Hur beräknar man hur lågt vakuum det krävs för att få en vätska att koka vid rumstemperatur?
Exempel:
Vatten kokar vid 100 ºC och 1ATM, för att få det att koka vid 20 ºC, hur lågt vakuum krävs?
Aceton kokar vid 56 ºC och 1ATM, för att få det att koka vid 20 ºC, hur lågt vakuum krävs?
Edit:
Jag får fram 17 torr för vatten och 110 torr för Aceton.
Kan det stämma?
Och om vi vänder på frågeställningen:
Om jag kokar vatten i burk, när den kokar, skruvar på locket och låter den kallna,
Sjunker trycket i burken då och så pass mycket så att det kvarvarande vattnet kommer att koka igen vid en lägre temperatur?
Rent vatten vid 20 grader har 23.4 mBar ångtryck (17.55 torr)
Om det kokar eller bara dunstar på ytan beror hur fort ångorna bortforslas - det krävs lite lägret tryck ovanför ytan om det skall koka i själva vätskan då tex. 1 cm vatten och dess tyngd en cm ner gör att trycket måste vara 1 mBar lägre ovan ytan än vattnets ångtryck vid aktuell temperatur om det skall bli en ångblåsa i vattnet. Ett sätt att åstadkomma sug med hög kapacitet är tex. med is på locket i fallet med burk med tätande lock och kokande vatten som svalnar - förutsätter dock att det är helt luftfritt i utrymmet när man vill att det skall koka även vid lägre temperaturer.
har man någon cm lager med olja och några doppar vatten i botten i flaskan så är det svårt att med vakum få bort vattnet ur oljan även om man pumpar djupt till några enstaka mBar och när bubblan väl kommer så är det närmast explosivt ungefär samma som om man droppar ned vatten i en het frityrgryta. första gången man pumpar ned så kommer man också upptäcka hur mycket luft oljan har absorberat och det kan ta åtskillig tid innan bubbelskummet till slut lagt sig och innan man kommer till nivå att vattendropparna i oljan vill explosionskoka