Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: Inget KB-flöde efter uppstart  (läst 2601 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mikst

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 32
Inget KB-flöde efter uppstart
« skrivet: 04 november 2012, 13:58:26 »
Hej,

Har installerat en 1145 och gått igenom start guiden.
Fick fylla på en del extra i nivåkärlet pga luft i KB-kretsen.

Fick larm pga fel fasföljd.
Stängde av pumpen medan jag åt lunch för att ha koll på att det inte blev tomt i nivåkärlet.
Kastade om faserna - larmet löst.
Men nu, inget flöde i KB-kretsen.
Kan vara så att flödet slutade innan jag stängde av för lunch eftersom nivån i nivåkärlet då ökade sakta.

När man startat pumpen så verkar det som om CP KB startar för den vibrerar lite om man känner på den men inget flöde.
CP inställd på kontinuerlig drift.

Vad göra?
Snurrar CP eftersom den vibrerar, Grundfoss Magna?
Hur lufta pumpen eftersom det inte finns någon skruv att ta bort på framsidan?
Kompressorn startar men varnar för lågt tryck vilket kan orsakas av för lågt flöde på KB enligt manualen.

Utloggad Ridax

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Göteborgs-området
  • Antal inlägg: 2542
    • GoPro labbande
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #1 skrivet: 04 november 2012, 14:15:29 »
Kanske kondensorn har frusit så den behöver tina upp innan du kan starta upp igen.
Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Göteborgs-området.

Utloggad SW

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 861
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #2 skrivet: 04 november 2012, 15:11:04 »
Kanske kondensorn har frusit så den behöver tina upp innan du kan starta upp igen.

Eller förångaren ?
sw
Villa i Skåne, 1964, ca 225 m² i 1,5 plan + garage (frostfritt).
Tidigare olja, motsv ca 38.000 KWh totalt.
1986 - 1994 Luft - Vatten VP, CTC Rebell 306, ca 27.000 kWh. Usel installation. Radiatorsystemet kopplades baklänges.
1994 - 2010,  QVANTUM Q12, grundvatten. 18.000 KWh / år.
2010 - 2013,  TERRAWATT 3 3/4 hk, GRUNDVATTEN. Ny borra 60 m. Vattnet visar sig dock vara för salt- och järnhaltigt för GrundvattenVP. Styrning JEFF RD 23
2013 - Vi konverterar till bergvärme och fördjupar den befintliga borran till 210 meter.
Total ElFörbrukning
2011  13.400 kWh                            
2012  13.500 kWh
2013  14.450 kWh
2014  12.752 kWh
2015  13.835 kWh

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 15230
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #3 skrivet: 04 november 2012, 15:19:15 »
Du kan ju tvångsköra cp ett tag så du får ur den sista luften men har du kört med tunna Sc:,h
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad mikst

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 32
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #4 skrivet: 05 november 2012, 08:03:33 »
Borde inte ha frusit pga att kompressorn inte startat innan start guiden gåtts igenom.

Går jag in i start guiden och sätter kontinuerlig drift så knäpper det till i ett relä samt att det låter som om pumpen varvar upp men ingen rörselse i nivåkärlet.
Jag tolkar detta som att det inte är något flöde.
KBin och KBut förändras inte samt båda är på plusgrader.

Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 3456
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #5 skrivet: 05 november 2012, 08:57:20 »
Luft i KB-pumpen?
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd. 2x30-rörs solpanel till varmvatten, inst sommaren 2009 och 2010. Maj 98 -  maj 99: 41125 kWh, apr 11 - apr 12: 15490 kWh, varav vp 7557 kWh.

http://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 7112
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #6 skrivet: 05 november 2012, 09:18:33 »

Går jag in i start guiden och sätter kontinuerlig drift så knäpper det till i ett relä samt att det låter som om pumpen varvar upp men ingen rörselse i nivåkärlet.
Jag tolkar detta som att det inte är något flöde.

Nivån ändras inte även om det är flöde. Köldbäraren är inte kompressibel så den ändrar inte volym om trycket ändras (inom rimliga gränser). Ändras inte volymen på köldbäraren kan inte heller nivån i kärlet ändras.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 3456
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #7 skrivet: 05 november 2012, 09:37:06 »
Fast trycket ändras ju lite när pumpen startar eller stannar, så nivån brukar väl svaja till lite? Det gör det iaf i kärlet till min 1245:a och manometern svajar till lite på min Stiebel när KB-pumpen startar/stannar.
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd. 2x30-rörs solpanel till varmvatten, inst sommaren 2009 och 2010. Maj 98 -  maj 99: 41125 kWh, apr 11 - apr 12: 15490 kWh, varav vp 7557 kWh.

http://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad måle10

  • vvs-gubbe
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1101
  • Många blir det
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #8 skrivet: 05 november 2012, 10:35:56 »
Hej,

Har installerat en 1145 och gått igenom start guiden.
Fick fylla på en del extra i nivåkärlet pga luft i KB-kretsen.

Fick larm pga fel fasföljd.
Stängde av pumpen medan jag åt lunch för att ha koll på att det inte blev tomt i nivåkärlet.
Kastade om faserna - larmet löst.
Men nu, inget flöde i KB-kretsen.
Kan vara så att flödet slutade innan jag stängde av för lunch eftersom nivån i nivåkärlet då ökade sakta.

När man startat pumpen så verkar det som om CP KB startar för den vibrerar lite om man känner på den men inget flöde.
CP inställd på kontinuerlig drift.

Vad göra?
Snurrar CP eftersom den vibrerar, Grundfoss Magna?
Hur lufta pumpen eftersom det inte finns någon skruv att ta bort på framsidan?
Kompressorn startar men varnar för lågt tryck vilket kan orsakas av för lågt flöde på KB enligt manualen.
Hej Är det en magna 2000 du har?Titta om du hittar en luftskruv på motoraxeln och läs manualen och var lite försiktig för den är inte billig den där.Men om den är tryckstyrd så luftas den automatiskt.
Thermia tws diplomat 8kw start 2005.Furbrukning/år för varmvatten och värme/snitt:6400kw/år.Tidigare förbrukning/år:21000kw/år.Gammalt hus med dålig isolering.Ingen tank eller innegivare.Klarar ner mot -20 utan el-patron och borrat 150m och kb-in +2 och har 1grads diff/dygn.

Utloggad ltfrebac

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 399
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #9 skrivet: 05 november 2012, 11:30:55 »
Som sagt innan, har du pumpat runt brine med jetpump + tunna?
Bor i Norrbotten i ett Omatalo-hus på 140 m2 med 95 m2 fristående garage. Värms med en 1245-10 med 650 m ytkollektorslang och en Contura 690. Vattenburen golvvärme i både hus och garage. Nykonverterat till FTX, Flexit UNI3. Både VP och FTX egeninstallerat.
Årsförbrukning värme:
2010: 18879
2011: 16408
2012: 8320
2013: 8535
2014: 7568
2015: 6850

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 7112
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #10 skrivet: 05 november 2012, 11:54:08 »
Fast trycket ändras ju lite när pumpen startar eller stannar, så nivån brukar väl svaja till lite? Det gör det iaf i kärlet till min 1245:a och manometern svajar till lite på min Stiebel när KB-pumpen startar/stannar.

På min pump rör sig inte nivån, möjligen med lite god vilja kan man se/inbilla sig att den rör sig några tiondels millimeter. Att trycket ändras behöver inte innebära att nivån rör sig. Finns det luft någonstans i slangen ändras nivån men finns det inga luftfickor skall man inte kunna se någon permanent nivåändring.  Slangen är lite flexibel men expansionen på trycksidan kompenseras av kontraktionen på sugsidan. Vätskans volym kan man betrakta som konstant vid så små tryckändringar som det rör sig om i sådana här fall.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad tipo874

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Uppsala
  • Antal inlägg: 3456
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #11 skrivet: 05 november 2012, 12:21:30 »
Annan approach:

Kolla tempen på KB-givarna när pumpen stått stilla någon timme, kör sedan i gång KB-pumpen. Om det finns något flöde bör tempen ändras/sjunka märkbart inom en minut om det finns något flöde.
Villa utan källare i Uppsala, 175m², 2-våningsdel byggd 1928, 1-plansdel byggd 1978, 75m² garage/förråd.
Stiebel-Eltron WPF-10, 200l arbetstank, 290l vvb, 200m bergkollektor, konverterat från direktel 2004, 14 radiatorer + handdukstork, golvvärme i garage/förråd. 2x30-rörs solpanel till varmvatten, inst sommaren 2009 och 2010. Maj 98 -  maj 99: 41125 kWh, apr 11 - apr 12: 15490 kWh, varav vp 7557 kWh.

http://spiff.hax.se/log.html

Gammal timrad dalagård, två våningar plus källare (3x42m²), 20 radiatorer. Timrad gäststuga, två våningar (2x35m²) via kulvert, 10 radiatorer.
Nibe F1245-12, 2x350m jordkollektor, 300l arbetstank. Konverterat från direktel 2010. Förbrukning 2010: 40553 kWh, 2011: 10723, rullande år: 8760 kWh.

Utloggad mikst

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 32
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #12 skrivet: 05 november 2012, 12:36:06 »
Tack för stödet.
Kontaktade Nibe support men de hade inga förslag på vad man kan göra.

Det har troligen blivit ett missförstånd ovan. Jag har inte använt en jetpump och tunna. Jag antog att det räckte med att köra cp KB för att få ut luften.
I början så fungerade det men det var stora variationer på nivån i kärlet beroende på om pumpen gick eller inte vilket tyder på luft i systemet.
Men efter ett tag så stabiliserades nivån och då antog jag att den mesta av luften var borta.
KBin och KBut ändras inte när pumpen borde går så det är inget flöde.

Vet ej om det är en Magna 2000, får titta när jag kommer hem. På VB sidan är det en UPM2 med luftskruv men på Magnan är det en plastkåpa så där verkar det inte finnas samma typ av luftskruv i alla fall.

Om det nu är luft i KB-pumpen, räcker det då att stänga till nivåkärlet och öppan smutsfiltret för att få ut luften den vägen? Man tömmer ut en del av brinet så det borde vara möjligt för luften att smita ut bakvägen.

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 15230
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #13 skrivet: 05 november 2012, 13:01:07 »
Tror inte cp orkar trycka ur luften i alla fall inte om du har borrat. Jag skulle prova med pump i en balja och köra åt båda hållen.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Utloggad mikst

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 32
SV: Inget KB-flöde efter uppstart
« Svar #14 skrivet: 07 november 2012, 16:27:57 »
Hade tid i går att titta på problemet.

Det var luft som orsakade att flödet av KB uteblev.
Måste ha varit en luftpelare mellan och i cp och Pem-röret ned till borrhålet.
Dock är det lite luft kvar i systemet eftersom nivån i kärlet rör sig vid start och stopp.

Cp pumpen är satt på 100% och får då ca 3,8 graders skillnad mellan KBin och KBut vid varmvattentillverkning.


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal