Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 26 december 2007, 08:32:52 »

C11 ger inte mer än 10 kW vid 50 ºC framledning så jag tycker nog den är rätt så OK. Om dessutom radiatorerna kan göra av med 15 kW vid 55/45 så kommer det nog att funka bra med en sån. Om 6 kW räcker till 0 ºC ute så kommer 10 kW räcka till ca -13 ºC utan elspets.


Men du har rätt i att det borde gå att få en billigare offert om man frågar några fler installatörer.
Skrivet av: Onkel Tompa
« skrivet: 25 december 2007, 22:39:44 »

DanneL

93.000:- låter dyrt för bara pumpen och installationen. Grävningen av slangen ska du ju göra själv vad jag förstår. Ta in en offert på en Nibe 1235, har bra VV-kapacitet och en enkel styrdator. Kommer att bli bra mycket billigare än IVT´n med installation.

Sen tror jag att en C11 blir en onödigt stor pump.

Du har enligt beräkningen med elpannan en framledningstemp på 42 ºC vid 0 ºC och då borde inomhustempen vara 20 ºC. Vid DUT -15 borde framledningstempen då bli 52 ºC. Det klarar Niben. Kallare än -15 blir det ju sällan i mellansverige och då räknar man på DUT -15.

En pump på 9kw borde räcka gott och väl.

Vad säger Carl N?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 december 2007, 18:54:35 »

Den inbyggda beredaren räcker för ett standardbadkar, jag fyller mitt badkar med min lilla klena VP (165 liters VVB). Men ska du ha mer än så så rekommenderas en E-modell och en 300 liters VVB. Tar du en E14 så behöver du nog en volymförstorare på ditt värmesystem.

Att koppla ihop med den gamla pannan ska väl inte kosta så mycket men du ska nog inte ha den för stödeldning, det är bättre att låta elpatron stötta de få dagar per år det behövs. Däremot kanske du vill ha en backup om strömmen går eller VP:n går sönder?

En innegivare är bra att ha.
Skrivet av: DanneL
« skrivet: 19 december 2007, 14:29:56 »

Tackar för svaren!

X-15 var från början med i mina planer, men ingen på Hem och villa-mässorna i Sthlm eller Örebro talade sig speciellt varm för X-15. Kändes som dom inte var helt säkra på tillförlitligheten. Samt att X-15 var för den typen av människa som alltid vill ha det senaste och kan lägga en extra slant för det. Vad säger ni?

Däremot vill jag ha gott om varmvatten och har funderat på separat vvb. Behövs det för dusch och vanligt badkar eller räcker den inbyggda, IVT ger väl mest av dom inbyggda modellerna? Skulle i så fall en E14 vara att tänka på? Eller blir den för kraftig?

Ett element i pannrummet skulle nog inte skada när pannan inte används. Även om bara pumpen står där och värmen inte kommer in i huset.

Jag har inte fått specat hur kostnaderna är fördelade i offerten, hur mycket ska man behöva betala för koppling mot pannan? Pannan är ganska risig och skulle endast användas för stödeldning vid riktig kyla.

Det är inte med någon innegivare i offerten heller, med det ska jag ha! Då har man åtminstone möjligheten att påverka pumpen! Någon annan åsikt?

mvh
Danne
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 december 2007, 07:16:28 »

Ditt radiatorsystem är nog OK, bra att du kollat upp att radiatorerna kan avge mer effekt än VP:n ger vid 55 ºC framledning.  Thumbsup

Du har inte funderat på en X-15?

Normalt behövs ingen uppvärmning då medeltemp ute övergår 17 ºC.
Tillskottseffekt 4,1 kW är en beräkning på max tillskottseffekt ja, man kan antingen ha 6 eller 9 kW elkasset till, du borde då klara dig med 6 kW.
Säkerhetskombinationen är antagligen den back- och säkerhetsventil som sitter på ingående tappvatten som VP:n ska värma.

Det där med avsättningar för ev. framtida radiatorer vet jag inte men jag gissar att det görs ett avstick på framledning och retur om du skulle vilja ha en radiator i pannrummet. En VP avger inte samma spillvärme som din gamla panna så det kan då bli kallt där.
Skrivet av: DanneL
« skrivet: 18 december 2007, 20:01:08 »

Hejsan!
Det blev ett långt första inlägg men det ju så mycket som ska informeras om... Thumbsup Och det är garanterat nåt viktigt som saknas

Jag har nu läst och studerat värmepumpar i ett par månader och läst mycket matnyttigt på detta forum, och har nu fått min första offert. Så dags att kasta in mina specifika data för hus och värme...

Bakgrund:
Jag kommer att köpa mina föräldrars hus till hösten 2008 och det är en enplansvilla med inredd källare på 175m2/plan byggd 1975. Idag eldar dom med ved i kombipannan också från -75 vilket är mycket jobb, elda för kråkorna och dålig komfort. Förr eldades det med olja. Detta skall det ändras på!

Huset ligger på landet utanför Örebro med åkermark tillgänglig så jag har inriktat mig på jordvärme, har egen grävare dessutom. Elementen i huset är panelradiatorer med både en, två och tre paneler, och de flesta har konvektorplåtar. Tyvärr är det enrörssystem :( vilket jag förstått inte är att föredra, men heller inte att förkasta helt. Jag har uppskattat att elementen tillsammans avger ca 15 kW vid 55/45/20. Sc:,h Gamla elpatronen på 6 kW räckte ner till 0 ºC ungefär, och då med ca 42 ºC på VB fram. I och med att det eldas med ved så har jag lite dålig koll på temperaturer. Fönster består mestadels av 3-glas isoler och några vanliga 2-glas.

Kalkyl:
Säljaren har räknat på 5m3 olja med verkningsgrad 75%
4 personer och dusch räknades om till 4500 kWh för varmvattnet. Vi kommer ha ett vanligt badkar också.
55 ºC vid DUT, -19,5 ºC, medeltemp 6 ºC
Effekttäckning 70%, energitäckning 99%
Husets egenuppvärmning 3 ºC. Är det samma som att över 17 ºC behövs finns inget värmebehov?
Ändring av beräknad brine 0 ºC. Vilket är då beräknad brine-temp?

Beräknad effekt 13,8 kW och energi 37350 kWh
Max tillskottseffekt 4,1 kW. Vad menas med det? Är det vad elpatronen beräknas max att behöva ge?
Drivenergi 11300 kWh och tillskott 470 kWh
Drifttid 3640 h/år

Slanglängd beräknas till 620 m, men jag lägger ner 2x400m. Har förstått att det inte går att lägga ner för mycket!

Offerten:
1st IVT Greenline HT+ C11
1st Säkerhetskombination. Vad är det?
1st Expansionskärl 18 liter, slutet.

Komplett montage, brinefyllning, el och rörinstallation till befintlig el och rörsystem samt igångkörning. Avsättningar för ev. framtida radiatorer ingår. Vad menas med det? Värmepump kopplat mot befintlig panna.
Grävning, läggning samt indragning av kollektorslang ingår ej.

Pris: 98 000:-
Efter nån kampanjrabatt blev priset 93 000:-

Hoppas att ni orkat med att läsa ända hit och ser fram emot era expertkunskaper!  studs





Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!