Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 08 maj 2014, 20:36:31 »

Det är starkt gjort att grabben ens ställer upp på en intervju, kanske inte den skarpaste kniven i lådan bara..  *roflmao*

Nu ger han sig på samerna också FiR, dom hittade en boplats från mina förfäder i Vuollerim för ca 6000år sedan så den där pojken kan återvända därifrån han kom, jävla nysvensk!!!!  *roflmao*
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 08 maj 2014, 19:22:33 »

Skrivet av: Ewald
« skrivet: 08 maj 2014, 18:16:16 »

I Österrike kallade en Politiker från det nationalistiska partiet småföretagare - österrikiska småföretagare - mer eller mindre för "sociala turister" och fattiglappar.

Han fick avgå idag och hela landet pratar om det .... inte särskillt klokt att säga sådant nu inför EU-valet ....

http://orf.at/stories/2229158/
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 april 2014, 08:45:24 »

Förnuftigt som vanligt av dig Roland.
Visst finns det finslipningar att göra, och kanske finns det fler saker som kan privatiseras, medan andra borde förstatligas igen, eller i vart fall skulle kunkurrensen underlättas.
T.ex. borde det inte vara så svårt att få bedriva en privat bilprovning som det nu är.
Alla större bilverkstäder med adekvat utrustning borde efter en enklare granskning kunna få besiktiga bilar.
Då skulle det nog t.o.m kunna bli gratis att besiktiga om man t.ex. gjorde det i samband med en service. :-)

Många av den nu sittande regeringens privatiseringar och högre krav på körkort och liknande är dock gjorda för att öka folks utgifter, och skapa fler jobb ändet var när det var statligt.
De får helt enkelt den privata tjänstesektorn att växa samtidigt som de påstår sig privatisera för att öka konkurrensen.
Ett skämt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 april 2014, 08:21:36 »

Det som är tankeväckande är hur mycket transfereringarna skulle (teoretiskt) ge till varje medborgare per månad om de betalades ut direkt, utan handhavandekostnader.

Det blir inte så mycket mer, administrationskostnaderna för transfereringarna är små. Där är svensk offentlig sektor effektiv. Men visst finns det förbättringar att göra men det är oftast politiska beslut som hindrar det. Barnbidragets flerbarnstillägg är t.ex. dyrt att hantera, det borde avskaffas. Det borde vara första barnet som skulle får högre bidrag om det skulle vara något extra, de senare ungarna ger ju lite skalfördelar.

Att tro att det går att av så där 900 miljarder per år går att dela ut så där 100 000 kr/år till några miljoner personer som tidigare inte fått något utan att det skulle drabba dem som tidigare delade på kakan är en utopi. De administrativa vinsterna finns inte. Det finns inga 200 000 administratörer som kan elimineras genom införande av medborgarlön, det är inte ens tiondelen av det antalet om man tar hänsyn till att medborgarlönen behöver kompletteras med stödåtgärder för vissa grupper.

Därmed inte sagt att det finns mycket som skulle kunna göras till lägre kostnad men det har inget med medborgarlön att göra. Det vore enligt min mening önskvärt att minska antalet riksdagsledamöter till ungefär hälften. Det skulle minska kostnaderna med några hundra miljoner per år. Presstödet bör gradvis avskaffas. Miljöbilspremierna bör tas bort. Tar man bort fordonsskatten och i stället höjer skatten på fossila bränslen med 2-3 kr/L får staten in lika mycket pengar plus att incitamentet att skaffa miljövänliga bilar ökar. Det finns mycket mer att göra men det är inga stora klipp som ger hundratals miljarder per år.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2014, 16:13:57 »

Systemet är mkt mer komplicerat än så. (Andra faktorer än bara antalet listade styr inkomsterna, iaf till de offentliga inrättningarna.)
Men visst, de privata kan säkert dra in lite kulor om de sköter sig, detta är ju en ond nagel i ögat på vänsterfolk...
Gäälande mail o telefon är det mkt enkelt att kontakta folk provat idag ändå, de finns på facebook, syns i Hitta.se etc etc, Nej de verkliga skälen är att man säker sig ha för mkt att göra och måste låta andra ta alla tidskrävande samtal. Den som inte kan kommunicera som en normal människa via telefon eller mail, den ska inte heller träffa patienter live. Ska de börja vägra det också med tanke på hotbilden...?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 april 2014, 14:52:37 »

Du nämner vårdcentral t.ex., tja, jag kan ju säga direkt att från det jag sett av kommunala resp privata vårdcentraler så är det ungefär den skillnaden vi pratar om, hälften av de kommunla/landsting kunde bort med samma kvalitet.
Ta detta med telefontider t.ex., på kommunala inrättningar vill man inte ens uppge sina e-mailadresser och/eller direkt-telnummer, med följden att man måste sätta sig i en telefonkö, eller i bästa fall bli uppringd med 3 signaler till sin mobil (som man inte hinner svara i), varpå sköterskan INTE säger ngt i telefonsvararen och man på hemligt nummer ju inte kan se vem som faktiskt ringt...
Vårdcentraler får betalt efter antal listade patienter och behandlingar, inte efter vad det kostar att driva vårdcentralen. Det skulle inte fungera om de icke privata var hälften så effektiva som de privata. Alternativet är att de privata tjänar guld.

Att de anställda inte vill uppge sina mejladresser och annat beror på hotbilden. Jag känner till en åklagare som byter  telefonnummer var tredje månad, det är så länge hon kan ha dem utan att det blir olidligt. Läkare utsätts för påtryckningar att skriva ut mediciner som är populära i missbrukarkretsar osv.   
Skrivet av: jehu
« skrivet: 09 april 2014, 14:38:27 »

-
Ingen tror att varken skattemyndighet eller socialtjänst kommer att försvinna. Däremot bantas, när de får mindre att göra. Fundera också på vad arbetsförmedlaren sysslar med när han 'administrerar'.
Det som är tankeväckande är hur mycket transfereringarna skulle (teoretiskt) ge till varje medborgare per månad om de betalades ut direkt, utan handhavandekostnader. Kommentera gärna det. Återstår förstås mycket att räkna på.
Siffrorna är offentliga, trevligt nog. T ex http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentliga-sektorns-utgifter/
https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/statistik/statistik_och_analys/
http://www.scb.se/statistik/_publikationer/OE0903_2009A01_BR_06_OE06BR0901.pdf
http://www.esv.se/sv/amnesomraden/Prognoser-och-utfall/Nationalrakenskaper/
Offentliga utgifter 2012 uppgick till 1800 miljarder, transfereringar 704 miljarder. 1994 cirka 450 miljarder, 2007 cirka 600.
Sociala utgifter utgjorde under folkhemmet på 50-talet 10% men idag 40% av utgifterna. Vad beror det på? Är systemet effektivt?
En del klarar inte av en diskussion om den offentliga sektorn utan att börja anklaga den som ifrågasätter för att vilja ta livet av äldre, förstöra skolorna, lämna hjälplösa människor att dö på gatorna. Alliansen har knappast nedmonterat sektorn, det är bara att studera siffrorna de sista tio åren. Däremot har de börjat göra något åt tillväxten och det utbredda missbruket av systemet.
Mycket återstår att göra. Kanske lika gärna kan göras av en s-regering, men mindre troligt med v och mp.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 april 2014, 14:37:34 »

Roland det är verkligen inte bara försäkringskassan som administrerar alla transfereringar, tänk skatteverket, CSN, sociala myndigheter m fl.
CSN har faktiskt ca 900 anställda visade det sig.Jag trodde de var betydligt färre.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2014, 14:33:00 »

Bara för att det finns utrymme för förbättringar inom offentlig sektor så innebär inte det att alla sköterskor är onyttiga, det är ungefär som att säga att värmepumpar de ska vi inte använda längre för styrningen är konstig på dom...

Det har jag ju heller inte sagt..
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 09 april 2014, 13:42:27 »

Bara för att det finns utrymme för förbättringar inom offentlig sektor så innebär inte det att alla sköterskor är onyttiga, det är ungefär som att säga att värmepumpar de ska vi inte använda längre för styrningen är konstig på dom...
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2014, 13:17:52 »

Det finns 1,2 miljoner anställda inom kommun (700 000), landsting (250 000) och stat (250 000). Om varje anställd kostar en halv miljon om året och man avrundar din grova uppskattning på 'hundratals miljarder' till 300 miljarder så är alltså hälften av dom helt onödiga?
Försök driva det resonemanget på en skola, vårdmottagning eller äldreboende...

Givet att din beräkning är korrekt så tror jag faktiskt inte det skulle vara så värst svårt att få folk att tala ut om det inte bara blev pajkastning.
Du nämner vårdcentral t.ex., tja, jag kan ju säga direkt att från det jag sett av kommunala resp privata vårdcentraler så är det ungefär den skillnaden vi pratar om, hälften av de kommunla/landsting kunde bort med samma kvalitet.
Ta detta med telefontider t.ex., på kommunala inrättningar vill man inte ens uppge sina e-mailadresser och/eller direkt-telnummer, med följden att man måste sätta sig i en telefonkö, eller i bästa fall bli uppringd med 3 signaler till sin mobil (som man inte hinner svara i), varpå sköterskan INTE säger ngt i telefonsvararen och man på hemligt nummer ju inte kan se vem som faktiskt ringt...Sedan börjar det om igen och man måste på nytt försöka ringa vederbörande kommunalanställd.
Man kan inte skicka journaler och remisser på annat än snigelpost (som alltid bör kollas upp så de kommit fram), man printar ut 100 sidor av en journal från pdf för att senare scanna in samma journal på annat sjukhus, till pdf igen...
Man gömmer sig bakom PUL och sekretess, men man bryr sig inte om att ta fram eller använda de "säkra" kommunikationssätt som vi faktiskt har 2014, utan man klamrar sig fast vid att en deltidare ska sitta i telefontid i bästa fall 4 timmar per dag, och ringa upp folk som hört av sig.
Det är inte konstigt att det både tar tid och blir fel under de premisserna.
Ett annat exempel är att läkare är ansvarig för t.ex kostförändringar i samband med sjukvård. Men se det betyder inte att hen har rätt att förskriva ngn specialmat, nej se det kan bara en deltidsanställd DIETIST göra... Lika svår att nå enligt ovanstående, och lika ineffektiv i sitt arbetssätt.
På sjukhusen har de hela hus fyllda av adminstratörer som aldrig träffar en patient, utan de gör sk uppföljningar, räknar på vårdtider, etc etc, ofta sådant som politiker beställt och som ingen efterfrågade för 20 år sedan
Samtidigt så finns det som sagt massor av folk på själva vårdavdelningarna som sliter häcken av sig och kör dubba skift pga undermålig planering och återanställning när de driftigaste tröttnat på hela skiten och flyttat till Norge där man visar kunnigt folk en halt annan uppskattning, och det handlar inte bara om lön.

Om du inte ser mönstret och tycker jag är helt ute och cyklar, hur vill du förklara att vi trots mest satsade kronor på så många områden inte längre har service i världsklass utan att vi blivit omsprungna på område efter område?
Arbetsförmedlingen (kommentarer överflödiga), Världens bästa skitskola (mer aktuell för var dag, nu skjuter utbildningsministern till miljoner för varje nytt Pisa-misslyckande, sist 50 milj för "vidareutbildning av en generation av lågstadielärare som inte fått lära sig hur man lär ut läsförståelse..." låter optimistiskt..), vård som på många områden faktiskt är sämre än andra i-länders, ett försvar som är ett skämt trots oförändrade årliga anslag (ca 40 miljarder), en järnvägs- och vägstandard värdig ett öststatsland numera...ja listan kan göras hur lång som helst.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 april 2014, 13:04:26 »

Jag vet inte när det här med "tärande och närande" blev populärt, men jag tror Milton Friedman och  Thatcher hade ett ord med i laget, och vi vet vilket land England har utvecklats till, med en arbetarklass som är så nedtrampad i skorna att de vet inte vad de ska ta sig till utom att dricka läsk och se på realityTV.
Jag är rätt säker på att du aldrig har läst ett ord av Friedman.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 april 2014, 13:02:06 »

Roland det är verkligen inte bara försäkringskassan som administrerar alla transfereringar, tänk skatteverket, CSN, sociala myndigheter m fl.
Jag köper att CSN inte kommer att behövas (om man nu inte vill fortsätta med att ge studielån åt utländska studenter som i rätt stor utsträckning verkar smita från återbetalningen). Skatteverket lär behöva ökade resurser för att kunna driva in de medel som krävs för att kunna betala ut medborgarlöner, några transfereringar sysslar man inte med där om inte ROT och RUT räknas dit men då har man avlägsnat sig från gängse definition på transferering.

Sociala myndigheterna lär bli kvar. På något sätt måste en äldre person som inte klarar sig själv och som har 8000 kr/månad i skattepliktig medborgarlön och ska betala hyra, mat m.m. kunna få hemhjälp. Att vederbörande ska köpa den själv på öppna marknaden för så där 300 kr/timme känns inte realistiskt. Att låta dem gå under känns inte heller realistiskt. Missbruksproblem, omhändertagande av vanvårdade barn och annat lär inte upphöra i och med att medborgarlön införs.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 09 april 2014, 12:34:22 »

Jag vet inte när det här med "tärande och närande" blev populärt, men jag tror Milton Friedman och  Thatcher hade ett ord med i laget, och vi vet vilket land England har utvecklats till, med en arbetarklass som är så nedtrampad i skorna att de vet inte vad de ska ta sig till utom att dricka läsk och se på realityTV. Moderaterna vill väldigt gärna följa i Thatchers fotspår, och de är på god väg, visserligen blir det ett litet uppehåll nu efter valet, men de kommer igen med nya strategier om fyra år. Och det är synd att så många går på det här snacket om tärande, ungefär som om de enda som är nyttiga är de som svarvar något... skulle man följa den filosofin så är det väl egentligen de ogifta kinesiska tjejerna vid de löpande banden som skulle ha högst lön, för det är de som tillverkar våra prylar. Hela Sverige är tärande på Kina, och deras miljö.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 april 2014, 12:07:22 »

Det finns massor av exempel troligen på andra områden som jag inte ens kunnat föreställa mig där folk sitter och glider, och det kostar flera hundratals miljarder enligt mig.

Det finns 1,2 miljoner anställda inom kommun (700 000), landsting (250 000) och stat (250 000). Om varje anställd kostar en halv miljon om året och man avrundar din grova uppskattning på 'hundratals miljarder' till 300 miljarder så är alltså hälften av dom helt onödiga?
Försök driva det resonemanget på en skola, vårdmottagning eller äldreboende...
Skrivet av: jehu
« skrivet: 09 april 2014, 12:03:30 »

Kan vi få några exempel på vad det är för typ av personal som det handlar om?
Roland det är verkligen inte bara försäkringskassan som administrerar alla transfereringar, tänk skatteverket, CSN, sociala myndigheter m fl.
Kanske såg du på burken nyligen hur s k arbetsförmedlare får ägna all sin tid åt administration och inte har tid att träffa arbetssökande.
Ska skriva lite mer om det när jag får tid.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 09 april 2014, 11:32:12 »

Hoppas du är Ingenjör inom exportindustrin, för alla som verkar inom landet är ju mer eller mindre bara tärande på våra gemensamma överskott i handelsbalansen.
Allt beror ju på hur man ser på saken?

Sossarna har det tungt när det gäller att försvara slopandet av den halverade arbetsgivaravgiften för unga, och subventionerna av mat på restauranger.
Men visst är det rätt uppenbart att det borde vara bättre att satsa skattemedel på de ungdomar som faktiskt ÄR arbetslösa än på de som har ett jobb?
Och visst vore det bättre om staten satsade på att bygga bostäder istället för att göra det billigare för oss att äta oss feta på uteställen?
Eller att de öppnade innovationsutvecklingscentran, där staten kunde gå in och ge stöd åt Svenska små företag med bra produktidéer med exportpotential, men för lite kapital för att kunna förverkliga sina idéer?

Exakt vad man jobbar med så länge det rör verksamhet inom landet saknar i princip betydelse, det som är viktigt är ju att vi kan exportera för större värden än vi importerar.

Jo inom export, men jag ser ju förstås även odugligt, tärande folk på de ställen jag jobbat.
Det finns ju överallt, men har ju en tendens att ansamlas i statlig och kommunal förvaltning.
Var skrev jag att t.ex sjukvård eller skola är "tärnande" bara för att det inte direkt bidrar till bytesbalansen?
Vad jag ifrågasätter är vissa yrkesgrupper, som faktiskt nästan bara finns i det allmännas regi i Sverige, som t.ex. kurator, arbetsförmedlare eller yrkesvägledare.
Dessa lever i en skyddad verkstad och har få som granskar vad de faktiskt presterar under en (halvtids)-tjänst.
Det finns massor av exempel troligen på andra områden som jag inte ens kunnat föreställa mig där folk sitter och glider, och det kostar flera hundratals miljarder enligt mig.
Kunde man bli av med dessa, eller styra upp och effektivisera deras verksamhet så kunde vi sänka skatterna på arbete och annat vi vill ha mycket av och få fart på det här landet.
Med lägre skatter på arbete kommer fler arbetstillfällen för de som vill arbeta, och kostnaderna för arbetslösa sjunker ytterligare, och vi kan sänka skatterna ännu mer och/eller satsa på infrastruktur, försvar och annat som i ekonomins tecken blivit eftersatt under 30 år.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 09 april 2014, 11:21:35 »

..Och visst vore det bättre om staten satsade på att bygga bostäder istället för att göra det billigare för oss att äta oss feta på uteställen?

Risken är då att de då oförtjänt skulle gynnas som verkligen behöver det, och då får vi ju inte det (klass)samhälle vi vill ha, och som vi har kämpat för så länge (mer än 8 år) där de som har slitit för att utbilda sig och sedan jobbar hårt (och dessutom ofta kommer från bra familjer) inte får så mycket betalt för sin möda som de förtjänar.
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 08 april 2014, 22:09:00 »


Och visst vore det bättre om staten satsade på att bygga bostäder istället för att göra det billigare för oss att äta oss feta på uteställen?

Jag håller med !!!  tummenupp
Skrivet av: hplp
« skrivet: 08 april 2014, 16:10:27 »

Man kan ju tänka sig att en byggbom skulle lösa en del problem. Men hälften av bostadsägarna riskerade då att stå utan täckning på lånen. Det skulle vara detsamma som att föreslå att hälften av bankernas mjölkkor skulle slaktas. Det skulle till verkligt radiala och omöjliga förändringar på regeringsnivå för att något sådant skulle inträffa.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 april 2014, 10:21:18 »

Det är inte bara de som administrerar transfereringarna, det är också hela den apparat som sköter om utformning, kontroll och övervakning av systemet som finns på alla nivåer i samhället inom stat, kommun och landsting.

Nu vet jag inte vad som menas med detta men utformning och övervakning sköts också av Försäkringskassan. Det är ju Försäkringskassan som får kritiken när det trasslar med utbetalningar när nya regler har införts. Själva regelverket är riksdagsbeslut som Försäkringskassan har att verkställa. Det är också Försäkringskassans personal som brukar utreda och polisanmäla bidragsfusk vilket man kan läsa om ibland.

Kan vi få några exempel på vad det är för typ av personal som det handlar om? Det finns i kommunerna biståndshandläggare som utreder behov av kommunal hemhjälp för äldre och andra personer som inte klarar sig själva. Sen finns det äldreboenden som också kräver personal. Är det sådan personal som avses?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 april 2014, 22:47:14 »

Hoppas du är Ingenjör inom exportindustrin, för alla som verkar inom landet är ju mer eller mindre bara tärande på våra gemensamma överskott i handelsbalansen.
Allt beror ju på hur man ser på saken?

Sossarna har det tungt när det gäller att försvara slopandet av den halverade arbetsgivaravgiften för unga, och subventionerna av mat på restauranger.
Men visst är det rätt uppenbart att det borde vara bättre att satsa skattemedel på de ungdomar som faktiskt ÄR arbetslösa än på de som har ett jobb?
Och visst vore det bättre om staten satsade på att bygga bostäder istället för att göra det billigare för oss att äta oss feta på uteställen?
Eller att de öppnade innovationsutvecklingscentran, där staten kunde gå in och ge stöd åt Svenska små företag med bra produktidéer med exportpotential, men för lite kapital för att kunna förverkliga sina idéer?

Exakt vad man jobbar med så länge det rör verksamhet inom landet saknar i princip betydelse, det som är viktigt är ju att vi kan exportera för större värden än vi importerar.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2014, 22:20:00 »

Och vad jobbar du med?

Ingenjör. Det var inte kollegor jag pekade ut..
Man ser ju vilka som bidrar i alla verksamheter man kommer i kontakt med, och vilka som inte gör det.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 april 2014, 22:18:05 »

Och vad jobbar du med?
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2014, 22:08:53 »

Mina åsikter gällande kuratorer, yrkesvägledare, dietister, arbetsförmedlare och ett gäng andra i offentlig anställning kommer från egna och närståendes nyliga erfarenheter.
Det finns folk inom vården t.ex. som gör ett jättejobb för skitlön, och så finns det andra som just lallar runt och dessutom på köpet har bättre lön.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 april 2014, 21:01:09 »

Jag vill ju på intet sätt vara nedlåtande, men är det inte otroligt korkat att tro att det skulle gå införa någon form av medborgarlön genom att slopa alla transfereringar och behovsprövade stöd som finns?
Nu låter det ju dessutom att Kuratorer och alla andra i offentlig sektor bara lallar runt och kostar pengar, känns inte vidare seriöst på något sätt, men jag antar att det måste vara skrivet av de som aldrig varit i behov av samhällets hjälp under hela sitt liv.

Nåt de flesta kanske inte tänker på är att alla som arbetar i offentliga sektorn betalar skatt, sen moms, och många gånger punktskatter för tobak, alkohol och bensin.
Jag uppskattar att runt 90% av alla "kostnader" för sina anställda kommer kommun, landsting och/eller staten till godo i form av olika skatteintäkter förr eller senare.
I vart fall så länge man konsumerar på hemmaplan.
Bättre att folk jobbar i offentlig sektor och betalar skatt än att de som står och flippar hamburgare skall ha skatterabatt i alla fall.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 07 april 2014, 20:50:36 »

Det är inte bara de som administrerar transfereringarna, det är också hela den apparat som sköter om utformning, kontroll och övervakning av systemet som finns på alla nivåer i samhället inom stat, kommun och landsting.
Hur många de är exakt vet vi inte. Men många fler än försäkringskassan och pensionsmyndigheten.
Annars var det kloka synpunkter om övergångsregler och undantag.
Hela frågan är givetvis mer komplicerad. Jag tycker om den tankeleken att  man ersätter ALLA transfereringar eftersom möjligheterna då framstår tydligt.
Och det behövs som motvikt till de romantiker som tror att man kan införa medborgarlön bara genom att höja skatterna; det skulle vara synnerligen destruktivt och orättfärdigt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 april 2014, 18:54:47 »

Bostadsbidraget är statligt. Söker man på bostadsbidrag hamnar man till slut på Försäkringskassans hemsidor så det bör vara där det administreras också.

Kostnader för improduktivt folk inom landstingen är definitionsmässigt inte en transferering. Sådan personer kan och bör elimineras utan att medborgarlön behöver införas.

Så var finns de som sitter och administrerar transfereringar?

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 07 april 2014, 17:10:26 »

Försäkringsskassan, som hanterar allra största delen av transfereringarna, har 12500 anställda och en hel del lär behövas även efter införande av medborgarlön. Pensionsmyndigheten ca 1000. Var finns alla andra?
Sitter en och annan i kommunerna och hanterar bostadsbidrag (eller är det också F-kassan?)
Sedan sitter det massor med improduktivt folk i landstingen och köper blöjor och mediciner och räknar på "vårdtjänster" i ett helt sjukt "beställar-utförar system" lett av totalt inkompetenta avdankade politiker, vi har kuratorer och allmänt löst folk som jobbar deltid och där det aldrig märks om de är sjuka en vecka eller 2....
(Jag raljerar inte nu, detta är banne mig fakta)
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 07 april 2014, 17:00:58 »

Tror mer på det svenska systemet fast med lite förändringar...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 april 2014, 16:45:20 »

Tvåhundratusen improduktiva tjänstemän får gå, och kan ägna  sig åt konst, teater och matlagning. Eller starta företag för 1kr.
Försäkringsskassan, som hanterar allra största delen av transfereringarna, har 12500 anställda och en hel del lär behövas även efter införande av medborgarlön. Pensionsmyndigheten ca 1000. Var finns alla andra? 
Skrivet av: Roland
« skrivet: 07 april 2014, 16:40:06 »

Jag tycker det är en mycket dålig idé. Först finns det inte 800-900 miljarder att fördela genom att ta bort alla befintliga transfereringar. Tänk fallet med den blivande pensionären som har räknat med att få ut 17000 kr/månad från pensionssystemet men som i stället för mindre än 10000 kr. Vederbörande kan, fullt rimligt tycker jag, hävda att avgifter har betalats in så det räcker för en pension på 17000 kr/månad. Det är ju pengar han borde ha fått ut som lön i stället och kunnat spara till en privat pension. Nu, alldeles innan han går i pension, finns det ingen möjlighet att bygga upp ett eget pensionskapital. Där kommer det att krävas övergångsbestämmelser på några tiotal år som gör att det kommer att saknas åtskilliga miljarder att dela som medborgarlön.

Sen har vi det som får assistansersättning som kan uppgå till mycket stora belopp per år. Ska de behöva betala för att fullt friska människor inte ska behöva arbeta? Tror inte det är politisk möjligt eller moraliskt sett önskvärt.

Vad gör den ensamstående mamman där pappan har schappat och barnbidrag, underhållstöd och annat försvinner?

Sen kommer de som är ensamstående att tycka att det är ett orättvist system och vill något liknande som gäller för garantipensionen vilket skulle öppna för mygel med samboende men mantalsskrivning på olika adresser.   

Då tror jag mer på ett system likt det man har i USA med vad man brukar kalla negativ inkomstskatt där man alltid har ett incitament att tjäna mer och där bidraget försvinner när man kommer över en viss inkomst. 
Skrivet av: jehu
« skrivet: 07 april 2014, 16:22:45 »

Kanske om man satte en GPS-sändare på de som hade medborgarlön, så man kunde hålla lite koll på vad de sysslade med? HEHE.  :)
Mmmmm....nu tror jag du längtar efter Putin. Ordning & reda.

Ok, säg då 8000 per månad, för alla över 18. Kostnad netto 750 miljarder. Tvåhundratusen improduktiva tjänstemän får gå, och kan ägna  sig åt konst, teater och matlagning. Eller starta företag för 1kr.
Man får fundera över vilken stimulans barnafödandet behöver, för att hållas vid 2,1.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 april 2014, 13:25:46 »

Kanske om man satte en GPS-sändare på de som hade medborgarlön, så man kunde hålla lite koll på vad de sysslade med? HEHE.  :)
Skrivet av: jehu
« skrivet: 07 april 2014, 11:07:48 »

Jo man kan ju se de 10-15% som hamnat utanför den reguljära arbetsmarknaden som 'offgrid'.
De flesta vill nog inte bo i husvagn. Men enstaka gör det redan.
Friåret funkade  ju bra för dig; du kan se basinkomst som en utvidgning av det konceptet.  tummenupp
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 07 april 2014, 07:12:20 »

Den där politiken skulle absolut gynna de som bor många tillsammans i husvagn till exempel.
Politik är inte bara plus och minus, med politik styr man även utvecklingen i ett samhälle.
Jag vet inte om jag skulle vilja vara med om ett experiment som uppmuntrar till storfamiljer som bor trångt och där det är viktigt för föräldrarnas standard att barnen inte flyttar hemifrån eller tar ett jobb.
Men visst, lite spännande skulle det vara att se vad som skulle hände.

Det skulle troligen bli någon form av trend att leva "off-grid" med låga kostnader, lite svarta dagsverken, tidig pension för de som kunnat lägga undan lite pengar under sitt yrkesverksamma liv o.s.v.

Jag tycker personligen att friåret var en bra kompromiss mellan okontrollerad medborgarlön och en möjlighet att tillfälligt kliva av ekorrhjulet utan att därför säga adjö till arbetslivet totalt.
Skrivet av: jehu
« skrivet: 07 april 2014, 00:45:24 »

Jo Roland där kommer du i närheten av varför det vore en bra idé. Det är nämligen en nivå som går att (över)leva på men inget lyxliv. Knappt ens bil eller bredband. Men med två eller fler i hushållet kan det nog gå.
Vill man ha ett drägligt liv måste man jobba för att dryga ut.
Och vill man ha en hygglig pension så får man förstås spara till det.
Du tangerar också varför det är politiskt komplicerat att genomföra, med tanke på alla särintressen. Och att det är svårt att se hur politiker frivilligt ska fatta beslut  som tar ifrån dom makt, med bara en bråkdel av skattemedlen kvar att fördela. Den lagstiftande makten har de kvar.
Det talas allt oftare om varianter på basinkomst (bättre benämning än medborgarlön) i Sverige och framför allt utomlands, i ett Europa där man har insett att 'full sysslesättning' är en utopi. Det finns förstås många sätt att utforma basinkomsten, men med det perspektivet att det kan ersätta befintliga transfereringar framstår möjligheterna klart, även om det är politiskt 'omöjligt'.
Fundera på hur mycket av transfereringarna som idag försvinner på "onyttiga" tjänstemän som hanterar miljarderna. Och hur mycket som försvinner på fusk, slöseri och politiska dumheter-
Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 april 2014, 16:27:25 »

900 miljarder/år fördelat på 7,5 miljoner personer (det är väl ungefär så många som är äldre än 18 år) blir 120 000 kr/år och person. På det ska det betalas skatt för det gör man ju på dagens bidrag. Det betyder att pensionärerna kommer att göra uppror. Lägre pension för många och ingen möjlighet till bostadsbidrag = sänkt standard för praktiskt taget alla pensionärer, en grupp som ökar i antal och där benägenheten att rösta är hög.

Sen är frågan vad "avskaffa alla befintliga transfereringssystem" innebär i praktiken. Betyder det att assistansersättningen ska försvinna? Det är rätt många miljarder per år som går via Försäkringskassan och därmed förmodligen räknas som transferering. Tror det blir svårt att göra något åt den och en del andra transfereringar. Frågan är vad som blir kvar av 900 miljarder att fördela när en massa särintressen har fått behålla sina gamla förmåner.   

 
Skrivet av: jehu
« skrivet: 06 april 2014, 14:25:45 »

Ja, men hur vill du finansiera detta? ... det är problemet ....
Det är redan finansierat. Ja inte av V eller MP som vill höja skatter för kapitalistsvinen förstås, och behålla alla befintliga privilegier. Det finansieras genom att avskaffa alla befintliga transfereringssystem, där finns 8-900 miljarder att fördela.
Näe, det skulle aldrig gå, alla skulle ha medborgarlön och jobba svart.
Det finns visst redan folk som jobbar svart. De flesta vill faktiskt göra rätt för sig, jobba och tjäna pengar, helst med något intressant. Är skattterna inte orimliga tycker en stor majoritet att det är bra att betala skatt (inte bara Mona Sahlin). När det dessutom är uppenbart att de går till infrastruktur, utbildning, försvar, polis och en trimmad statsapparat torde betalningsviljan bara öka.
Men ser man alla människor som i grunden omoraliska finns det förstås inget hopp. Då kanske vi skulle ha Putin som ordförande istället.
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 06 april 2014, 10:28:51 »

Så tror jag att vi är på väg mot medborgarlön, inte bara i Sverige utan i många länder. I en framtid där en allt större del av befolkningen står utanför arbetsmarknaden finns det ingen bättre lösning.
Ser en del av de som går i olika åtgärder och ser att de knappast är eller kommer att bli anställningsbara. Den gruppen kommer att växa.. [/size] 8)

Ja, men hur vill du finansiera detta? ... det är problemet ....
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 06 april 2014, 09:08:19 »

Näe, det skulle aldrig gå, alla skulle ha medborgarlön och jobba svart.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 06 april 2014, 01:07:45 »

Okej, tanken kanske är god.. tummenupp

Exempelvis jag som är hantverkare, tar ut medborgarlönen och jobbar svart dom sista arbetsåren, jobbar bara när jag har lust..  Skulle ryggen må bra av tummenupp  iofs skulle jag kunna ta ut pension så tidigt det går och sen jobba svart den resterande tiden men man är tyvärr inte lagd åt det hållet, därav har man dålig rygg..

Har ofta funderat på vem som varit smartast, min fd gamla bästis som slutade jobba när han var 25år gammal eller jag som gått upp tidiga mornar 24år mer än honom, han behöver inte gå hungrig och sover ut varje dag, dessutom har han inga fysiska krämpor och fritid så det skriker om det.. >:(

Men ett vattentätt system för mygel, finns det?



Skrivet av: jehu
« skrivet: 06 april 2014, 00:39:48 »

Vi har redan medborgarlön i Sverige för dom som inte får jobb eller ens vill jobba och den skyddar även sjuka tummenupp  Fast den kallas socialbidrag eller rättare sagt försörjningsstöd, socialbidrag uppfattades för negativt. Kanske namnbytet medborgarlön är bättre men vad är skillnaden  dontknow
Skillnaden är att medborgarlönen ersätter alla befintliga bidrag, allmänna pensioner, etc. Och den har bara en nivå, som utbetalas utan krav på samtal med soc eller besök på arbetsförnedringen. Kostar alltså mycket lite att administrera. Och det finns inga möjligheter till fusk, då den utbetalas utan annat krav än medborgarskap. Behövs således inga kontrollsystem. Fundera på hur mycket detta skulle spara.
Och politiker kan inte längre skyffla bidrag och arbetsmarknadsåtgärder hit och dit, och skrika sig hesa om 5% lägre eller högre ersättning.
Och fundera på vilka möjligheter detta ger till den som vill ta ett sabbatsår; den som vill pröva att starta ett företag; den som är orolig över att förlora jobbet eller behöva flytta; den som vill ägna sig åt konst, litteratur, musik eller teater.
Det skulle kunna leda till en större dynamik i människors liv, och mindre rädsla.
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 05 april 2014, 23:35:00 »

Vi har redan medborgarlön i Sverige för dom som inte får jobb eller ens vill jobba och den skyddar även sjuka tummenupp  Fast den kallas socialbidrag eller rättare sagt försörjningsstöd, socialbidrag uppfattades för negativt. Kanske namnbytet medborgarlön är bättre men vad är skillnaden  dontknow


 
 



 
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 05 april 2014, 22:25:57 »

Citera
För övrigt är jag inte främmande för ett helt annat skattesystem där man sänkte arbetsgivaravgiften rejält, och att man själv fick se till att ta de försäkringar som man ville ha, jag ser inget egentligt behov av att det skall vara ett ansvar för staten egentligen.
Så funkar det ju redan idag för de flesta företagarna, man får själv se till att försäkra sig. (7% av lönen ungefär för att ha samma skydd som en anställd)

Nämen Rickard! Det känns som att vi plötsligt är överens om det viktigaste!
Jag å min sida kan även acceptera en fortsatt statlig försäkring, men det stora problemet för mig är ju bluffen att de perversa skatterna på arbete skulle bero på att vi har såna fantastiskt bra försäkringar i detta land.
Det stämmer helt enkelt inte. Det finns många exempel på länder med lägre skatter på arbete, som både har bättre pension, sjukvård och sjuklön + som vi numera vet, bättre skola och försvar.
Om vi fick de viktigaste skatterna (för mig de på arbete och företagande) på ett rimligt sätt kopplade till vad det allmänna ger tillbaka till medborgarna så hade jag varit nöjd.

Tyvärr är det en utopi med det nuvarande systemet, den representativa demokratin i kombination med den totalt ansvarslösa låt-gå-politiken, de helt omärkta pengarna som plockas in till politikernas lekstuga, som varje år baserar sig på föregående års budget med små avvikelser kallade "satsningar", leder obönhörligen till extrem ineffektivitet och sänkt välfärd i praktiken.
Detta är det skrämmande tyst om.
Det är faktiskt ingen naturlag att vi inte skulle kunna ha öronmärkta pengar till sjuklön, sjukvård, skola och försvar t.ex. Ändå talar inte ens Moderaterna om den möjligheten.
De vill lalla vidare precis som sossarna och bestämma från tid till annan om vi företagare ska få några sjuklönedagar extra kanske ett år, eller om vi istället ska få betala ännu mer arbetsgivaravgifter för att finansiera ngt helt annat, t.ex en bättre skola.

Skrivet av: jehu
« skrivet: 05 april 2014, 20:19:54 »

Lite offtopic då, kanske. Så tror jag att vi är på väg mot medborgarlön, inte bara i Sverige utan i många länder. I en framtid där en allt större del av befolkningen står utanför arbetsmarknaden finns det ingen bättre lösning.
Ser en del av de som går i olika åtgärder och ser att de knappast är eller kommer att bli anställningsbara. Den gruppen kommer att växa.
Underförstått att medborgarlön innebär att de transfereringssystem vi har idag behöver skrotas. Om det är 800 miljarder som omsätts i pension-sjukkassa-bidrag så skulle det räcka till en nivå en bit över existensminimum för alla medborgare över 18.
En del inom vänstern och miljöpartiet tror visst att man kan införa medborgarlön utan att avskaffa nuvarande transfereringar; det måste bero på deras infantila tro  att man kan finansiera det genom att höja skatterna för höginkomsttagare och företag. Det samhälle de (v + mp) vill införa skulle bli så företagarfientligt att de bara borde kunna få röster från längst ut på kanten.
Det bästa med medborgarlön som jag ser det är att man skulle ta bort en stor del av makten från politikerna, när de inte längre kan leka med skattemedlen och lova 5% hit eller dit, elle några miljarder till nåt idiotprojekt, eller leka företagare (som med Vattenfall).
Så kan de istället fokusera på grundläggande tjänster som sjukvård, försvar, utbildningpolis etc. Där finns en del att göra.
Den näst bästa är att alla möjligheter till fusk försvinner när man bara kan få en ersättning, och den utbetalas utan krav på motprestation.
Vill man ha ett drägligt liv får man förstås tänka sig att jobba med något som generar inkomst. Men om man inte kan eller vill, kommer man ändå inte att gå under.
Nu tippar jag att de flesta på forumet dras med gammaldags arbetsmoral i ryggmärgen, så de har svårt att acceptera tanken. Men jag kanske har fel. 8)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 05 april 2014, 15:01:29 »

Jag menar att du håller som en sanning att endast Socialdemokrater är goda nog att inte bara tänka på sig själva. Den Socialdemokrati med Per Albin Hansson och hanns folkhem finns inte längre, skulle det fortfarande vara så så skulle Sossarna antagligen vara sittande regering även idag. Ledande Socialdemokrater som Persson och Sahlin tycker jag inte stått för en ideologi de tror sig representera.

Även längre ned i klasserna hittar man varför det inte fungerar. Jag tycker det vore önskvärt att en person  som inte av någon anledning kan utföra ett arbete skall ha samma möjligheter till välfärd som de som jobbar, men det finns skäl till att det inte är så.

När jag slutade skolan i slutet av åttiotalet hade man 100% i sjukpeng, jag tog ett skiftarbete där vi var ungefär 15 pers/skift, förmiddagsveckorna borträknade. Dessa veckor var vi på sin höjd 7-8 personer där, de som inte var där hängde på stan med en sjukpeng baserad på en treskiftslön, vi som arbetade tjänade mao mindre...

Jag vet (tror mig veta) vilket parti dessa med lätt samvete röstade på, vill du gissa också?.
Några år senare när det (av naturliga skäl?) blev sämre tider var det stenhårt sist in först ut som gällde, många ansvarsfulla arbetskamrater fick gå samtidigt som många av de som utnyttjat systemet till fullo hade sin inkomsttrygghet kvar. Jag tycker systemet slog fel, och det var inte ideologin i sig som fallerade utan det faktum att folk som inte egentligen var tänkta för det nyttjade det helt utan samvete.

Några år efter detta jobbade jag inom byggbranchen, I ett arbetslag var det några murare som trots att de var så sjukt mångkompetenta inom all bygg inte "kunde" någonting annat än att just mura. När de var friställda vintertid med generös A-kassa jobbade de stenhårt svart med byggnation de inte "kunde" och drog in mer pengar än någon av oss andra. Jag vet vad iaf. en av dessa gubbar röstade på för parti då han ofta och gärna argumenterade för dem.

Därmed inte sagt att det inte finns skrupelfria väljare i alla partier, för det vet jag att det gör. Men jag ogillar din "sanning" om att endast Socialdemokrater vill väl för alla, så är det inte...
När det gäller politik har jag ingen särskild favorit, jag vill gärna kunna välja och vraka mellan de olika partiernas förslag.
Jag gillar absolut inte blockpolitiken.
Nu har jag i och för sig inte påstått att sossarna har en bättre politik, jag har inte röstat på socialdemokraterna i senaste valet, och inte bestämt mig rörande vad jag skall rösta på i nästa riksdagsval, i Kommunvalet blir det dock en borgerlig röst från min sida. Dock, jag ser det faktiskt som ett problem att arbetsrätten undergrävs systematiskt, och under radarn på ett sätt som gör att folk inte förstår vad som försiggår.
Man får det att framstå som en bra sak att sänka trösklarna för att starta aktiebolag, men tanken bakom är sannolikt att ytterligare minska antalet arbetare som är medlemmar i en fackförening genom att göra allt fler till egna företagare, försvaga arbetsrätten, minska lönekraven, och minska utgifterna för arbetslöshet och sjukskrivning.
Inte för att folk inte blir arbetslösa eller sjuka när de driver företag, utan för att de inte får stämpla, och inte kan sjukskriva sig på samma sätt som en anställd.
Eller rättare sagt, man kan inte driva ett företag om man är sjuklig.
Jag själv är ett bra exempel på detta, inte en sjukdag på de 10 år jag drivit företag.

När det gäller partitillhörighet hos de som fuskade med sjukpenningen när det begav sig har jag ingen uppfattning, men även jag hade den typen av jobb som gjorde att vi hade nästan dubbel lön om vi blev sjuka.
Sjukskrev man sig på lediga skift i 5 dar så räckte extrapengarna till en ny uppsättning vinterdäck vill jag minnas.
Och visst var det sjukt, det tror jag nog alla håller med om, men det var ju ett resultat av en krock mellan sjuklönesystemet, och ersättningssystemet för skiftarbetande inom vissa fack där facket egentligen bar ansvar över det galna upplägget.
Man kan väl på ett sätt förstå att facket själva inte villa förhandla bort den typen av "förmån" för sina anslutna medlemmar, men med facit i hand borde antingen regeringen eller facket ha styrt upp det där mycket snabbare än vad som gjordes.

Utnyttjandet av olika system kan nog många gånger vara utstuderat från de som inte gillar bidragssystemen, jag känner i alla fall till en lokal stjärna som varit aktiv i moderaterna som stämplat halva sitt liv trots att han jobbar i en bransch utan större problem att hitta lediga jobb.
Man kan ju även se att Moderaterna hade problem att hitta folk till topposterna i regeringen som betalt TV-licensen, och det är ju en sak där det är mer eller mindre allmänt känt att många moderater av ren princip inte betalar för "statstelevisionen".
Så fuskare och utnyttjare av systemen tror jag alldeles säkert finns i alla läger, men visst, är man fattig, ofta arbetslös och/eller sjuk så är man nog "bidragsvänlig än om man är rik och frisk och tjänar bra.
Då är det nog sänkta skatter som lockar mer än höjda bidrag.
Det rimliga är väl trots allt att vi har försäkringssystem som gör att folk inte behöver gå från gård och grund om de blir tillfälligt arbetslösa eller sjuka, och därvidlag borde de flesta som lever på sin lön vara rätt eniga.
Nu börjar både A-kassa och sjukpenning vara så låga att det för många är svårt att bo kvar i sina hus om/när de för en lite längre period blir utan jobb eller blir sjuka.
Kanske är det en nödvändig eftergift för det kostnadstryck som globaliseringen och den tuffare konkurrensen har gett oss, eller så är det bara en nedlåtande inställning som säger att de som nyttjar försäkringssystemen är snyltare, vad vet jag.

Jag ser i alla fall inte fram emot en utveckling där folk sägs upp och sedan uppmanas starta eget och lägga in ett (lägre) anbud på sitt tidigare jobb, för det är ju den utvecklingen vi får om allt fler startar eget som ett resultat av 1-kronas aktiebolag och allt svagare fackföreningar.
Motorn bakom denna typ av förslag kanske t.o.m är att vi på sikt skall konkurrera kostnadsmässigt med de öststatsföretag som idag tar allt fler jobb i Sverige.
Eller kanske t.o.m att "öststatare" skall kunna ha råd att starta egna aktiebolag i Sverige.
Inget fel med det i och för sig, men man behöver ju inte gilla eller uppmuntra den typen av utveckling om man anser att det finns bättre alternativ.

För övrigt är jag inte främmande för ett helt annat skattesystem där man sänkte arbetsgivaravgiften rejält, och att man själv fick se till att ta de försäkringar som man ville ha, jag ser inget egentligt behov av att det skall vara ett ansvar för staten egentligen.
Så funkar det ju redan idag för de flesta företagarna, man får själv se till att försäkra sig. (7% av lönen ungefär för att ha samma skydd som en anställd)
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 05 april 2014, 13:46:51 »

Ingen aning hur det exakt fungerar med sjukpenningen i Sverige.

Här kommer de som sagt att tillåta en 12-timmars arbetsdag. "Flexibilisering av arbetstiden" kallar politikerna detta. Mellan dessa 12 timmar ska det dock finnas en paus på minst 30 minuter. 6 timmar arbete, 30 minuter paus, 6 timmar arbete ....

... och det är inte bara det konservativa partiet som ville det - Socialdemokraterna sitter med i regeringen  ;)
Och här kan man säga att staten vill att alla ska ha arbetsplatser (förstås) men ändå skall (små) företagen betala hutlösa avgifter/skatter och skatter på skatter. Samtidigt som pensionsåldern höjs och inte skall man skola sig heller, utan ut i arbetslivet från 18 - 68 års ålder. Och då finns det ju redan nu arbetslösa då större bolag "måste spara" fastän de gör 500 miljoner i vinst då aktieägarna skall ha mera. "Annars flyttar vi till Vietnam..." som de nu ändå gör.
Skrivet av: Ewald
« skrivet: 05 april 2014, 13:03:14 »

Det är ju perfekt för samhället att det startas fler AB eftersom vi hamnar utanför skyddsnätet och staten tjänar stora pengar på sjukpenning osv.
Försök som egenföretagare att ta ut sjukpenning utan att i stort sett lägga ner verksamheten, det är i stort sett omöjligt. Jag

Ingen aning hur det exakt fungerar med sjukpenningen i Sverige.

Här kommer de som sagt att tillåta en 12-timmars arbetsdag. "Flexibilisering av arbetstiden" kallar politikerna detta. Mellan dessa 12 timmar ska det dock finnas en paus på minst 30 minuter. 6 timmar arbete, 30 minuter paus, 6 timmar arbete ....

... och det är inte bara det konservativa partiet som ville det - Socialdemokraterna sitter med i regeringen  ;)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!