Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Får inte igång kompressorn  (läst 4355 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #15 skrivet: 14 november 2015, 15:59:58 »
Efter att ha ändrat till vad du skrivit så står det istället:
Framl: 26 grader
Börvärde: 26 grader

Där det tidigare stod:

Framl: 24 grader
Börvärde: 33 grader

fläkten har dock inte startat något mer och shunten står fortfarande på max rött. Elementen är lite lätt fisvarma trots att de står på max.

Ska jag göra nåt med utedelen? Var tror ni är nåt trasigt eller kan det fortfarande röra sig om nån inställning?

Utloggad GabrielH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Eslöv
  • Antal inlägg: 247
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #16 skrivet: 14 november 2015, 19:42:31 »
Har pumpen kört några gånger sedan igår så kanske det är på rätt väg. Shunten borde dock stänga till åtminstone mittläge.

Det som avgör om värmepumpen startar är följande värden.
ELP nedre: 42 grader
Börvärde: 40 grader

ELP nedre börvärde är framledningens börvärde + 5 grader (kan ändras under kodade inställningar).
När ELP nedre  sjunkit till samma som framledningens börvärde startar kompressorn och kör upp temperaturen till ELP nedre börvärde.
107+92 m² enplansvilla med källare i mellanskåne.
EcoEl 1550 + EcoAir 105 V3. Logger 2020 installerad nov -15

Tidigare ägarens elförbrukning 26800 kWh sista året då värmepumpen (förmodligen) mest stått i larmläge.

2015 total förbrukning 16046 kWh
2016 total förbrukning 17767 kWh - katastrofal inledning av året med 3266 kWh i Januari.

2 st Fresh Intellivent drift 24/7 för att hålla nere radonhalten. Ersatt med FTX 12 Jan 2016. Förväntar mig märkbart lägre elförbrukning.

Outline aluklädda 3-glasfönster u=1,2 på markplan 12 Dec 2016.

Utloggad MSK

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 36
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #17 skrivet: 14 november 2015, 21:38:28 »
Du säger att du har varmt i huset. Bra då har du säkert mer än 24° i framledningen.

I så fall är det framledningsgivaren som visar för lite. Den borde visa 40-45° i ditt exempel.

Värmepumpen startar inte eftersom det är varmt nog i nedre pannan.

Shunten går inte tillbaka eftersom framledningsgivaren visar 24-26°.
Den skall upp till minst 34° för att dra sig tillbaka. (Börvärdet: 33°)

Elräkningen är mycket högre än tidigare. Varför?
Värmen till radiatorerna hämtas från övre pannan och en del från nedre pannan.
Nedre pannan värms upp av returen.
Elpatronerna i övre pannan förser huset med värme.

Hur får man shunten att gå tillbaka och hämta värmen enbart från nedre pannan?
Rätta till framledningsgivaren. Se handboken.


Gissningar?
Tja, men någon gång ska det väl slå in.
(Kan ha missat något i förutsättningarna.)

Utloggad lunk Umeå

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Umeå, Västerbotten
  • Antal inlägg: 2243
  • Lär mig vartefter...
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #18 skrivet: 15 november 2015, 09:42:51 »
Hur vet du att inte VPn gått nånting? Den hörs ju inte speciellt mycket och går ofta bara korta stunder. Du skrev ju att driftdata sa fyra starter med total tid 1 timme. Då har den ju varit igång 4 x 15 min.

Jag håller med MSK. Om framledningen är 24 grader så känns inte radiatorerna ens fisljumma, så om du känner att dom är ljumma så är det varmare än 24 som går ut i radiatorkretsen.

Kolla att framledningsgivaren ger rätt värde. Ligger den emot som den ska? Köp en billig termometer som du kan fästa på röret för att få ett ungefärligt värde att jämföra med. Clas Ohlsson har billiga runda termometrar som du fäster med fjäder runt röret. Det duger för att få ett ungefärligt värde.

Sen om shuntratten... Den är väl utdragen i manuellt läge och intryckt i automatiskt? Jag har för mig att du skrev attdu hade den utdragen. Om den är det, vrid tillbaka den för hand och tryck samtidigt in den lite lätt så hoppar den in i rätt läge i automatläge.

Och om du inte redan gjort det: Läs manualen! Och läs allt! Det finns viktig info insprängd i avsnitt som handlar om installation, eller felsökning, så man måste läsa precis allt för att inte missa nåt.

Läs dessutom erp's utmärkta sammanfattning och beskrivning av systemet EcoEl-EcoAir högst upp här på CTC-delen av forumet.

Enda sättet att få ordning på systemet är att lära sig hur det fungerar. Först då kan du göra en ordentlig felsökning så du vet vad som ska åtgärdas.

EcoEl 1550 + EcoTank (i pannrum 3 m2 nästan mitt i huset) + EcoAir PolarEdition 107 + Parca 318 kökspanna (vedeldning)
Västerbottensgård (2 plan, timmerstomme) från 1860-talet, 5 mil norr om Umeå, boyta 220 m2, totalrenoverad och tilläggsisolerad 1989
Medel besparing för värme och VV under 5 år: 53%

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #19 skrivet: 15 november 2015, 20:08:51 »
Hej igen!

Nu har jag provat ytterligare och lyckats få igång shunten.

"Sen om shuntratten... Den är väl utdragen i manuellt läge och intryckt i automatiskt? Jag har för mig att du skrev attdu hade den utdragen. Om den är det, vrid tillbaka den för hand och tryck samtidigt in den lite lätt så hoppar den in i rätt läge i automatläge. "
Nä, autoläget är det yttersta läget. Problemet är att den "kontakt som mäter värmen på röret" hängde och dinglade i det fria. (har bifogat bild) Jag misstänker att den därför bara visat värmen i rummet och därför har röret den skulle varit placerad på varit mkt varmare. Nu är shunten på det kallaste, alltså mest blått.

Jag har fäst den på det rör jag tror är rätt, men jag är inte hundra. Jag bifogar en bild här där jag ritat in på vilket rör jag fäst den. Detta rör var tidigare varmt när den hängde fritt, nu är det kallt. Således också elementen.

Nu är elementet kalla. Radiatorn/fläkten startade en stund när jag bröt strömmen och satte på igen, men jag tror inte att den har gjort det nåt mer.

Inställningar nu (efter att ha läst på i handboken)

Ecoair:
Temperatur Elpanna: 50 grader
elp nedre: Tillåten
Temp nedre Elp: 45 grader
shunt fördröjd: 180 min
framl temp (vid-15 ute): 40 grader
värme från vid utetemp: 17 grader
max tillåten framl temp: 70 grader
Min tillåten framl temp: FRÅN
Nattsänkning: Nej


DIAGNOS:

KOMPR (ibockad) FLÄKT (ibockad)
ELP 0.0 + 0kw

H.GAS 79 gradercUTE 6 grader

FRAML: 26 grader
BÖRVÄRDE: 26 grader

ELP NEDRE: 40 grader
BÖRVÄRDE 40 grader

VÄRMEPUMP: 40 grader
Börvärde: 55 grader

SHUNTMOTOR
STÄNG (ej kryssad) ÖPPNA (ej kryssad)

KOMPRAVSTÄNGD (Ej ikryssad)
(UTETEMP 6 grader)

NATTSÄNKNING (ej kryssad)

Drifttiden på kompressorn har inte förändrats något under dagen.

Rädd att det kommer att vara iskallt under morgondagen, men det får vi se.


Ser ni något tokigt med inställningarna? Har jag fäst mätaren på rätt rör? Tror ni jag behöver få hit en reparatör?

Tack så väldigt mkt för all hjälp! Det uppskattas verkligen!
« Senast ändrad: 15 november 2015, 20:12:34 av Danielte »

Utloggad GabrielH

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Eslöv
  • Antal inlägg: 247
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #20 skrivet: 15 november 2015, 21:45:05 »
Det är rätt rör du satt givaren på.
Drifttiden uppdateras en gång per dygn, men när på dygnet varierar mellan olika installationer (kan vara vid samma tid som senaste ströminkoppling).
107+92 m² enplansvilla med källare i mellanskåne.
EcoEl 1550 + EcoAir 105 V3. Logger 2020 installerad nov -15

Tidigare ägarens elförbrukning 26800 kWh sista året då värmepumpen (förmodligen) mest stått i larmläge.

2015 total förbrukning 16046 kWh
2016 total förbrukning 17767 kWh - katastrofal inledning av året med 3266 kWh i Januari.

2 st Fresh Intellivent drift 24/7 för att hålla nere radonhalten. Ersatt med FTX 12 Jan 2016. Förväntar mig märkbart lägre elförbrukning.

Outline aluklädda 3-glasfönster u=1,2 på markplan 12 Dec 2016.

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #21 skrivet: 16 november 2015, 12:31:15 »
Tack så hemskt mycket för all hjälp, nu funkar det och fläkten igång!

Dock är det för kallt i huset. Ska prova höja graderna på mitt lk golvvärme system till 23 grader och se om det blir lite varmare.

Annars är det framl temp vid -15 jag måste höja ett par grader eller? (står nu på 41 grader)
Ser ni annars nåt tokigt med mina inställningar? Är det konstigt att det är kallt?

är Temperatur Elpanna: 50 grader, lagom?
« Senast ändrad: 16 november 2015, 12:43:02 av Danielte »

Utloggad erp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Blekinge
  • Antal inlägg: 3205
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #22 skrivet: 16 november 2015, 14:49:44 »

Annars är det framl temp vid -15 jag måste höja ett par grader eller? (står nu på 41 grader) ..... SVAR : JA

är Temperatur Elpanna: 50 grader, lagom?...... Här ska man inte ha tempen högre än att man klarar varmvattnet, försök med 45 eller 40 grader. Behövs det varmare för värmens skull så kör pumpen över den här inställningen.

CTC EcoEl 1550 V3 + EcoAir 107 V3, installerad under 2006, ny kompressor 2011-04-08. 1½-plansvilla byggd 1974 i Blekinge. Boyta 112m2 plus källarplan med gillestuga, hobbyrum samt tvätt/pannrum på ca 40m2.

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #23 skrivet: 16 november 2015, 16:02:17 »
Tack!

Provar när jag kommer hem att sätta 42 grader på elpannan och höjer framl temp vid -15 till 44 grader.

Spännande!

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #24 skrivet: 01 december 2015, 19:47:55 »
Efter att ha gjort lite sökningar så verkar inte jag vara den enda som inte kan fylla ett badkar med behaglig vattentemperatur, utan det blir för kallt. Det räcker helt enkelt inte till.

Vad jag förstår på diverse inlägg så ska man in och ändra "extra vv". Jag lyckas inte hitta detta i inställningarna så jag misstänker att min panna är för gammal och inte har denna funktionen.

Hur gör jag om jag vill lyckas tappa upp ett bad?
Räcker det att höja från 42 på elpannan och vänta en halvtimme för att sedan tappa upp? Och när man är klar ändra tillbaka? Om ja, vad blir lagom? 65?

Utloggad torbjorn_forsman

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Sundsvall
  • Antal inlägg: 1569
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #25 skrivet: 01 december 2015, 20:00:07 »
Vänta inte just en halvtimme, utan vänta tills temperaturen i elpannan har nått upp till det värde du har ställt in, innan du börjar tappa upp badet.
Och när du tappar upp badet, så spola enbart hetvatten. Det kan löna sig att inte öppna kranen fullt utan minska flödet, så att vattnet verkligen hinner värmas i värmeväxlarslingan. Detta är speciellt viktigt om du har hårt vatten och man kan befara att slingan är mer eller mindre igenkalkad.
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #26 skrivet: 01 december 2015, 20:04:35 »
Ok, tack!

Är det i dignos jag kollar vad elpannan är uppe i?
Där står det nu: Elpanna 45, börvärde 42. Pannan är ställd på 42 grader.

Vad ska man börja att prova att ställa pannan på? Låter 65 rimligt?


Utloggad Danielte

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 37
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #27 skrivet: 01 december 2015, 20:20:08 »
När jag kollar i diagnos så står det efter hetgas --. Alltså inga siffror? Vad kan det bero på?

Utloggad torbjorn_forsman

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Sundsvall
  • Antal inlägg: 1569
SV: Får inte igång kompressorn
« Svar #28 skrivet: 01 december 2015, 21:45:48 »
Det låter rimligt.
Finns alla andra mätvärden från värmepumpen och bara hetgasvärdet saknas? Det kan ju vara så att det är en stund sen kompressorn var igång sist, och att hetgastemperaturen för tillfället är för låg för att kunna visas.
Kolla hur hetgasvärdet ser ut när kompressorn har varit igång en stund (och värmepumpen inte just för tillfället håller på med avfrostning).
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal