Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 04 december 2012, 13:06:50 »

Jag har lagt ungefär 20cm mineralull utanpå värmepumpen, men lagt skivor mot isoleringen så den inte skall kunna åka med i vinddraget när fläkten går. Även rören in är lika isolerade (eller lite mer)

/Hobbymekk
Skrivet av: Gert2
« skrivet: 04 december 2012, 12:48:09 »

Hur gick det med isoleringen, någon som provade?

Jag är lite sugen på en "selektiv" isolering (som TUCSONOR nämnde) dvs att isolera alla nakna "rör" i kompressorutrymmet på min 107:a. Har mängder av rörisolerings-stumpar som jag skulle kunna använda mig av :-)
Risken att "överhetta" elektroniken borde väl vara minimal om man bara håller sig till rör?
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 22 november 2012, 09:08:22 »

Om man skall köra den på sommaren kan man ju sätta i en liten elektronikkylfläkt+termostat. Men det är ju på vintern den får jobba. Man kan ju komma ihåg att dessa maskiner oftast har ett ursprung som AC maskiner, då är ju läget annorlunda.
 Man kan ju även isolera elektronikboxen från kompressordelen, så kommer den värmen inte in i elektroniken så lätt, men elektroniken får värma "sig själv".
Det genereras nog inte speciellt mycket värme i den elektroniken, det är ju inte någon högspecad speldator som sitter där...
Men loggar man tempen så får man se.

/Hobbymekk
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 22 november 2012, 07:27:57 »

Pumpen är med största sannolikhet konstruerad och testad för kallt och fuktigt, inte varmt och torrt genom extra isolering. Och så länge det genereras värme så temperaturen är varmare än omgivningen så kommer alltid den relativa luftfuktigheten att vara lägre i boxen.

Så länge du inte isolerar in absurdum kommer du inte att ha problem på vintern men däremot när det är 25-30 grader på sommaren...

/Marcus
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 22 november 2012, 00:04:31 »

Jag får väl logga temperaturen och ha koll på den  tummenupp
Frågan är vilket som är värst, kallt och fuktigt i elektroniken, eller varmt och torrt...
Lagom finns knappast i en låda utomhus...

/Hobbymekk
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 21 november 2012, 18:21:43 »

Jag tror inte du riktigt förstått hur jag tänkte isolera. Jag skrev att jag isolerar på utsidan, då blir det alltså VARMARE inne i elektronikboxen och alltså torrare.

Elektronik gillar inte värme (=höga temperaturer) eftersom den får reducerad livslängd eller går sönder rakt av. Tro mig, jag har jobbat med CFD (fluid- och temperatursimulering) i tio år åt mängder med elektronikföretag, du vill absolut inte stänga in all värme i en elektronikbox...

/Marcus
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 19 november 2012, 22:31:58 »

TUCSONOR, jag har läst om ditt projekt, och det är också en bra grej,  så det kan bli invändig isolering också. Men jag tänkte även isolera utsidan, det går rätt fort att göra en cellplastlåda att ställa över den "varma" sidan på pumpen. Rent generellt skall ju allt varmt och allt kallt separeras så mycket som möjligt ifrån varandra.
Sedan funderar jag på att eventuellt göra en rejäl cellplastlåda för hela pumpen, om det blir så kallt att den skall stängas av ochbara hållas varm med cirkulationspumpen, då sparar man ju en hel del energi om hela pumpen står "inomhus". Detta är då om det blir -20 grader eller så. Då får jag elda i pannan eller köra elpatron...

/Hobbymekk
Skrivet av: TUCSONOR
« skrivet: 19 november 2012, 22:21:51 »

Hei.

Åpne pumpen, og isoler alle varme rør. (Selektiv isolering)
Alternativet er å fylle kompressorrommet med isolasjon (Glassull).
Er det lite isolasjon fra originalt, så får du omlag 500W mer output.

Link på video isolering av Panasonic her: http://www.byggebolig.no/luft-luft-varmepumpe/isolere-panasonic-ce9-utedel/msg452557/#msg452557
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 19 november 2012, 15:04:05 »

Hej
Jag tror inte du riktigt förstått hur jag tänkte isolera. Jag skrev att jag isolerar på utsidan, då blir det alltså VARMARE inne i elektronikboxen och alltså torrare. Och att jag inte isolerar förångardelen, den skall ju ha så god kontakt med omgivningen som möjligt eftersom det är där den hämtar energin.
 Och fritt luftflöde är alltså A och O.
Jag såg också att fläkten inte sitter i "röret/tunneln" utan precis efter det, flödesmässigt. Skall en fläkt få bra verkningsgrad skall den ju sitta inne i tunneln och inte efter den (luft kan kastas radiellt istället för tvingas till axiellt flöde). Så egentligen borde röret förlängas några centimeter, men det väntar jag nog med tills allt är igång och man kan börja mäta lite temperaturer...

Sedan är det ju både varma och kalla delar i samma låda, och ingen riktigt barriär däremellan, det är ju inte så lyckat ur energisynpunkt, (och enligt mig feltänkt från början), men det är en annan sak.

/Hobbymekk
Skrivet av: ugge
« skrivet: 17 november 2012, 17:33:46 »

Jag skulle inte isolera helt okontrollerat då det inte är helt otroligt att den värme som går till "spillo" faktiskt värmer upp innanmätet på värmepumpen och därigenom håller miljön torr och fin. Risken som jag ser det är att du får en högre relativ luftfuktighet i din utedel vilket skulle kunna påverka elektronik och annat känsligt som sitter där. Din pump är designad och testad i befintligt utförande och om det framkommer att den är modifierad kan det påverka din rätt till garanti.

Att isolera skalet innebär ju dessutom att du isolerar din kalla förångare mot den relativ sett varma omgivningen som skall värma förångaren och ge dig värme i huset, troligen helt marginellt men principiellt.
Skrivet av: hobbymekk
« skrivet: 14 november 2012, 13:49:40 »

Jag skall monera en liten 6kW Sfinx för underhållsvärme i ett hus. Utedelen kommer stå uner ett större skärmtak där det föru var vedförråd. Min fundering är om det är värt något att lägga kanske 10cm cellplast ovanpå aggregatet och även klä in den sidan där det bara är plåtklätt? Alltså inte hindra luftflödet. Även rören skall kläs rejält. Utseendet är helt ointressant. Skall man även isolera bättre inui? Dt var rätt mycket oisolerade rör och inte tjock isolering heller...

/Hobbymekk

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!