Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 26 november 2005, 14:39:39 »

Intressant läsning

Kunden har ingen ränte- merkostnad för solcellerna eftersom banken tar den kostnaden. Varför gör dom det? För att de ser på hela kunden samt att de bidrar till sitt varumärkesbyggande som Sveriges enda miljöcertifierade bank. Självklart räknar de med att få tillbaka pengarna på huskunden på lång sikt.

Citera
Vi är övertygade om att kunden kan förhandla med banken om amorteringsfritt i många år för solcellerna.


Vi har alltså en bank som lånar ut pengar utan ränta och som dessutom förväntas vänta några decennier innan de får de utan ränta utlånade pengarna återbetalda. Det stämmer inte riktigt med min bild av hur banker fungerar. Det kan fungera för ett enstaka projekt där kostnaderna åtminstone mentalt bokförs på reklamkontot. Rickard verkar också tycka att det är lite tulipanaros över det hela då han konstaterar att banken självklart räknar med att få tillbaka pengarna på sikt.

Citera

Vi är övertygade om att kunden får mer för sitt hus om han har en egen produktions anläggning på taket, när han säljer, likaväl som att han förmodligen får mer om han har en bergvärmepump installerad som ger låga månadskostnader.

Håller med. Huset bör öka i pris så mycket att kostnaden för räntor och amorteringar för ökat lånebelopp och den ökade fastighetsskatt som ett högre värde på huset ger är lika med intäkterna från hyran för taket under den tid som motsvarar solcellanläggningens återstående livslängd minus ett "risktillägg", Ekosol kan ju t.ex. gå i konkurs, som varje potentiell köpare av huset bedömer utifrån sina förutsättningar.

Vid värderingen bör man ha i åtanke att värdet inte ligger i att huset genererar el utan att Ekosol betalar en hyra på 5000 kr/år för taket oavsett om det produceras någon el eller ej. Upplägget med att Ekosol äger den producerade elen och hyr taket av husägaren medför att solcellerna i praktiken är frikopplade från husets elförsörjning. Egentligen har husägaren ingen egen produktionsanläggning trots att han har betalat för solcellerna. Han har ett elabonnemang som alla andra och betalar gällande taxa för elen. Sedan betalar Ekosol husägaren för hyra av taket. 

Citera
När kunderna bygger nytt hus tror vi fortfarande att de väljer område först, sen hur hus och planlösning är och skulle det ligga solceller på taket, som gör att de får hus utan värmekostnad, ja då är det en bonus. Det finns de som uppgraderar sina kök för mer pengar, och hur räknar man pay off tid på sånt?

Hus utan värmekostnad? Det kostar fortfarande att värma huset. Husägaren har ett elabonnemang och betalar för elen till värmepumpen som vilken husägare som helst. Det är bara det att kostnaden för elen till värmepumpen till beloppet är ungefär densamma som hyresintäkten från solcellerna på taket. För mig, liksom för de flesta andra, är kostnaden för elen till värmepumpen lika stor som arbetsinkomsten för ett antal dagars arbete. Någon som anser sig ha noll uppvärmningskostnad med motiveringen att den kvittas mot arbetsinkomsten?

Uppgradering av kök är går inte att blanda in i detta. Det betalar man med egna pengar. Om teknikintresserade personer för egna pengar skaffar sig solcellstak har de min välsignelse. Det står envar fritt att spendera sina pengar på vilket sätt som helst så länge det inte drabbar omgivningen.

Men i artikeln i Svenska Dagbladet presenterades solcellsprojektet ur ett strikt ekonomiskt perspektiv. Det påpekades till och med att hyresintäkten var skattefri. Undrar om inte Richard citerades där, jag tror knappast att journalisten hade tänkt på det själv. Jag har slängt tidningen så jag kommer inte ihåg exakt.


Citera
Jag vet inte om du har missuppfattat det hela som Roland. Vi får endast "stödpengar" av STEM (Roland...Statens Energimyndighet) för vårt första projekt i Strängnäs kommun. I våra kommande övriga områden, snart ca 30 st, runt om i landet, har vi inga bidrag från staten eller annat håll. Vi tror oss veta att det kommer ett solcells stöd till privatpersoner 2007-2008, och vi tror att det kommer ha liknande upplägg som dagen 70% stöd till komunala /statliga byggnader fast lägre.

Jag har svårt att inse att jag har missuppfattat det hela. Jag skrev att det hela måste bygga på ett inflöde av skattepengar vilket är precis vad Richard medger. Att Richard tänker sig att pengarna tar omvägen via husägaren innan de hamnar hos Ekosol ändrar inget i sak. Stödpengar från STEM (1 208 000 kr för de 10 husen i Strängnäsprojektet) är forfarande skattepengar även när ordet placeras inom citationstecken.

Richard går inte in på hur det är möjligt att betala 5000 kr/år för el till ett värde av högst 1500 kr/år vilket är av fundamental betydelse för Ekosols affärsidé. Stödpengar till Strängnäsprojektet ja, men de kommande 30 projekten? Det nämns att det finns de som har förklarat sig villiga att betala 4-8 kr/kWh, men det är något annat än att slanta upp när det blir allvar. Hur skall det administreras utan att kostnaderna per kWh blir skyhöga? 30 projekt kan inte bli el för mer än en eller två miljoner kr/år.

I artikeln i Svenska Dagbladet beskrev journalisten huset som huset utan värmekostnader i och med att solcellerna under ett år producerade lika mycket el som värmepumpen förbrukade. Richard uttalade sig där på ungefär följande sätt: Under sommaren levererar huset el till nätet. Det är som att sätta in pengar på banken. Vintertid tar man ut motsvarande mängd el från banken. Jag skrev då till journalisten att det med tanke på skillnaden i elpris sommar och vinter skulle vara ungefär som att låna en flaska fin Bordeux av någon och lämna tillbaka något billigt blask med motiveringen vin som vin.

En annan intressant detalj i samma artikel var ett uttalande av Maria Hall som är projektansvarig inom STEM eller chef för organisationen, kommer inte ihåg vilket. Hon sade att hon trodde att solcellsanläggningar även fortsättningsvis skulle behöva någon form av stöd. Vilket innebär att hon inte räknade med att de kommer att bli lönsamma av egen kraft.

Citera
Slutligen tror vi också att solceller i ngn fprm kommer att vara framtidens takbeläggning.

Blir de bara tillräckligt billiga så blir det så. Skulle solcellsanläggningen kosta 20 000 kr i stället för 200 000 kr vore det en vettig investering. Med tanke på att de priserna ligger långt fram i tiden om de någonsin kommer är skatttepengar till solcellsprojekt i dag pengar kastade i sjön.
Skrivet av: grolim
« skrivet: 24 november 2005, 16:04:57 »

Är det någon som provat denna modellen.
Att till en L/L eller L/V värmepump ta in luften genom ett växthus.
Pumpen får naturligtvis inte anslutas så att den blåser ut den använda luften i växthuset.
Istället för växthus borde man kunnna sätta upp en platt solfångare på taket.
Denna solfångare innehåller en eller flera svartmålade plåtar som överför solenergin till luften.
Solfångaren kan exempelvis ha måtten 60x2000x5000mm.
Tryckfallet kan bli stort bäst att komplettera med extra fläkt.
En sådan lösning kan säkert öka värmepumpens COP soliga dagar.


Idén som sådan är nog god, men om man väljer att ta ett växthus med måtten 2,5m x 3,5m x 2m (B x L x H) - ett vanligt villaträdgårdsväxthus alltså, så finns det där inne 17,5 m3  med uppvärmd luft när pumpen startar. Min L/V-pump suger igenom ca 2 500 m3/timme och det innebär att endast de första minuterna kommer pumpen tillgodo. Sc:,h

Dessutom så får vi inte glömma att de stackars växterna kommer att frysa alldeles förskräckligt när vi suger ut all den varma luften :D

// Grolim
Skrivet av: Richard Nilsson
« skrivet: 24 november 2005, 13:04:05 »

Helt klart intressant med solceller som driver VP.

Hej Sfinx
Jag ser att du är påläst och kan en heldel om solcellskostnader VP mm.
Jag vill gärna kommentera ett par saker så som vi ser på det hela.
Merkostnaden för kunden i vårt system är 200 000 kr när de köper ett nybyggt hus. (observera att vi bara vänder oss mot nybyggnation, ...än så länge) Kunden har ingen ränte- merkostnad för solcellerna eftersom banken tar den kostnaden. Varför gör dom det? För att de ser på hela kunden samt att de bidrar till sitt varumärkesbyggande som Sveriges enda miljöcertifierade bank. Självklart räknar de med att få tillbaka pengarna på huskunden på lång sikt.

Ser man sen på amorteringen på de 200 000 kr.
Vi ser på amorteringen som en deposition, eller eget sparande. Vi är övertygade om att kunden får mer för sitt hus om han har en egen produktions anläggning på taket, när han säljer, likaväl som att han förmodligen får mer om han har en bergvärmepump installerad som ger låga månadskostnader. Skillnaden är att vårt system har inga rörliga delar och vi lämnar 25 års ! garanti på solcellerna ( som stär för över 3/4 delar av investeringen)
Sharp har i labbtester visat att solcellerna håller i över 100 år, men själklart inte kontaktdon mm.
Vi är övertygade om att kunden kan förhandla med banken om amorteringsfritt i många år för solcellerna. ( förmodligen lika länge som de kommer att bo där) När kunderna bygger nytt hus tror vi fortfarande att de väljer område först, sen hur hus och planlösning är och skulle det ligga solceller på taket, som gör att de får hus utan värmekostnad, ja då är det en bonus. Det finns de som uppgraderar sina kök för mer pengar, och hur räknar man pay off tid på sånt?

Sen ang att minska andelen köpt el till fastigheter.
Jag håller med dig att en investering kan göras på många olika ställen och på så sätt spara fler kwh/år.
I vårt koncept finns inte möjligheten att välja direktverkande el till fastigheten ( och ingen vill ha så idag)
I vårt koncept MÅSTE kunden, husleverantören, välja en svanenmärkt värmepump. De har inget val.
Vill de inte bo där, i det området, med solceller på taket, med värmepump...så slipper dom. Problemet idag är att husleverantörerna inte har ngt incitament för att sälja på kunden en större värmepump utan nöjer sig med att slänga in en frånluftsvärmepump . Det hus säljaren inte berättar är att bara en mindre del av energibehovet kommer tillbaka från frånluften, och resten är el.  Nu "tvingar" vi husleverantören att installera en bergvärmepump i husen och därmed minska andelen köpt el till det huset jämnfört med att de sålde som vanligt. Nu är pumpen nere i 5000 kwh/år

Investerings stöd.
Jag vet inte om du har missuppfattat det hela som Roland. Vi får endast "stödpengar" av STEM (Roland...Statens Energimyndighet) för vårt första projekt i Strängnäs kommun. I våra kommande övriga områden, snart ca 30 st, runt om i landet, har vi inga bidrag från staten eller annat håll. Vi tror oss veta att det kommer ett solcells stöd till privatpersoner 2007-2008, och vi tror att det kommer ha liknande upplägg som dagen 70% stöd till komunala /statliga byggnader fast lägre.

Slutligen tror vi också att solceller i ngn fprm kommer att vara framtidens takbeläggning. Det finns tex takpannor i Japan med inbyggda solceller ( som ser ut som en vanlig panna) Det finns även i Tyskland men där har de gjutit in en platta (en cell) i nedre högra hörnet och det är inte särskilt snyggt. Men det kommer, det är vi övertygade om.


Med vänlig hälsning
Richard Nilsson
Skrivet av: Richard Nilsson
« skrivet: 24 november 2005, 11:29:58 »

Undrar om hela elproduktionen på taken blir "gratis"?


 *vinkar* Hej RLA
Kul att du har uppmärksammat vårt företag.
Som svar på din fråga kan vi tala om att det inte blir några avgifter som du talar om, för husägaren. De hyr ut anläggningen till oss på Ekosol, dels för att de ska slippa bli elhandlare, slippa alla kontakter med nätägaren och avtal därvid, och för att det ska vara enkelt att kliva in i. Kunden behöver inte bry sig om att solcellerna producerar eller ej, det tar vi hand om tillsammans med Bravida.

Sen ang elpriset ( ngt som också också Roland var inne på) Det finns starka krafter som vill att solcells utbyggnaden ska komma igång och därmed "sponsra" den utvecklingen. Tex i Göteborg finns ngt som heter Ekofonden där företag och privatpersoner, i en enkätundersökning, fått svara på frågan om vad de är villiga att betala för sol-el. Svaret varierade mellan 4-8 kr/ kwh för ett begränsat antal kw. Vi vet att det på flera ställen i landet finns liknande organisationer/föreningar som vill liknande. Därför kommer vi den 1 dec dra ihop ett gäng organisationer i Göteborg för att hitta formen för hur en "Svensk Solkrafts förening" kan se ut. Kanske det blir som vindkraftsföreningen som idag finns och erbjuder ett förmånligt elpris, och då är det bara vindkraft. Kanske kommer föreningen att ligga under SEAS, Svensk solenergi föreningen (som också är med den 1 dec) eller inte...vi får se.

Vi beklagar att du inte får tillräcklig information ur vår broshyr. Det tar vi till oss och skickar vidare till reklambyrån.
Du får gärna ringa oss och fråga mer eller maila, så ska vi svara på dina frågor.

MVH
Richard Nilsson


Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 november 2005, 08:41:20 »

Undrar om hela elproduktionen på taken blir "gratis"?

Den blir inte gratis. Det var en artikel i Svenska Dagbladet i lördags om Strängnäsprojektet. Solcellsanläggningen kostar 200 000 kr.

Det hela verkar sjukt från början till slut. Upplägget bygger på ett stort inflöde av skattepengar från STEM (vet inte vad det står för) plus att Föreningssparbanken bjuder på räntan till den del av lånet som går till solcellerna.

Ekosol betalar husägaren 5000 kr/år i hyra för få ha solcellerna på taket. Ekosol sköter sedan om försäljningen av den producerade elen till något elbolag. Vad jag förstod så var tanken att husägaren hade ett elabonnemang på vanliga villkor.

För Ekosol är det naturligtvis en förlustaffär. Elen kostar 1 kr/kWh i enbart hyra, till detta kommer underhåll och administration. Sommartid lär elbolagen inte vara villiga att betala mer än runt 30 öre/kWh. 
Skrivet av: RLA
« skrivet: 09 november 2005, 07:34:31 »

Undrar om hela elproduktionen på taken blir "gratis"? förmodligen blir det väl ca 25-30 öre lägre pris (kWh-pris) än att köpa av den ordinarie leveratören! Varför det då? jo jag tror att husägarna kommer att få betala nätavgift, skatt, moms osv, Persson lär väl inte ge bort några skatteintäkter, dessutom är det väl inte säkert att den elleverantören som köper in elen på sommaren säljer den för samma pris på vintern till husägaren!

Det är för lite information i Ekosols broschyr, det är som om man inte berättar allt.....
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 08 november 2005, 23:32:25 »

Helt klart intressant med solceller som driver VP.
MEN priset.
Idag är konsumentpriset i Sverige ofta över 100kr/installerad w.
Utomlands är priserna nere på ca 50 kr/w. Exklusive kringutrustning.
Men årsutbytet varierar kraftigt och mer än 2till 3 kwh per år och installerad w skall man nog inte räkna med att få ut. Ett soligt år... ;)
Investeringen blir alltså exklusive omvandlare från likström till växelström styrning mm i storlekordning 17-50 kr per års kwh
Det ger en återbetalningstid på 17-50 år med nuvarande elpris om cirka 1 kr kwh.
OM dessa ekosol hus är dimensionerat för 5000 kwh el per år  till VP motsvarar det en extra investering om i storleksordning 85.000 kr till 250.000 med dagens priser på solceller. Lågt räknat.
Räntekostnaden på 200.000 netto är idag i samma storleksordning motsvarande elpriskostnad. ca 5000.

Man kan väl vara eniga om att det är en av de större investeringarna man kan göra föra att spara 5000 kwh el per år. Investeras motsvarande summa i VP mm i två andra hus men med direktverkande el blir totala besparingen kanske 40.000 kwh. Som privatperson har man kanske inte just det valet men utifrån bästa nyttan med investeringsstöd för att minska elanvändningen är VP det bästa alternativet. Inte solceller.

Solcells tekniken blir billigare och tids nog kommer den att bli framtidens taktäckningsmaterial.
Men innan dess kommer nog "vanliga" solfångare att vara alternativet för direktverkande sol.
Investeringskostnaden per års kwh är nere på  ca 3 kr, och avskrivingsperioden blir därför kort.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 08 november 2005, 21:55:23 »

Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 08 november 2005, 20:38:11 »

Visst finns det alternativ ;)
Men tänk så långt detta är från Kockums Ubåtar.
Mitt i öknen med en ubåtsmotorlicens.
http://pesn.com/2005/08/11/9600147_Edison_Stirling_largest_solar/
http://www.kockums.se/News/latestnews.html
Det är alltså kockums Stirlingmotor som "i princip" används som elkraftverk.

Vad nu det har med VP att göra. ???
 Men med lite god vilja kan man kanske se en stirlingmotor som en "omvänd" VP .
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 08 november 2005, 19:43:52 »

Det finns även andra alternativ. 

http://www.ekosol.se/about.htm   studs
Skrivet av: Sfinx
« skrivet: 08 november 2005, 16:32:12 »

liiiiten undran.
Varför gå omvägen om en VP soliga dagar?
Varje solfångare ger då tillräckligt hög temperatur "direktverkande".

Jag ser det så här:
Direktverkande solenergi = solfångare
Korttidslagrad solenergi = solfångare med acktank eller luft VP
Långtidlagrad solenergi = berg ,sjö eller mark VP
Kemisk kortidslagrad solenergi = biobränsle
kemisk långtidlagrad solenergi = fossila bränslen

Skrivet av: asdf
« skrivet: 08 november 2005, 16:18:32 »

Är det någon som provat denna modellen.
Att till en L/L eller L/V värmepump ta in luften genom ett växthus.
Pumpen får naturligtvis inte anslutas så att den blåser ut den använda luften i växthuset.
Istället för växthus borde man kunnna sätta upp en platt solfångare på taket.
Denna solfångare innehåller en eller flera svartmålade plåtar som överför solenergin till luften.
Solfångaren kan exempelvis ha måtten 60x2000x5000mm.
Tryckfallet kan bli stort bäst att komplettera med extra fläkt.
En sådan lösning kan säkert öka värmepumpens COP soliga dagar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!