Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: niklasda skrivet 18 november 2019, 11:18:05

Titel: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: niklasda skrivet 18 november 2019, 11:18:05
Hej,

Jag har nyligen köpt en gård en bit ute i skogen som i dagsläget står och tuggar ca. 45kkwh/år (total förbrukning) och funderar på att i samband med att renovera huset att byta ut till vattenburet system. Fastigheten består av två hus och en ladugård med isolerat garage, alla med ca. 25m avstånd till varandra. Precis bakom ladugården är det en åker i träda jag funderar på att utnyttja för jordvärme. Husen står en bit utanför Umeå. Marken tror jag är rätt så blöt, och relativt lättgrävd.

Huvudhuset är ca. 110kvm, i dagsläget med 11st radiatorer och en äldre L/L värmepump.
Mindre huset är ca. 75kvm, 7 radiatorer och en äldre L/L värmepump. Ska tilläggsisoleras något. Detta hus är tänkt att hyras ut så småningom.
Garaget är ungefär 60kvm och jag hade gärna hållt det 10 grader under vintertid

Min tanke var att gräva jordvärme på åkern och ställa värmepumpen i ladugården och sedan dra kulvertar till båda husen. Har någon gjort något liknande eller har erfarenhet av detta?
Jag har försökt räkna på vad det skulle kosta men jag har dålig koll på pump-dimensionering, slanglängd, materialbehov osv. Har ni något kalkylunderlag man kan använda?

Eller finns det något enklare/billigare alternativ? Kommentarer är välkommna!


(https://i.imgur.com/ZVwNuL8.png)


/Niklas
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Josth skrivet 18 november 2019, 11:39:54
45 MWh/år totalt är mycket för 110+75 kvm när de dessutom har varsin LLVP även om de är äldre. Är någon eller båda ur funktion? När är husen byggda? När det gäller konvertering till vattenburet har jag sett kostnadsuppgifter på allt mellan 5-8 tkr per radiator i genomsnitt.
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: niklasda skrivet 18 november 2019, 12:25:43
Det större huset är byggt ~1930 och det mindre ~1950.
45MWh/år är information vi fått från säljaren, även inräknat hushållsel. Båda husen har varit bebodda.
 
Vi har tyvärr inte fått tillträde än, men när vi var där senast så gav båda pumparna värme.

Tanken är att byta ut alla golv och min fundering är då att dra ledningarna i golvet för radiatorerna. Kan man / Bör göra så?


/Niklas
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Josth skrivet 18 november 2019, 12:53:41
Ok, husen är i alla fall inte jättegamla då. Man kan nog anta ca 4 MWh/år hushålls-el i det större huset och ca 3 MWh/år i det mindre huset. Det blir 38 MWh/år för uppvärmning. LLVP borde nog spara ca 7 MWh/år i det större huset och ca 5 MWh/år i det mindre. Uppvärmningsbehovet brutto blir då ca 50 MWh/år. Plus garaget 60 kvm som blir några MWh/år ytterligare beroende på isoleringsstandard. En ganska stor värmeanläggning. Har en tidigare version av NIBEs dimensioneringsprogram som jag kan göra en uppskattning i om du talar om var ungefär i landet husen står. Boverkets tabell innehåller de flesta lite större tätorter där man kan hämta temperaturdata ifrån.

Är inte rörläggare men ska värmerören gå i golven måste man ju bryta upp golven. Då är det kanske lika bra att lägga golvvärme(?). Annars går det att göra snygga rördragningar på väggarna. Antingen kromblanka rör eller så målar man de i samma färg som vägg/tapet så tänker man knappt på dem. Även i nybyggda hus blir det en del värmerör på väggarna för att det ska bli så rationellt som möjligt i bygget.
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Olle61 skrivet 18 november 2019, 14:53:31
om du talar om var ungefär i landet husen står.

Husen står en bit utanför Umeå. Marken tror jag är rätt så blöt, och relativt lättgrävd.

Tappvarmvatten skall väl också värmas med värmepumpen? I så fall ska även det med i kulvertarna? För att inte få orimliga väntetider på varmvatten så ska du ha varmvattencirkulation. Det blir mycket extra att installera... Dessutom värmeförluster i kulvertarna.

Jag skulle kolla på separata värmepumpar till husen och dra jordvärmeslang till varje hus. Enklare styrning eftersom varje värmepump regleras separat, dessutom koll på förbrukningen i respektive hus.
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Josth skrivet 18 november 2019, 15:40:35
Tack @Olle61 för påpekandet! Hade missat den delen av texten DSdascxas.

Om man räknar på ett energibehov för uppvärmning om totalt 54 MWh/år så skulle t.ex. en NIBE 1155-16 ge 100% energitäckningsgrad och 88% effekttäckning samt klara värmen ner till -20 grader ute utan el-patronen. Slanglängden i blöt lerjord skulle dock behöva vara sammanlagt ca 1434 m i trakterna av Umeå. Varje slinga ska inte vara längre än ca 400 m så det blir 4 st slingor att gräva ner. Med ganska långa kulvertar behövs som sagt varmvattencirkulation och det blir en del värmeförluster. Det tål att tänka på om det ska bli ett system per hus istället och hur man då gör med garaget som jag antar blir en del av ladan? Uppvärmningsbehovet är ovanligt stort och om det är möjligt att tilläggsisolera husen på ett någorlunda effektivt, sätt såsom extra takisolering, bör det övervägas relativt omgående.
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: niklasda skrivet 18 november 2019, 16:25:24
I dagsläget har varje hus en VV-beredare vardera. Kan man inte använda dom i serie för att minska väntetiden?

Jag ser tyvärr ingen möjlighet att installera värmepumpar i något av husen utan att bygga ut och hade därför gärna haft kulvertar för att slippa.
En utbyggnad på det mindre huset skulle ev. kunna ta bort en kulvert. Garaget får då ev. värmas med el-radiatorer istället.

Det mindre huset har kallvind och ska isoleras ytterligare. Det större huset däremot har ryggåstak och är lite svårare. Självklart bör vi se över vad som kan göras även där.


Varsin pump låter spontant väldigt mycket dyrare?

Lite snabb googling på kostnader så räknar jag:

Pump: 75'
Kollektorslang: ca. 25'
Radiatorer: 90' (18st á 5000)
Kulvert: ca 30' (600kr/m 4-rör)
Grävning: 15'
+extra
----
minst 235 kkr.

Vilken besparing bör man kunna räkna med då och vilken återbetalningstid är rimlig att räkna med?
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Josth skrivet 18 november 2019, 17:15:34
Absolut kan man använda de elektriska varmvattenberedare som redan finns i husen istället för varmvattencirkulation. Skulle vara intressant att jämföra energiförlusterna i de båda fallen om man hade kunnat. Väljer man en NIBE F1255-16 eller motsvarande Thermia etc så kan ju dess inbyggda varmvattenberedare fylla på varmvatten via kulverten när det går åt mycket varmvatten.

Om man utgår från ett värmebehov brutto på 54 MWh/år (med slutkörda luftluftvärmepumpar) så behövs det ca 14,6 MWh el per år enligt kalkylen. En energibesparing på ca 40 MWh/år. Den rörliga delen av el-priset i Norrland elområde SE2 är kanske 1,20 kr/kWh så energibesparingen motsvarar då ca 48 tkr/år. Med hushålls-el 4 +3 MWh/år blir ny total elförbrukning ca 21,6 MWh/år.

Hoppas fler kan fylla på med kostnadsuppskattningar för grävning etc. Blir återbetalningstiden 6-7 år är det ganska bra.
Titel: SV: Konvertering till jordvärme i dubbla äldre trähus
Skrivet av: Zyberdude skrivet 18 november 2019, 17:41:20
Jag skulle satt en ll i garaget. Och el radiator som backup