Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Avfrostnings problem  (läst 5145 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
Avfrostnings problem
« skrivet: 08 januari 2011, 10:41:37 »
Hej,

Avfrostningen fungerar dåligt eller inte alls på min luftvärmepump. Det började för några dagar sen med att baksidan samt högersida blev igenfrusna på utomhusdelen. Jag tinade bort isen med vatten och startade upp igen. Nu efter ett par dagar ser det likadant ut igen. Att det är fel förstår jag, men är det någon som vet vad felet beror på? Jag har en Mitsubishi SRK35ZB-S

Tacksam för svar :-)

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #1 skrivet: 08 januari 2011, 16:18:58 »
Det skulle kunna bero på att pumpen har gått med låg effekt en tid. Om den tex. inte värmer ett så stort utrymme, eller är ställd på låg inne-temperatur. Är det samtidigt hög fuktighet och/eller snöar på pumpen, kan det bli problem.

Har du kunnat se om pumpen gjort något försök att avfrosta? Om inte kan du prova med att sätta temperaturen på max (30°C) en stund (ca 10 min), för att se om den börjar avfrosta. Detta givetvis bara om du fortfarande har mycket is på ute-delen.
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #2 skrivet: 08 januari 2011, 17:36:40 »
Jo det stämmer nog, den har gått på låg effekt (välisolerat hus), samt det har snöat mycket. Nu är det dessutom töväder med regn.
Jag har "dessvärre" smält bort isen på utomhusdelen igen så jag får vänta tills den isar igen. Ska testa med temp höjningen då! Tack för förslag! (skriver mer när jag vet)

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #3 skrivet: 09 januari 2011, 10:38:39 »
Det gick snabbt, det blev en massa is på utumhusdelen under natten. Temp höjning gav dessvärre inget resultat. Avfrosningen vill bara inte starta, annars funkar pumpen bra. Något förslag på vad det kan vara innan jag kontaktar service?

Utloggad TUCSONOR

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Trondheim/Norge
  • Antal inlägg: 683
  • Lærte Carnot-prosessen første gang i 1987
SV: Avfrostnings problem
« Svar #4 skrivet: 09 januari 2011, 10:59:17 »
Kanskje til hjelp: Husker å har lest om en annen pumpe med samme problem. Da var det temperaturføleren som sitter på returrøret fra register/radiator som hadde løsnet.
Pumpen leste da lufttemp i stedet for kjølemediets temp ut av register, og den aviset ikke.

Det kan også være så enkelt som det her med utetemperaturføler: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=17409.20
« Senast ändrad: 09 januari 2011, 11:13:41 av TUCSONOR »
Kjedet enebolig fra 1969, nye vinduer/dører i 1998, 2 etasjer på 132m2 + 50 m2 kjeller. Oppvarming vedkamin på tegelpipe. Elektrisk ovn i kjeller.
Fra 2010 Coolix 5kW Inverter VP montert i 1 etg.
Fra 1 mai 2011, fancoil i kjeller med varme fra underkjøling på VP.
Fra 1 august 2011 4m2 solvarmefanger til forvarming av vann til vv-bereder + fancoil i kjeller
Fra 20 mai 2013 60 x vakumrørsolfanger
+ Hyundai Tucson fyrt på E85
+ Nissan Leaf

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #5 skrivet: 09 januari 2011, 12:27:24 »
Det sistnämnda problemet med givaren för ute-tempen tror jag inte lika mycket på, även om man nog ändå borde kolla det. Det brukar vara mer av ett sporadiskt problem, medan det här verkar vara helt konsekvent.

Jag har varit med om några enstaka tillfällen när avfrostning inte startat, trots att alla kriterier borde vara uppfyllda. Då har jag med handen värmt just givaren för ute-tempen, och då har avfrostningen startat direkt. Du kan ju alltid prova det...

Jag tror det lutar mot ett fel på någon av temp-givarna som pumpen använder för att styra avfrostningarna. Det räcker med att ute-temp givaren visar ett par grader för högt så tror pumpen att det inte kan bli någon is...

Om du är tekniker och är beredd att mecka lite själv, kan du få tips och hjälp. Annars blir det nog att kalla på service - är jag rädd. Jag kan i alla fall inte komma på något mer att prova. Utom att vänta på kallare väder - och hoppas att det börjar funka igen...
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #6 skrivet: 09 januari 2011, 12:50:24 »
Håller på att testa med att värma givaren på ute-temp. Fungerar inte detta blir det nog dessvärre servicekostnader.. Jag drar gränsen för mekande här ungefär.
Tack för era förslag :-), skriver när jag vet mer...

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #7 skrivet: 11 januari 2011, 18:50:58 »
Har lyckats få luftvärmepumpen att starta avfrostning genom temphöjning nu, men det är ju inte lätt att tina bort all is som finns på utedelen.
Kan det vara nåt annat fel? Utedelen bygger bara på mer och mer is (fast det har varit plusgrader ett par-tre dagar). Värmekabelhaveri? Förångare? Eller nåt?

Givaren på utetemp har jag värmt med kupévärmare så den är torr å fin. Har kollat in en annan liknande pump och där rinner ju vattendroppar konstant underifrån även när innedel forslar värme, min gör det inte...

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #8 skrivet: 11 januari 2011, 22:30:24 »
Värmeväxlaren är alltid minst ett par grader kallar än ute-tempen. Så om det bara är 2-3 plusgrader ute kommer det sannolikt att bildas is på den. Är det 5°C eller uppåt kan du räkna med att det inte fryser, och då droppar det i stället kondensvatten, hela tiden när den går, som du beskrev.

Den exakta gränsen när det fryser eller inte, beror på hur hög effekt pumpen ger för stunden. Skillnaden kan vara ganska stor, 5°C eller mer, mellan hög och låg effekt.

Värmekabeln har inte med saken att göra. Den är bara till för att hålla bottentråget is-fritt, för avrinningen vid avfrostningarna.

Glömde fråga tidigare... Är hela ytan på värmeväxlaren is-belagd? Dvs är allt luft-flöde genom den blockerat? Om inte skulle det ev. kunna vara brist på kyl-medie. (utanför mitt kunskapsområde...)

Gjorde du något annat speciellt i samband med att du fick igång avfrostningen? Annat än att höja temp-inställningen?
Var det lägre ute-temp nu än vid tidigare försök?
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #9 skrivet: 12 januari 2011, 09:13:20 »
Jo jag tycker att hela baksidan samt vänstersida (sett framifrån) är is/snöbelagd, lamellerna alltså. Konstigt nog avger den bra värme, än så länge..

Jag fick igång avfrostningen när det var mer is på utedelen. Höjde till 30 grader i 10 min. Avfrostningen gick i ca 5 min, sen gav den upp och fortsatte skjuta in värme.
Utetemperaturen har pendlat mellan -1 till +3 de senaste 4-5dagarna. Det var ca 0 gradigt när jag fick igång avfrost.

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #10 skrivet: 12 januari 2011, 21:21:00 »
Lite konstigt att den bara avfrostade i 5 min (om det verkligen gick så fort). Den borde nog hålla på i 10 min. 

Det skulle kunna tyda på att sensorn som känner kyl-medie-tempen I ute-delen är "halv-trasig", och visar några grader för högt. Då kommer pumpen inte tycka att avfrostning behövs (i första taget), och den kommer att avbryta avfrostning för tidigt.

Det är min gissning... men du har en annan modell av pump än min, som jag inte har koll på hur den jobbar.

Fler gissninar har jag tyvärr inte.

Värmen den kan ge, kan nog räcka så länge ute-tempen inte kryper så värst mycket under nollan. Det är då pumpen får börja jobba på allvar...
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #11 skrivet: 12 januari 2011, 21:49:51 »
Jag ska absolut fråga om sensorn kan vara paj när jag nu har beställt service. Tack för allt engagemang från dig pi.r, har verkligen fått mer "kött på benen" inför möte med servicekillen. Har satt på alt. värme i väntan. Vi får se vad domen blir...../Fredde

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #12 skrivet: 12 januari 2011, 22:59:45 »
 Thumbsup

Hoppas det inte blir så dyrt...
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

Utloggad freddelucas

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
SV: Avfrostnings problem
« Svar #13 skrivet: 01 september 2011, 11:11:02 »
Sorry, glömde meddela vad felet var...

Jo enligt reperatören låg felet i sensorn på utedelen. Den var trasig. Det var billigt och enkelt att sätta dit en ny av reperatören. Men något gick snett, någon typ av kortslutning av kretskortet enl rep. Antingen nytt kretskort eller ny luftpump..suck. Det blev flera turer hit och dit, jag menade att det var rep. oförsiktighet som hade fått pumpen trasig. Till slut fick jag en ny pump för halva priset, behövde inte betala för installation eller för alla de besök av reperatörer jag hade. Känns ändå rätt ok (visst, en ny sensor hade gått på max 200kr, men va gör man). Snart är det vinter igen, vi får se vad som händer då   :)

Utloggad pi.r

  • Ingen riktig
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 846
SV: Avfrostnings problem
« Svar #14 skrivet: 01 september 2011, 20:58:23 »
Förhoppningsvis har du bättre "tur" med den nya pumpen - att den håller bättre än den första...

Det är alltid hopplöst svårt att avgöra om en reparatör har gjort ett misstag som har sönder utrustningen, eller om felet redan fanns latent, och bryter ut bara av att någon börjar arbeta med pumpen, utan att tabba sej.

Det känns väl ändå som att ni delar jämt på risken med den "dealen".
Stockholm, 1½-planhus 40+28 m² och 40 m² källare, Byggd 1927, tilläggsisolerad o 3-glas i alla fönster (2005), oisolerad källare.  -  LL-VP Mitsubishi Heavy Industries  SRK25ZGX-S i boytans bottenplan (Dec. 2008), ingen värmekälla på övervåning, LL-VP Atlas 42500014 (3,5 kW inverter) i källaren (Sep. 2010), el. VVB (100L).  -  Förbrukning (kWh):

      |        |          värme   värme        | ute-temp
 År   | Totalt | hushåll  boyta  källare  VVB  | (nov-mar)

2009  |  5710  |  1800    1440    2020    450  |  +0,5°C
2010  |  7370  |  2010    1870    3050    440  |  -3,7°C
2011  |  4986  |  2026    1211    1340    410  |  -0,4°C
2012  |  5271  |  1601    1412    1798    460  |  +1,1°C

Före VP: 1,5 - 2 m³ olja + 2000-3000 kWh el per år
Loggar med 29 st tempgivare + effektmätare i bägge pumparna, + 6 st tempgivare inne o ute

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal