Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Problem med IVT C9, kompressorn går inte  (läst 3453 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mrVoodoo

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« skrivet: 22 december 2010, 19:46:08 »
Åkt hem till föräldrar hemmt över jul och han bara precis hem så slutade kompressorn att fungera. Jävligt taskig tajming med tanke på temperaturen ute och det börjar bli rejält kallt här.

Det hela började med att en fas gick i inkommande elcentralen, efter att vi satt i en ny säkring så startar nu inte kompressorn. Samma fast har tydligen rykt för nån vecka sedan också, någon snebelastning här antar jag och det går ju tyvärr en del el just nu (hästgård med två stall, ridhus, verkstad o.s.v).

Plöjer igenom forumt just nu efter förslag/liknande problem allmänn information men det kanske finns någon som har några snabba vanliga ideér/felsökningstips jag ska kika på? Med tanke på tempen ute på -15/-20 grader så har det redan börjat bli rejält kallt i huset så det känns ganska akut, speciellt som jag inte kan få tag på någon förrän imorgon och inför julen är det kanske inte helt lätt att få hit någon  :(

[EDIT]
Kan väl tillägga att jag inte har någon direkt erfarenhet av värmepumpar, så det gör inte saken direkt enklare. Får ingen felkod på displayen iaf. Brutit strömmen och starta den igen, under info står det bara “värmepumpen start om xxx sekunder“, den börjar räkna ner från 900s vill jag minnas. Men kompressorn går inte igång när den kommer ner till 0s.
« Senast ändrad: 22 december 2010, 19:52:16 av mrVoodoo »

Utloggad Remo

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Värmland
  • Antal inlägg: 1084
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #1 skrivet: 22 december 2010, 20:06:59 »
Du kan försöka om du inte hittar någon hjälp att få kompressorn i gång att gå till servicemenyn 5.4 och välja enbart tillskott och köra som elpanna. Blir inte het utan värme alla fall. Om den funktion fungerar?

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 7107
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #2 skrivet: 22 december 2010, 20:19:29 »
Är motorskyddet återställt? Det kan utlösas om kompressorn går på bara två faser. Kolla automatsäkringarna också.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Utloggad vbkvbk

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 162
    • Mer info om min installation finns här!
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #3 skrivet: 22 december 2010, 20:24:22 »
Har du kollat motorskyddet?
Om inte så är det med största säkerhet den som löst när en fas försvunnit.

Motor skyddet sitter bakom frontkåpan.
Bara skruva bort frontkåpan och vrida på motorskyddet så kommer pumpen med stors säkerhet att fungera igen!

På min lysder det iofs en röd lysdiod och ev står nått i displayen när det hänt.
Om kompressorn går eller försöker starta medan en fas är borta så löser motorskyddet.
Så kolla det före du gör något annat...

//Micke
IVT C6, inomhus temp sensor, 2x300m kollektor (varav 2x265m aktivt). 160 liter arbetstank i serie, endast inbyggd CirckPump i VP.
11 tempsensorer, 1 effektmätare, 1 flödessensor för loggning av rådande driftstatus/live COP.
Konverterat från direktverkande el till golvvärme 2010. Inga termostater i systemet.
Mer info: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35640.0

Utloggad magodf

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #4 skrivet: 22 december 2010, 20:30:23 »
Hej kolla mjukstarten om du nu har en sådan har kopplat bort endel som har gått sönder, var noga med så du får faserna rätt.
Magnus

Utloggad Rövteknik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #5 skrivet: 25 december 2010, 00:31:27 »
Har nyss haft samma problem med en IVT E14 installerad hösten 2009. Kul att krångla med detta på julafton, speciellt när det är 32 grader kallt ute och man befinner sig i norra Jämtlands glesbygd!

Händelseförlopp: En fas försvann. Inget felmeddelande, men stängde av värmepumpen och strömbrytaren till denna innan säkringen byttes för att undvika felmeddelandet "fasfel" när fasen kommer tillbaka (har fått detta fel tidigare vid säkringsbyte). När pumpen startas igen så går inte kompressorn igång. Försöker flera gånger. Det är bara cirkulationspumpen som går. Inte ens el-tillskottet går igång, vilket det väl skall göra automatiskt....Går till slut in i servicemenyn och väljer "snabbstart". Prövar en sista gång, och nu hoppar pumpen igång.

Precis samma sak har hänt en gång tidigare, efter säkringsbyte och felmeddelandet "fasfel".

Vad är fel?????

En annan mystisk sak med pumpen är att den påstår att tempen på köldbärare in är 9 grader (vi har sjövärme och tempen har tidigare legat på 3,7 grader). Tempen ut är 0,2 grader, vilket nog stämmer.

Utloggad Rövteknik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #6 skrivet: 25 december 2010, 00:32:35 »
Glömde skriva att varken motorskyddet eller någon säkring i pumpen hade löst ut.

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 11017
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
    • Min värmepumps-blog
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #7 skrivet: 25 december 2010, 01:31:04 »
Går till slut in i servicemenyn och väljer "snabbstart". Prövar en sista gång, och nu hoppar pumpen igång.


Det finns en fördröjning av kompressorstarten (normalt 15 minuter). Den kringgår man genom att välja 'snabb återstart av...'.
Anledningen är att det inte är bra att starta kompressorn direkt efter att den har stannat - Den behöver stå en stund och tryckutjämna. Vet man att kompressorn har stått en stund innan man startar om datorn så kan man dock välja att snabbstarta den.
Nyinflyttad i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, Byggyta 100kvm, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Tidigare förbrukning 22MWh + okänd mängd ved.
Kyrkan: Plankstomme, ca 10 cm spån i väggarna, 1-glasfönster med innerbågar. Byggt 1876. 490 kvadrat... Direktverkande el på 45kW. Tidigare förbrukning ca 2MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad washburn

  • Glad amatör
  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Stad/land: Norrtälje/Sverige
  • Antal inlägg: 32
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #8 skrivet: 25 december 2010, 11:59:10 »
Jag hade något liknande en gång när en fas i husets inkommande matning hade försvunnit och kommit tillbaka efter ett par timmar, så hörde man att det knäppte till i något relä när pumpen skulle starta, men kompressorn gick inte. Man måste ha bort frontkåpan och lyssna. Helt oavsiktligt bankade jag liksom lite lätt på kompressorn och då!... hoppade den igång. Min teori är att strömmen föll bort när pumpen var igång och kompressorn gick, för det var kallt ute då... och när den skulle starta så stod kanske någon rörlig del inuti i fel läge. Just det här fallet inträffade sedan en gång till något senare, med samma åtgärd från min sida.

D.v.s. som ett tips, ta bort frontplåten, tvångsstarta pumpen genom nenyn, och hör om det klickar till i relät, och om inte kompressorn startar, ge den ett försiktigt knuff från sidan (försiktigt!)

Lycka till
Har haft både CTC och IVT bergvärme i två tidigare hus. Bor numera i Norrtälje, i 2-plans trävilla på 180 kvm. Vedpanna med 1.500 lit tankar och panelradiatorer för det mesta. Står inför att installera bergvärme våren 2016. Effektbehov c:a 30.000 kWh för värme och varmvatten. Tror jag behöver 8 kW eller 10 kW pump, funderar på scrollvariant också.

Utloggad mrVoodoo

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #9 skrivet: 25 december 2010, 13:05:38 »
Pumpen starta efter många om och men, vet faktiskt inte riktigt vad jag gjorde, men den gick igång iaf.

Det där med 15min verkar stämmma, den räknar ner från 900s, dock så startade den inte efter nedräckning.

Nu har samma sak hänt igen, men nu verkar det inte vilja hoppa igång igen. Motorskyddet har inte löst (om det är det jag tror det är iaf) och alla säkringar är ok. Har provat att bryta strömmen med mera. Får väl gå ner och prova och banka på skiten också  knUp

Juldagen, inte bästa dagen kanske om man kommer behöva hjälp för att få igång den.  :-\

Utloggad Rövteknik

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 3
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #10 skrivet: 25 december 2010, 20:05:14 »
Samma sak har hänt mig igen nu på juldagen, dvs en fas gick och sedan går inte kompressorn igång. Denna gång stängde jag inte av pumpen innan säkringen byttes, med påföljd att pumpen larmade "fasfel" när strömmen kom tillbaka. Efter återställning av larmet vägrade kompressorn att gå igång. OBS att jag prövade flera gånger och väntade ut timern varje gång.

Det konstiga var att inte heller el-pannan hoppade igång efter återställning av larmet, vilket den väl automatiskt skall göra om själva pumpen stannar. Inget larm överhuvud taget. Pumpen verkar tro att allt är som det skall trots att varken kompressor eller el-pannan går...helt sjukt.

Gick in i servicemenyn och prövade "snabbstart av kompressorn" utan resultat. Prövade också läget "endast el-tillskott" i hopp om att få igång el-pannan. Inget resultat. Prövade då att koppla bort el-pannan helt och hållet (i servicemenyn), och då startade kompressorn på första försöket.

OBS att el-pannans överhettningsskydd inte löst ut, och som sagt inget larm alls.

Väldigt märkligt att en endast 1,5 år gammal pump beter sig så här. Vore intressant att veta om det är många IVT-ägare som stött på detta.

Ringde installatören, vilken skall komma redan ikväll om han hinner.



Utloggad vbkvbk

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 162
    • Mer info om min installation finns här!
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #11 skrivet: 25 december 2010, 23:14:18 »
Tjena!

På min löste motorskyddet efter att en fas gått (sambon är bra på att starta allt på en gång).
Då lyste den rött och gick på elpatron.
Jag var nog arg att den inte började tuta och göra mig uppmärksam att pumpen kör på el.
Finns det risk att den varken kör pump eller elpatron så är det ju riktigt illa.

//Micke
IVT C6, inomhus temp sensor, 2x300m kollektor (varav 2x265m aktivt). 160 liter arbetstank i serie, endast inbyggd CirckPump i VP.
11 tempsensorer, 1 effektmätare, 1 flödessensor för loggning av rådande driftstatus/live COP.
Konverterat från direktverkande el till golvvärme 2010. Inga termostater i systemet.
Mer info: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=35640.0

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 7107
SV: Problem med IVT C9, kompressorn går inte
« Svar #12 skrivet: 26 december 2010, 08:13:00 »
Det skulle vara intressant att få veta vad det var för fel. För mig verkar det som elektronikfel, har aldrig hört om något liknande. 
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (+0,5 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal