Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Författare Ämne: IVT495 Twin - Pressostat låg  (läst 5075 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
IVT495 Twin - Pressostat låg
« skrivet: 04 oktober 2012, 10:12:39 »
Hej på Er! Har sökt runt i forumet men hittar inte riktigt det jag söker så hoppas någon guru här kan hjälpa mig.

Har som sagt en 495 Twin, nu när det börjar behövas lite värme i huset så stannar kompressorn med larm "Pressostat låg". Har kollat de enklaste grejerna, dvs kollat brine-nivå och expansionskärlet var tomt, fick fylla på någon halvliter innan det blev nivå i kärlet sen har jag fyllt upp till hälften. Har även tagit ut och rengjort partikelfiltret, det var rätt så smutsigt men nu är det rent och fint igen. Trycksatte även till knappt 0.5bar då jag såg flera som tipsade om det.

Med låg nivå i brine-kretsen så porlade det lite om pumpen, den är dock tyst nu och jag ser på köldbärartemp. givaren att det cirkulerar som det ska. Så jag är rätt säker på att den kalla sidan är OK nu igen.

Var ska jag forsätta min felsökning?
Har läst om en expansionsventil som kan krångla, var hittar jag denna samt vad har den för funktion och hur kan jag verifiera funktionen?
Övriga tips?

Det verkar som sagt att problemet uppstått när vi nu ska ha värmevatten, eller kanske det uppkom nu när den får starta mer frekvent.

Mycket tacksam för svar

David

Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #1 skrivet: 04 oktober 2012, 10:16:31 »
Kan tillägga att efter en lågvarit körning av kompressorn (under ett par timmars tid) så kommer temp.givaren på varma sidan av kompressorn (GT6?) upp till knappt 100 grader. Innan jag noterade att det var lågnivå i exp.kärlet till brine så noterade jag 106 grader en gång. Jag har ett vagt minne från förra vintern (första vintern i huset) att jag brukade se ca 90 grader på denna temp.givaren men jag kan minnas fel. Köldbärar temp. är idag ca 10 grader.

Utloggad MakkeB

  • Nybörjare
  • *
  • Stad/land: Dalarna
  • Antal inlägg: 3
  • Värmepump!
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #2 skrivet: 04 oktober 2012, 13:19:21 »
Hej!
Vilket sammanträffade, min pump larmade för samma sak igår kväll när vi skulle lägga oss. "Utlöst lågtryckspressostat" stod det i larmfönstret. Samma som ovan, vad gör man för att åtgärda detta?
Tidigare i veckan hade jag problem med för låg köldbärartemp. Och för två veckor sedan var IVTs serviceteckniker och bytte givare för utgående radiatorvatten/temp (vakna mitt i natten av att det var 26 grader inne medans givaren bara visade 10 grander på utgående radiatorvatten/temp). Kan det hänga ihop?
IVT X11, IVT Varmvattenberedare DVB 200 FR

Utloggad Håkke

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 406
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #3 skrivet: 04 oktober 2012, 22:32:28 »
Hetgas på över 100 grader kan betyda att du har brist på köldmedium.  Hetgasen ligger normalt 20-30 grader över VB ut temp.

Hade själv problem med hög hetgas temp på min gamla värmepump och det var brist på R22 i den.
Mexitegelvilla (1975) vid Hälsingekusten. 110m2 markplan med golvvärme + 110m2 källare +20m2 garage med radiatorer, 3 glas energifönster. Kamin i v-rum och brasinsats i gillestugan.  Dränerat om villan 2015 och isolerat källargrunden utvändigt med dränerande isolerplattor

Bergvärme sen 1994, ny IVT C9 HT+ med 120liters knäpptank nov 2009.
VP 7 år 13/11 2016: 12442 driftstimmar+54h 3kW tillsats sedan start. Antalet starter 22891 = snitt c 3270/år

VP 6 år 13/11 2015: 10721 driftstimmar+54h 3kW tillsats sedan start. Antalet starter 19262 = snitt c 3200/år

Total årsförbr 2015 12720 kWh inkl hh el.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 2473
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #4 skrivet: 04 oktober 2012, 23:40:58 »
Hej på Er! Har sökt runt i forumet men hittar inte riktigt det jag söker så hoppas någon guru här kan hjälpa mig.

Har som sagt en 495 Twin, nu när det börjar behövas lite värme i huset så stannar kompressorn med larm "Pressostat låg". Har kollat de enklaste grejerna, dvs kollat brine-nivå och expansionskärlet var tomt, fick fylla på någon halvliter innan det blev nivå i kärlet sen har jag fyllt upp till hälften. Har även tagit ut och rengjort partikelfiltret, det var rätt så smutsigt men nu är det rent och fint igen. Trycksatte även till knappt 0.5bar då jag såg flera som tipsade om det.

Med låg nivå i brine-kretsen så porlade det lite om pumpen, den är dock tyst nu och jag ser på köldbärartemp. givaren att det cirkulerar som det ska. Så jag är rätt säker på att den kalla sidan är OK nu igen.

Var ska jag forsätta min felsökning?
Har läst om en expansionsventil som kan krångla, var hittar jag denna samt vad har den för funktion och hur kan jag verifiera funktionen?
Övriga tips?

Det verkar som sagt att problemet uppstått när vi nu ska ha värmevatten, eller kanske det uppkom nu när den får starta mer frekvent.

Mycket tacksam för svar

David
Jo det kan vara en orsak, för lite köldmedia.
Det kan också vara för dåligt flöde på brinet, då sjunker temp på förångaren och med det trycket. Samtidigt ökar trycket i kondensorn och temp hetgas. Dock utan att transportera med sig nämndvärd energimängd.
Ligger brinepumpen som på skissen är det väldigt lätt att den pumpar luft vid brist på brine eller om det finns luft där uppe. Är det så, kyler den inte frånluften heller som den ska.
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 2473
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #5 skrivet: 04 oktober 2012, 23:52:18 »
expansionsventilen är vid den blå pilen, den ingår som en viktig del i kylprocessen, den ska man helst inte röra om man inte är säker på hur den fungerar. Och då den redan, tydligen är strypt är det möjligt att med kylspray kyla av bulben, (följer man det klena röret från denna ventil hittar man till bulben) kyler du den ska förångaren bli varmare. Är det däremot en för varm förångare kan man värma bulben, räcker med handen för det mesta, då skall förångaren bli kallare.
« Senast ändrad: 04 oktober 2012, 23:57:01 av hplp »
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Inloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 25566
  • Ägare av forumet
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #6 skrivet: 04 oktober 2012, 23:56:39 »
Kan du se vad utgående KB-temp är när kompressorn gått i 10 minuter eller så?
Är det lågt så indikerar det lågt flöde på brine.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 2473
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #7 skrivet: 05 oktober 2012, 00:04:22 »
Kan du se vad utgående KB-temp är när kompressorn gått i 10 minuter eller så?
Är det lågt så indikerar det lågt flöde på brine.
Jo, eller har den frusit i förångaren och då blir brine ut missvisande. Man borde då vänta tills man med säkerhet kan säga att förångaren inte är frusen, låta vp vila ett dygn.
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 2473
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #8 skrivet: 05 oktober 2012, 00:09:41 »
När man tänker så är det ganska troligt att den är frusen. Med pumpen högst upp och för lite brine, den borde fryst. Sc:,h
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Inloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 25566
  • Ägare av forumet
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #9 skrivet: 05 oktober 2012, 00:13:06 »
Mmm, om det verkligen ser ut som på bilden så är det troligt.
Vänta ett dygn innan du provar starta pumpen igen.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #10 skrivet: 05 oktober 2012, 09:07:39 »
Tack för era svar, mycket uppskattat!

Vad jag vet sitter det bara en tempgivare på inkommande sida av köldbärare idag (GT3:6 på flödesschema) och den heter "extern givare" i displayen, men jag har ett par vanliga digitala termometrar med probe som jag tänkte sätta på vardera rör för köldbärare in respektive ut (isolera med lite rörisolering så borde det fungera OK). Även om de inte visar helt rätt så bör man iaf kunna se om differensen mellan dem är rimlig? Därefter stänga av pumpen som ni tipsat om och låta den vara avstängd i många timmar, nästa gång den startar så läser jag temperatur på köldbärare in respektive ut förmiddagen och kolla temperaturer nästa gång kompressorn startar. Köldbärarpumpen är inställd på högsta hastighet och har varit så sen innan vi köpte stället.

Jag kommer tillbaka med värdena för köldbärare när jag har de, har för lite erfarenhet ännu för att kunna säga om det är normalt eller ej.

En annan grej jag såg ett par gånger igår, efter att pumpen startar så noterade jag att den stannade efter ett fåtal minuter, när jag vred vredet till höger såg jag meddelande "Avfrostning- LP". Detta hände flera gånger, innan pumpen till slut startade som den skulle och gjorde en full cykel. Vad är det som styr när en avfrostning ska starta, samt hur fungerar avfrostningen?

Har även tittat i siktglaset som finns på köldmediesidan, när pumpen går ser jag ingenting, när pumpen stannar så ser jag att det övergår i vätskeform så det är väl OK.

Bulben är rejält nerkyld/isig när kompressorn gått en stund, jag vet inte om detta är som det ska.

På återhörande!

Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #11 skrivet: 06 oktober 2012, 11:29:06 »
Efter att pumpen varit spänningslös i knappt ett dygn så gjorde jag ett nytt försök nu på morgonen.

Jag har tejpat+isolerat dit termometrar på köldbärarsidan nu.
När kompressorn startat och gått knappt 5 minuter (jag kommer till det sedan varför jag inte läste efter 10 minuter som ni rekommenderat) så ser jag 13 grader på köldbärare IN och 11 grader på köldbärare UT. Termometrarna visar samma värde när man mäter på samma punkt, så de är OK. Så det verkar ju som det är cirkulation i slangen.
Ska tilläggas att termometrarna är rätt tröga, så jag hade säkert fått ett lite annorlunda värde om jag kunnat läsa av efter ytterligare några minuter.

Problemet jag beskrev i min tidigare post med "Avfrostning - LP" har dock tilltagit.
Efter att kompressorn startat så går den i 3-5 minuter uppskattar jag, sedan stannar kompressorn(inget larm), vrider man vredet till höger så står där "Avfrostning - LP".
Efter ytterligare några minuter så startar kompressorn igen, och så håller det på.
Har någon stött på detta meddelande tidigare eller har en kvalificerad gissning på vad som utlöser detta?

Jag ser att det över frånluftsmodulen sitter en difftryckvakt (GP3 tror jag den hette) med två transparenta slangar som mäter tryck på resp. sida av frånluftspaketet, vad har denna för funktion? Kan den ha med saken att göra eller är jag ute och cyklar..?

Just nu verkar det som det är "Avfrostning - LP" som hindrar kompressorn från att fortsätta gå och göra sin cykel.

Som jag ser det så verkar jag nu ha två problem, jag antar att problemet med larmet "Pressostat låg" kvarstår, dock går aldrig kompressorn så länge så den hinner larma på detta.

Tacksam för era tips och ideer!


Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #12 skrivet: 06 oktober 2012, 12:37:36 »
Nu har kompressorn gått ca 15 min.
Har då 70 grader på hetgas, 11.3 på köldbärare IN samt 13.3 på köldbärare UT.

Utloggad hplp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Lund
  • Antal inlägg: 2473
  • Jag älskar värme, men inte för mycket.
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #13 skrivet: 06 oktober 2012, 13:42:03 »
Jo det tror jag att det kan vara, difftryckmätaren som strular. Växlaren är kanske smutsig av damm och då blir ju resultatet detsamma som om den vore nedisad. Eller kan det helt enkelt vara en deffekt i tryckmätaren. Prova koppla bort slangen som går till andra sidan, hjälper det så har du felet där, antingen fel på mätaren eller smutsig värmeväxlare.
För övrigt ser det ju bra ut. Lite konstigt att kölbärare ut är varmare än in tycker nog många, men det är väl så en 495 funkar. Det är ju som om min 490 skulle lämna +2 °C avluft, kan man säga.
126kvm 1plan IVT490 Skåne. 2 vuxna 22grader i huset. Beräknad tot årsförbrukning el 12500kWh. Inkl. ytterbelysning som drar ca 150kWh. IVT 490 förväntas dra ca 5800kWh av det totala. Men som vanligt så spricker det förmodligen. Det gjorde det inte,5400 blev det, tack du globala värmare, 400 spänn att rumla för.

Utloggad PåLandet

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 13
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: IVT495 Twin - Pressostat låg
« Svar #14 skrivet: 06 oktober 2012, 14:02:59 »
Jo det tror jag att det kan vara, difftryckmätaren som strular. Växlaren är kanske smutsig av damm och då blir ju resultatet detsamma som om den vore nedisad. Eller kan det helt enkelt vara en deffekt i tryckmätaren. Prova koppla bort slangen som går till andra sidan, hjälper det så har du felet där, antingen fel på mätaren eller smutsig värmeväxlare.
För övrigt ser det ju bra ut. Lite konstigt att kölbärare ut är varmare än in tycker nog många, men det är väl så en 495 funkar. Det är ju som om min 490 skulle lämna +2 °C avluft, kan man säga.

Vände på in/ut i min text ovan ser det ut som, köldbärare ut är kallare än köldbärare in (den tempgivare som heter "extern givare" i IVTdisplay visar iaf samma som min termometer som sitter på köldbärare in.

Provade även att sänka c-pumpen för köldbärare från hastighet 3 ned till hastighet 2.
Efter det har jag knappt 3 graders differens, är det att föredra eller ska jag ställa tillbaka på hastighet 3 och ha 2 grader differens som det var tidigare.

Kollade värmeväxlaren, den såg inte så värst smutsig ut, får väl dra in kompressorn i hallen och blåsa lamellerna lite försiktigt och se om det är damm därinne. När "avfrostning-lp" meddelandet kommer igen så provar jag nog att dra ur en slang som du säger och se om det gör någon skillnad. Det är lite trångt att komma in och mäta kontakterna på kretskortet men kanske kommer man åt stiften och kan verifiera om det är denna difftryckgivare som ger detta meddelande.

Nu har jag inte sett "avfrostning-lp" meddelandet sen pumpen startade för ett par timmar sedan, den har nog ytterligare en timme ett par timmar att gå då plattan säkert kylts ned lite under dygnet värmen varit avstängd.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal