Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hög T1 men kallt  (läst 2194 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

SöderNovis

  • Gäst
Hög T1 men kallt
« skrivet: 03 januari 2015, 21:40:56 »
Jag har en Bosch EHP 6-11 AW, CC 160 och golvvärmeslingor. Bor i södra Sverige, i ett hus på 120 kvm, med årsförbrukning på 8000 khW.
Problemet är dåligt med värme i huset men ändå visar värmen på golvslingorna upp mot 70 grader!
Värmekurvan är inställd V 22 och H 30. Varmvatten (kransymbolen) 52 och elementsymbolen stiger upp mot 70 grader.
Vi har provat skruva av växelventilerna och testat dem för sig. Motorerna fungerar och fjädringen verkar fungera, spaken som sitter kvar kan vridas i 3 olika lägen och temperaturen över elementsymbolen stiger i vilket av lägena vi än har spaken. Vi har satt på motorerna igen.

Har provat stänga av varmvattenberedaren 1 h och när vi satte på den hade elementsymbolen sjunkit till 34 grader och började sedan stiga upp mot 70 igen.
Nu har den varit på 10 min. För tillfället är värdena:
T1 54,3
T2 2,0
T3 52,3
T6 51,6
T8 47,7
T9 47,3
T10 47,8
T11 16,8
T12 17,8

Några tips på vad vi mer kan göra? Vad som är fel?

Hälsningar
Söder Novis

Utloggad Lmf

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2865
SV: Hög T1 men kallt
« Svar #1 skrivet: 04 januari 2015, 02:40:24 »
Maskinen avfrostade troligtvis när du läste av värdena
Trodde först att din T12 temp var kass då den visade nästan 18grader när T2 visar 2grader.
Försök läsa av när den går i värmedrift.(T12 kan vara kass ändå men då borde T11 vara lägre)

En orsak kan vara att ett relä för elpatronen har fastnat
en annan orsak (som är mindre trolig) är att 4-vägs ventilen fastnat men då borde du fått larm om det.
kolla larmloggen

Ta en bild på meny fönstret och lägg upp
Bosch EHP 8 AW (Luft/Vatten, 8kW)
2 x 500L Acktank med varmvatten och solslinga
88+88m² byggt 1962 med orginal 2-glasfönster och eftermonterad FTX.
Tilläggsisolerad vind 60cm Cellelousa isolering
Tidigare Förbrukning ca 25500kWh el per år
Årsförbrukning 2010 på 19038kWh (Isolering av vind samt 3kW Zibro LLVP i Garaget i källaren)
Årsförbrukning 2011 på 11744kWh (Monterat 8kW LVVP Bosch (demont LLVP) samt bytt VVB
Årsförbrukning 2012 på 12018kWh (Optimerat VP drift,bytt ca 30% av radiatorerna till lågtemp,bytt radiator CP till lågenergi)
Årsförbrukning 2013 på 10382kWh (Bytt samtliga vitvaror samt att ca 80% av radiatorerna är bytta,nästan all belysning numera lågenergilampor)
Årsförbrukning 2014 på 10670kWh (Endast tätat fönster och dörrar)
Årsförbrukning 2015 på 9988kWh (Tätat ventiler och eftersom huset har FTX så behövs dess inte)

Västkusten.

"Dare Calor"

SöderNovis

  • Gäst
Hög T1 men kallt
« Svar #2 skrivet: 04 januari 2015, 13:28:20 »
(Försökt bifoga bilder och även klippa in men vill ej fungera).

Finns inga larm endast varningslogg:
Värmepump maximal arbetstemperatur (vilket ju inte är så konstigt med 71 grader).
T1 71,4
Värmesystem start 22,4
Värmesystem stopp 26,5
T2 3,1
T3 46,5
Varmvatten start 52
Extra varmvatten start 60
Extra varmvatten... 65
Varmvattenspets stopp 65
...temperatur 57,5
T8 56,6
T9 56,3
Varmvatten stopp 53
T10 56,9
T11 14,7
T12 18,2

Som jag skrev tidigare temperaturer
V 22,0 / H 30,0
Varmvattengivare/Kransymbol 47, Elementsymbol/Framledningsgivare 71, Utegivare 3 (Alla vid huset)
Kompressorsymbol, Pumpsymbol, Kransymbol (Alla under huset)

Tacksam för svar.

Södernovis

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 21598
  • Alien snowman.
SV: Hög T1 men kallt
« Svar #3 skrivet: 04 januari 2015, 15:38:55 »
Jag tror på defekt givare, elpatron sitter ju i varmvattenberedaren men den är betydligt kallare än 71,4 °C så det finns ingen rimlig värmekälla.
Byt ut T1-givaren.
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

SöderNovis

  • Gäst
Hög T1 men kallt
« Svar #4 skrivet: 04 januari 2015, 16:29:32 »
Tack för svaren  :)

Byte av T1 (Givare för framledning värmesystem) är det svårt eller kan man göra själv?
Hur i så fall?
Värmepumpen är 6 år gammal så vi har ingen garanti kvar...

Tack.

SöderNovis
 
 

SöderNovis

  • Gäst
Hög T1 men kallt
« Svar #5 skrivet: 04 januari 2015, 17:07:22 »
Tittade precis i elpannan för att se hur T1 satt och såg då att shuntventilen står så långt till vänster som möjligt, ska den göra det? Beror detta på att T1 visar så hög framledningstemperatur att shunten stänger?

Om man inte är nyfiken får man inga svar  ;)
Med tanke på hur många experter här finns hoppas jag på lite nya kunskaper...

Södernovisen

Utloggad Carl N

  • Manual-nörd
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 21598
  • Alien snowman.
SV: Hög T1 men kallt
« Svar #6 skrivet: 04 januari 2015, 22:42:05 »
Shuntventilen stänger (åt vänster tror jag) om T1 visar högt värde.
Den ska vara stängd så länge som inte huset behöver tillskott från elpatron.
Enligt manualen sitter T1 mellan shunt och cirkpump och det är inte mycket rör där så den torde vara enkelt att hitta.
Jag tror den är enkel att byta ut, den sitter på IOB-kortet på utgång på AI1.

Tror denna ska funka, rätta mig nån om det är galet?
http://jsenergi.com/product/38-givare-ntc-650mm-andhylsa-sili
« Senast ändrad: 04 januari 2015, 22:47:47 av Carl N »
NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
---------------------------------------------------------------------
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.

Utloggad Lmf

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2865
SV: Hög T1 men kallt
« Svar #7 skrivet: 05 januari 2015, 02:13:28 »
Vi får hoppas att det bara är tempgivaren men jag tror det är betydligt mer än bara T1 givaren som spökar eller så har du lyckats pricka en avfrostning igen men jag tvivlar en aning på det.

Systemet säger att kompressorn går, att cirkulationspumpen går samt att den gör varmvatten.

Systemet säger vidare att den släpper ut 71,4 gradigt vatten till radiatorerna (T1), att den får tillbaka 56,6gradigt vatten till värmepumpen (T8) samt att värmeväxlaren är 56,9grader (T10) vilket i och för sig kan stämma men att värmepumpen med en påslagen kompressor inte lämnar någon som helst effekt att höja vattentempen med kan inte stämma (T9 vatten ut ur värmepumpen är 56,3grader)
Och eftersom den gör varmvatten med 56gradigt vatten snurrande i systemet så borde T3 ha minst samma temperatur men denna ligger 10 grader under.
(Fungerar verkligen växelventilerna? och synd att vi inte visste T6 tempen när du läste av denna gång)

Vidare är T11 +14,7 grader vilket den endast kan  vara vid avfrostning annars borde den med en utetemperatur på +3 grader ligga någonstans runt -5 grader
Samt att T12 som är en luft temperatur visar +18,2 grader när den borde ligga i samma område som den andra luft temperaturen T2 som visar +3,1grader.

Har du dokumenterat hus specifika ändringar i systemet?
(värmekurva, varmvatteninställningar osv.)
Eftersom något ser ut att vara väldigt konstigt i ditt system så skulle jag föreslå att du gör en systemåterställning.
Hjälper inte detta så måste du kalla på service.

Minst två eller tre givare är trasiga(T1 & T12 och ev.T11) men i värsta fall kan det vara något annat som är fel.

Sen tror jag att givaren från pos.38 är fel då den saknar molexkontakt och IOB kortet har inga skruvanslutningar för tempgivare. (Kan var för T6, kompressortemp givare?)
Detta är nog den rätta givaren
http://jsenergi.com/product/givare-ntc-1338mm-molex
Fast den är längre än vad jag tror den igentligen behöver vara.
Bosch EHP 8 AW (Luft/Vatten, 8kW)
2 x 500L Acktank med varmvatten och solslinga
88+88m² byggt 1962 med orginal 2-glasfönster och eftermonterad FTX.
Tilläggsisolerad vind 60cm Cellelousa isolering
Tidigare Förbrukning ca 25500kWh el per år
Årsförbrukning 2010 på 19038kWh (Isolering av vind samt 3kW Zibro LLVP i Garaget i källaren)
Årsförbrukning 2011 på 11744kWh (Monterat 8kW LVVP Bosch (demont LLVP) samt bytt VVB
Årsförbrukning 2012 på 12018kWh (Optimerat VP drift,bytt ca 30% av radiatorerna till lågtemp,bytt radiator CP till lågenergi)
Årsförbrukning 2013 på 10382kWh (Bytt samtliga vitvaror samt att ca 80% av radiatorerna är bytta,nästan all belysning numera lågenergilampor)
Årsförbrukning 2014 på 10670kWh (Endast tätat fönster och dörrar)
Årsförbrukning 2015 på 9988kWh (Tätat ventiler och eftersom huset har FTX så behövs dess inte)

Västkusten.

"Dare Calor"

SöderNovis

  • Gäst
Hög T1 men kallt
« Svar #8 skrivet: 05 januari 2015, 20:56:13 »
Hej igen!

T6 vid avläsningen var 56,3.
Kollade T11 igen och den var nere på samma temperatur som T2 en kort stund, -0,8.
Sedan steg den sakta upp.
T 12 ligger dock fortfarande högt 15,9.
Gällande T3 ligger den fortfarande 5-6 grader under. Och ja växelventilerna fungerar...
Vi har redan testat systemåterställning och då blev det så här.

Så jag antar att det nu bara är att kalla på service...
Rekommenderar ni Boschservice eller ska vi ta vår vanliga rörmokare?

Södernovis


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal