Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Luft/vatten => Ämnet startat av: joacim65 skrivet 24 mars 2013, 05:53:58

Titel: luftvatten värmepump som komplement till vedpanna
Skrivet av: joacim65 skrivet 24 mars 2013, 05:53:58
Hej, jag har fått ett råd att installera en luftvatten värmepump som ett komplement till min vedpanna.
denna pumpen skall inte användas under den kallaste tiden då det är tänkt att köra med ved för bästa ekonomi.

men är detta en bra ide då veden kräver hög framledningstemp och värmepumpen skall ha en låg temp.
kommer detta att fungera ändå när värmebehovet inne inte är så stort när värmepumpen är tänkt att jobba.

( har idag en 25 meter lång kulvert från panna till hus och värmepumpen hamnar i bredvid vedpannan)

tacksam för råd

/ joacim
Titel: SV: luftvatten värmepump som komplement till vedpanna
Skrivet av: ugge skrivet 24 mars 2013, 08:59:31
Det är inte veden som kräver hög framledningstemperatur utan framledningstemperaturen är avhängigt hur dina radiatorer är dimensionerade.
Vad har du för behov av framledningstemperatur vid dimensionerande utetemperatur (DUT)?

Hur ser ditt system ut idag? Hur många och stora tankar har du? Har du förrådsberedare för varmvattnet eller kör du med slinga i acktanken?
På tanken som är kopplat till vedpannan, hur ser det ut med anslutningar där? Det jag har sett i fråga om anslutning av värmepump till tank med vedpanna så tar man returen till värmepumpen från en anslutning längst ner, precis som med vedpanna, men vattnet från värmepumpen skickar man oftast tillbaka in någonstans under mitten av tanken, strax under elpatronen.
Titel: SV: luftvatten värmepump som komplement till vedpanna
Skrivet av: hobbymekk skrivet 07 april 2013, 11:02:23
Tricket med att köra vedeldning när det är som kallast är för att den lätt ger hög temperatur, vilket bara behövs då det är kallt ute. När det är lite varmare ute behövs inte så hög framledningstemperatur, då fixar värmepumpen detta.
Som exempel, som jag har förstått det:
Vid kanske -5 och kallare behövs en framledningstemp på 45 grader eller mer för att huset skall hållas vid +21 grader, då får man elda. Vid varmare än -5 grader räcker det med kallare framledning än 45 gradigt vatten, då låter man värmepumpen sköta värmen.

Sedan kan det vara så att värmepumpen inte orkar med att leverera tillräckligt mycket 45 gradigt vatten vid -5 grader ute, då får man stödelda emellanåt för att hjälpa pumpen, men pumpen kan fortfarande bidra.

Köper man en stor pump som ger mycket 45 gradigt vatten vid -5 så hjälper inte det för man måste elda ändå, för huset kräver varmare vatten.

Så det är lite balansgång, det är ingen ide att sätta in en jättepump om huset kräver hög framledningstemp, då kan det vara bättre att investera i lite större element i det kallaste rummet, för att sänka behovet av hög framledningstemp.