Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning - medan du läste inläggen, hann 42 nya svar postas i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 01 september 2022, 17:32:41 »

Här i finland har nu flera bolag höjt sina priser för gamla trogna kunder. Ett bolag tänkte höja från 13 cent till 46 cent, de blev nedringda av kunderna och kommer imorgon ut med ett nytt pris för lojala kunder på elbolagets område, övriga får ett annat pris.

Ett annat bolag tänkte nog köra med samma pris som tidigare, 9cent, och ändå beräknar de göra tillräcklig vinst då de har ”egen produktion”. Någon kommer att tjäna ofantligt med pengar…
Ja så kan man ju tänka att det skulle vara för flera av de stora elhandlarna i Sverige också, men det gäller bara om de har den egna produktionen i samma elområde som elen säljs till.
Inom samma elområde (som i Finland) gäller:
Om de har egen produktion som deras anläggningar säljer till sina egna elhandlare, så har de denna att tillgå att leverera till sina egna kunder för det pris de betalar "internt". De säljer dock ändå all el som produceras till marknaden och får för det dagens marknadspris timme för timme. Sedan får de köpa in till mer eller mindre samma pris den volym som deras egna kunder behöver timma för timma.
Med andra ord går det jämnt upp för dem på den egna elmängden. Så länge som en elhandlare har mer egen produktion inköpt på långa kontrakt som de säljer på börsen än de har förbrukning i den egna kundbasen som de måste köpa på börsen, så gör deras elhandlare en stor vinst oavsett hur lite vinst de gör på de egna kundernas elköp.

Problemet är om man som producent av billig elkraft (vanligt i Sverige) har mycket egen produktionen i SE1 och SE2 där elpriset på marknaden är lågt men merparten av sina kunder i SE3 och SE4 där elpriset är högt. Där kan inte elhandlarna ge sina egna kunder det mycket låga elpriset för såld el bara för att de har egen produktion. Deras elhandlare får lite betalt för elen de säljer i SE1 och SE2 och får betala dyrt för det som de måste köpa in för kunderna i SE3 och SE4. Mellanskillnaden på det som går från SE2 till SE3 går till Svenska kraftnäts kapacitetsavgifter för flaskhalsarna (som skall bekosta bortbyggnad av desamma).

Fallet för Finland är alltså inte applicerbart på Sverige fullt ut.
Detta är en av de stora nackdelarna som kommer av elområden inom landet som ger väldigt olika elpris och då produktionen sker där priset är lågt och merparten förbrukas där elpriset är högt.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 01 september 2022, 11:52:37 »

Här i finland har nu flera bolag höjt sina priser för gamla trogna kunder. Ett bolag tänkte höja från 13 cent till 46 cent, de blev nedringda av kunderna och kommer imorgon ut med ett nytt pris för lojala kunder på elbolagets område, övriga får ett annat pris.

Ett annat bolag tänkte nog köra med samma pris som tidigare, 9cent, och ändå beräknar de göra tillräcklig vinst då de har ”egen produktion”. Någon kommer att tjäna ofantligt med pengar…
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 september 2022, 10:13:40 »

Både Norge och Sverige exporterar ju mer eller mindre hela tiden, så det är väl i sak inte en fråga om hur mycket vi skulle behöva mer - det begränsas ju bara av överföringskapaciteten till andra länder, och om vi bygger mer produktion så kommer det säkert att byggas fler ledningar ut i Europa också
.
Problemet är dels kriget som gjort att EU saknar energi, och dels att våra producenter tillåts exportera till den marknad som betalar bäst, samtidigt som det byggs nya ledningar ut ur Skandinavien då och då, nu senast en ny ledning från Norge till UK, troligen kan väl Svenska producenter sälja till UK också om de vill?

Det finns för och nackdelar med EU, detta med en gemensam marknad för elen gör oss utsatta för risker, som t.ex. politiker som lägger ned stabil baskraft och ersätter den med Gas från diktaturer, och intermittent vindkraft.

I princip skulle ju ett land kunna vara helt utan egen produktion och kunna handla till samma pris som alla andra.  dontknow

Om det är mer regleringar, eller en total avreglering, som krävs är jag inte rätt man att svara på.
Men "Nordpool" ser jag som en illegal kartell som gör upp om priserna.
Skrivet av: Börje__
« skrivet: 01 september 2022, 09:24:03 »


Elen blir billigare i SE1 än i SE2 om ledningarna från SE1 till SE2 inte kan exportera mer el söderut än vad SE2+SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE2 än i SE3 om ledningarna från SE2 till SE3 inte kan exportera mer el söderut än vad SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE3 än i SE4 om ledningarna från SE3 till SE4 inte kan exportera mer el söderut än vad SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE4 än i grannländerna om ledningarna från SE4 till grannländerna inte kan exportera mer el än vad exporten kräver.

Om huvudskälet är dyr inhemsk produktion i SE3 eller SE4 eller att eltillgången i SE4 bara inte räcker för att mätta exportledningarna till grannländerna det går att ta reda på om man vill.
Det faktum att SE3 har mer eller mindre exakt samma pris som SE4 samtidigt som SE2 har samma pris som SE1 vilka ligger långt under priset i SE3 betyder hur som helst att begränsningen i nätet för tillfället ligger främst mellan SE2 och SE3.

Man funderar vad som kommer att hända framöver, och vad vi kan göra?

-Får SE2 och SE1 mycket snart samma priser som SE3?

-Har Norge samma begränsning från Trondheim/Molde?
Vad beror detta på?
Har de också lagt ned stora generatorer/vattenkraft?
När utjämnas deras flaskhalsar och hur påverkar detta SE2 ?

Känns som vi blir lurade hela tiden och råkar ut för marknadsekonomin fullt ut.

Vad kan vi göra?
Hur många nya kärnkraftverk krävs för att sänka priset till låg nivå?
10st?  100st?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 september 2022, 09:02:46 »

Att producera vätgas med vindel blir dyrt om de skall få betalt så mycket som de behöver.
Tror inte det blir lönsamt att göra vätgas av vindel som kostar vad de behöver för att göra vinst, men OK, men kunde tvinga dessa producenter att bara få konkurrera när det finns behov, och övrig tid bara sälja till producentera av vätgas och andre e-bränslen.
Vindkraften tjänar ju primärt pengar när de är billigare än kärnkraften, och när de så att säga sätter käppar i hjulen för trygg och pålitlig energi som kan bygga ett land starkt.

Här ser jag en nisch där partier som verkligen värnar miljön skulle kunna göra en insats, att man bygger vindkraft i statlig regi, där produktionen är vikt för, och subventionerad, för produktion av vätgas och e-bränslen för flyg, tunga transporter och vätgasproduktion till industrin.

Ovanstående är skrivet med utgångspunkt i en positiv samhällsutveckling där man säkerställer att industrin har tillgång till "obegränsad" energi till förutsägbara priser och där vi kan ställa om de "svåra" branscher som ändå måste ställas om utan att det blir för dyrt.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 01 september 2022, 07:38:35 »

Nu kan jag inte läsa Aftonbladet plus, så jag vet inte vad som skrivs, men visst måste modellen ändras.
Tyvärr är jag inte så säker på att det blir bättre om beslutande i EU skall försöka få skutan på rätt köl.
Men jag vill hemskt gärna bli positivt överraskad.  tummenupp

I grunden har vi faktumet att vi behöver pålitlig kraft som kan leverera när behoven uppstår, utan att kostnaderna blir för stora.
Vindkraften är inte lösningen på den ekvationen, utan en komplicerande faktor med en gräddfil vad gäller kostnader och samhällsansvar.

Att köpa energi från diktaturer och olika producenter i kartell är också ett problem.
Kombinationen av diktaturer och karteller är ett recept för katastrof.

Kan vi lösa problemen med kriminella organisationer och nationer som leverantörer av energi, och den intermittenta energiproduktionen så har vi kommit en bra bit på väg.
I min värld betyder det nationell produktion av pålitlig energi som kan leverera det vi behöver till ett pris som aldrig blir så högt att det kan skada företagens livskraft.
Det är alltså ett system som vi hade för ett decennium sedan i Sverige.
Jag påstår inte att allt blir bra bara för att vi "går tillbaks till det gamla" - det blir det sällan, men vi vet vad som fungerade, och har vi löst det en gång så bör vi kunna lösa det igen.

Ovanpå det så behöver reglerna för export och prissättning troligen regleras på något sätt.

När det gäller Ringhals så var min första tanke att det verkade påpassligt med en nedstängning två veckor innan valet, det borde kunna väga över till den sida av politiken som vill satsa på kärnkraft långsiktigt och ge både befintliga och nya kraftverk bättre och stabilare förutsättningar att långsiktigt spela en viktig roll i Svensk samhällsutveckling och konkurrenskraft.
Huruvida en sådan "medveten" handling skulle kunna mörkas är högst osäker, så troligen är det väl bara en helt vanlig "olycka" troligen den mänskliga faktorn som sett till att utrustningen överbelastades av någon anledning.

Artikeln va upplåst igår...  Den beskriver att beräkningsmodellen för köpt el inte fungerar som tänkt med dagens läge utan det skulle egentligen vara ett pris på el för under kronan om man använde en annan beräkningsmodell.

Efter att ha läst/sett bra länkar här och sett på tv så förstår man att de verkliga problemen med dom brister det pratats om ser ut att komma snart och det pekar på att det ser mörkt ut i många år och med vad som beskrivs så blir det konstigt att bygga batterifabriker och omställning för ståltillverkning mm. Lägg där till laddstolpar i mängder som ska upp.

Som det låter så skulle tex 1000 vindkraftverk kunna vara sämre för elnätet än om man hade en stor generator så det känns som det är bättre att använda dessa 1000 som exempel till att producera vätgas till fordon istället helt enkelt för att avlasta elnätet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 september 2022, 07:09:43 »

Nu kan jag inte läsa Aftonbladet plus, så jag vet inte vad som skrivs, men visst måste modellen ändras.
Tyvärr är jag inte så säker på att det blir bättre om beslutande i EU skall försöka få skutan på rätt köl.
Men jag vill hemskt gärna bli positivt överraskad.  tummenupp

I grunden har vi faktumet att vi behöver pålitlig kraft som kan leverera när behoven uppstår, utan att kostnaderna blir för stora.
Vindkraften är inte lösningen på den ekvationen, utan en komplicerande faktor med en gräddfil vad gäller kostnader och samhällsansvar.

Att köpa energi från diktaturer och olika producenter i kartell är också ett problem.
Kombinationen av diktaturer och karteller är ett recept för katastrof.

Kan vi lösa problemen med kriminella organisationer och nationer som leverantörer av energi, och den intermittenta energiproduktionen så har vi kommit en bra bit på väg.
I min värld betyder det nationell produktion av pålitlig energi som kan leverera det vi behöver till ett pris som aldrig blir så högt att det kan skada företagens livskraft.
Det är alltså ett system som vi hade för ett decennium sedan i Sverige.
Jag påstår inte att allt blir bra bara för att vi "går tillbaks till det gamla" - det blir det sällan, men vi vet vad som fungerade, och har vi löst det en gång så bör vi kunna lösa det igen.

Ovanpå det så behöver reglerna för export och prissättning troligen regleras på något sätt.

När det gäller Ringhals så var min första tanke att det verkade påpassligt med en nedstängning två veckor innan valet, det borde kunna väga över till den sida av politiken som vill satsa på kärnkraft långsiktigt och ge både befintliga och nya kraftverk bättre och stabilare förutsättningar att långsiktigt spela en viktig roll i Svensk samhällsutveckling och konkurrenskraft.
Huruvida en sådan "medveten" handling skulle kunna mörkas är högst osäker, så troligen är det väl bara en helt vanlig "olycka" troligen den mänskliga faktorn som sett till att utrustningen överbelastades av någon anledning.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 31 augusti 2022, 20:14:09 »

Om det är så här så blir det som jag försökt beskriva att priset inte avspeglar dom problem vi har utan det är prissättning som stjälper det hela.

Som dagens elmarknad är uppbyggd kan en mindre mängd el med högt pris som importeras in från exempelvis Litauen för att exporteras till Tyskland, sätta prisagendan för all el i elområdet. Konsekvensen innebär att svensk el som till exempel kostar 60 öre kilowattimmen prisätts till konsument till samma nivå som den dyrare importerade elen. Det får framförallt förödande konsekvenser för priset i södra Sverige där ledningarna ut till Europa finns.

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/34LLrA/bengt-ekenstierna-elprismodell

Det hela blir ganska märkligt att det till stor del går att undvika extrema priser genom att införa en annan beräkningsmodell och krisen delvis löses pengamässigt i ett nafs??
Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 31 augusti 2022, 18:20:07 »

Idag föll priset på gasen ytterligare till 240 €/MWh vid stängning av börsen, vilket bör synas på elpriset kommande dagar genom sänkta elpriser utomlands om det håller i sig.

Situationen för SE3 och därmed för SE4 inför kommande månader försämrades dock kraftigt idag i och med att de på Ringhals 4 lyckades köra sönder två elpatroner i tryckhållaren i samband med ett standardtest under förberedelserna inför uppstarten efter revisionen. Till elmarknaden har man skickat uppskattningen att kraftverket kommer vara ur drift fram till sista november efter att först ha bedömt att det skulle fördröjas några enstaka dagar i ett tidigare meddelande till marknaden.
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/52b6c17e-401f-442b-bf20-13f81f3d46be/5
https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/52b6c17e-401f-442b-bf20-13f81f3d46be/6

För en verksamhet som mest förväntas tjäna pengar på att elen blir dyrare i och med minskad produktion, så undrar man ju mest hur de lyckades köra sönder dessa två elpatroner i ett standardtest. Vad var det som hände som avvek från det normala och fick två elpatroner att gå sönder samtidigt?

Ytterligare en reaktor (Forsmark 1) kommer lämna elnätet mellan 4 september och 8 oktober (enligt planen) för revision, vilket ytterligare försämrar läget på elmarknaden samtidigt som höstkylan kan börja komma. Revisioner kan dock både gå snabbare än plan och ta längre tid om något oplanerat upptäcks eller händer under revisionen.

https://www.nyteknik.se/energi/markant-prispaverkan-vantar-av-ringhalsstopp-7037020
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 augusti 2022, 17:15:23 »

Många har nog varit motståndare till kärnkraften, och inte förstått dess betydelse, det gäller även för mig.
Först när jag insåg att klimatalarmisterna går segrande ur striden rörande klimatförändringarna (jag är inte så säker på att det beror på utsläpp av CO2 allena, mycket beror också på det storkskaliga jordbruket som frigör CO2 urt marken, och degenererar jordarna globalt) så måste man ju sätta sig in i frågan mer ordentligt, och jag kan i alla fall inte komma fram till annan slutsats än att vi under överskådlig tid kommer att behöva både vind, vattenkraft och kärnkraft, vinden kan bara stå för 5-10% av totalen utan att fossil energi krävs för att garantera eltillgången, och därför att det så viktigt att man kommer igång med kärnkraften så snart som möjligt, och lägger på vindkraften dess faktiska systemkostnader, och kostnaderna för minskade huspriser, helt enkelt att de får kompensera de som drabbas.
Miljöförstöringen i vatten, och för de stora fåglarna och insekterna är inte inräknade, och det är väl svårt att ta betalt för, men vi som lever på denna jord får inte glömma att de bidrar till att utrota an fler arter.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 31 augusti 2022, 11:45:41 »

Vet inte om jag helt följer ditt resonemang om att något är lurt, du får nog redovisa dina tankegångar mer i detalj med siffror på diverse faktorer såsom elproduktion, förbrukning och elöverföringar till andra länder.

På sidan "Kontrollrummet" så ser du inte elpriset i alla närliggande länder, ej heller ser du om någon av kablarna som överför ström gick mot begränsning enligt dagen före handeln då priset sattes eller vad det fanns för ledig kapacitet att producera ännu mer el i ett visst elområde till det aktuella priset.
Jag rekommenderar att du komplettera din uppfattning av läget något genom att gå in på följande sida och gå till önskat datum. Där kan du se priset, kapacitet och planerad samt faktiskt elflöde timma för timma mellan länder och elområden.
https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

Under 2022-02-05 så exporterade Sverige ganska lite el från SE4. Vädret den dagen var ganska milt och det var en lördag med därav relativt för vintern låg elförbrukning. Vindkraften producerade bra inte bara i SE1 och SE2 utan även i SE3 och särskilt i SE4 som annars har mycket begränsad egen produktion. När det blåser bra i SE4 så blåser det normalt bra även i Danmark och i norra Tyskland, vilket begränsar behovet av export till dessa länder. Danmark ville knappt ha någon el från Sverige denna dag och exporterade kraftigt till Norge (kunde ha exporterat till Sverige också). När det blåser mycket i Tyskland så sänker de å sin sida dessutom kapaciteten att importera el via kablarna från Sverige av tekniska skäl, vilket tydligt gjordes denna dag och minskade elbehovet i SE4+Export ytterligare.

Spana gärna in följande sida för att hitta information om vindkraftens produktion i respektive elområde i Sverige en viss dag/timma.
https://mimer.svk.se/ProductionConsumption/ProductionIndex

Det är ju inte främst ett problem för elpriset att Ryssland nästan har stängt av gasen. Det stora problemet är ju vilka följder som den bristen på gas för med sig till elsystemet. Kombinera det med sommar som ger låg elprodution från vind och kärnkraft i SE3 och SE4 samt i grannländerna, så förstår man kanske bättre varför gas-elpris slår igenom i Sverige idag även om vi själva inte producerar el med den idag svindyra gasen.

Det är för tidigt att ropa hej, men gaspriset har sjunkit rejält från senaste toppen i fredags. Den slutade på 254 €/MWh nu vid 18:00 jämfört med nära 340 €/MWh i slutet av fredagens handel på marknaden.

Tack för input och länkar, som du skriver behövs mer info för att se mer exakt hur det ser ut just då.

Det känns aningen förenklat när man hör politiker prata om vad och vem som gjort fel osv, och igår sa Ebba Busch att det var under deras tid med moderaterna de började med problematiken med kärnkraften och nerläggning men som nu sossarna får allt skit för.


Skrivet av: nisse175
« skrivet: 31 augusti 2022, 11:31:34 »

Det där med 30% för oss själva är inte korrekt, Svenska kraftnät garanterar att 70% av elnätets kapacitet skall vara tillgängligt för elhandel på börsen.

Som jag menar, detta gör att vi för den lilla del vi exporterar resulterar i en prisbild som ej motsvarar vad vi egentligen borde ha för den "brist" vi har i dagsläget. Eller som han sa om Norge, om man får 5 kr i England så får Norge slänga upp motsvarande för att inte mer ska säljas iväg....

Har lyckats att låsa el på 5 år på 1,05 men om man utgår från info från filmklipp så lär man få vara beredd på katastrof minst 10 år. Finns nog ingen annan utväg än att skaffa solpaneler framöver som kompenserar egna förbrukning rejält?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 augusti 2022, 10:43:38 »

Det där med 30% för oss själva är inte korrekt, Svenska kraftnät garanterar att 70% av elnätets kapacitet skall vara tillgängligt för elhandel på börsen.
P.g.a. att vi tagit tunga generatorer ur drift (kärnkraften) så kan man inte med små justeringar av spänning, frekvens och fasförskjutning på dessa stora tunga generatorer skapa det "tryck" som behövs i ledningarna för att kunna föra över den maximala teoretiska mängd el som borde kunna erbjudas börsen, vi klarar alltså inte ens att överföra 70% av vår totala energiproduktion inom Sverige.
Det är det dom menar när de talar om brister i överföringskapacitet.
Istället för att ha kvar de tunga generatorerna i söder, eller bygga nytt, så förstärker man istället elnätet för enorma kostnader som hamnar på vår nätavgift framöver.

Ungefär i samband med att man utökat kapaciteten norr/söder så kommer all el som produceras i norr att behövs till Battertillverkningen hos Norhvolt, SSAB:s kolfria ståltillverkning och Green Steel i Boden. Det kommer dessutom att krävas än mer energiproduktion i norr för att tillgodose dessa.
När planerna på grönt stål togs fram var det fortfarande tänkt byggas kärnkraft i Finland, andra sidan bottenviken, JAG tror man förlitade sig på detta för att få grön elenergi till dessa satsningar, nu är de planerna lagda på is, och jag tror att grönt stål i Luleå och Boden riskerar bli en gigantisk katastrof p.g.a. elbrist.

Att man nu bekostar förstärkning av elnätet mellan norr och söder, trots att man VET att vi i norr kommer att behöva el energi som produceras här är ännu ett bevis på att våra beslutsfattare är okunniga klimatlarmister som inte förstår sig på energisystemet, eller är så pass framsynta att de fattar vad som kommer att ske.
Eller så har de tänkt göra hela Norra Sverige till en vindkraftspark utan att berätta om detta för någon innan de slopat vetorätten och konfiskerat hela landsändan.  dontknow
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 31 augusti 2022, 09:48:20 »

Någon sanning i denna profet?

https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc

Väldigt intressant att lyssna på denne person. Det jag menar med att något är lurt beskrivs bra i filmklippet. Dels så reserverar vi för egen del c:a 30% av kapacitet och 70% ska gå genom EU-regelverk, samt att 13:00 - 14:30 in i klippet beskrivs som jag vill förmedla att el säljs i första hand till dom som betalar bäst vilket gör att våra egna priser åker upp i onödan. Alltså priset motsvarar inte dom elbrister som egentligen finns i Sverige idag utan speglar än mer på bortfallet av gas och problemen i andra länder. Det är systemet och girigheten som gör att det blir onödigt dyrt för oss själva. Elen i sig lämnar aldrig Sverige (förutom export) utan vi importerar prisbilden istället.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 augusti 2022, 08:49:57 »

Hmm, sorry, har kompletterat nedanstående inlägg sedan publicering.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 augusti 2022, 07:57:27 »

Har sett på flera av hans monologer och intervjuer, och logiken i resonmenaget stämmer i vart fall så vitt jag kan bedöma.
Vindkraftskramarna har kanske rätt i att vindkraften är billigast att bygga ut, men de glömmer ju det faktum att varenda kW de producerar måste ha 100% backup när det inte blåser.
Bygger vi mer vind så behövs MER backup, och då vinden är "billig" så kommer den baskraft vi har kvar att slås ut till förmån för troligen GAS, och gasturbiner.
Varför då, jo - kärnkraften kan ju inte bara gå lite då och då och generera lönsamhet, de måste få producera över tid för att betala av sina kostnader, det går inte ha nya kärnkraftverk som står på tomgång 85% av tiden, för att köras igång bara när det är kallt och inte blåser.
Troligen kan det bli ett ekonomiskt tryck även på vattenkraften om vi bygger ut vindkraften ännu mer, inte heller vattenkraften kan stå stora delar av året och spilla vatten förbi generatorerna utan att bli olönsamma, och vindkraften MÅSTE ha backup.
Nödlösningen KOMMER att bli fossil, då den är billig, snabb att bygga ut, och ett krav från befolkningen i takt med att vi blir allt fattigare som ett resultat av dyr el, minskad industriproduktion och högre arbetslöshet.

Men det riktigt allvarliga i den situation vi satt oss i är ju att nyetableringar av industrisatsningar stoppas p.g.a. osäker energiförsörjning från förnyelsebar intermittent energi.

Lagring i vätgas eller Batterier inom 20-30 år är rena utopier som jag ser det, dels finns inte en hållbar teknik framme ännu, och dels är förlusterna stora.
Den mest ekonomiska lagringen vi har idag är pumpkraft, alltså att vi pumpar upp vatten i vattenkraftens magasin när det blåser mycket och elen från vindkraften är nästan gratis.
Just pumpkraften är dessutom bra då den kan ske intermittent, och inte som t.ex. en vätgasfabrik med med största sannolikhet måste få går året runt, dygnet runt för att vara någorlunda effektiv, så även vätgasproduktion kommer att kräva pålitlig tillgång till prisvärd baskraft.
Kapaciteten på vattenkraften är dock för liten, även om vi skulle bygga ut pumpkraften så mycket som vore ekonomiskt försvarbart.

Hörde igår hur MP hade tänkt sig detta, och det är:
Energibesparing (Vi skall inte använda lika mycket el)
Energiflexibilitet (Vi skall inte få använda elen när vi vill)
Batterilager
Vätgas

Den batteritillverkning som finns och växer fram är dyr, inte tillräcklig, den tär på planetens resurser, orsakar utsläpp, barnarbete, och allt vad det nu kan vara, det är oerhört svårt att återvinna, dessutom är livslängden dålig, typ de klarar några tusen laddcykler, och laddcyklerna i ett batterilager kan bli väldigt hög, med upp och urladdningar minst ett par gånger/dygn för att balansera effekttopparna i förbrukning.

OM man skall lagra el som vätgas och sedan generera el igen, så förlorar man 2/3-delar av energin i processen, minst.
För att det skall vara ekonomiskt överkomligt måste vindkraften vara nästan gratis, och hur tjänar då vindkraftsbolagen pengar?

Som jag ser det är satsningen på vindkraft något som drivits fram av utopiska ideologiserande fanatiker utan nämnvärd kunskap om elsystemets uppbyggnad, de är i avsaknad av logiskt tänkande och rationella bedömningar. Det har redan skadat EU och Sverige, och det kommer att skada hela EU om vi inte tänker om. Avstängningen av Kärnkraft i Tyskland och Sverige har drabbat hela EU hårt, och det har rimligtvis ökat CO2-utsläppen, försvagat Europeisk industri, och riskerar innebära återstart och användning av kolkraft inom EU för överskådlig tid. (Det ser vi redan nu hända)
Att siffrorna (CO2) inte ser värre ut än vad de gör beror ju på att man också gått från KOL till gas samtidigt som man stängt ned kärnkraften, det vi nu ser är återstart av kolkraft, och den lät inte släckas ned igen innan det finns ny kärnkraft tillgänglig.
Eller, fri tillgång till billig gas, som om det vore ett önskvärt alternativ.  dontknow

Och, det som händer om EU:s konkurrenskraft minskar, orsakar arbetslöshet, och utflyttning av produktion till länder med stabil tillgång av energi i form av Kol, Olja, Gas, vattenkraft eller Kärnkraft är att utsläppen ÖKAR tvärt emot vad tanken med vindkraften var, vi blir alltså fattigare, arbetslösa, industrin flyttar ut, och klimatet kommer att forsätta bli varmare.

Det låter ju som en riktigt bra plan, eller hur?

Som jag ser det är vindkraft och solkraft mer en affärsmodell som bygger på att man skall göra vinst, inte att man skall trygga elförsörjningen.
Alltså, framförallt utländska företag investerar i subventionerad vindkraft, subventioner primärt i form av gratis infrastruktur och gröna certifikat, men även i form av slopad vetorätt för Kommuner/medborgare som inte vill påverkas negativt av vindkraften, här består "subventionen" i att husvärden kan halveras eller ännu värre bli osäljbara, utan att vindkraftexploatören behöver betala för detta.

En annan typ av subvention består i att företagen kan tjäna pengar när det blåser, på baskraftens bekostnad, och de behöver inte ta något som helst ansvar för elsystemet eller elförsörjningen i form av lager, reservkraft eller avsättningar för att hålla baskraften lönsam.
Vi ser nu också har man delar upp ansvaret för elproduktion/försäljning och ägandet av vindkraftverket på olika bolag, så att de som byggt, inte kommer att kunna/behöva ta ansvar för rivning och återställning av landskapet när vindkraften tjänat ut.
Bolagen som äger vindkraftverken kommer helt enkelt att gå i konkurs väldigt fort när det är dags att ta hand om resterna, och kvar står markägare eller vi skattebetalare, som kommer att få stå för notan, troligen i form av högre nätavgifter, eller höjda energiskatter, eller både och.

Jag tror att det är svårt att stoppa utbyggnaden av vindkraft, speciellt med nuvarande regering, som troligen sitter kvar efter valet.
Jag är personligen, baserat på ovanstående, väldigt orolig för framtiden, och då främst med tanke på hur Svensk och Europeisk industri skall kunna vara konkurrenskraftiga på sikt, detta utan att kunna räkna med att få el när de behöver den.
Jag är mindre orolig för generellt höga elpriser, med mycket vindkraft lär elpriset nog vara lågt på spotmarknaden stora delar av året, så även om det blir dyrt de kallaste dagarna så borde det inte innebära någon kastastrof utslaget över året.
I takt med att Industrin flyttar ut så kommer ju också efterfrågan att minska, vilket kan bidra med ännu lägre energipriser.
Men vad hjälper det om folk inte har ett jobb att gå till.  dontknow

Ett steg mot västvärldens undergång om man skall sammanfatta? = Att den demokratiska västvärldens dominanta ställning skall övertas av andra, i värsta fall diktaturer som tar litet eller inget ansvar för att minska CO2-utsläppen.
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 30 augusti 2022, 20:03:42 »

Någon sanning i denna profet?

https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc
Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 30 augusti 2022, 19:35:11 »

Men om man nu kollar kontrollrummet tex 2022-02-05 mot dagens så är den enda skillnaden egentligen bara att i princip all gas är bortkopplad från Ryssland, det finns inget som pekar på kapacitet eller elbrist som motiverar en prisskillnad på nära 550 Euro i samma länder/regioner. Nått är lurt.
Vet inte om jag helt följer ditt resonemang om att något är lurt, du får nog redovisa dina tankegångar mer i detalj med siffror på diverse faktorer såsom elproduktion, förbrukning och elöverföringar till andra länder.

På sidan "Kontrollrummet" så ser du inte elpriset i alla närliggande länder, ej heller ser du om någon av kablarna som överför ström gick mot begränsning enligt dagen före handeln då priset sattes eller vad det fanns för ledig kapacitet att producera ännu mer el i ett visst elområde till det aktuella priset.
Jag rekommenderar att du komplettera din uppfattning av läget något genom att gå in på följande sida och gå till önskat datum. Där kan du se priset, kapacitet och planerad samt faktiskt elflöde timma för timma mellan länder och elområden.
https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic

Under 2022-02-05 så exporterade Sverige ganska lite el från SE4. Vädret den dagen var ganska milt och det var en lördag med därav relativt för vintern låg elförbrukning. Vindkraften producerade bra inte bara i SE1 och SE2 utan även i SE3 och särskilt i SE4 som annars har mycket begränsad egen produktion. När det blåser bra i SE4 så blåser det normalt bra även i Danmark och i norra Tyskland, vilket begränsar behovet av export till dessa länder. Danmark ville knappt ha någon el från Sverige denna dag och exporterade kraftigt till Norge (kunde ha exporterat till Sverige också). När det blåser mycket i Tyskland så sänker de å sin sida dessutom kapaciteten att importera el via kablarna från Sverige av tekniska skäl, vilket tydligt gjordes denna dag och minskade elbehovet i SE4+Export ytterligare.

Spana gärna in följande sida för att hitta information om vindkraftens produktion i respektive elområde i Sverige en viss dag/timma.
https://mimer.svk.se/ProductionConsumption/ProductionIndex

Det är ju inte främst ett problem för elpriset att Ryssland nästan har stängt av gasen. Det stora problemet är ju vilka följder som den bristen på gas för med sig till elsystemet. Kombinera det med sommar som ger låg elprodution från vind och kärnkraft i SE3 och SE4 samt i grannländerna, så förstår man kanske bättre varför gas-elpris slår igenom i Sverige idag även om vi själva inte producerar el med den idag svindyra gasen.

Det är för tidigt att ropa hej, men gaspriset har sjunkit rejält från senaste toppen i fredags. Den slutade på 254 €/MWh nu vid 18:00 jämfört med nära 340 €/MWh i slutet av fredagens handel på marknaden.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 30 augusti 2022, 15:15:41 »

Det är ju just exporten till grannländer som har ännu högre elpris som får SE3 och SE4 att drabbas av höga elpriser för att det med denna export tillgodosedd råder brist på billigare el i de aktuella elområdena. Sådana länder inkluderar numera inte bara Tyskland, Danmark och Polen utan även Finland och Norge.

Det behöver dock inte vara akut brist på el för att elpriset skall kunna bli lika högt i Sverige som i ett grannland.
Någon av alla produktionsanläggningar för el med höga bränslekostnader som finns i SE3 eller SE4 kan köras för att efterfrågan (inkl. export) och tillgång på el skall matcha på elbörsen. Dessa anläggningar betalar säkert samma bränslepriser i Sverige som i Tyskland.

Elen blir billigare i SE1 än i SE2 om ledningarna från SE1 till SE2 inte kan exportera mer el söderut än vad SE2+SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE2 än i SE3 om ledningarna från SE2 till SE3 inte kan exportera mer el söderut än vad SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE3 än i SE4 om ledningarna från SE3 till SE4 inte kan exportera mer el söderut än vad SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE4 än i grannländerna om ledningarna från SE4 till grannländerna inte kan exportera mer el än vad exporten kräver.

Om huvudskälet är dyr inhemsk produktion i SE3 eller SE4 eller att eltillgången i SE4 bara inte räcker för att mätta exportledningarna till grannländerna det går att ta reda på om man vill.
Det faktum att SE3 har mer eller mindre exakt samma pris som SE4 samtidigt som SE2 har samma pris som SE1 vilka ligger långt under priset i SE3 betyder hur som helst att begränsningen i nätet för tillfället ligger främst mellan SE2 och SE3.

Kanske det ligger nått i det du skriver.

Men om man nu kollar kontrollrummet tex 2022-02-05 mot dagens så är den enda skillnaden egentligen bara att i princip all gas är bortkopplad från Ryssland, det finns inget som pekar på kapacitet eller elbrist som motiverar en prisskillnad på nära 550 Euro i samma länder/regioner. Nått är lurt.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 29 augusti 2022, 14:33:52 »

Ja man blir inte klok på detta med elen. Mer kärnkraft vill en del ha men nu exporterar vi i princip all kärnkraft typ.
KL 14:32
Netto export/import
SVERIGE Exporterar 5 321 MW
DANMARK Importerar 481 MW
NORGE Importerar 1 988 MW
FINLAND Importerar 1 849 MW
ESTLAND Exporterar 174 MW
LETTLAND Importerar 519 MW
LITAUEN Importerar 1 082 MW

KÄRNKRAFT 5 422 MW

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 augusti 2022, 22:49:12 »

Ja men har vi för dålig överföringskapacitet just nu? Jag kan inte se hur 1-2 nya kärnkraftverk skulle i dagsläget göra det så mycket bättre när inte siffror visar på brist eller är det något annat mygel i bakgrunden? https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

Den uppenbara lösningen är att bygga så mycket kärnkraft att vi producerar mer än vi kan exportera, så länge exporten begränsas av överföringskapaciteten.
Långsiktigt måste det till regler som tvingar EU:s medlemsstater att själva producera den prognosticerade förbrukning som nationen har.
Eventuella oplanerbara över/underskott kan sedan balanseras mellan länder via någon form av handelsplats, typ Nordpool.
Drivkrafterna får aldrig vara att det är bättre att producera i ett land och sälja till ett annat, det är det ultimata beviset på att det är ett fel i planeringen, eller att vi har korrupta ledare.
I ett demokratiskt civiliserat land får Energi aldrig bli en handelsvara som alla andra, utveckling, civilisation och demokrati hänger så nära ihop med billig och "fri" tillgång till energi som man kan tänka sig, och om Kina och Indien skall bli fria och civiliserade kommer även de nationerna att behöva ha "fri" tillgång till prisvärd energi. (i de länderna gärna solenergi, i vart fall Indien)
DÄR har Sverige en roll att spela, mycket större än vad vi kan påverka om vi (lilla Sverige) blir ett nollutsläppsland.

Såg dessutom i SVT:s utfrågning häromdagen att 60% av våra utsläpp kommer från varor som vi konsumerar, som kommer från t.ex. Kina - som har höga utsläpp.
Mindre import och mer export är alltså lösningen på Sveriges löften om att minska utsläppen.
Lägre skatter på bensin och Diesel är därför ett grundläggande krav - för ju dyrare det är att leva, verka och producera något i Sverige, desto mindre chans har vi att bli klimatneutrala genom ökad export och minskad import från klimatvidriga länder..
 
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 28 augusti 2022, 08:10:31 »

Först stiger elpriset rejält och sedan ska man även vara med och betala för ”märkliga” investeringar i uniper via finska Fortum. Hittills kostar det mig som finländare 1200€.

Är det faktiskt smart att ta en 7 miljarder € förlust (beräknas bli 20) i ett företag som idag är värt 2 miljarder på börsen? Fortum gråter ut hos staten och vill ha mera av mina pengar för att täcka upp förlusten.
Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 26 augusti 2022, 17:57:11 »

Men just nu exporterar vi nära 2300 MW från elområde 3 och 4 till andra länder och totalt nära 4200 MW ut från Sverige. På vilket sätt blir det elbrist eller kapacitetsbrist egentligen just nu? Om några få lokala stråk har lite sämre kräm är en sak men kan omöjligt dra upp priserna så här?

När det blir vinter är ju en annan sak.
Det är ju just exporten till grannländer som har ännu högre elpris som får SE3 och SE4 att drabbas av höga elpriser för att det med denna export tillgodosedd råder brist på billigare el i de aktuella elområdena. Sådana länder inkluderar numera inte bara Tyskland, Danmark och Polen utan även Finland och Norge.

Det behöver dock inte vara akut brist på el för att elpriset skall kunna bli lika högt i Sverige som i ett grannland.
Någon av alla produktionsanläggningar för el med höga bränslekostnader som finns i SE3 eller SE4 kan köras för att efterfrågan (inkl. export) och tillgång på el skall matcha på elbörsen. Dessa anläggningar betalar säkert samma bränslepriser i Sverige som i Tyskland.

Elen blir billigare i SE1 än i SE2 om ledningarna från SE1 till SE2 inte kan exportera mer el söderut än vad SE2+SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE2 än i SE3 om ledningarna från SE2 till SE3 inte kan exportera mer el söderut än vad SE3+SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE3 än i SE4 om ledningarna från SE3 till SE4 inte kan exportera mer el söderut än vad SE4+Export kräver.
Elen blir billigare i SE4 än i grannländerna om ledningarna från SE4 till grannländerna inte kan exportera mer el än vad exporten kräver.

Om huvudskälet är dyr inhemsk produktion i SE3 eller SE4 eller att eltillgången i SE4 bara inte räcker för att mätta exportledningarna till grannländerna det går att ta reda på om man vill.
Det faktum att SE3 har mer eller mindre exakt samma pris som SE4 samtidigt som SE2 har samma pris som SE1 vilka ligger långt under priset i SE3 betyder hur som helst att begränsningen i nätet för tillfället ligger främst mellan SE2 och SE3.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 26 augusti 2022, 15:04:41 »

Främst är det den höga temperatur på luften nu på sommaren begränsar kapaciteten på alla kraftledningar som för elen söderut från norra delen av Sverige. Länkarna i havet till grannarna sänks sannolikt inte alls av sommarens "värme" i vattnet, men varmare kylvatten gör att kärnkraften som är igång bara går på 90-93% samtidigt som Ringhals 4 är avställd för årlig service. Allt detta gör att elpriset i södra Sverige drivs upp. Oklart dock i vilken grad vinterns kyla med full kapacitet på ledningarna, mer vindkraft vintertid och full fart på kärnkraften kommer kunna jämna ut skillnaden inom landet och därmed sänka priset i söder när det är som dyrast nu.

Men just nu exporterar vi nära 2300 MW från elområde 3 och 4 till andra länder och totalt nära 4200 MW ut från Sverige. På vilket sätt blir det elbrist eller kapacitetsbrist egentligen just nu? Om några få lokala stråk har lite sämre kräm är en sak men kan omöjligt dra upp priserna så här?

När det blir vinter är ju en annan sak.
Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 26 augusti 2022, 14:50:59 »

Elpriset på erbjudna avtal med fast pris skall, om marknadens aktörer kunde förutse framtiden, till hög grad matcha det elpris som faktiskt kommer bli fallet för kunder med rörligt elpris i medel under samma tidsperiod... plus en viss marginal eftersom bundet elpris skall ses som en kostnadsförsäkring snarare än något man skall räkna med att tjäna pengar på i det långa loppet.
Skrivet av: shelter
« skrivet: 26 augusti 2022, 14:41:13 »

Antar man ska välja rörligt pris nu, fast pris är ju hutlöst dyrt att sätta upp sig på, bor i elområde 2.
Skrivet av: Perfa76
« skrivet: 26 augusti 2022, 14:16:19 »

Främst är det den höga temperatur på luften nu på sommaren begränsar kapaciteten på alla kraftledningar som för elen söderut från norra delen av Sverige. Länkarna i havet till grannarna sänks sannolikt inte alls av sommarens "värme" i vattnet, men varmare kylvatten gör att kärnkraften som är igång bara går på 90-93% samtidigt som Ringhals 4 är avställd för årlig service. Allt detta gör att elpriset i södra Sverige drivs upp. Oklart dock i vilken grad vinterns kyla med full kapacitet på ledningarna, mer vindkraft vintertid och full fart på kärnkraften kommer kunna jämna ut skillnaden inom landet och därmed sänka priset i söder när det är som dyrast nu.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 26 augusti 2022, 12:46:05 »

Jag tror inte det hjälper att producera lite mera så länge vi har överföringskapacitet kommer den exporteras ska det bli nån ändring måste exporten begränsas har för mig att Frankrike har nån typ av begränsning trots att det inte är riktigt ok enlige Eu men Sverige lär inte välja att gå den vägen vi tolkar alla regler åt fel håll.

Ja men har vi för dålig överföringskapacitet just nu? Jag kan inte se hur 1-2 nya kärnkraftverk skulle i dagsläget göra det så mycket bättre när inte siffror visar på brist eller är det något annat mygel i bakgrunden? https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 augusti 2022, 12:23:04 »

Jag tror inte det hjälper att producera lite mera så länge vi har överföringskapacitet kommer den exporteras ska det bli nån ändring måste exporten begränsas har för mig att Frankrike har nån typ av begränsning trots att det inte är riktigt ok enlige Eu men Sverige lär inte välja att gå den vägen vi tolkar alla regler åt fel håll.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 26 augusti 2022, 11:40:13 »

Bristen hade inte varit lika stor om vi hade haft kärnkraften kvar, i vart fall de tre som lades ned sist.
Det hade kunnat göra att färre industrisatsningar hade fått kalla handen på grund av elbrist, och hållit ned priserna i vart fall på marginalen.
Det där med obegränsad export till marknader där politikerna inte tar eget ansvar för sin energiförsörjning måste självklart lösas på sikt, men nu är vi ju där vi är.
Kanske är detta en kris som på lite sikt säkerställer att vi får mer statlig styrning, och ett överskott av energi som i sin tur pressar priserna, det brukar ju bli utfallet av en kris, att man överkompenserar, men det kommer att ta åratal innan vi kan vara där.
Det som kan rädda det hela är om man fortsätter höja räntorna tills hela världsekonomin står still, då lär det bli billig el också.
En 20% lägre dollarkurs skulle också lindra skadeverkningarna.
Jag tror man slutar höja räntorna långt innan inflationen är nere på två procent, och dollarkursen kommer att stiga så länge världsläget är osäkert.

Hur fungerar det egentligen med elpriset mm?
Här kan man läsa om olika orsaker till priset mm https://www.bixia.se/energi-i-fokus/hur-bestams-elpriset---sa-funkar-det

Men om man kolla aktuellt läge när jag skriver detta så har vi väldigt mycket vatten norröver, borde göra så priset går ner?
Vi har ganska soligt vilket borde bidra något till lägre priser?
Vi har skaplig temperatur, inte för varmt direkt så alla måste köra ac och inte heller värme direkt, borde hålla ner pris?
Vi har export på nästan 4000 MW och en prognos på 14132 MW och förbrukning på 14072 MW och total produktion på c:a 17500 MW.

Det finns inget som passar in på Bixias modell som säger att elpriset skall vara där det nu är utan frågan är om man helt enkelt "säljer ut" all producerad el till Nordpool och köper in den via den prissättning som görs där? (På pappret) Det är ju bara c:a 4000 MW som lämnar Sverige.

Så om vi nu kopplar på 1-2 kärnkraft, skulle det då hjälpa nämnvärt på elpriset egentligen i dagsläget just nu?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 augusti 2022, 11:16:44 »

Bristen hade inte varit lika stor om vi hade haft kärnkraften kvar, i vart fall de tre som lades ned sist.
Det hade kunnat göra att färre industrisatsningar hade fått kalla handen på grund av elbrist, och hållit ned priserna i vart fall på marginalen.
Det där med obegränsad export till marknader där politikerna inte tar eget ansvar för sin energiförsörjning måste självklart lösas på sikt, men nu är vi ju där vi är.
Kanske är detta en kris som på lite sikt säkerställer att vi får mer statlig styrning, och ett överskott av energi som i sin tur pressar priserna, det brukar ju bli utfallet av en kris, att man överkompenserar, men det kommer att ta åratal innan vi kan vara där.
Det som kan rädda det hela är om man fortsätter höja räntorna tills hela världsekonomin står still, då lär det bli billig el också.
En 20% lägre dollarkurs skulle också lindra skadeverkningarna.
Jag tror man slutar höja räntorna långt innan inflationen är nere på två procent, och dollarkursen kommer att stiga så länge världsläget är osäkert.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 augusti 2022, 11:08:13 »

Men blir det bättre om vi producerar mera el vi har väl egentligen ingen brist på el och producerar vi mera så kan vi exportera mera och bristen blir lika stor i Sverige i alla fall.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 augusti 2022, 11:04:59 »

Det man kan säga är väl att ändrade politiska förutsättningar riskerar göra investeringar på hundratusentals kronor omöjliga att använda, det blir aggregerat för hela Sverige ett enormt slöseri med kapital, det gör landet fattigare, folk arbetslösa, och i stora drag borde det det göra folk olyckliga - i värsta fall deprimerade och suicidala.
Att leka "doktor" på att se ogenomtänkt sätt som våra politiker gjort de senaste 10 åren borde vara straffbart, man har förändrat systemet från CO2-fritt, billigt och pålitligt, till opålitligt, dyrt, och med större CO2-utsläpp - och gjort folk fattigare och olyckliga/oroliga utan någon som helst positiv effekt på vare sig klimat eller miljö, troligen har det bara förvärrat situationen.

Jag svänger mellan att vara oförstående till detta vansinne, till att vara direkt arg på de som förstört vår världsledande elförsörjning.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 augusti 2022, 09:46:56 »

Bara man är vedveten om att det går att göra nått åt det men väljer att fortsätta (slösa) för att det ger en ett rikare liv då har man ju gjort ett val och jag tycker man själv ska få bestämma själv vad man lägger pengarna på. Första 2 åren vi bodde i hus gjorde vi av med runt 3800 kwh per år men inget aktivt snålande men var 2 vuxna jag jobbade borta på veckorna ingen torktumlare eldade med ved.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 augusti 2022, 09:38:36 »

Jo, så är det.
Fattar egentligen inte vad som drar all el, men avfuktaren drar nog runt 3000 kWh/år, SPA:t nästan 4000 kWh, Poolens cirkpump drar ca 2700 kWh/år och Poolvärmen (via värmepumpen) drar ca 3000 kWh.
Motorvärmare till 2 bilar, kanske 3 timmar/dygn i 6 månader blir väl runt 1500 kWh/år.
Sen har vi totalt 4 kylar och tre frysar som går hela eller delar av året, det blir väl kanske också 1000 - 2000 kWh/år.
Bastun går också ett par gånger i veckan under vintern, så det kostar ju lite mer än att värma huset med värmepump.

Troligen går det inte mer än runt 4500 kWh för själva husvärmen, via värmepumpen, så 6000 kWh där var nog högt räknat.

Datorn står på dygnet runt, det ger väl ca 1300 kWh, men att stänga av den tror jag saknar betydelse, jag är ändå där nästan dygnets alla timmar, så där finns lite att spara.
Belysningen är nog också en bov, minns för några år sedan när jag släckte 43 ljuskällor, och 13 fortfarande lyste när jag la mig.
Det har inte blivit färre ljuspunkter i vårt hus sedan dess, inte minst ute lyser det ljusslingor i princip året runt, strömsnåla LED förstås, men alla bäckar små...

Som sagt, det går säkert göra mycket, men ger det oss ett rikare liv, och påverkar det klimatet nämnvärt?
Jag är skeptisk.

Stabil billig, klimat och miljövänlig energi är det absolut viktigaste för utveckling, demokrati och civilisation.
Det är det vi borde fokusera på.
Och det hade vi för bara några år sedan.  dontknow
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 augusti 2022, 09:19:32 »

24000 kwh är en otroligt hög förbrukning av hushålls el i en vanlig villa vi ligger nog på lite drygt 10000 kwh och har ju naturligtvis allt du nämner men inget spa eller avfuktare. Om din förbrukning är normal i Sverige så kanske det inte gör nått om priserna blir lite högre så det lönar sig att spara lite på elen  ;)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 26 augusti 2022, 08:50:49 »

Jo, det lär påverka huspriserna markant i södra delarna av landet, så att huspriserna blir mer relevanta än de är idag, inget ont som inte för något gott med sig.
Synd bara om de som betalt 10 miljoner för ett radhus på 88 m2.

De som det verkligen kan bli tufft för är väl de som bor i "familjegårdar" med flera hus som skall hållas varma, typ småjordbruk som blivit till vanliga bostäder när jordbruket lagts ned, de kan ju ofta ha elförbrukningar på 30 000 till 100 000 kWh/år.

Vi själva förbrukar t.ex. runt 30 000 kWh/år, varav kanske 6000 kWh går till uppvärmning av huset, och resten till Pool, SPA-bad, Avfuktare i krypgrunden, motorvärmare till bilarna som står ute på vintern, TV, Data, belysning, kylar, frysar och annat lull-lull.
Visst, man kan ju tänka sig att stänga ned pool och SPA-bad, öka luftfuktigheten i krypgrunden, och låta bilarna stå kalla (gå till jobbet) i större utsträckning.
OCH, detta är ju precis vad MP vill att vi skall tvingas göra, även om vi inte är fattiga så skall vi tvingas sluta konsumera, sluta köpa nytt, och helst vara hemma, eller bo i storstäder.

Om alla på planeten agerade så så kanske det skulle ha effekt på klimatet, men vad vi gör i Sverige har tyvärr ingen som helst betydelse (blir 0.0027 grader mindre varmt fram till år 2100 om vi i Sverige blir helt CO2-neutrala enligt IPCC:s beräkningar)

Med nu förda politik så kommer vi att bli fattiga, företagen flyttar utomlands, eller lägger ned, och vi blir arbetslösa.
Vi blir en fattig nation där alla som kan på sikt lämnar landet.

God tillgång till säker, stabil, billig och miljövänlig energi är en förutsättning för tillväxt och utveckling.
Kraftvärme, vattenkraft och kärnkraft är i dag de energislag som uppfyller de kriterierna.
Den dag vi storskaligt och utan nämnvärda förluster kan spara energi skapad med sol eller vind över längre perioder så kan även de energislagen vara till nytta, men idag så orsakar de bara höga elpriser och ökade CO2-utsläpp.
De höga CO2-utsläppen kommer dels från bygget av vindkraft (stål och betong ger stora utsläpp) och dels för att reservkraften när det inte blåser ofta är fossil.
De material som krävs innebär dessutom stora ingrepp i naturen i form av gruvor, långa transporter med höga utsläpp, och även här används ändliga resurser på ett sätt som inte är hållbart.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 25 augusti 2022, 09:34:23 »

Hej, sitter och kollar på elpriser för att få ett hum om läget då vårt elavtal kommer att gå ut under hösten.

Idag ett elpris på 56,63 öre utan årsavgift med beräknad årskostnad på c:a 10800 kr. Förbrukning c:a 18000 kWh.
Kollar på Elskling, billigaste kända stora bolag...

Rörligt pris Telge Energi 163,75 med årskostnad 31313 kr
1år Vattenfall 142,78 kr/kWh med årskostnad 27128 kr.
2 år Skelefteå kraft 125,84 kr/kWh med årskostnad 23900 kr
3 år Vattenfall 106,44 kr/kWh med årskostnad 20224 kr

Vi kan nog räkna på högre nätpris vi tillfälle man eventuellt tecknar om.

Sen har vi det där med strypt gas från ryssland som lär sätta käppar i hjulet rejält och vi kan nog räkna på elpris mellan 5-10 kr i sådant scenario.

I dagsläget så är det att räkna på minst en fördubbling av elkostnad exklusive nät men upp till c:a 3 ggr vid kortare bindningstid. Rörlig vågar jag mig nog inte på alls.

Inser att man i den mån man kan måste hitta på något för att få ner förbrukning och i det direkta måste man "snåla mer med elen" Trimma bergvärme lite till osv.

Det jag funderar på är om man nu skulle tjäna på att skaffa solceller och isf när kan man tänkas "tjäna på dom" efter investering? Tänker mig att kan jag hämta in halva förbrukningen via sol så borde det ganska snart ta igen investeringen för solceller med tanke på elpriser som kommer?

Kan det vara lönt att byta ut en gammal men fungerande bergvärme med tanke på om elen är kanske 3-4 ggr dyrare om något år och sparar in kanske 3000 kWh?

Vad mer kan man tänkas göra för att på något sätt parera det som kommer?


Dom priser som man funderade på när jag skrev detta måste vara rena drömmen idag.

Jag funderar på hur det kommer att bli framöver med hushåll som har en förbrukning kanske från 8000 kWh/år och uppåt. Att priser allmänt kommer att gå ner pga ökad ränta är ju liksom "normalt" men om man tänker sig driftkostnad som kan uppstå med dagens elpriser om vi utgår från att tex en familj tänkt sig köpa ett radhus med förbrukning på 10000-15000 kWh och tvingas köpa el från 5 kr och uppåt, det blir ju ohållbart ekonomisk med kostnader på kanske ett spann på 5000-15000 i månaden.

Detta måste resultera i att även om bostäder sjunker i pris så kommer det bli svårt att sälja då många blir "tvingade" att teckna dyr el till nya bostaden och kommer nog avstå att köpa.  Lite som att folk ska köpa bil men när den drar 2-3l milen så blir det inte så många spekulanter kvar.

Känns som att när det blir lite kallare ute och förbrukning ökar så lär nog priser följa efter ytterligare men nuvarande läge och det kommer bli tvärstopp i försäljning av hushåll.

Närmaste lösningar som kan hjälpa är att säga upp allt onödigt som streaming, skaffa kontantkort, all utemat, dra ner värme osv osv.

Gissar att många nog får problem med sina anläggningar då dom kanske drar ner värmen i flera rum och vattenvolym försvinner då tex arbetstank inte finns för att spara el.
Skrivet av: dafr
« skrivet: 20 juli 2022, 09:47:30 »

Bor i 3 och har fyllt på vedförrådet såklart, innan det blir rusning till hösten. Ligger nu för tork. Fast att börja köra med natthöjning till typ 22-23 grader när elpriset är mycket lägre och sedan får värmen sjunka under dagen sparar en hel del. Och man får varma golv i badrummen nör man är nyvaken och duschar. Kräver såklart betongplatta och att man inte bor för långt norröver,
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 juli 2022, 07:13:01 »

Jo, just olika abonnemang är nog sånt som folk kommer att spara på när det blir mindre pengar kvar i plånboken, skall bli intressant att se vad branschen gör åt det, rimligen borde det resultera i sammanslagningar så att det blir färre aktörer att välja mellan, men man "Måste ha dem alla" för att få ett fullödigt utbud av både sport och serier, typ.

Jag tror även att det kommer att eldas som aldrig förr i elområde 3 och 4 i vinter, speciellt om det blir som jag tror, att Putin stänger kranarna och Kina tar Taiwan.
Att vara vedproducent/säljare i elområde 3/4 lär bli lukrativt i vinter.  ::)
Skrivet av: BiggerDigger
« skrivet: 19 juli 2022, 19:57:35 »

Ta ett samlat grepp över ekonomin genom att granska alla räkningar och kolla på samtliga om de behövs eller kan avslutas. Vissa som vatten och el går att styra över till en viss del.

Vi gör det varje sommar och alltid finns det något som kan ändras. Denna sommar hittade vi  ca 700:- per månad som var nu onödiga utgifter.  Var bla. kanalen som vi ej tittar på och några till abonnemang som vi ej har nyttjar.



Skrivet av: nisse175
« skrivet: 19 juli 2022, 10:04:29 »

Hej, sitter och kollar på elpriser för att få ett hum om läget då vårt elavtal kommer att gå ut under hösten.

Idag ett elpris på 56,63 öre utan årsavgift med beräknad årskostnad på c:a 10800 kr. Förbrukning c:a 18000 kWh.
Kollar på Elskling, billigaste kända stora bolag...

Rörligt pris Telge Energi 163,75 med årskostnad 31313 kr
1år Vattenfall 142,78 kr/kWh med årskostnad 27128 kr.
2 år Skelefteå kraft 125,84 kr/kWh med årskostnad 23900 kr
3 år Vattenfall 106,44 kr/kWh med årskostnad 20224 kr

Vi kan nog räkna på högre nätpris vi tillfälle man eventuellt tecknar om.

Sen har vi det där med strypt gas från ryssland som lär sätta käppar i hjulet rejält och vi kan nog räkna på elpris mellan 5-10 kr i sådant scenario.

I dagsläget så är det att räkna på minst en fördubbling av elkostnad exklusive nät men upp till c:a 3 ggr vid kortare bindningstid. Rörlig vågar jag mig nog inte på alls.

Inser att man i den mån man kan måste hitta på något för att få ner förbrukning och i det direkta måste man "snåla mer med elen" Trimma bergvärme lite till osv.

Det jag funderar på är om man nu skulle tjäna på att skaffa solceller och isf när kan man tänkas "tjäna på dom" efter investering? Tänker mig att kan jag hämta in halva förbrukningen via sol så borde det ganska snart ta igen investeringen för solceller med tanke på elpriser som kommer?

Kan det vara lönt att byta ut en gammal men fungerande bergvärme med tanke på om elen är kanske 3-4 ggr dyrare om något år och sparar in kanske 3000 kWh?

Vad mer kan man tänkas göra för att på något sätt parera det som kommer?


Det här med 5kr/kWh trodde jag skulle komma senare och visst vi är inte riktigt där än men några öre skiljer om man tex kollar elområde 4 bundet 1 år på Eon https://www.eon.se/el/elpriser/aktuella  Synd om dessa som behöver välja mellan pest eller kolera, obundet eller bundet, ligga med obundet över vinter lär nog inte bli så kul och blir det som sist med kall Dec så blir det ingen kul jul för många kan jag tro. 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 28 april 2022, 06:51:05 »

@tågråttan, upprättelse i så mån att vi i alla fall får lite ränta på pengarna, och att vi i jämförelse med de som är belånade får bättre nettomarginaler om vi har jämförbara intäkter.
Tror inte att det är så stor andel som har låst sina lån, det har varit billigt att ha rörliga lån så länge att många drar sig för att frivilligt skriva under på en högre ränta. Jag kan självklart ha fel - och för de som sitter med 10 miljoner i lån så hänger väl resten av deras ekonomiska liv på att räntorna inte stiger för mycket - för då får de gå från hus och hem med miljoner kvar i skuld om de rörliga räntorna stiger till säg 4%.
Nu tror jag inte att de tillåts bli så höga av våra politiker, de kommer i så fall att göra som med el och bensinkostnaderna, subventionera folk så de inte går i personlig konkurs.

Jo du, det där med att jag skulle köpt en lägenhet åt dottern enligt ditt råd för 5 år sedan hade jag lyckats förtränga, men du har nog rätt, de hade kunnat välja fritt vilken villa som helst i trakterna av Piteå för vinsten...
Två problem, hon fick ju inte låna, så hade vi köpt så hade det varit jag och hennes mamma, och då hade vi både blivit barskrapade och med skulder så länge lägenheten inte såldes.
Hade vi sålt idag så hade det troligen varit till henne (för att hon blivit kvar i Stockholm - Hemska tanke) utan vinst eller så hade vinstpengarna varit våra, inte hennes. Att jag på något sätt skulle vilja underlätta för henne att bli kvar i Stockholm finns inte på kartan, inget ont om Stockholm, men det ligger rätt avsides om man skall ha familjen där...

Detta kännetecknar bara det faktum att man alltid har rumpan bak, hade vi köpt nåt i panik utan att känna till marknaden där nere så hade vi troligen lyckats hitta en av få bostadsrätter som inte stigit, eller så hade vi väntat med att sälja så länge att räntorna blivit så höga att priserna fick en sättning och sålt för samma pengar som vi köpt för 5 år tidigare...
Eller så hade Putin bombat Stockholm med kärnvapen.  dontknow

Mot bakgrund av detta så ångrar jag inte att vi lät bli att köpa, pengarna har ju utvecklats väl på börsen också, så vill jag ge ett hus åt dottern så är det väl mer en fråga om vilja än om pengar.
I vår uppfostran ingår inte att erbjuda allt i livet på silverfat, så de får gott bekosta sitt eget boende, jag tror inte att det gagnar barnen att få allt serverat på silverfat.
Är det något kvar när man dör så får dom det då.
Eller om man blir så skröplig att man inte hinner/orkar göra av med några pengar - då kan man ge dem en slant då i så fall.

Jag är inte vidare orolig för några av våra barn när det gäller ekonomin, de startar i alla fall sina liv i en bättre position än vad jag gjorde när jag började jobba, grabben kommer ju troligen att ta över firman om några år och dottern är färdig Jurist och lär väl ha en skaplig intjäningsförmåga.
Så länge de får vara friska borde det inte gå någon nöd på dem.

När det kommer till de ständigt stigande priserna, som på senare år skenat både på bostadsmarknaden och börsen, så har jag nog en annan syn på detta än vad du har.
Jag tror att det kommer en rejäl sättning på båda tillgångsslagen, alternativt att det blir någon form av "great reset" som vissa världsledare verkar planera för.
Det kommer att drabba de som har pengar/tillgångar, och gynna dem med skulder.
Det är därför många miljardärer nu köper mark och företag i rasande takt för att placera sina tillgångar i annat än FIAT-valutor och annat som kan konfiskeras.
Bill Gates är nu t.ex. USA:s största markägare...

Om inte annat så kommer man att införa rejäla skatter på både värdepapper och fastigheter för att stoppa värdeökningarna och utjämna skillnaderna mellan "rika och fattiga".
Som saker och ting utvecklats de senaste 10 åren kan det i alla fall inte fortsätta, på 10 år har värdeutvecklingen på mitt börsinnehav varit 332%, och då har jag ändå inte varit särskilt lyckosam, samma sak med huspriserna.
Extrapolera detta i något årtionde till så kommer allt ägande att vara väldigt få på planeten förunnat.
Jag sålde hela mitt innehav på börsen den 4 februari och har under innevarande sättning köpt lite aktier och så köper jag Avanza Zero för 25 000 varje dag börsen går ned och jag hinner kika på utvecklingen, satsar mer på fonder nu, då index de flesta åren gått bättre än mina aktieinnehav.
Jag lär nog aldrig mer vara fullinvesterad i börsen just med tanke på vad jag skrev ovan.
Å andra sidan är det mesta av mitt sparande i tjänstepension, så det är svårt att realisera några större summor utan att låna upp på tillgångarna.
Troligen vore det vettigaste man kunde göra att långa upp maximalt på tillgångarna och placera det på börsen...

Nackdelen med demokrati är just svårigheten/oviljan för våra politiker att ta tag i problem som är uppenbara, som t.ex värdeökningarna på värdepapper och hus jämfört med den generella inflationen - det är sjukt, men vilket parti vill presentera en plan som sätter stopp för det, och OM så vore fallet, skulle de få några röster?
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 27 april 2022, 19:02:24 »

BestEl! Men elpriserna verkar röra sig väldigt mycket nu! För några veckor sedan erbjöd dom inte längre 51 månaders fast elpris och nu ligger dom på 103,8 öre.

Så jag hade nog tur att dom inte hunnit höja priset när jag fick 75,6 öre inkl moms från den 1/3
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 27 april 2022, 12:02:50 »

Vi har varit skuldfria länge, men skall man vara helt ärlig så har vi nog varit förlorare på den strategin, de som lånat mest har haft det bäst på många sätt eftersom det varit så billigt att konsumera för lånade pengar.
Nu kanske vi får en liten upprättelse.
Om räntorna kommer upp till i vart fall 3-4% så blir det jobbigt för alla som köpt hus i starstadsregionerna de senaste 10 åren...
Och vi kanske kan börja få lite ränta på pengarna.

Jag har svårt att förstå hur ni kan få en upprättelse för att andra får högre månadskostnader.  Sc:,h
Väldigt många har låst sina lån, så för att du ska få en upprättelse måste räntorna nog vara höga i 4-10 år men då skenar lönerna iväg och inflationen äter upp mer av ditt sparande än vad du kan få i upprättelse. :-\

Dessutom är det inget bra att ha pengar på banken oavsett om ni nu får lite ränta, historiskt har börsen över tid gett en avkastning på ca 8%. Just nu är börsen inte skitrolig och det finns dom som säger att det kommer en krasch, förmodligen samma människor som säger att bostadspriserna kommer krascha och det har dom ju sagt i över 30 år. I år har våra papper gått ner ungefär lika mycket som min första villa kostade och den låg ca 1 mil utanför tullarna, man bör inte ha pengar på börsen som man inte kan vara utan, då får man så lätt bromsspår i kallingarna.

Dom som lånat för att spendera kommer aldrig att ha haft det bäst, det är som att handla på kreditkort, det brukar oftast sluta med en bajsmacka senast den dagen dom går i pension och måste sälja sitt boende som dom förmodligen inte vill, bara för att dom rest och haft nya bilar på uppfarten som belånats på huset.

Hade din dotter köpt en bostadsrätt "som jag sa" då hon studerade i Sthlm och hon hade sålt den idag hade hon varit skuldfri med en villa i Pite och förmodligen ett par hundra tusen på banken, bara på den affären.

2.5 miljoner om året/snitt steg dottern och hennes mans bostadsrätt som dom precis sålt, idag kan dom köpa en villa för ca 12-13 miljoner och ändå vara skuldfria efter några års boende i en bostadsrätt i sthlm. Och den villan ska historiskt sett också dubbleras i pris var 10 år, med lite svängningar upp och ner precis som på börsen. Fast dom ska tydligen köpa sig en herrgård med en massa jaktmark istället, bönder!

Folk tror hela tiden att nån gång ta slut med alla värdeökningar, det är ungefär lika troligt som att matpriserna ska rasa till halverade priser och det är ju inte många som tror på. ;)
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 27 april 2022, 11:01:28 »

Den 1 mars i år band jag elpriset i knappt 5 år till 75,6 öre/kWh inkl. moms.
Det blir ca 2-3000 kr/år i ökade elkostnader för mig jämfört med vad jag hade de tidigare tre åren.

Det tyckte jag var en helt OK ökad kostnad för att hantera den osäkerhet som rådde då med Putins hotande krig, risker för stoppade olja och gasleveranser, risker för skenade elpriser mm. Jag tror inte att detta elpris kommer att ge mig speciellt många sömnlösa nätter de närmaste åren.

Det priset hade jag tagit lätt, dom jag hittar på 5 år är c:a 30 öre upp minst. Jag undrar vad elen kan kosta om 5 år egentligen med allt stök som kommer? Tror 1 kr eller strax över är bra pris då även om det är en fördubbling mot nuvarande.

Som sagt vilket bolag valde du?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 27 april 2022, 09:40:26 »

Vilket elbolag?
Skrivet av: Per Lu
« skrivet: 27 april 2022, 08:50:28 »

Den 1 mars i år band jag elpriset i knappt 5 år till 75,6 öre/kWh inkl. moms.
Det blir ca 2-3000 kr/år i ökade elkostnader för mig jämfört med vad jag hade de tidigare tre åren.

Det tyckte jag var en helt OK ökad kostnad för att hantera den osäkerhet som rådde då med Putins hotande krig, risker för stoppade olja och gasleveranser, risker för skenade elpriser mm. Jag tror inte att detta elpris kommer att ge mig speciellt många sömnlösa nätter de närmaste åren.
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 26 april 2022, 20:56:11 »

https://sverigesradio.se/artikel/polen-ryssland-har-stangt-av-all-gas

Jaha har vi en början på hoten Putin lade fram tidigare om att vi skulle inte gnälla så mycket om dyr el nu utan vänta och se...

Man ska tänka om Putin som när man följde Trumpen och hans galenskaper att det som folk hade i sin vildaste fantasi som Trump kunde göra gjorde han...  Putin gör exakt likadant och kör sitt race och skiter fullständigt i allt annat osv...

Angående elpriset så lär det knappast gå ner till dom nivåer som man haft så kanske inte så dumt att binda på dubbla priset idag och 3 år framåt eller vad tror ni?
Skrivet av: nisse175
« skrivet: 20 april 2022, 17:31:25 »

Men eventuellt skaffa material nu?

Har aldrig byggt med takpapp, men om taket byts så finns det ju möjlighet att förplanera för solceller?!

Tyvärr är det som en balja på taket, inte det bästa precis men stor yta att lägga paneler på annars. Kör lite "förbättringar" med det jag kan utan för stora ingrepp och ser. Tyckte bergvärmen blev klen på slutet nu av kalla dagarna och fick för mig att kolla kollektorslangar, typ 7-8m is och is runt båda, har nu grävt upp allt och tinat, isolerat och dränerat då det lätt rinner till vatten mot borrhålet. Ganska omgående så har jag c:a 5 grader in mot kanske runt 0,5-1,5 innan. Blir intressant att se nästa vinter om det ger resultat.

Vidare så kör jag mer på luftpumparna samt att bv får vila mer på dagarna så i dagsläget har det gått att få ner förbrukning med c:a 35-40% med lite hjälp av soliga dagar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!