Köpa värmepump?
Spara pengar
Polarpumpen har stort sortiment och låga priser, besök oss!
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
SMS-styrning för din luftvärmepump.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Problem igen  (läst 14508 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Stenehed

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 50
Problem igen
« skrivet: 10 januari 2010, 11:10:04 »
Hej!

Nu händer det igen fiR: fiR:. Har fått en massa stopp igen pga "Hög hetgastemp"
Hänt 2 ggr igår kväll och 2 ggr hittils idag. Fått något varmare väderlek (-11 ºC)
Pumpen gick felfritt efter ett stopp pga under -15 ºC ett par dagar. Men vp gick iaf från ca kl 10 igår till ca 23 innan den började larma första gången.

Detta har hänt flera gånger under hösten och nu i vinter. Börjar bli något irriterande. Har sett att hetgastemp ligger och jobbar runt 120 ºC. Steg förut från 50 ºC till 118 på ca 2 min. Det kanske är normalt. När man har nollställt larmet att par ggr så brukar den funka ett par dagar. Den ligger ganska ofta o jobbar på temp hgas 115 ºC om det nu är normalt?

Vad skall jag hitta på för och få iordning på detta störande moment??

Har läst att fler har haft liknande problem med hetgaslarm. Har någon fått löst de problemen?

Mvh Christian
CTC EcoAir 109/ EcoEl installerad 2006. Funai LLpump ovanplan.Kamin.
Gammal kombipanna Ecotec pelletsbrännare. 130+100 kwm 2 plan.

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #1 skrivet: 10 januari 2010, 11:19:22 »
Hej!

Nu händer det igen fiR: fiR:. Har fått en massa stopp igen pga "Hög hetgastemp"
Hänt 2 ggr igår kväll och 2 ggr hittils idag. Fått något varmare väderlek (-11 ºC)
Pumpen gick felfritt efter ett stopp pga under -15 ºC ett par dagar. Men vp gick iaf från ca kl 10 igår till ca 23 innan den började larma första gången.

Detta har hänt flera gånger under hösten och nu i vinter. Börjar bli något irriterande. Har sett att hetgastemp ligger och jobbar runt 120 ºC. Steg förut från 50 ºC till 118 på ca 2 min. Det kanske är normalt. När man har nollställt larmet att par ggr så brukar den funka ett par dagar. Den ligger ganska ofta o jobbar på temp hgas 115 ºC om det nu är normalt?

Vad skall jag hitta på för och få iordning på detta störande moment??

Har läst att fler har haft liknande problem med hetgaslarm. Har någon fått löst de problemen?

Mvh Christian


Hög hetgastemp, Beror rent kyltekniskt på att expansionsventilen inte reglerar som den ska alt köldmediebrist i systemet.
Ring CTC för en riktig bedömning.

//G

Utloggad Stenehed

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 50
SV: Problem igen
« Svar #2 skrivet: 10 januari 2010, 11:38:55 »
Det skulle kunna vara köldmediebrist med tanke på väldigt hög Start/Stopp frekvens runt 0 ºC.
Ac-system som jag normalt jobbar med i bilar beter sig liknande när gasnivån är låg.

Skall ta och ringa CTC imorgon och höra med dom.

Finns det nån inställning som skulle kunna förbättra det hela??
CTC EcoAir 109/ EcoEl installerad 2006. Funai LLpump ovanplan.Kamin.
Gammal kombipanna Ecotec pelletsbrännare. 130+100 kwm 2 plan.

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #3 skrivet: 10 januari 2010, 11:56:48 »
Det skulle kunna vara köldmediebrist med tanke på väldigt hög Start/Stopp frekvens runt 0 ºC.
Ac-system som jag normalt jobbar med i bilar beter sig liknande när gasnivån är låg.

Skall ta och ringa CTC imorgon och höra med dom.

Finns det nån inställning som skulle kunna förbättra det hela??

Hög start och stop behöver inte nödvändigtvis betyda
köldmediebrist.
Det kan bli så ändå.

// G

Utloggad Castrol

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 522
  • En av få med Eco Logic på forumet
SV: Problem igen
« Svar #4 skrivet: 10 januari 2010, 12:28:20 »
Vilken temp har du på VPin och VPut när det är runt -11 ºC

EcoAir 107 v3, dockad med CTC Family 1100. Flytande kondensering, med EcoLogic.
Inkopplad 3 Mars 2007

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #5 skrivet: 10 januari 2010, 12:58:28 »
Vilken temp har du på VPin och VPut när det är runt -11 ºC



Vet inte. Men nu när det är -7 här i stockholm
Så har jag
Panna 57/60
Framl 37/37
Panna ned 51/55  (Inställd på 50 grader men det sägs att den toppar till 55 var 5 start el något. )
Hetgas 98
Vp in ut  34/57

Min upppgift i år blir att öka radiatorstorlekarna så jag får ut ännu mera av pumpen.
Har även en fläktkonvektor inmonterad i gillestugan.

Har många start och stop jag med.

// G

« Senast ändrad: 10 januari 2010, 13:03:25 av Georg _L »

Utloggad Castrol

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 522
  • En av få med Eco Logic på forumet
SV: Problem igen
« Svar #6 skrivet: 10 januari 2010, 13:21:49 »
Vilken temp har du på VPin och VPut när det är runt -11 ºC



Vet inte. Men nu när det är -7 här i stockholm
Så har jag
Panna 57/60
Framl 37/37
Panna ned 51/55  (Inställd på 50 grader men det sägs att den toppar till 55 var 5 start el något. )
Hetgas 98
Vp in ut  34/57

Min upppgift i år blir att öka radiatorstorlekarna så jag får ut ännu mera av pumpen.
Har även en fläktkonvektor inmonterad i gillestugan.

Har många start och stop jag med.

// G



Enligt ovan är det alltså VPin 37 ºC och VPut 57 ºC eller?

Om det stämmer är det alldeles för hög tempökning över pumpen. VPut på 57 ºC är mig veterligen högre än max tempen på 55 ºC. Detta är i så fall en trolig orsak till att den löser på Högtryck. Testa att höja cirkulationspumpen mellan EcoEl och VP för att ta ned denna temp ökning. 5-7 ºC tempökning, vilket skall vara optimalt, nu har du ju 20 ºC
EcoAir 107 v3, dockad med CTC Family 1100. Flytande kondensering, med EcoLogic.
Inkopplad 3 Mars 2007

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #7 skrivet: 10 januari 2010, 13:39:14 »
Vilken temp har du på VPin och VPut när det är runt -11 ºC



Vet inte. Men nu när det är -7 här i stockholm
Så har jag
Panna 57/60
Framl 37/37
Panna ned 51/55  (Inställd på 50 grader men det sägs att den toppar till 55 var 5 start el något. )
Hetgas 98
Vp in ut  34/57

Min upppgift i år blir att öka radiatorstorlekarna så jag får ut ännu mera av pumpen.
Har även en fläktkonvektor inmonterad i gillestugan.

Har många start och stop jag med.

// G



Enligt ovan är det alltså VPin 37 ºC och VPut 57 ºC eller?

Om det stämmer är det alldeles för hög tempökning över pumpen. VPut på 57 ºC är mig veterligen högre än max tempen på 55 ºC. Detta är i så fall en trolig orsak till att den löser på Högtryck. Testa att höja cirkulationspumpen mellan EcoEl och VP för att ta ned denna temp ökning. 5-7 ºC tempökning, vilket skall vara optimalt, nu har du ju 20 ºC


Nja. Min har löst på Hp ett några ggr och det berodde på att det smutsfilter var täppt.
Monterade in ett sånt då jag installerade pumpen för ett par år sen.
Kan vara dags att kolla igen.

Flödet genom Eco Air är inställt med flödesmätare enligt vad CTC rekomenderar.

Ja 37 in och 57 ut från vp.


// G

Utloggad SvenE

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: västervik
  • Antal inlägg: 111
SV: Problem igen
« Svar #8 skrivet: 10 januari 2010, 13:48:37 »
var kommer det 34 ºC  vattnet ifrån?.... är det möjligvis en ecologic du har? så att returen från elementen går direkt till vp?
Slutat att montera värmepumpar och istället blivit järnhandlare och försöker tillhandahålla verktyg och kläder till mina tidigare kollegor

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #9 skrivet: 10 januari 2010, 13:52:53 »
var kommer det 34 ºC  vattnet ifrån?.... är det möjligvis en ecologic du har? så att returen från elementen går direkt till vp?

Ja så måste det vara.
Läser det som står i displayen på EcoEl.

// G

Utloggad erp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Blekinge
  • Antal inlägg: 3163
SV: Problem igen
« Svar #10 skrivet: 10 januari 2010, 14:59:35 »
Kan det verkligen vara möjligt, att vattentemperaturen höjs 23º under passagen genom EcoAir? Normalt rör det sig om 4-5 grader.

//Ronnie
CTC EcoEl 1550 V3 + EcoAir 107 V3, installerad under 2006, ny kompressor 2011-04-08. 1½-plansvilla byggd 1974 i Blekinge. Boyta 112m2 plus källarplan med gillestuga, hobbyrum samt tvätt/pannrum på ca 40m2.

Utloggad Stenehed

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 50
SV: Problem igen
« Svar #11 skrivet: 10 januari 2010, 15:03:36 »
Så nu var det dags igen fiR:. Har vart borta ett par timmar och när jag kom hem så stod det och blinkade om samma larm igen.

Finns det någon möjlighet att mina egna iställningar ställer till det?
Tror dock inte jag har något onormalt?!
Och nu när jag kolla värdena var det dags igen för nytt larm.

Elpanna :45
Undre panna: 50
Framledn vid -15 ºC: 70 ºC (För och testa)

Lite driftsdata:

ELpanna 3Kw+0Kw
Framledn 46/62
Elpanna: 46/69
Elp Nedre 45/50
Vpump:45/50
Shunt Öppen

CTC EcoAir 109/ EcoEl installerad 2006. Funai LLpump ovanplan.Kamin.
Gammal kombipanna Ecotec pelletsbrännare. 130+100 kwm 2 plan.

Utloggad Georg _L

  • Learning by doing.
  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 86
SV: Problem igen
« Svar #12 skrivet: 10 januari 2010, 15:11:14 »
Kan det verkligen vara möjligt, att vattentemperaturen höjs 23º under passagen genom EcoAir? Normalt rör det sig om 4-5 grader.

//Ronnie

Varför ska det inte vara det?
Rent kyltekniskt kan du värma upp +7 grader upp till +50 grader. (R407c)
Det beror på köldbärarhastigheten.
En snabb kb hastighet = låg kondensering = hög underkylning.
En lägre kb hastighet  = högre kondensering = låg underkylning.

Högre än så blir det värre för då stiger kondenseringstrycket i Vp och HP löser ut.

// G


Utloggad erp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Blekinge
  • Antal inlägg: 3163
SV: Problem igen
« Svar #13 skrivet: 10 januari 2010, 15:27:10 »
Anledningen är att enligt CTC ska delta T över VPin/ut vara 4-5 grader.

//Ronnie
CTC EcoEl 1550 V3 + EcoAir 107 V3, installerad under 2006, ny kompressor 2011-04-08. 1½-plansvilla byggd 1974 i Blekinge. Boyta 112m2 plus källarplan med gillestuga, hobbyrum samt tvätt/pannrum på ca 40m2.

Utloggad SylleS

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 79
SV: Problem igen
« Svar #14 skrivet: 10 januari 2010, 15:38:26 »
Be Ctc kolla med serienummret på pumpen, vi hade samma fel i 1års tid innan vi det åtgärdat. I vårt fall var det ett "åtgärdspaket" som löste alla problem vad gäller den biten. Vi hade larm för hetgas 2-4ggr dygn så fort det vart 0 ute eller kallare.

Nu går den som en klocka ner till -15 då den stannar men ända dit ner så ger den +50 grader.
Ctc EcoEl + EcoAir 107 + 8,4kvm planfångare + 500l tank + vedpanna + 2st öppnaspisar. Utan eldning ca 60-90kwh/dygn (total förbr.) efter åtgärd vid minus 5 grader :) 300kvm hus och 4 personer samt hund beläget på Åland.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi luft luft, luft vatten, toshiba polar, värmepump luft luft
 

AirPatrol
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Lär dig allt om värmepumpar!

Online just nu!

SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal