Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?  (läst 927 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Sofiero

 • Gäst
Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?
« skrivet: 11 juli 2016, 12:45:20 »
Hej.

Planerar för bergvärme och har haft nibe att räkna åt mej. Då jag har lite svårt att beräkna effektbehovet pga jag har varvat med att elda med pellets och ved är det svårt att räkna på effektbehovet där men Nibe föreslog deras 1245 10kw eller den frekvensstyrda 1255 4-16. Huset på 120kvm har golvvärme och några raddar och i garaget på 120kvm har jag radiatorer och en konvektorelement så jag kör ut väldigt lågtempat, aldrig över 48 grader och då bor jag med dut -35 och årsmedel +1.2. Har en janfire pelletsbrännare och den orkade precis hålla temperaturen på systemet när det var -37 i vinter då jag körde på 12kw. Men då gick den konstant. Då körde jag och laddade 80 grader i en acktank.  Om den klarade det då kan man översätta att huset kräver 12 kw vid -37?

Men jag var mest inne på den frekvensstyrda 1255 för att som sagt var det svårt att räkna på mitt hus och garage för då har jag även så den klarar en planerad utbyggnad på ca 30kvm.

Nibe rekomenderade 300m aktivt hål till 1255 så två borrningar krävs ju då och jag vet att det kan vara besvärligt att borra och över 30 meter till berg så det blir kostsamt att borra. Jordvärme är uteslutet då det är bara sand i backen. Men förra veckan fick jag reda på att kommunen har ett gammalt borrhåll på min tomt som tidigare användes för att hålla hushållen runt mitt hus med vatten före de kommunala nätet drogs dit. Hålet har jag lodat till 40m och ligger ca 50 meter från en älv. Har inte hunnit provpumpa hålet ännu men ska försöka ta reda på vad det hålet ger men får för mej det ska ge ganska bra med vatten och började då fundera på att köra grundvattenvärme och sätta in en mellanväxlare? Hör många som avråder från det men då det tidigare har varit drickesvatten tror jag vattenkvaliten ska vara bra iaf. Sen har jag en gammal avloppsanläggning med infiltration som jag kan släppa retur vattnet i så jag skulle inte behöva borra nå alls då.

Men då avråder Nibe från att använda en frekvensstyrd pump iom att djupbrunnspumpen jag då kommer måsta använda kommer dra ca 1kw då pumpen går. Dom rekomenderar då använda med fast varvtal för att få så lite förluster som möjligt. Men tänkte höra här först vad ni tror om att köra med en frekvensstyrd?

Och om jag skulle prova gräva ner 400m slinga samt komplettera vp med frånluftsmodulen för att använda under sommaren tror ni det skulle räcka och inte behöva köra grundvattenpumpen då? Hur mycket ger en frånluftsmodul?

Sen har jag också kollat på 1226 men den finns bara i 8kw och 12kw, vad skiljer den från 1245? Jag har ingen pool vilket jag förstår 1245 och 1255 är förbereda för. 1226 har ju ett annat pris.

Har jobbat som rörmockare så installation och rördragning fixar jag själv men värmepumpar har jag inte sysslat med.

Hoppas någon orkar läsa och kan hjälpa mej litegrann då det är mycket att fundera på och mycket pengar.

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21018
 • Alien snowman.
SV: Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?
« Svar #1 skrivet: 11 juli 2016, 13:24:00 »
Hej!
Förutom styren så har 1245/1255 lite energisnålare cirkpumpar än 1226.
Sen tror jag som du att 12 kW räcker ner till -37 °C så det skulle kanske räcka med en 1255 3-12 kW?
Du bor 50 m från en älv, har du möjligen strand mot denna med?
Skulle tro att en sjö-kollektor mot denna skulle funka riktigt bra, man måste förstås gräva ner slangen djupt under stranden så inte isen kommer åt, men annars behövs inte så jättelång kollektor i strömmande vatten.

Men om du väljer grundvattenalternativet så tror jag också på att köra med en on/off värmepump och köra mot en arbetstank.
Eftersom du redan har en acktank så är detta inte så kostsamt.
Vill du komma billigt undan så är 1226-12 och grundvattenvärme det som gäller.
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Sofiero

 • Gäst
SV: Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?
« Svar #2 skrivet: 11 juli 2016, 15:39:46 »
Tack för att du tagit dej tid att både läsa och svara!

Hade gärna haft en kollektor i älven men det går ej då kommunen skulle aldrig godkänna det samt jag vet dom som har prövat och islossningen har dragit med sej slangar.

Hade också funderingar på använda acktanken 500l med 120l beredare som arbetstank men ska man ha fast kondensering då? Men hur funkar det om jag går på en 1245 eller 1226 12kw som kanske är för stor för mitt hus nu om jag kör mot en arbetstank? Gör det mindre då att ha för stor vp? Är rädd för många start och stop med en 12kw.

Sen någon som har nånting att säga om köra den frekvenstyrda mot grundvattenpumpen? Känns som att när den ska bereda varmvatten på sommaren kommer cop:et fara å hvete om jag har en 1kw djupbrunnspump som går när pumpen går men jag vet inte? Hur hårt går 1255 när den bara ska göra varmvatten?

Tack igen

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 21018
 • Alien snowman.
SV: Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?
« Svar #3 skrivet: 11 juli 2016, 17:05:34 »
Acktanken ska inte användas för varmvattenberedning, en förrådsberedare på 120 liter är dessutom troligen för liten.
Grejen är att låta temperaturen i den flyta och man kan t ex välja anslutningar i toppen och mitten för att inte använda hela volymen.
Grejen med en tank är just att kunna dimensionera en on/off värmepump nästan 100 % energitäckning och ändå inte få för många start/stopp.

Behöver du en djupbrunnspump på 1 kW för att driva alltihopa så är det klokt att ta till en rejäl värmepump.
Men frågan är om du skulle klara dig med en mindre variant av brunnspump?
Hur långt ner har du till vatten och testa även att pumpa ca 0,65 l/s under en längre tid och se hur mycket nivån sjunker?

NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 27330
 • Ägare av forumet
SV: Grundvattenvärme mot frekvensstyrd värmepump?
« Svar #4 skrivet: 15 juli 2016, 09:41:19 »
Annars skulle du kunna borra 240 meter djupt (max 5 meter från värmepump till borra) så du får totalt 500 meter kollektor, och välja en 1255-12 kW värmepump, den kommer ju troligen att klara värmen 99% av tiden, och den har inbyggd elpatron så du klarar dig med något tiotal kWh i tillskott/år även om den inte klarar hela lasten när det är som kallast.
Större delen av året kommer den ju att gå på dellast, så kollektorn torde räcka, och tack vare att du slipper två cirkpumpar så kommer COP bli mycket bättre än om du väljer grundvattenvärme och arbetstank.
Att koppla in tanken som arbetstank kan ändå vara bra om du vill kunna köra med termostater aktiva i huset.

Om jag fattat dig rätt så har du all uppvärmd yta i markplan, och då är det absolut inte nödvändigt att köra med termostater aktiva, utom möjligen i något enstaka rum, vilket inte är några problem med en inverter.

Vet inte heller hur infiltrationen klarar så höga flöden som det rör sig om här, minst 2.3 m3 i timmen, det är nog risk att ditt avlopp svämmar över.
För att inte tappa effekt på grundvattenväxlaren behöver du nog dessutom köra högre flöde än så i djupbrunnskretsen, 0.65 liter/s är vad värmepumpen behöver över sin värmeväxlare, och COP ökar ju högre flöde du kan köra mellan brunn och grundvattenväxlaren.
« Senast ändrad: 15 juli 2016, 09:44:15 av Rickard »
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal