Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Harken
« skrivet: 02 november 2006, 23:13:22 »

Angående kontinuerlig gång, så är det min uppfattning att det måste vara mycket gynnsamt för kompressorns livslängd, inga starter med tillhörande torra lager och ingen risk förvätskeslag (eller vad det kallas) vid uppstart.

Jag kör fast kondensering och har 2 luft/luft för spetsvärme (ac på sommaren) Om inte detta räcker tänker jag ha min termostat för elpatron i kombipannan på ca 35-40 °. I sista hand eldar jag på med några liter olja. Dock bör mina två luft /luft och 105:an prestera 7-9 kW vid -15°C. Det bör räcka för mitt hus.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 02 november 2006, 22:46:17 »

min är inne på 14 året utan kompressor byte så den har gått några timmar ;D
det märks att den inte ger den effekten som står i pappren antar att den börjar bli sliten lite här och där,  samt att den är konverterad från R22 till r417a som skall ge 10-15% sämre effekt. Antar att utvecklingen har gått framåt så det är nog dags att byta snart...........
Skrivet av: Daysleeper
« skrivet: 02 november 2006, 21:04:36 »

Jag har väldigt få starter just nu - endast en...  dvs pumpen snurrar dygnet runt.

Är det dåligt för VP??
Är enda nackdelen att antalet drifttimmar drar iväg rejält??

Jag har en IVT och har samma "problem" vid ca 3-7 minusgrader. Jag har inte heller haft min värmepump så länge jag håller på att trimma för fullt! Jag är också nyfiken på hur bra det är att pumpen snurrar dygnet runt...
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 02 november 2006, 21:02:25 »

Min snurrar nu också dygnet runt har haft -8 i natt och en -2 -4 hela dagen. Min brukar normalt gå dygnet runt när det varit neråt -10. Oftast tar man en dush på morgonen och då brukar tempen sjunka ett par grader i tanken. Ligger då effekturtaget på vad pumpen ger för effekt så kan det ta lång tid att återhämta det. När det börjar stiga i temp så är det dags för en ny varmvatten tappning. Då kan det ta ett dygn att återhämta det och så fortsätter det.........
Har ställt mitt tillskott att gå på vid -10  är tempen under längre tid  så kallt så brukar den inte kunna hålla tempen på grund av v-vatten tappningarna. då brukar jag slå på patronerna och värma upp den till stopptemp. då orkar den hålla tempen ett par dagar till utan tillskott.  det är nackdelen att inte ha någon automatik.
Hur funkar det för er som kör med fast kond?  Jag behöver köra elpatronerna på 50 ºC när det är kallare än  -10. skulle jag köra tillskott innan, så har jag så dålig skiktning så jag får 50 ºC i retur temp då stannar pumpen.
 Har funderat på att lägga en anligningtermostat på returen kopplat på en utetermostat samt tidrelä kopplat på en fas till kompressorn.  då gäller det bara att hitta balanstempen  tex -6  när kompressorn har gått 6 timmar så slår tidreläet till och har man då anliggnings termostaten på 42-44  ºC så når den alldrig stopptemp.( Då stänger den av tillsatsen sen när det blivit varmare än -6)  sen kan man köra på den tempen tills det blir kallare än -10 då pumpen stannar och då kan min andra utomhus termostat slå på el patronerna för fullt

Är det nån annan som har problem med skiktningen när ni kör fast kond mot panna och behöver tillskott innan stopptemp på pumpen?
Jag tar vattnet till v pumpen på hetvatten returen
Skrivet av: klemens
« skrivet: 02 november 2006, 18:54:03 »

Jag har väldigt få starter just nu - endast en...  dvs pumpen snurrar dygnet runt.

Är det dåligt för VP??
Är enda nackdelen att antalet drifttimmar drar iväg rejält??

Energimässigt är det väl ok - mer flytande kondensering kan det väl inte bli...

Rädd för att VP:n är underdimensionerad - Nu är det ju bara några minus, VP:n skall väl helst klara ner till -10 innan man spetsar med el...
Men jag är inte säker på det för jag saknar en massa radiatorer pga ombyggnad och har inte trimmat in systemet - kör tex på för högt varv på cirkpumpen etc...

Skrivet av: grolim
« skrivet: 29 oktober 2006, 20:50:32 »

Alltid kul att kunna dela med sig av de erfarenheter man har samlat på sig. ;D

Skål på dig Sirius  *roflmao*

// Grolim
Skrivet av: Harken
« skrivet: 29 oktober 2006, 16:15:41 »

Intressant Sirius!

Vi har ganska lika förutsättningar och jag är ute oftast nån gång om dagen och kollar. Har dock kommit fram till att det går i stort sett jämnt ut om jag har 35 eller 48 grader. Varmvattnet blir billigare och det kompernserar för sämre COP. Angående frigolitmössan bör du läsa mitt inlägg "Tweakin II" så får du hög fläkthastighet rätt också. Eftersom värme stiger tvivlar jag på att mössan klarar ner till -15 som CTC har dimensionerat maskinen till. Mina motstånd gör att Du kan köra ner till -15/17 någonstans.
Skrivet av: Sirius
« skrivet: 29 oktober 2006, 13:43:32 »

Senaste dygnet har jag haft 8 starter med samlat driftstid på 7 h/dygn och är mycket nöjd.  Har installerad 107 mot befintlig panna CTC total (från 1987) och seriekopplat 100 l Nibe varmvattenberedare.  Styr och reglerar det gör jag själv.  Som i goda gamla dagar när pappa gick ner i pannrummet och ställde på shunten :)
Enda skillnad är att jag måste gå ut och öppna till displayen på ECO-air' en. Inga problem, det ger frisk luft och man har stenkoll på systemet.
Jag kan endast reglera på returtemperaturen och start/stop intervallet.  De senaste veckorna har jag kört med följande: kompressorn starter vid returtemp. på 33 grader Celsius och stannar vid ca. 40 grader Celsius - PERFEKT.  Som tur är har jag ett äldre överdimensionerad värmesystem: 22 stora radiatorer. Min gamla CTC panna har en pannvolym på 120 liter och den inbyggde varmvattenberedare är på 130 liter.  Lägg därtill den seriekopplade varmvattenberedare NIBE Eminent på 100 liter - allt som allt 450 liter system volym, vilket är mycket bra för värme-pumpdrift.  Vi bor i ett trögt stenhus från 1880' talet med en uppvärmd yta på totalt 230 kvadratmeter och har 22-23 grader inomhus.  Jag har själva installerat 107' aren enligt Grolim’s förträffliga anvisningar.  Pris totalt (inkl. kolsvart elektriker- jag har inga ministerambitioner) 48 000,-  Payoff tiden blir mindre än 3 år.
Till utegivaren, som är placerad på undersidan av 107’ aren, har tillverkat en liten ”vintermössa” av frigolit.  Om vi, mot förväntan, får en köldknäpp här nere i Skåne är det bara att montera denna över utegivaren (med ett litet snöre) för att lura denna att inte stänga kompressorn vid – 10 grader Celsius   Härligt!
Jag vill gärna rikta en stor tack till Grolim för mycket kompetent rådgivning och stort tålamod med alla mina frågor. Mina tankar går till dig varje gång jag öppnar (och dricker) den flaska rödvin som jag inte hade råd att köpa förra året, grundat stora el-räkningar.
Hälsningar,
Sirius
Skrivet av: Asik
« skrivet: 27 oktober 2006, 18:22:36 »

He he..

Det är detta jag gillar med forumet, man ställer lite frågor och vips så har man svar...

Såg på min vplog att det varit strömavbrott idag så jag fick starta upp dator igen..

Tack så mycket :) :) :)

//Asik
Skrivet av: Harken
« skrivet: 27 oktober 2006, 13:21:32 »

Jag har använt begreppet delta T inkonsekvent. När min pump startar är det 42° på båda sidor om VP:n. Alldeles innan den stannar är det 47° in och närmare 10° högre på utgången. Med rätt terminologi är då delta T 9-10 grader. Jag har dock litet slarvigt menat 42 till 56.

Dock förutsatte jag att den senaste frågan var difftemp. I så fall ändrar man i menyn. Man skall givetvis jobba med båda parametrarna. CTC:s manual anger inte inställningsvärden utan indikationer på korrekt funktion. Jag tror man skall ha så lågt flöde man kan utan utlösning. Har själv dock inte valt att jobba med strypventiler utan nöjt min med 9-10°  som uppstår vid I på cirk. Tror inte detta är fel och det kommer att minska när det blir kallare.

Få starter är jag övertygad är bra.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 27 oktober 2006, 11:55:14 »

Har du avstängnings kranar kan du stänga lite. Men å andra sidan skall man ha det delta t ctc rekomenderar
Skrivet av: AE
« skrivet: 27 oktober 2006, 11:42:18 »

det var nog difftempen som jag tänkte på. Vet inte att jag sett nånstans i menyn att det går att ändra.
Eftersom jag redan idag kör på lägsta fart på cirkulationspumpen så blir det nog svårt för mej att öka delta T.

Skrivet av: FRJO
« skrivet: 27 oktober 2006, 11:18:16 »

Till Harken
difftempen är väl diffen mellan start och stopp på pumpen.  Delta t är väl skilnaden på tempen mellan retur och framledare på pumpen  tex 40 in i pumpen och 48 ut  ger ett delta på 8 ºC. Vad du menar är väl att ändra diffen mellan start och stopp ökas,då får du längre gångtider och längre stopp//
Skrivet av: Harken
« skrivet: 27 oktober 2006, 10:58:37 »

På ecobasic (den som sitter i V3) ä det meny 2

På ecologic "inställningsmeny, difftemp" (sidan 17)
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 27 oktober 2006, 10:57:48 »

deltat ändrar du med att sänka eller höja cirkulationen genom v-pumpen  sänker du tex hastigheten på pumpen så får du högre delta t
Skrivet av: AE
« skrivet: 27 oktober 2006, 10:52:54 »

Låg förra dygnet på 22 starter och en drifttid på 6h 4min.

Hur ändrar man delta T?

//AE
Skrivet av: Harken
« skrivet: 26 oktober 2006, 21:59:34 »

Jag vet att det är flytande, men av Asiks kurvor kan man utlässa att delta T fortfarande är ca 8°, vilket väl stämmer med CTC. 8° och 200 liter blir knappt 2 kWh, men sen tillkommer den energi huset drar. Om huset inte drar något skulle VP:n inte starta igen.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 oktober 2006, 21:41:41 »

eco elen arbetar med flytande,  vid den här utetempen är väl den på min tempen som är 35 ºC. Då blir det inte mycket energi på den volymen vatten. höjer man min tempen så får man färre starter. för min egen del så kör jag  mot 200 l pann volym. ca 1 start i timmen vid + 4  ºC som det var i går kväll och då går den en kvart ungefär men jag kan inte ändra temp diffen som är på 3 ºC.  start 42 ,stopp 45 kör jag på. Sen beror det väl på energi utaget. det blir svårt att  jämföra olika hus men 20-30 starter är nog inget ovanligt vid varmare väder
Skrivet av: Harken
« skrivet: 26 oktober 2006, 21:22:49 »

Jag kör min 105 direkt mot gammal panna och har därför ingen loggning. Upplever det dock inte som många starter. Min pump tar cirka 20-30 minuter på sig att gå från 42-48°. Sedan går den inte på någon eller några timmar. Sannolikt har jag färre än 10 starter, särskilt som jag har nattsänkning och därför räknar jag med 1-3 starter per natt.

Har hjälpt en kompis att trimma in en 111 med ecologic och gammal panna i ett mindre hyreshus (ca 300 kvm) Där har jag läst av 7 starter per dygn.

Vad har du för pann+radiatorvolym? Jag har 180 l pannvolym plus kanske 50 liter i radiatorer/golvslinga.

Du kan också öka deltaT så stratar den inte så ofta.

Skrivet av: FRJO
« skrivet: 26 oktober 2006, 19:24:01 »

är nog ganska normalt själv har jag ca 1 start i timmen om man inte plockar ut massa v vatten lite då och då
Skrivet av: Asik
« skrivet: 26 oktober 2006, 18:56:33 »

Ok, så nu är det dax för lite frågor igen  :)

Har haft 28st starter senaste dygnet, är detta normalt ?

Kolla in min logg sida http://www.asik.se/vplog/

Tycker själv att antalet är många, vad är "normalt" ?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!