Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Låg temperatur i kondensor  (läst 583 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad marcussjogren

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 143
  • Värmepump eller värmepumpar?
Låg temperatur i kondensor
« skrivet: 12 november 2016, 21:43:19 »
Hej!

Får följande fel på min IVT Optima 700: Låg Temperatur i kondensor.

Felmeddelandet (verkar) aktiveras av att T10 uppvisar ett för lågt värde.

Jag har studerat tempvärdena under gång av både värme och varmvatten, dT för T8-T9 ligger på lite över 5 grader, inte värdelöst i alla fall.

T10 flackar under drift (Vatten&Värme), den går upp lite går ner 8-10 grader,  går upp 8-10 grader, fortsätter gå upp ett par grader och hoppar efter en tid tillbaka 8-10 grader, hoppar upp 8-10 grader och så fortsätter det.
Senast när jag såg att larmet uppstod och samtidigt kollade T10 så gick den från +38 till -15,5 i ett svep. Stannade där minst 20-30sek, upp till kanske -5C och sedan tillbaka till +38 igen.

Har bytt givaren mot ett en NTC-Termistor men den beter sig exakt likadant.

Har ännu ej hunnit kolla om den flackar även när pumpen inte är i drift, men ska göra det så fort jag hör att den stoppar igen.

Är det någon som har en ide om vad det kan vara som är på gång?

Givaren som jag bytte var den som sitter på vad jag antar är utgående rör från kondensorn, längst ner till vänster på utedelen. Givaren sitter dock 30-40cm från botten av utedelen, precis efter en 90-graders koppling. Följde kabeln från canbus-kortet (tredje givaren från vänster).
Visst måste det vart rätt givare?

Tacksam för hjälp av er! :-)

Utloggad marcussjogren

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 143
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Låg temperatur i kondensor
« Svar #1 skrivet: 13 november 2016, 16:33:28 »
Inte hunnit kolla på givaren i stillastående läge än.

Men kan det vara så att det är läckage inuti kondensorn så att det läcker över kallt media som går ut i röret?

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 21143
  • Alien snowman.
SV: Låg temperatur i kondensor
« Svar #2 skrivet: 13 november 2016, 21:33:26 »
Detta låter helmysko, T10 brukar följa T9 rätt bra, inga större avvikelser brukar det vara där.
Hade du bytt givare och kabel?
-15 °C ska inte vara möjligt.

Sitter inte T10 på själva värmeväxlaren eller strax under (före expansionsventilen)?
« Senast ändrad: 13 november 2016, 21:36:33 av Carl N »
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad marcussjogren

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 143
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Låg temperatur i kondensor
« Svar #3 skrivet: 14 november 2016, 00:50:23 »
Ja exakt - är själv lika förvirrad och jag tycker vid en andra tanke  att en intern läcka borde inte heller kunna få givaren att visa negativt då den inte längre hade vart under tryck och där med omvandlats till gas och genererat värme. Det känns som du säger omöjligt.

Jag måste nästan ut och kolla så jag fick tag i rätt givare. Följde kabeln från canbus-kortet men kan ju givetvis ha förvirrat mig.

Kollade T10 under ett par minuter när maskinen inte gjorde något och då fluktuerade den bara mellan 31,8 och 28C, T8 och T9 var konstant 32 grader så T10 borde rimligtvis legat på 32C minus någontiondel i förlust, säg typ 31,8C :)

Bytte inte kabel, endast givaren. Bytte mot ett eget NTC-motstånd.
« Senast ändrad: 14 november 2016, 00:53:49 av marcussjogren »

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 11652
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
    • Min värmepumps-blog
SV: Låg temperatur i kondensor
« Svar #4 skrivet: 14 november 2016, 10:01:34 »
T11 vet jag brukar hoppa upp och ner några grader, men T10 brukar vara stabil. Nåt glapp måste det vara eller fel på ingången på IOB-kortet.
Nyinflyttad i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, Byggyta 100kvm, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Tidigare förbrukning 22MWh + okänd mängd ved.
Kyrkan: Plankstomme, ca 10 cm spån i väggarna, 1-glasfönster med innerbågar. Byggt 1876. 490 kvadrat... Direktverkande el på 45kW. Tidigare förbrukning ca 2MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad marcussjogren

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 143
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Låg temperatur i kondensor
« Svar #5 skrivet: 14 november 2016, 23:40:22 »
Hej på er!

Tack för era svar!

Jag är tydligen helt oförmögen att följa en kabel visade det sig, måste sett fel där kablarna för T9 och T10 går isär. Olyckligtvis sitter båda i direkt anslutning till kondensorn :)

I botten av kondensorn sitter ett dykrör som T10 är instoppad i. Bytte nu även den och efter det så ligger T10 som fastnitad i T9 (med undantag för någon decimal). Inget upp och ner och pumpen verkar gilla det bättre :-)

Ha det gott!

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal