Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?  (läst 2100 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Resfeber

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 24
Snälla, kan någon ge råd!
Vi har varit utan el till luft-vatten värmepumpen - Bosch EHP 8 - i drygt 24 timmar. Idag kom hjälp från elleverantören som konstaterade att vi inte hade någon eltillförsel alls i en av våra tre faser och att detta berodde på en felande kabel mellan vårt hus och elstationen. Kabeln kunde inte fixas nu genast, men en tillfällig lösning (starkare proppar) ordnade så att vi nu har el, även om något är fel och strömmen kan brytas igen.
Fem minuter efter att elen kommit igång igen gick larmet på värmepumpen. "Utlöst motorskydd kompressor eller fasfel" följt av "utlöst motorskydd fläkt". Jag antar att detta är kopplat till den felande kabeln, men vet inte vad vi ska göra. Larmsymbolen är kvar och det lyser en röd lampa även efter att jag kvitterat och pumpen visar inga tecken på att dra igång värmen (ingen symbol för att fläkten är igång, att den gör varmvatten etc) en halvtimme senare.
Borde vi vänta tills kabeln är åtgärdad (imorgon eller övermorgon) och se om värmepumpen går igång eller ringa en återförsäljare?
Tacksam för råd!

Utloggad Värmeslösaren

  • Amatör med fysikkunskaper men knappast en
  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Skåne
  • Antal inlägg: 465
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #1 skrivet: 23 oktober 2011, 20:21:42 »
Det låter som förväntat, en VP som går på trefas kommer inte att gilla när en fas är borta. Troligtvis har du inget val, du kommer inte att kunna köra pumpen förrän elen är återställd.

Jag är ingen elektriker och det är snart 20 år sedan jag läste elläran senast, så detta är mer ett logiskt resonemang än något annat. Men så länge cirkpumpen ser till att frysrisk inte uppstår så är det ju absolut ingen fara att ha pumpen avstängd. Och att kalla ut en servicetekniker i onödan kostar skjortan...

Med vänlig hälsning,

Marcus
Mecaterm HPB300+Arctic EVI 10 (~Euronom VPX300+ExoAir Polaris 10) tagen i drift 20111102. Tidigare förbrukning i snitt 33 MWh, första året i bruk 15 MWh.

Utloggad Resfeber

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 24
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #2 skrivet: 23 oktober 2011, 20:34:35 »
TACK!!!!

Jag pratade just med en kompis som sa samma sak: att det förmodligen bara är värmepumpens känsliga teknik som slår när den känner att strömstyrkan inte är som den ska i en av faserna. Så nu väntar vi tills kabeln är fixad och får hålla till godo med värme från öppen spis och varmvatten från vattenkokaren så länge...

Tack igen!


Utloggad Resfeber

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 24
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #3 skrivet: 25 oktober 2011, 07:27:41 »
Kan berätta att vi nu har både värme och varmvatten - men larmen ligger kvar och den går helt på el. Hoppas att det beror på att de inte är riktigt färdiga med den felande kabeln än (var inte hemma igår när de var här, men ser att elbolagets tekniker varit här och markerat vart kabeln går och grävt på ett ställe).

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 28036
  • Ägare av forumet
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #4 skrivet: 25 oktober 2011, 08:19:35 »
Kompressorn har troligen löst ut på motorskyddet.
Om en fas saknas, som det gjort för dig, så ökar strömmen till kompressorn katastrofalt på de två faser som försöker driva kompressorn runt, motorskyddet finns för att kompressorn inte skall brinna upp, och när det löst ut måste det återställas manuellt.
Det sitter ofta bakom någon plåtpanel i värmepumpen.
Läs manualen för att se hur man återställer det.

OBS: Återställ INTE motorskyddet innan du är helt säker på att du har full matning på alla faser, även vid upprepade återstarter/utlösningar av motorskyddet finns det risk att motorlindningarna skadas och kompressorn havererar.
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad rocas

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Örebro
  • Antal inlägg: 2747
    • Marieberg Bo & Bygg
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #5 skrivet: 25 oktober 2011, 09:58:39 »
Tips.

Stäng av all ström till vp i fem minuter. Starta sedan pumpen.

Förhoppningsvis nollställs larm samt motorskydd återgår.
Bor i Örebro/Närke.
Nibe 2025-6, dockad direkt på returen till en kökspanna, ej tank, styrd via rumstermostat. Nyinstallerad (jan-09). KVT 11 monterad 2011 efter sönderfrusen förångare. Åretrunthus byggt 1907, men tillbyggt/renoverat under de 34 år jag har ägt det.
Flera olika luft/luft pumpar, som används som ac sommartid eller värmetillskott vid minusgrader.
Ved-kökspanna.
Rullande årsförbrukning: 25000 kwh

Utloggad Resfeber

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 24
SV: Hjälp! Varför ingen värme från pumpen efter elavbrottet?
« Svar #6 skrivet: 26 oktober 2011, 17:30:07 »
Tack! Fick hjälp att hitta motorskyddet (tror att det var motorskyddet i alla fall - tre små spakar bakom lock i en blå dosa på väggen, med kablar till/från vp). Så snart spakarna vänts åt rätt håll och vp startats om försvann larmsymbolen och tillskottsel-symbolen och nu verkar fläkt osv gå som vanligt. Håller tummarna för att allt är OK nu.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal