Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 30 december 2008, 11:30:10 »

GT1: 34,6
Ute: - 1,7  (enligt pump, är -3 enligt alla andra termometrar)
GT6 :70,2
Framledningstemp 40,8
Returtemp 35,0

Helt normalt värde på GT6 med tanke på framledningstemperatur.

Jag har märkt att den utetemperatur pumpen klarar utan tillsats beror på omständigheterna. Det skiljer ett par grader mellan senvintern och tidig vinter när borrhålet är varmt, speciellt om det har varit en period med ett par plusgrader som följs av en några dagar lång köldknäpp. Kan det vara sådant som spelar in?

Skrivet av: Grop
« skrivet: 30 december 2008, 09:23:12 »

Förlåt. GT6 var inte den temp jag tänkte på...

Så här såg det ut nyss
GT1: 34,6
Ute: - 1,7  (enligt pump, är -3 enligt alla andra termometrar)
GT6 :70,2
Framledningstemp 40,8
Returtemp 35,0

Skrivet av: Grop
« skrivet: 29 december 2008, 22:52:56 »

Just nu stod pumpen stilla när jag var nere och kikade. Men taget från huvudet skiljer det 0,8-1,0 grC mellan GT6 och returtemp i radiatorkrets. Difftemp över radiatorkrets är 6,0 grC
Skrivet av: Roland
« skrivet: 29 december 2008, 22:38:56 »


Ligger det i sakens natur att pumpen tappar ork över åren, då håltempen stabiliserar sig?
Om jag kopplar in elpatron endast, 6 kW, så borde ju difftempen på radiatorkretsen bli 6/7* 6 grC=5,1 grC under förutsättning att pumpen levererar full effekt med kompressor. Tänker jag rätt? I vilken meny kan jag köra pumpen på enbart elpatron? Jag vet att detta varit med på forumet tidigare, men jag hittar inte något om det när jag letar

Skillnaden i borrhålstemperatur över 5 år är runt en halv grad enligt min erfarenhet och de beräkningar jag har sett. Det gör ca 2 % försämrad effekt från pumpen vilket motsvara ungefär en halv grads skillnad i utetemperatur innan tillsats behövs. Så det kan inte vara orsaken.

Kolla elpatronens effekt med elmätaren först. Det är inte säkert att 6 kW är 6 kW vid 230/400 volt och det är inte heller säkert att nätspänningen är exakt vad den ska vara. Tänk på att elpatronens effekt varierar med kvadraten på nätspänningen. Menyn för elpatrondrift är 5.4 på min pump.

2,6 graders differens på köldbäraren tyder inte på fel på flödet även om IVT:s givare kan visa fel på någon grad eller två.

Vad är det för hetgastemperatur, GT6, vid drift och vad är det för värmebärartemperatur ut då?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2008, 22:29:10 »

Låg deltaT på KB tyder på antingen högt flöde eller lågt effektuttag.

Jag kör min cirkpump på högsta hastighet och har 4-6 grader deltaT, men jag har å andra sidan 500 meter kollektor i en slinga vilket gör det svårt att jämföra.
Skrivet av: Grop
« skrivet: 29 december 2008, 22:18:34 »

Rickard, med cirk.pump utgår jag ifrån att det är kölbärar-pumpen du menar. Den står på läge 2 vill jag minnas (får kika på det imorgon). Vad skulle lågt köldbärar-delta tyda på? Dåligt värmeuttag från hålet (antar jag)? Finns något eventuellt samband med en eventuell igensätting av filtret? Fast då skulle väl snarare deltat öka, om flödet sjönk pga igensättning, eller?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 29 december 2008, 21:56:46 »

Testa kör med enbart elpatron 6 kW, deltaT bör bli bara något lägre än det blir när kompressorn går. Får du ett högre DeltaT så har kompressorn börjat tappa i effekt.
Difftemp på 2.6°C på KB kan nog vara normalt om du kör cirkpumpen på högsta hastighet, kör du den på en lägre hastighet låter det lite.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 december 2008, 21:27:22 »

Själv kör jag 180 m2 med en C4:a med väldigt lite bidrag av eltillskott. När det kryper neråt -8 eller ungarna roar sig med badorgier brukar det behövas.
Med den temp du har på köldbäraren tvivlar jag på att det är hålet som är boven. Har du upplevt att tempskillnaden har sjunkit mellan in och ut på både varma och kalla sidan? Hur många timmar eltillskott har du? Kan det vara så att du har ökat på varmvattenanvändadet? Din ide att jämföra med elpatronen är det enklaste/bästa sättet att få grepp, gå in på servicemenyn under 5 punkt något så kan du köra maskinen med enbart elpatronen. (Kolla handboken under service/installatörs menyn.)
Skrivet av: Grop
« skrivet: 29 december 2008, 21:18:48 »

Valet av pump gjorde inte jag, utan installatören. Jag vet att han sa att med tanke på husstorleken så var 7 kW egentligen i underkant, men med tanke på den olja/elförbrukning som huset tidigare haft, så skulle 7 kW räcka mer än väl. Dessutom så baserades den förbrukning på tidigare ägares förbrukning, och han var känd  i grannskapet för att utnyttja huset som "bastu". Troligen, om jag går tillbaka till dimensioneringsunderlagen, så ska jag köra betydligt mer elpatron än jag gör (jag har 41 timmar sedan 2004  Thumbsup), det är bara det att jag vant mig med att klara det utan elpatron, och nu så tycks det som om pumpen tappar orken och elpatrontimmarna kommer öka :'(
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 29 december 2008, 21:03:20 »

Jag tror dina funderingar är rätt,3.2 det är väldigt lågt det betyder att du har stora element som i sin tur kräver lägre temp för att få det varmt, inget fel på det tvätom men med lägre temp behöver man längre borrhål, och värmer du hela 240m2 med en 7kw så kommer elpatronen att behövas
Skrivet av: Grop
« skrivet: 29 december 2008, 21:00:18 »

Nej, jag har konventionella radiatorer. Men det är ju knappast där problemet ligger, eftersom jag "alltid" kört på 3,2. Jag har dessutom svårt att göra något åt det, denna värmekurva tycks vara den som ger mig lagom temp i huset. Någon som kan hjälpa mig med mina övriga funderingar?
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 29 december 2008, 20:49:07 »

Det tar ca 5 år innan hålet har stabiliserat sig ordentligt och visst med lägre temp. mindre effekt.
Ser att du har kurva 3,2, det är väldigt lågt för radiatorsystem eller har du golvvärme.
Lägre framledningstemperatur kräver längre borrhål, har du 240m2 uppvärmt med en 7kw så är det nog helt normalt.
Själv har jag en 9kw till 200m2 och än klarar den allt utan tillskott. Imorse hade vi -10 och då ligger jag på en returtemp på 43 grader ungefär 50 fram, men visst den var kanske ngt effektivare för 6 år sedan men timmarna per år har inte ändrats faktiskt ligger stadigt på 2500h
Skrivet av: Grop
« skrivet: 29 december 2008, 20:18:01 »

Jag har kört min pump sedan maj 2004. Drifttid sedan dess 13380 timmar. För vart år som går har jag upplevelsen att marginalen mot elpatrondrift har minskat. Jag har inget belägg för det, det är mer en magkänsla. Tyvärr loggar jag inte, men jag har tillbringat några timmar vid pumpen, så jag "känner" den någorlunda ändå... Just nu har pumpen väldigt tungt att höja den sista 1/10 graden, så han kan slå av, trots att det bara är knappa -5 grC ute.  Den tycks även ha använt elpatron inatt, då jag skulle tippa att det har varit ca -8 grC. För ett par år sedan så klarade den -11 till -12 utan elpatron.
Jag skall genast erkänna att jag inte gjort rent radiatorkretsens filter på några år, men difftempen är 6 grC, så det kan inte vara alltför igensatt. Likaså kölbärarfiltret har heller (aldrig) gjorts rent, men likaså där är diffen 2,6 grC, vilket tyder på att det borde vara någorlunda flöde. Just nu är KB in 1,0 grC och KB ut -1,6. Värmekurva 3,2 med finjustering +1,5 grC. Har jag någon skillnad att vänta om jag rengör filtren?
Ligger det i sakens natur att pumpen tappar ork över åren, då håltempen stabiliserar sig?
Om jag kopplar in elpatron endast, 6 kW, så borde ju difftempen på radiatorkretsen bli 6/7* 6 grC=5,1 grC under förutsättning att pumpen levererar full effekt med kompressor. Tänker jag rätt? I vilken meny kan jag köra pumpen på enbart elpatron? Jag vet att detta varit med på forumet tidigare, men jag hittar inte något om det när jag letar

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!