Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 17 januari 2011, 14:00:28 »

Frånlufts tempmätningen görs ju som sagt med vanliga analoga termometrar, så tillförlitligheten är ju inte optimal! Det är ju möjligt att det med ett borrhål blir annorlunda eftersom man inte har så stora svängningar i kb temp mellan sommar o vinter. Jag har ju minst 15 grader in på sensommaren så det där med att återladda slingan blir det ju inget av. På sommaren kyls ju frånluften i princip inget alls (fortfarande baserat på analoga termometrar).
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2011, 13:39:54 »

Delflödet över VBX-en är det korrigerat för. DeltaT över den var 0,4 grader vilket blev 0,2 graders differens på hela flödet enligt min tolkning av siffrorna. Alltså ungefär halva köldbärarflödet genom VBX-en.

Jag håller helt med om att en VBX inte är lönsam. Problemet i det här fallet är att den är ännu mer olönsam än vad jag tycker den borde vara. Hälften av värmen i frånluften försvinner spårlöst. Det kan vara mätfel, det handlar ju om temperaturdifferenser på några tiondels grader.   
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 17 januari 2011, 12:55:11 »

Jag är rätt säker på att luftflödet är inställt till ca 120m³/h. jag ville ha lite mer drag ifrån badrummet (har ett protokoll någonstans). Men jag har ju nog inte samma kb flöde över vbx-en som i markvärme slingan totalt, det är ju bara 22 rör till vbx-en (den är ju parallell med kb slingan). När jag pga felet med C6-ans kb-pump bara körde med vbx-ens kb-pump ökade faktiskt delta t till 0,3-0,4 beroende på marktempen. Jag har ju som sagt inte räknat med alla parametrar. Utan mitt påstående att vbx-en inte är lönsam bygger på att jag har en ABB odin mätare som mäter värmepumpens förbrukning( eltillskottet går aldrig in), och cirkpumpen i vbx-en vet jag ju vad den tar. Min temp loggning är ju till för att få så hög kb in som möjligt, genoma att ändra hastigheterna på på de två kb pumparna.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 17 januari 2011, 11:10:13 »

Det är något som inte stämmer här. KBin är ca 2 grader vilket betyder att pumpen bör ge ca 5,7 kW. COP= 3,5 och ett köldbärarens deltaT 3 grader betyder att köldbärarflödet är ca 0,34 L/s. DeltaT över VBX-en var 0,2 grader vilket tillsammans med köldbärarflödet ger att den tillför 0,27 kW till köldbäraren. Effekten tas från frånluften som kyls från 20 till 7 grader. Dessutom kondenserar en liter vatten ut per dygn. Kondensvattnet motsvarar 0,03 kW vilket betyder att luftens avkylning står för resten, 0,24 kW.

Det ger att luftflödet är bara 60 m3/h. Är det verkligen säkert att ventilationsflödet är rätt inställt? Det borde vara över 100 m3/h som passerar VBX-en från 100 m2 boyta vid en halv luftomsättning per timme.
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 17 januari 2011, 07:14:44 »

Köldbärar delta t = 3°c
Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 januari 2011, 21:17:10 »

Jag utgick från att det var ett borrhål men det kommer att ta tid i alla fall innan ny jämvikt har ställt in sig. Vad är det för deltaT på köldbäraren normalt? 
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 16 januari 2011, 20:21:34 »

Jag har som sagt inte räknat med mer än mina faktiska värden, men jag har haft anläggningen i 4 år och har testat med vbx aggregatet frånkopplat i över 1 månad ( stängt för kb slingan), testat olika hastigheter på de båda kb pumparna ( har ju en i vbx aggregatet) ca 2 veckor i stöpet.
Lite förtydligande: jag kör med jordvärmeslinga 280m och huset ligger i skåne . Vbx:en är inkopplad enligt ivt:s schema med 22 rör och backventil, flödet över vbx bör ju vara bra eftersom jag kunde köra rätt länge innan jag märkte att kb pumpen i C6:an stod still (märkte det när inga ändringar på kb pumparna gjorde någon skillnad).
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 januari 2011, 22:50:10 »

Jag var lite generösare med ventilationsflödet än ErikB. Med en halv luftomsättning per timme fick jag 0,7 kW.

Sen är jag inte med på resten av kalkylen. Jag resonerar så här med data för min anläggning. Pumpen ger 5,2 kW och kompressorn drar 1,4 kW. Pumpen tar alltså 3,8 kW från borrhålet. KBin är nu +0,6 och KBut - 2. Bergets ostörda temperatur är 7 grader. 7 grader är också ungefär vad medeltemperaturdifferensen mellan köldbärare och borrhål är. Den är något högre än medelvärdet av in/ut. Det betyder att 1 kW värmeuttag ger en temperaturdifferens på 1,8 grader. Om VBX-en tillför 0,7 kW betyder det att 3,1 kW tas från berget. Egentligen blir det lite mer då pumpens COP ökar med varmare köldbärare men låt oss bortse från det. Mindre värmeuttag betyder högre köldbärartemperatur. 0,7 kW mindre värmeuttag skall ge 1,8x0,7 = 1,3 grader högre köldbärartemperatur.

Jag har inte data för jojjes anläggning men pumpen bör ta 4 kW från köldbäraren. Ligger huset i mellersta Sverige med en bergtemperatur på 7 grader så bör medeltemperaturdifferensen köldbärare/berg vara 5,5 grader. 0,7 kW från VBX-en skall då öka köldbärartemperaturen 0,7x5,5/4 = 0,9 grader.

Felet i ErikBs resonemang är att det täcker bara vad som sker momentant när VBX-en kopplas in. Det tar inte hänsyn till att det minskade värmeuttaget startar en uppvärmningsprocess i borrhålet som tar några dagar att nå jämvikt. Jag märker när jag ändrar hastigheten på cirkulationspumpen att det tar så lång tid att få konstanta temperaturer med nya inställningen.

Jag undrar om inte jojjes dåliga erfarenheter beror på sammanblandningen av vad som händer omedelbart med vad som händer på sikt. Det skulle vara intressant med ett värde på KBin efter några dagar med avstängd VBX.

Mina räkneexempel ovan visar också att den stora vinsten med en VBX har man när borrhålet är underdimensionerat och således kallt. Hade KBin i mitt fall varit 3 grader lägre för samma uttagna effekt hade varje kW tillfört till köldbäraren ökat temperaturen med 10/3,8 = 2,6 grader. Dessutom hade VBX-en kunnat krama ur kanske 15 % mer värme ut frånluften genom den lägre köldbärartemperaturen.  

Ett förtydligande: När jag skriver om KBin i samband med VBX är det ingående temperatur från borrhålet, inte temperaturen in till pumpen som blir högre pga värmen från VBX-enheten.

Det tar också längre tid än några dagar för att se inverkan av värmeåtervinningen. Det blir samma tider som när pumpens effektuttag ändras. Jämförelsen med ändring av cirkulationspumpens hastighet var inte bra. Det blir ju samma förlopp som vid ändring av effektuttaget från borrhålet vilket det ju är. Stängs VBX-enheten av ser man rätt omedelbart en effekt motsvarande den effekt den tillför, i jejjes fall några tiondels grader. Sen tar det tid för temperaturändringarna pga ökat uttag av värme från borrhålet att visa sig. 2/3 av den ändringen tar en vecka.
Skrivet av: ErikB
« skrivet: 14 januari 2011, 21:39:31 »

Blev visst en tankevurpa! :-[ 
Men faktum kvarstår, det blir inte mycket av det... kollade värdena igår: Frånluft in= 21°, frånluft ut=7°, kb innan vbx=1,8°, Kb efter vbx=2,0° kb ut ur vbx=2,2° (all kb går ju inte via vbx). Frånlufts temperaturerna mäts med analoga termometrar, men diffen stämmer (har testat att byta plats). Huset är på 98m² + 60m², ovanvåningen är ej färdig och har ej frånluft i dagsläget.

Om jag räknar baklänges lite på en höft...
Brineflöde ca 0,4 l/s
Specifik värmekapacitet 4,3 kJ/kgK
dT=0,2 ºC
Ger effekt från VBX = 0,4*4,3*0,2 = 0,34 kW

En beräkning av återvinningen
Luftflöde 100 m3/h
Till VBX, 21 ºC, 35% rH
Efter VBX 7 ºC, 70% rH

Ger ca 0,5 kW från VBX

Beräkningen ligger klart inom felmarginalen, ex bara en värdesiffra på dT och brineflöde.
Detta innebär att VBX endast tillför 1/10 av värmen, resten kommer från marken. Får mig att hålla med jojjje, skippa VBX! Skall det återvinna energi ska det göras med andra bättre grejor.

/ErikB
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 14 januari 2011, 11:35:34 »

Vbx aggregatet sitter i stödbensutrymmet på ovanvåningen, som bara är indirekt uppvärmd från bottenplan men med en tillluftsventil. Så där är nog lite högre luftfuktighet än där nere (36% Skåne, Österlen). På sommaren blir det nog inte mer då jag har än väldigt trevlig jord till jordvärmeslingan vilket gör att på sen sommaren så ligger kb in på mellan 16-18 °c.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 13 januari 2011, 12:02:22 »

Det förvånar mig att det blev någon kondens överhuvudtaget. Det måste vara över 40 % relativ fuktighet inne för att det skall kunna bli kondens vid +7 på frånluften. Det är hög fuktighet så här års.
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 13 januari 2011, 11:45:29 »

Jag hade nog fel om en massa kondens.... blev ca 1 liter på ett dygn. Frånluften är injusterad efter konstens alla regler.
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 12 januari 2011, 10:32:31 »

Det har jag faktiskt inte koll på, går direkt till avloppet, ska kolla.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 januari 2011, 19:43:03 »

Jag får inte ihop värmebalansen på VBX-en. Vore ventilationsflödet väldigt lågt borde avluften vara kallare än +7. Det borde inte heller bli mycket kondens.

Hur många liter vatten/dygn kondenserar ut?
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 11 januari 2011, 18:09:10 »

Jag mäter med pt100 givare kopplade till en siemens logo.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 januari 2011, 11:22:07 »

Hur är köldbärartemperaturerna mätta?
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 11 januari 2011, 09:50:36 »

Blev visst en tankevurpa! :-[ 
Men faktum kvarstår, det blir inte mycket av det... kollade värdena igår: Frånluft in= 21°, frånluft ut=7°, kb innan vbx=1,8°, Kb efter vbx=2,0° kb ut ur vbx=2,2° (all kb går ju inte via vbx). Frånlufts temperaturerna mäts med analoga termometrar, men diffen stämmer (har testat att byta plats). Huset är på 98m² + 60m², ovanvåningen är ej färdig och har ej frånluft i dagsläget.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 januari 2011, 15:43:11 »

Kondenserar det ut vatten tillförs köldbäraren kondenseringsvärmet som är ca 0,7 kWh/liter vatten. Det är inte så att kondenseringen kräver energi utan tvärtom, kondenseringen värmer köldbäraren. 3,5 L/dygn betyder att köldbäraren tillförs 0,1 kW i snitt. Sen tillkommer värmen från nerkylningen av ventilationsluften. 120 m2 hus med 0,5 luftomsättningar/h ger vid 15 graders nerkylning ca 0,7 kW. Sammanlagt 0,8 kW till köldbäraren måste ge större temperaturhöjning än 0,1-0,2 grader. Med mitt borrhål skulle det bli närmare 2 graders högre temperatur.
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 10 januari 2011, 14:45:41 »

Bra fråga! Jag har även provat att köra enbart med cirkpumpen i vbx aggregatet (kb pumpen strejkade) men förutom lite högt delta på köldbäraren så steg inte kb tempen mer. Vbx aggregatet kyler frånluften med ca 15 grader nu på vintern, så värmen ur luften tar den men det blir liksom inget av det. Min teori är att det går för mycket energi åt att kondensera luften, den producerar många liter kondens om dygnet! Jag tror inte längre på att luftvärma närmre 0 gradig vätska.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 januari 2011, 10:22:28 »

Jag har en htc6 med vbx i mitt hus. Efter att ha loggat alla temperaturer och justerat hit och dit på cirkpumparna (för att få maximal återvinning) så har jag kommit fram till att utan vbx med bara en frånluftsfläkt, så hade jag sparat cirka 200 kr om året! Det är vad cirkpumpen i vbx aggregatet förbrukar mer än vad jag kan hämta i återvinning. Vbx aggregatet höjer bara kb in  med 0.1 - 0.2 grader. Så skippa vbx aggregatet är mitt tipps!

/Johan

Hur kan det bli så låg temperaturhöjning? Det skulle betyda att VBX-aggregatet inte tillför köldbäraren mer än ca 100 Watt. Ett normalt ventilationsflöde även i ett litet hus borde ge 1 kW.
Skrivet av: jojjje79
« skrivet: 10 januari 2011, 10:13:41 »

Jag har en htc6 med vbx i mitt hus. Efter att ha loggat alla temperaturer och justerat hit och dit på cirkpumparna (för att få maximal återvinning) så har jag kommit fram till att utan vbx med bara en frånluftsfläkt, så hade jag sparat cirka 200 kr om året! Det är vad cirkpumpen i vbx aggregatet förbrukar mer än vad jag kan hämta i återvinning. Vbx aggregatet höjer bara kb in  med 0.1 - 0.2 grader. Så skippa vbx aggregatet är mitt tipps!

/Johan
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 januari 2011, 20:34:56 »

I så fall är det bara att gå vidare med VBX-en.
Skrivet av: Fredstu
« skrivet: 08 januari 2011, 20:23:56 »

Har redan ett borrhål på 100m,och huset är byggt för frånluftsvärmepump...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 januari 2011, 20:16:48 »

Strunta i VBX-enheten, borra 20 meter djupare i stället eller gräv ner motsvarande längre markslinga. Det blir billigare så.
Skrivet av: Fredstu
« skrivet: 08 januari 2011, 19:42:15 »

Tänkte byta min 495twin mot en Greenline C6med VBX återvinning,någon som har erfarenhet av denna kombination,tacksam för för/nackdelar......

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!