Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: utegivaren visar helt galet!  (läst 5183 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad elementärt

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
utegivaren visar helt galet!
« skrivet: 03 oktober 2006, 20:21:11 »
Hej!

Har en thermia diplomat från 2000. Min utegivare visar 7-8 grader för mycket. När jag slår av strömmen och slår på igen så visar den rätt till att börja med men efter en halv timme är det samma visa igen. Vad är problemet?? Är det någon som vet?
mvh tjabo

kylteknikern

  • Gäst
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #1 skrivet: 04 oktober 2006, 09:29:17 »
Hej!

Har en thermia diplomat från 2000. Min utegivare visar 7-8 grader för mycket. När jag slår av strömmen och slår på igen så visar den rätt till att börja med men efter en halv timme är det samma visa igen. Vad är problemet?? Är det någon som vet?
mvh tjabo

Hej,
Jag skulle ha kollat kabeln så inte den har en litet överslag i sig, koppla ifrån utegivaren och ohma bara kabeln. du ska då ha oändligt värde. hittar du inget fel där så är det fel på utegivaren.
// Thermia Support

Utloggad VCL55

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 52
  • Värme görs bäst pumpande.
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #2 skrivet: 14 november 2006, 10:12:26 »
Kan även bli beläggngingar på givarkroppen, så det kan funka med att bara torka av termistorn. Det kan även bli överslag mellan plintarna på utegivaren av spindelväv, luftföroreningar m.m. återigen rengöring.

Har du nån utvecklingsmodell av diplomat???, den modellen släpptes väl inte på marknaden förrän i slutet av 2002  Sc:,h
Innehavare av en Villa Classic 55

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #3 skrivet: 02 juli 2007, 23:25:37 »
Jag har nyligen fått problem med utetemperaturgivaren till min Thermia Villa Classic.

Mätte och donade idag.

Givaren verkar ha rätt motstånd för den rådande temperaturen både "lös" utan kabel och med kabel hela vägen från VP.

Kopplar man in givaren på VP få jag ca. 0,45V spänning över givaren vid en resistans (på lös givare) på 200Ohm.
Verkar som om man har en lösning med ett 2kOhms motstånd till +5V matning och därefter utegivaren ner till jord och mätning på potentialen mellan dessa båda resistanser.

Så... Vad kan då vara felet?

Mvh
Anders.

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 20180
  • Alien snowman.
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #4 skrivet: 03 juli 2007, 07:07:36 »
Jag har nyligen fått problem med utetemperaturgivaren till min Thermia Villa Classic.

Mätte och donade idag.

Givaren verkar ha rätt motstånd för den rådande temperaturen både "lös" utan kabel och med kabel hela vägen från VP.

Kopplar man in givaren på VP få jag ca. 0,45V spänning över givaren vid en resistans (på lös givare) på 200Ohm.
Verkar som om man har en lösning med ett 2kOhms motstånd till +5V matning och därefter utegivaren ner till jord och mätning på potentialen mellan dessa båda resistanser.

Så... Vad kan då vara felet?

Mvh
Anders.

Vad visar displayen på din VP för utetemp?
« Senast ändrad: 03 juli 2007, 07:10:44 av Carl N »
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #5 skrivet: 03 juli 2007, 10:37:58 »
Vid ett motstånd på 198Ohm, utetemp på 18C enligt tabell för 1.5kOhms NTC som Thermia använder och därefter interpolering, visar displayen 20°C
Det verkar bli lite större felvisning ju högre temperaturen är ute.
Just när man kopplar in givaren igen efter att ha haft den urkopplad visar displayen rätt för att sedan stiga till 20°C. Det borde dock inte bli någon uppvärmningseffekt i motståndet av en så låg ström som 2,5mA enligt tidigare mätningar, eller?

Eller är en sådan felvisning normal?

Mvh
Anders.

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 20180
  • Alien snowman.
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #6 skrivet: 03 juli 2007, 11:01:48 »
Jag tror felvisningen är för liten för att det ska kunna reklameras, jag tror du helt enkelt får kalibrera i servicemenyn.  :-\
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #7 skrivet: 03 juli 2007, 12:01:38 »
Servicemenyn..
Hur kommer man åt den? Jag har en treknappars Villa Classic med "ellipsformat" fönster.

Mvh
Anders.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 25571
  • Ägare av forumet
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #8 skrivet: 03 juli 2007, 23:33:16 »
För nån månad sen var jag på ett liknande fall (Thermia av samma årgång), då var det glapp på plinten för utegivaren.
(Det behöver inte visa många ohm fel för att tempen skall avvika från tabellen...)
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Bertil

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 7181
  • gsg..... gåre så gåre
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #9 skrivet: 04 juli 2007, 12:04:38 »
Om du vill kalibrera..
Håll in alla tre knapparna i minst 5 sekunder, då kommer du in i "servicemenyn"

Kalibrering av alla givarna möjlig där.

Utegivaren kan paja.. det händer att det kommer in fukt, men då kan felvisningen öka vartefter.

Men är det "lite" så spelar det inte nån roll. Man får helt enlekt välja en värmekurva som ger lagom temp inne..

Kan iofs vara irriterande som tusan med felvisning >:(
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra. Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 3 vuxna och 2 barn i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far. IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #10 skrivet: 04 juli 2007, 16:39:09 »
Ok, tack för svaret.
Ska pröva när jag kommer hem

Det lustiga är ju att rent tekniskt så kan ju inte resistansen genom NTC-motståndet bli mycket bättre för rådande temperatur.
Kanske är det kalibreringen i "Styrdatorn" (en hederlig PIC16F876...)  som har tappats.
Jag har dessutom för mig att jag inte hade kurva 40 när jag tittade på pumpen förra året, det står den dock på nu.

En annan lustig  ??? sak är att i bilen har jag det omvända problemet, där visar tempgivaren för yttertemperaturen 2-3 grader för lågt...
Kanske skulle jag försöka få de båda givarna att träffas över en öl och enas om en gyllene medelväg.. (att visa rätt  :D)

//Anders.

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #11 skrivet: 05 juli 2007, 10:00:36 »
Tjena.

Testade att gå in i servicemenyn enligt instruktionerna och det fungerade ju utmärkt.
Så nu visar min givare rätt igen.

Vi får väl hoppas på att den inte glider iväg mer och om den nu skulle göra det att den gör det innan reklamationstiden går ut..

Är det något annat jag bör juster/titta på när jag ändå vet hur man kommer in i servicemenyn? :-)

Tack för hjälpen!

Utloggad Lexus

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 3569
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #12 skrivet: 05 juli 2007, 11:16:39 »

Är det något annat jag bör juster/titta på när jag ändå vet hur man kommer in i servicemenyn? :-)


Öka värdet för VP-hysteres. (fabriksinst. 7)

Utloggad UnderDOG

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 9
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #13 skrivet: 05 juli 2007, 13:45:00 »
Redan gjort, satte den på 9.
Sen har jag TS-integral på 2500 (max), är det för högt?

//Anders.

Utloggad Lexus

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 3569
SV: utegivaren visar helt galet!
« Svar #14 skrivet: 05 juli 2007, 15:39:00 »
Frågar du mig...så är svaret: Ja!

Har du rumsgivare?

Vad har du för värde på VP-integralen?
Ett högt värde på VP-integral, kräver ett högt värde på hysteres.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal