Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till  (läst 1111 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Ibasto

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Stad/land: Gävle
  • Antal inlägg: 30
bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« skrivet: 15 januari 2010, 19:34:28 »
Har en Nibe 1135-8 [edit]1130-8[/edit] installerad 2006. Har gått som en klocka inte tillstymmelse till problem.

Har tidigare bara kört på vår/höst vilket jag tror blokerar elpatronen. mao 0 sekunder tillsattsvärme.
Nu har det ju varit kyligt ett tag och pumpen har gått 24/7. Klarar nästan innetemperaturen. Har bitvis tappat till 19 grader inne.

Eftersom jag har 16A huvudsäkring och har varit borta på jobb vågade jag inte slå till tillsattsen. Har legat på -900 gradminuter konstant i många dygn.
Tänkte att det är ju läge att kolla om elpatronen fungerar och säkringarna håller nu när jag är hemma igen.

Skiftade till driftläge vinter, men inget händer.
Ligger på -865 gradminuter och tillsattsen är satt till -500.

Startar tillsattsen bara "på väg ner"?
Finns det nån mer inställning som kan hindra eltillsatts.

Hur kan jag kolla fysiskt att den är inkopplad.

/Ibasto
« Senast ändrad: 16 januari 2010, 12:32:32 av Ibasto »
1 1/2 plans villa på ca 200 kvm, utanför Gävle.
Nibe 1130-8 + VPA 300. 160 m borra ( 1,5 m till vatten ). 2 vuxna, 2 barn
-------------------------------------
Utfall 2007-01-01 -- 2008-01-02
13268 kWh (tot)
732 h ( 1830 kwh *) Varmvatten
1814 h ( 4535 kWh * )värme
6903 kWh * hushålls el
3136 starter (8,6/dygn)
0 timmar och 0 minuter tillskott :)
* räknat på 2,5 kw/h för VP drift
------------------------------------------------------------

Utloggad gb79

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Vara
  • Antal inlägg: 252
SV: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« Svar #1 skrivet: 15 januari 2010, 19:47:18 »
misstänker att det är så som du tror, har pillat lite själv på min 1225 6kw under drift o vill minnas att den inte gick igång på elen om den redan var förbi, troligtvis knäpper den in vid passerat värde, men varför tar du inte bara o trycker ner gradminuterna själv? kör ner dem till nästan noll o låt den räkna neråt igen

och sen har iaf jag en testmeny, man 0 står det och ändrar ja 0an till 2 så kan ja sätta igång elpatron på test genom att ändra 0 till 1a på rätt bokstav, kommer ej ihåg vilken.

mvh daniel
« Senast ändrad: 15 januari 2010, 19:49:02 av gb79 »
Stenhus byggt 2008 i maxit isoleca, 155m2 boyta, 45 m2 garage/förråd
nibe 1225-6kw bergvärme 170m / extra Nibe elberedare 100L
ftx ventilation heru 75s, kamin handöl 32a, bubbelbad gat använder ca 350liter
10700kwh första året totalt inkl hh el 21-23 grader inne,
förbrukningen av värme varmvatten och vent svarar för ungj 5200kwh

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 25549
  • Ägare av forumet
SV: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« Svar #2 skrivet: 15 januari 2010, 19:49:33 »
Om du i servicemenyn, under menyn "paralell" har ett a, b eller ab efter "parallell" har du ett defekt CPU-kort.
Kan bero på åska.

Bytte ett sånt kort tidigare idag...
« Senast ändrad: 15 januari 2010, 19:53:54 av Rickard »
Webbshop för energisparare:http://www.energibutiken.se/
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: http://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: http://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1210.7 kW, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 30 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

Utloggad Bertil

  • Moderator
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 7181
  • gsg..... gåre så gåre
SV: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« Svar #3 skrivet: 15 januari 2010, 19:51:34 »
Blinkar indikeringen för elpatronen långsamt, då är elpatron "tillåtet" ska absolut starta när du tillåter den om det är behov.

Ja undantaget fel som R nämner!
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra. Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 3 vuxna och 2 barn i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far. IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Ibasto

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Stad/land: Gävle
  • Antal inlägg: 30
SV: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« Svar #4 skrivet: 16 januari 2010, 12:31:34 »
...under menyn "paralell" har ett a, b eller ab efter "parallell" har du ett defekt CPU-kort.


hmm jag skrev fel. Det är en 1130-8 jag har. Hittar inte menyn prallell finns den även på  1130?

Prolemet kvarstår jag får inte till elpatronen. Har nu tittat igenom installationen och internkabel 026 är inte ansluten.
Den ska enligt manualen gå från K67.A1 till K69.14 Vad jag kan förstå så sätter den termostatorn B3 ur spel då K69 är dragen.
K69 var skadad, Höljet spräckt men verkar fungera som det ska. dvs drar så fort jag slår till strömmen ( -S8 ).

Kan den lilla elaka "026" ställa till det för mig?

Jag provade att köra "enbart tillsatts" utan att patronen gick i. Körde dock bara några minuter och har inte kollat vad termostaten står inställd på.

Får rota mer i veckan när jag kan fixa nått vettigt att mäta med.

/Ibasto
1 1/2 plans villa på ca 200 kvm, utanför Gävle.
Nibe 1130-8 + VPA 300. 160 m borra ( 1,5 m till vatten ). 2 vuxna, 2 barn
-------------------------------------
Utfall 2007-01-01 -- 2008-01-02
13268 kWh (tot)
732 h ( 1830 kwh *) Varmvatten
1814 h ( 4535 kWh * )värme
6903 kWh * hushålls el
3136 starter (8,6/dygn)
0 timmar och 0 minuter tillskott :)
* räknat på 2,5 kw/h för VP drift
------------------------------------------------------------

Utloggad Ibasto

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Stad/land: Gävle
  • Antal inlägg: 30
SV: bakvänt problem - får inte tillsattsen att gå till
« Svar #5 skrivet: 20 januari 2010, 20:06:12 »
Nu har jag pillat lite till...

Jag har en röd diod blinkar på CPU kortet och en på reläkortet. Verkar inte bra.
Kan bara konstatera relä RE8 och RE9 på reläkortet inte drar vilket gör att kontkatorerna K67 och K10 inte drar.
Detta ovasett normaldrift ( vilket inte kräver tillsatts nu ) inställningar på B3 ( temp inställning reservläge ) eller meny 9.2.4 TILL ( enbart tillsatts )

Jag har mätt de säkringar jag har hittat. OK
Jag har verifierat att relä RE10 drar då köldbärarpumpen startar ( man börjar ju tvivla på om man mäter rätt )

Börjar luta åt att ringa NIBE om inte ni har några förslag

/IBasto
1 1/2 plans villa på ca 200 kvm, utanför Gävle.
Nibe 1130-8 + VPA 300. 160 m borra ( 1,5 m till vatten ). 2 vuxna, 2 barn
-------------------------------------
Utfall 2007-01-01 -- 2008-01-02
13268 kWh (tot)
732 h ( 1830 kwh *) Varmvatten
1814 h ( 4535 kWh * )värme
6903 kWh * hushålls el
3136 starter (8,6/dygn)
0 timmar och 0 minuter tillskott :)
* räknat på 2,5 kw/h för VP drift
------------------------------------------------------------

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal