vill också kyla tilluften och ha bra komfortkyla (kylbafflar) med dagpunktsreglering, det är inte så många som klarar av den kombinationen! Det flesta värmepump- eller  aggregattillverkarna har ingen bra styrmodul som kan samköras, så det gäller att hitta en bra systemlösning vilket inte var så lätt.

Hade det varit för fastigheter så har alla tillverkare något, men då sticker kostnaden iväg riktigt rejält vilket inte är tanke med det jag tittar på.  
Skrivet av: hvac
« skrivet: 30 december 2004, 14:14:10 »

Det finns många olika namn på ett kärt barn, fackspråket är frikyla och det flesta tillverkarna har en lösning.

Det finns olika sätt att koppla in, tidigare rekommenderade man 3-vägskoppling, men det är en dyrare lösning så man har idag 2-vägskoppling som för min del är en sämre lösning

Att tänka på
Om du använder 3-vägslösningen eller för all del två vägslösningen är att cirkulationspumpen i värmepumpen måste gå samtidigt som vcirkulationspumpen för köldbärarkretsen (kylkretsen för luftkonditionering). Det går att ställa om inställningarna och förregla så att båda pumparna går samtidigt, flera i denna forum kan säkert hjälpa dig eler så vänder du dig till tillverkaren (teknisk support, ej säljarna).

Skillnaden med 2-vägsventilen är att du kan inte reglera framledningstemperaturen till fanscoilen, och i början av säsongen är den 4 grader och avfuktar otroligt mycket vatten så du måste kunna lada bort kondensvattnet från kylbatteriet i rummet!

Har du en 3-vägsventil som kostar något mer så kan du ha en jämn framledningstemperatur runt 14-17 gader och använda andra produkter, i kombination andra kylprodukter så som kylbaffel eller i kombination med luftbehandlingsaggregat där du kyler tilluften!

Nedan lite om effekter mm.

Kortfattat, en tumregel på 40 W/m i början av säsongen och 20 W/m i slutet av säsongen. 4 grader i början och 14 grader i slutet. Det är man kan räkna på i borrhålet, men räkna med 20 W/m genom hela året. Temperaturen kommer variera som jag nämnde eftersom du "återladdar" berget, dock bibehålls denna effekt endast 1 månad så återladdning är inte lönsant i sig utan då är det bättre att borr djupare. Men har man frikyla så blir återladdningen nästan gratis!

Vill man veta exakt vilken kyleffekt man kan räkna för borrhålet så gör man fält test (dyrt, rekommenderas ej).

Den största anläggningen jag har sätt är i Österrike, av 7000 markpelare och 3500 pelare var kombinerats med borrhål för kombinerad värmepumps och kyldrift samtidigt. Idag tittar jag på hur man ska köra frikyla, med aktiva bafflar eller likvärdigt till en ”dyr”villa.

Lycka till ;)

Skrivet av: Engan
« skrivet: 30 december 2004, 13:45:47 »

Hejsan!


Vad jag förstår så skall det till vissa bergvärmepumpar finnas moduler man kopplar till för att på sommaren ta vara på kylan ur hålet och på så vis få "aircondition" i huset, någon som känner till fabrikat på dessa (har för mig att Nibe har)?

Någon som har en sådan lösning installerad?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!