Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: vbkvbk
« skrivet: 04 januari 2011, 23:20:14 »

Några komments:

Stugor utan konvektionstät duk i taket kan nog släppa enormt mycket energi rakt upp genom taket.

Det är billigare att köra el-element än att köra elpatron i värmepumpen (verkningsgraden på pumpen sjunker när elpatronen går in och höjer framledningstempen).

Det bästa vore nog om du kan stänga effektuttaget ute i stugan när värmepumpen inte längre orkar utan tillskott.
Sen värma stugan med elvärme istället för eltillskott i värmepumpen.
Men utan glykol i systemet så finns det nog överhängande frysrisk.
Med detta skulle du vinna 2 saker:
1. Du får högre COP på värmepumpen om eltillskottet inte går in och höjer framledningstemp.
2. All el når stugan utan förlust i kulverten. Av den el du stoppar in så når inte allt till stugan dvs stoppar du in 1000W direkt el så kanske 900W når stugan och 100W försvinner i kulverten.
Har du varmvattenkulvert så har du än större förluster.
(7 W per meter kulvert låter lite, men det kanske ligger där).

Något sämre men enklare är att slå av eltillskottet i värmepumpen och stötta i både huset och stugan med el-element när så behövs. Eller stötta med en vedkamin/pelletskamin i huset (mysfaktor fås på köpet).

Hur långt borrhål/markslinga har du?
Hur varmt har ni i huset/stugan?
(På konsumentverkets/energiverkets sida (eller vad de nu heter) hittar du rek inomhustemperaturer som oftast är lägre än vad frun/döttrarna vill ha, använd konsumentverket som referens när ni måste sänka inomhustempen när det är som kallast ute) :)

//Micke

Skrivet av: Labold
« skrivet: 04 januari 2011, 19:26:52 »

...fortfarande är det varmare i stugan än i huset, vi skulle vilja ha det tvärtom, men hur vi ska få det vet jag inte. Alla säger ju att alla radiatorer skall stå helt öppna. Vi ska alltså inte strypa dem lite inne i stugan i hopp om att dem får svalare där och varmare i huset??!!

Tror du blandar ihop lite här. Det där med "helt öppna" gäller radiatortermostater, inte radiatorn i sig. Givetvis ska du strypa flödet till stugan om det blir för varmt där ute, men det bör göras med fast instrypning, exempelvis förinställbar radiatorventil eller strypventil på returen. Sen ska du inte ha termostater alls på raddarna där ute, som FRJO skriver finns frysrisk eftersom termostaterna stänger av flödet helt vid övervärme.

Gällande kulverten så är det så ja, risk för frysning om du stänger av cirkulationen helt. Såvida du inte har något som motverkar frysningen förstås. Jag har dragit en kulvert på landet en gång, då säkrade jag för framtida eventualiteter genom att lägga med en värmekabel. Du hade väl varmvatten dit? Om vv-röret ligger nära rad-rören så kanske du kan låta det rinna lite varmvatten genom kulverten i ett läge då du behöver stänga av cirkulationen i rad-rören. Dyrt men funkar tillfälligt.
Skrivet av: FRJO
« skrivet: 04 januari 2011, 16:55:42 »

Stryp du på elementen i stugan eller  enstaka element spelar ingen roll. Men du bör ha fasta strypningar ej termostat så båda inte sluter samtidigt då kan kulverten frysa
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 03 januari 2011, 22:49:45 »

Tack labold för dina goda råd. Pannan är bara 6 år gammal så den är inte aqktuell att byta till större än på några år. Visst om vi sätter in en pellets så ska den styras från vp och bara användas då tillsats behövs. Vi har möjlighet att stänga av kulverten för att se om det sker någon förändring i förbrukningen och det gör det ju förstås, vi har dock inte gjort det ännu för att jag tror vi då måste tömma vattnet som ligger i kulverten så det inte fryser, eller?

Diesel: Tack för ditt uttömmande engagemang och bra tips, en pite rörservice har varit här och denna ventil är bytt, vet inte om det var fel på den men han bytte den i alla fall.

Stgan är byggd av anderssons snickerifabrik i kalix tror jaqg denm finns för ca 25 år sedan och hur isolering etc ser ut idag i väggar och golv vet jag inte men varmt har dem då i stugan och även i golv.

Vi har strypt returen så det har blivit lite jämnare temperatur mellan stuga och huset men fortfarande är det varmare i stugan än i huset, vi skulle vilja ha det tvärtom, men hur vi ska få det vet jag inte. Alla säger ju att alla radiatorer skall stå helt öppna. Vi ska alltså inte strypa dem lite inne i stugan i hopp om att dem får svalare där och varmare i huset??!!

/tack AGA aför dyr gasol men utan den hade vi frusit ihjäl :)
Skrivet av: Apan
« skrivet: 01 januari 2011, 21:43:09 »

Och gärna om det är -10-15 gr kallt, skulle prova detta, visst finns det möjlighet att kunna stänga kulverten?

Prova utan kulvert i 12 timmar.. Antecka förbrukning.
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 01 januari 2011, 21:32:05 »


Kan man ej krana igen kulvert till stugan i några timmar för att kolla? Och se ev förbrukning och temperaturer..

  Så skulle jag ochså pröva/experimentera . Alltså stänga av till kulverten en stund och se vad som då förbrukas !  Några timmar eller t.o.m ett halvt dygn måse det väl gå för sig !
   Går väl att ställa en elraddare där så länge på fullt ös , den vet man ju då vad den tar ...   b00k
Skrivet av: Apan
« skrivet: 01 januari 2011, 20:26:47 »

Håller nog med Labold, biligaste och bästa lösningen, om det är stugan som sänkt förbrukningen förståss, men frågan är hur stugan ser ut? Kanske svårt att hänga upp en luftpump på dessa få kvadrat om de ska sova där? Alla är olika känsliga för ljud, finns billiga VVB på några liter..

Kan man ej krana igen kulvert till stugan i några timmar för att kolla? Och se ev förbrukning och temperaturer..
Skrivet av: Labold
« skrivet: 01 januari 2011, 19:39:28 »

... bergvärme och pellets kostar väl desamma i kwh pris?
Må så vara, men här gällde det ju att ersätta tillskottsel med pelletseldning, och då finns det ju pengar att spara i löpande kostnader. Lång återbetalningstid dock, pannan kostar ju en slant.

Pelletsmeck, installationskostnader, mycket tillskott, dålig värmekomfort... Personligen skulle jag nog göra följande:

Om befintliga vp-n har en 5-10 år på nacken skulle jag tacka den för trogen tjänst och hosta upp en 80000 för en 12:a med en extra jordslinga. Problemet löst, inga bekymmer.

Om vp-n är ny, skulle jag langa in en L/L-pump och en liten genomströmningsberederare för handtvättsbehov i stugan, köra tills L/L-en avlider efter en 8-10 år och då byta bergvärmepumpen. Givetvis får jag då se till att stänga till kulverten och frysskydda den. Några timmars jobb med värmekamera och tätningsmeck i syugan skulle jag lägga in också.


Skrivet av: Apan
« skrivet: 01 januari 2011, 19:21:54 »

Jag skulle ej vilja ha pelletskamin i barnens stuga, brandrisk etc..

Allt går och lösa, att pelletspannan startar när den behövs..men bergvärme och pellets kostar väl desamma i kwh pris? Ca 50öre..annars skulle jag hellre köra bara pellets..
Skrivet av: Labold
« skrivet: 01 januari 2011, 17:42:06 »

Jo faktiskt har den tanken slagit mig också, vet inte vad som är bäst att göra en luftvärmepump eller en pellets?

Jag skulle i alla fall inte lägga ner installationstimmar på att docka in en pelletspanna på det vattenbaserade radiatorsystemet tillsammans med värmepumpen. I så fall ska det vare en automatisk pelletspanna som går in som spets styrd av vp. Eller du kanske menade en pellets-kamin i stugan?

Hur gammal är din Diplomat och hur djup borra har du? Hur är tomten, finns det möjlighet att lägga ner jordkollektor för att få bättre kb-in och göra större energiuttag?
Skrivet av: måle10
« skrivet: 01 januari 2011, 11:06:45 »

Tjena stellan!
Jag tror det ligger en hund begraven här(brudarna har ingen till gång till dusch)
Varför jag undrade om service var gjord var om dom kollade om växel/trevägsventilen satt fast.
Det sitter ett filter i din trevägsventil som är gjort av kolboltsmartrial som bara är skit.
Gör detta när det börjar bli lite varmare.
Slå av pumpen på arbetsbrytaren stäng tillopp och returen (har du installerat en radiator för värme i pannrummet stäng den med)
öppna exspansionskärlet på ventilen och töm exp.kärlet på vatten
skruva bort frontluckan den du ser menyerna sitter med två skruva lossa på stift kontakten .
Nu ser du växel/trevägsventilen ,det sitter en elmanöver till shunten svart och grå ta bort den genom att trycka på knappen som du ser
och vrida den moturs. nu ser du filtret/ventilen, ta en modell  större skruvmejsel och tryck hårt på ventilen nedåt kommer ett klunkade ljud om ventilen hoppar upp ta loss filtret och byt ut,filtret borde heta honeywell vc1000 vc6000 men kolla upp vad du har för pump.Det går att göra rent med men byt skiten.sätt tillbaka i omvänd ordning och sätt tillbaka front luckan.
Passa på att göra rent filterball filtret som sitter på avstängningen på returen obs se till att låsringen kommer
i rätt läge när du sätter tillbaks det.fyll på systemet samtidigt som du luftar det.Du öppnar returen lite och fyller på system vatten
och öppnar ventilen på exp.kärlet håll på tills du inte hör att det kommer luft.Stäng ventilen/ratten på exp.kärlet
Öppna tillopp retur och starta pumpen. När pumpen startar så kommer han starta på tillsats 2 och sedan gå ner till steg 1
Räkna med att pumpen kommer att gå ett bra tag.
tuta och kör
lycka till.
Skrivet av: diesel_1964
« skrivet: 01 januari 2011, 03:24:14 »

Förslaget med luftvärmepump i all ära men den hjälper dig knappast när behovet är som störst och då det är lite kallt ute. Jag har själv provat det tidigare (panasonic cke12 eller vad den hette?)men den ger inte mycket när det behövs som mest. Om du orkar så är pellets eller kanske någon brasa ved inte så dum ide tycker jag.
Skulle du behöva utöka effekten på värmepumpen tycker jag du ska läsa på vad pumparna verkligen ger vid ditt verkliga maxbehov och ta med det i beräkningen, om du pratar med säljare får man inte alltid rätt information och kanske inte det som man tänkt sig när verkligheten visar sig.
Vi som bor i ett kallt klimat halva året bör dimensionera efter det tycker jag i alla fall. 8). Man kan i alla fall fundera varför så många verkar ha problem med extra energitillsats m.m. när de flesta har följt råd från de som ska kunna det här med dimensionering av värmesystem. :(. Jag har tidigare varit skeptisk till markvärme av den anledningen att återbetalningstiden och sanningen på vad man utlovat inte allt för sällan har visat sig stämma dåligt med verkligheten. Har nu övertygats och med en för mig rimlig investering fungerar en kanske i mångas ögon lite överdimensionerad VP utmärkt utan behov av extra eneritillskott ner till -30grader i alla fall, troligen ännu lägre temperatur. Men jag som många andra har många år kvar tills man kan summera och presentera verklig kostnad och/eller besparing och jämföra med andra alternativ.
Hoppas du hittar en bra lösning för ditt behov så att du slipper föda kraftbolagen i allt för stor utsträckning i alla fall... ;)
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 31 december 2010, 18:48:26 »


Hej

Du har inte funderat på att koppla bort stugan igen och montera en luftluft pump i den tills du måste byta din pump och
då koppla på en större som räcker till även för stugan?

MvH Minime

Jo faktiskt har den tanken slagit mig också, vet inte vad som är bäst att göra en luftvärmepump eller en pellets?

  Iså fall behövs det väl ochså en ELberedare för tappvarmvattnet där !?  Fördelen med luft-luft där är att de får A/C sommartid i stugan . Det tar förstås ochså (lite) ström.

   
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 31 december 2010, 17:12:54 »


Hej

Du har inte funderat på att koppla bort stugan igen och montera en luftluft pump i den tills du måste byta din pump och
då koppla på en större som räcker till även för stugan?

MvH Minime

Jo faktiskt har den tanken slagit mig också, vet inte vad som är bäst att göra en luftvärmepump eller en pellets?
Skrivet av: Minime
« skrivet: 31 december 2010, 16:56:17 »


Hej

Du har inte funderat på att koppla bort stugan igen och montera en luftluft pump i den tills du måste byta din pump och
då koppla på en större som räcker till även för stugan?

MvH Minime
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 31 december 2010, 16:44:30 »

Hej stellan!
Lite frågor är det en tws du har och när/har du haft service på pumpen.
Hur många radiatorer finns det i gäststuga och har brudarna tillgång till dusch.
byttes exspansionskärlet till ett större.


Hallå alla hjälpsamma vänner. Visst har vi haft service på den, det har ju sprungit servicefolk här som fasen, känns som dem vart inneboende nästan snart.. Tjejerna har inte tillgång till dusch i nstugan, däremot toalett och kök med eget varmvatten.

Senaste servicegubben var här igår och kollade om det fanns gas i kompressorn...Och ja det fanns det. Han sa ganska snart att pannan vi har på 8kw är alldeles för liten då vi nu byggt ut med stugan. Och jag nog hålla med om det, den känns lite för liten och som många här på forumet redan har antytt ju.

Svärfar som var med bestämde då att vi av honom skulle få en pelletspanna och använda den som tillägg då elpannan slår igång. Tur man har en snäll svärfar i vart fall :)

Så nu har vi utrönt allt vad som går med el och panna, det finns nog inte så mycket mer att göra än att inse fakta att pannan har besegrat oss, för en ynka liten stuga på 35 kvm. Får väl hoppas ungdomarna flyttar hemifrån nån gång :) (får man säga så?)
Skrivet av: måle10
« skrivet: 31 december 2010, 07:38:54 »

Hej stellan!
Lite frågor är det en tws du har och när/har du haft service på pumpen.
Hur många radiatorer finns det i gäststuga och har brudarna tillgång till dusch.
byttes exspansionskärlet till ett större.
Skrivet av: Labold
« skrivet: 30 december 2010, 15:11:04 »

Ja nu klockan tre kommer nästa tekniker, tydligen en som kan kolla gasen och har så även med sig gas förstås om det saknas i kompressorn....Ojojoj så många experter som varit hos oss nu. Tror inte det burit sig ekonomiskt att ta hit dem änni i vart fall...Men vad ska man göra?

Om inte annat kanske du får sinnero. Du har ju nu konstaterat att vp går med bra temperaturer, att den jobbar konstant, och snart har teknikern kollat så att det finns gas i köldmediekretsen. Då får du helt enkelt acceptera att du med er värmekomfort och den tillbyggda stugan kommer upp i ett energibehov som er 8-a inte är dimensionerad för. Kanske skönt att veta vad som är fel även om det är lite jobbigt också. Ja men vad ska du göra då? Antingen leva vidare med hög elräkning, eller byta till en bättre dimensionerad vp, eller tilläggsisolera/täta/jaga läckor/byta fönster mm  så att du får ner energibehovet till en nivå som vp-n klarar att leverera.

Vad har du för ventilationssystem?
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 30 december 2010, 15:00:41 »

en golvvärmeslinga i hall iofs men bara på 3,5 kvm.

En ny värmekabel typ EBECO cabel kit kan dra så mycket som 160W/m² vilket skulle betyda att dina 3,5m² på 15 timmar kan förbruka ca 8,5kWh om det går max.

En äldre golv värmekabel kan säkert dra mer än så och är det dåligt på isoleringsfronten så är du säkert en bit över 10kWh på 15 timmar
Skrivet av: diesel_1964
« skrivet: 30 december 2010, 14:54:35 »

Hej,
Är det inte så att din VP är för klen i förhållande till dina önskemål på komfort? Det verkar vara väldigt olika på vad man accepterar för minsta temperatur i en villa och om din familj är som min så får man inte pruta på värmen i huset. De tidigare ägarna kanske accepterade kallt inneklimat?
Din VP ger säkert under 7kW vid kallt väder när temperaturbehovet till radiatorer ökar och du verkar ha ganska stor yta att värma. Jag bor också i Piteå men värmer en mindre yta och tror inte att en effekt på kanske knappa 7kW skulle täcka mitt effektbehov.
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 30 december 2010, 14:34:38 »

Elförbrukning kompressor 2,5kW*15h=37,5kWh
Tillsats 3kW*7h=21kWh
Element 1kW*3h=3kWh

Det blir typ 62 kWh. 34 kWh kvar alltså. Hushållsel? Låter mycket på 15 timmar, men inte alls omöjligt, vi hade 700kWh hushållsel i november. Mycket lampor, ugnen går mycket med bakning och skinkor och stekar. Ljusslingor? Tvättmaskin? Torktumlare? Avfuktare? Elgolvvärme?

Ja det komiska är ju att vi får ju aldrig ihop dessa kw som "kvarstår" Men energiverket har vart här och det finns inget som tjuvdrar. 34 kw för 15 timmars natt/morgon och inget direkt igång, en golvvärmeslinga i hall iofs men bara på 3,5 kvm.

Ja nu klockan tre kommer nästa tekniker, tydligen en som kan kolla gasen och har så även med sig gas förstås om det saknas i kompressorn....Ojojoj så många experter som varit hos oss nu. Tror inte det burit sig ekonomiskt att ta hit dem änni i vart fall...Men vad ska man göra?
Skrivet av: Labold
« skrivet: 30 december 2010, 12:23:07 »


Öh, nu vet ju jag ingenting om det här egentligen, men...

Kan man inte mäta temperaturerna på vatten ut och in i båda ändar av kulverten och se hur många grader som "försvinner" i kulverten jämfört med vad som går åt i stugan? Då borde man kunna få en uppfattning om kulverten suger en massa energi.

/Amatör-Micke

Absolut,men då måste man ha exakta mätgrejer och helst även mäta flödet. Det är små skillnader vi snackar om, men snurrar vattnet dygnet runt så kan, ja du vet, många bäckar små blir en stor å...
Skrivet av: Amatör-Micke
« skrivet: 30 december 2010, 12:17:12 »


Öh, nu vet ju jag ingenting om det här egentligen, men...

Kan man inte mäta temperaturerna på vatten ut och in i båda ändar av kulverten och se hur många grader som "försvinner" i kulverten jämfört med vad som går åt i stugan? Då borde man kunna få en uppfattning om kulverten suger en massa energi.

/Amatör-Micke
Skrivet av: Labold
« skrivet: 30 december 2010, 12:03:42 »

Elförbrukning kompressor 2,5kW*15h=37,5kWh
Tillsats 3kW*7h=21kWh
Element 1kW*3h=3kWh

Det blir typ 62 kWh. 34 kWh kvar alltså. Hushållsel? Låter mycket på 15 timmar, men inte alls omöjligt, vi hade 700kWh hushållsel i november. Mycket lampor, ugnen går mycket med bakning och skinkor och stekar. Ljusslingor? Tvättmaskin? Torktumlare? Avfuktare? Elgolvvärme?
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 30 december 2010, 11:52:45 »

Apropå kompressorn förresten, det är den som brummar så mysigt inne i din Diplomat. Om det inte brummar dygnet runt nu när det är svinkallt så är det alltså inget bra. Det är därför jag tjatar...

Och när jag ändå tjatar - har du kollat alla radiatorerna ännu med handpåläggning som jag skrev i början av tråden?

Hallå Labold. Jo bra att du tjatar. Vi har kollat alla radiotorer och dem känns rätt okej, alla är öppna helt och det skiljer ca 7 grader mellan in och ut på dem.

Nu har vi mätt upp sedan igår kväll till idag förmiddag tot 15 timmars mätning. Ca -10 grader i snitt.
VV har gått konstant 15 timmar vilket ju då är som det ska
Tillsats 1 har gått 7 timmar
Tillsats 2 i 0 timmar
Antal kw förbrukade dessa 15 timmar är 96.
Då har allström varit avslagen i huset hela natten förutom ett litet element 800w som gått ca 3 timmar.

Om vv tar ca 2.5 kw och tillsats 1 ca 3 kw så är det ju bara 5.5 kw. Denna ska då tot dra 58.5 kw så vart tar resten av kw vägen?
Skrivet av: Labold
« skrivet: 29 december 2010, 21:28:00 »

Apropå kompressorn förresten, det är den som brummar så mysigt inne i din Diplomat. Om det inte brummar dygnet runt nu när det är svinkallt så är det alltså inget bra. Det är därför jag tjatar...

Och när jag ändå tjatar - har du kollat alla radiatorerna ännu med handpåläggning som jag skrev i början av tråden?
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 december 2010, 21:23:40 »

Du kan tillåta steg 3 på tillsatsen,  DYRT men det blir varmt.  Rickard borde veta ngn kylgubbe i sin hemstad.  Hade du bott i Skövde så skulle jag kommit och tittat men nu är det 5000 mil upp till dig huvuddunk

Lycka Till hur som helst *vinkar*
Skrivet av: Labold
« skrivet: 29 december 2010, 21:16:19 »

Temperaturerna ser fortfarande bra ut (även fast du tokat till det lite med brine-siffrorna igen  ;)). Men du har inte angivit några drifttimmar för kompressorn. Att bedöma antalet tillsatstimmar kan man ju bara göra om man vet hur vp-n är dimensionerad i förhållande till det totala energibehovet för huset och stugan. Det man däremot kan säga är att när tillskott överhuvudtaget är aktuellt, SKA kompressorn gå konstant, det var därför jag ville ha drifttimmar. Har kompressorn gått konstant senaste dygnet?

Tja, ja vp har gått lika timmar som de fem dygnen som vi mätte på sist. Men vadå vp och kompressorn ska gå olika eller, hur kan jag se om kompressorn går kontinuerligt?

Lite begreppsförvirring. En del kallar själva skåpet för värmepump, en del kallar kompressorn för värmepump. Din Diplomat innehåller en "modul" som med hjälp av en kompressor utvinner energi ur berggrunden, låt oss kalla denna värmepumpen. Din Diplomat innehåller också en modul med elpatroner som vi kallar tillsatsen. Av ordet tillsats antyds att elpatronen ska stödja värmepumpen när värmepumpen själv inte klarar att värma huset. Eftersom värmepumpen gör mycket billigare värme än tillsatsen gör, är det viktigt för din plånbok att tillsatsen bara går igång när den verkligen behöver stödja. Systemet ska därför vara injusterat så att när utetemperaturen blir så låg att tillsats börjar bli aktuell, SKA värmepumpen gå konstant. Det kan du se genom att göra som jag sa i en tidigare post - kolla drifttid värmepump 2 ggr med 24 timmars mellanrum. Drifttiden ska då ha ökat 24 h (om det är "tillsats-kallt" ute hela tiden). Har den exvis bara ökat 20 h betyder det att värmepumpen inte utnyttjats 4 h under det dygnet, de 4 h har alltså din Diplomat varit en elpanna...
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 29 december 2010, 21:05:24 »

Temperaturerna ser fortfarande bra ut (även fast du tokat till det lite med brine-siffrorna igen  ;)). Men du har inte angivit några drifttimmar för kompressorn. Att bedöma antalet tillsatstimmar kan man ju bara göra om man vet hur vp-n är dimensionerad i förhållande till det totala energibehovet för huset och stugan. Det man däremot kan säga är att när tillskott överhuvudtaget är aktuellt, SKA kompressorn gå konstant, det var därför jag ville ha drifttimmar. Har kompressorn gått konstant senaste dygnet?

Tja, ja vp har gått lika timmar som de fem dygnen som vi mätte på sist. Men vadå vp och kompressorn ska gå olika eller, hur kan jag se om kompressorn går kontinuerligt?
Skrivet av: Labold
« skrivet: 29 december 2010, 21:02:12 »

Du kanske ska fundera lie mer på det här med vinterbonad stuga. Har du byggt den själv så att du vet att isoleringen är väl utförd? Har själv sett skräckexempel på dåligt utförd isolering. Till exempel gick jag förbi ett ställe i somras där en firma höll på att sätta ihop en större stuga av prefabelement (med 190 mm fabriksmonterad mineralullsisolering) från en av Sveriges större stugtillverkare. Kollade då på ett par av elementen och såg på ett par ställen rakt igenom väggen! Skrämmande dålig utskärning av mineralullen, slarv slarv. Jag föreslår att du kontaktar energirådgivare i din kommun och frågar om du kan låna IR-kamera av dem.
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 29 december 2010, 20:57:42 »



hej
Brine in -4
Brine ut -1
värmer pumpen brinen ?
eller skriv fel ?
 kjell  *vinkar*
[/quote]

ojdå, ja det ska förstås vara tvärtom
Skrivet av: Labold
« skrivet: 29 december 2010, 20:50:47 »

Temperaturerna ser fortfarande bra ut (även fast du tokat till det lite med brine-siffrorna igen  ;)). Men du har inte angivit några drifttimmar för kompressorn. Att bedöma antalet tillsatstimmar kan man ju bara göra om man vet hur vp-n är dimensionerad i förhållande till det totala energibehovet för huset och stugan. Det man däremot kan säga är att när tillskott överhuvudtaget är aktuellt, SKA kompressorn gå konstant, det var därför jag ville ha drifttimmar. Har kompressorn gått konstant senaste dygnet?
Skrivet av: kjell62
« skrivet: 29 december 2010, 20:49:41 »


 vänttar här åxå ....      ....

Alltså det är ju fantastiskt att det finns människor som vill engagera sig i andras problem.
Här kommer lite siffror.
Senaste dygnet har vi förbrukat 208 kw men då har det också varit kallt, snitt -20 grader.

På fem dygn har nu tillsats 1 gått 71 timmar och tillsats 2 6 timmar.
Pannan klarar inte att hålla värmen i huset så vi eldar nu extra med gasolkamin samt elelement i vissa rum.

29/12 kl 20.30
Ute -15
Rum 20
Fram 46
Retur 38
varmvatten 45
Integral -760
Brine in -4
Brine ut -1

kurva 37
min 10
max 50

Tillsasts 1 och 2 har ju inte gått galet men andra sidan får vi ju tilläggselda med elelement och gasol.

Vi har nu fått reda på att då driftteknikern var här sist så kollade han aldrig om det fanns gas i kompressorn, det sa han aldrig då men nu vet vi dem saknar utrustning för att kolla det..hmmmmDåligt, för det är ju många som säger att det kan vara det. Vi tycker också att kompressorn låter lite mer än den gjort tidigare.

Ja fortsättning följer, kanske man ska bosätta sig i en liten husvagn?!

hej
Brine in -4
Brine ut -1
värmer pumpen brinen ?
eller skriv fel ?
 kjell  *vinkar*
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 29 december 2010, 20:42:51 »


 vänttar här åxå ....      ....

Alltså det är ju fantastiskt att det finns människor som vill engagera sig i andras problem.
Här kommer lite siffror.
Senaste dygnet har vi förbrukat 208 kw men då har det också varit kallt, snitt -20 grader.

På fem dygn har nu tillsats 1 gått 71 timmar och tillsats 2 6 timmar.
Pannan klarar inte att hålla värmen i huset så vi eldar nu extra med gasolkamin samt elelement i vissa rum.

29/12 kl 20.30
Ute -15
Rum 20
Fram 46
Retur 38
varmvatten 45
Integral -760
Brine in -4
Brine ut -1

kurva 37
min 10
max 50

Tillsasts 1 och 2 har ju inte gått galet men andra sidan får vi ju tilläggselda med elelement och gasol.

Vi har nu fått reda på att då driftteknikern var här sist så kollade han aldrig om det fanns gas i kompressorn, det sa han aldrig då men nu vet vi dem saknar utrustning för att kolla det..hmmmmDåligt, för det är ju många som säger att det kan vara det. Vi tycker också att kompressorn låter lite mer än den gjort tidigare.

Ja fortsättning följer, kanske man ska bosätta sig i en liten husvagn?!
Skrivet av: Rollster
« skrivet: 29 december 2010, 18:27:15 »


 vänttar här åxå ....      ....
Skrivet av: Labold
« skrivet: 29 december 2010, 16:55:51 »

1 grad delta på kb så ger inte vp mkt

Luckyman, du missade denna post:

Jag kollade detta med brine också och jag ser nu att jag faktiskt skreb fel på brine in. det ska vara -1 och inte -3 som jag skrivit, vilket gör att då är det som det ska även där 3 graders skillnad.

Stellan, klockan är över 16. Vi sitter som tända ljus och väntar på driftssiffrorna från idag  :)
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 29 december 2010, 15:45:49 »

Luckyman. Det finns inget glas tyvärr.  Så vi får mäta oss fram, vilket kanske blir svårt i detta fallet. :-\
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 29 december 2010, 15:39:12 »

Jag tror på gasbrist i vp eller trasig exp. ventil.
Gasbrist kan man se om det bubblar i synglaset, exp.ventilen måste man be en tekniker att kolla.
1 grad delta på kb så ger inte vp mkt så eltillskottet hoppar nog in ibland samt att ni kopplade på lillstugan samtididgt.
Skrivet av: Apan
« skrivet: 29 december 2010, 00:16:29 »

Och tonårsbrudar.. Hur mycket VV går det till gäststugan? VVC?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2010, 23:10:30 »

Hej Roland. Ja jag kollade nu då den kör på tillsats 1 så är fram 49 och returen på 37 så då är diffen på 12 alltså??

Skillnaden har alltså ökar 5 grader med 3 kW extra (steg 1 är väl 3 kW?). I så fall borde 7 graders differens inte motsvara mer än ca 5 kW, kanske 6 med tanke så att siffrorna är grova.

Vad har pumpen för gångtider nu för kompressor och de olika stegen? När under 2004 installerades den?
Skrivet av: Minime
« skrivet: 28 december 2010, 21:04:59 »


Vi har också ca en månad senare kopplat in bergvärme till en vinterbonad gäststuga (35kwm) som står på gården. Med den blir den totala uppvärmningsytan ca 220 kwm inkl källare på plats här i Piteå.

Vänligen: Stellan

Bara för lite jämförelse så har vi en stuga på ca 55-60m2 boyta som det sitter direktverkande el i och där går det åt ca 10 000KwH per år
inkl både uppvärmning hushållsel + motorvärmare till 1 bil.

MvH Minime
Skrivet av: 2000
« skrivet: 28 december 2010, 20:54:01 »


...Utskrift från eleverket har vi listor och där kan vi tydligt ser att elen ökar från ca 4 kw till 11kw/timman, detta sker den 8/11-2011 och den dagen är det blida ute to.m. Och där ligger nu förbrukningen konstant...

Du menar att förbrukningen plötsligt en dag ökat till det tredubbla? Och innan ni gjorde utbyggnad av värmesystemet?
Mätarfel?? kraftig strömläcka?? (men det borde bli varmt nånstans...) eller vad? Nått fel måste det väl vara?
Kan du se belastningen på faserna i mätaren ?(ampere (A))
Testa koppla bort kretsar och se vad som drar mest. Börja med lillstugan sedan värmepumpen. Du kan ju passa på att kolla om du har belastning när allt är brutet... man vet aldrig...

//2000



Ja den tripplades över en natt. Möjligen har vi spårat datumet till att det kan ha vart då vi satte in elelement in i stugan i väntan på bergvärmeinkopplingen. Det kan förklara det hela, men ändå låter det mycket att en liten stuga ska öka på vår förbrukning med dubbel till trippelförbrukning??

Några elradiatorer och ett par tånårsdöttrar. Det kan bli dyrt det ;D

Vi pratar 7kW  kontinuerligt. Det borde väl vara runt hälften (100W/m2). Finns det en skorsten med en öppen spis kanske? Har någon glömt spjället öppet?

//2000
Skrivet av: BosseBus
« skrivet: 28 december 2010, 20:51:05 »

Hur många watt är elementena på då Totalt?
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 28 december 2010, 20:17:14 »


...Utskrift från eleverket har vi listor och där kan vi tydligt ser att elen ökar från ca 4 kw till 11kw/timman, detta sker den 8/11-2011 och den dagen är det blida ute to.m. Och där ligger nu förbrukningen konstant...

Du menar att förbrukningen plötsligt en dag ökat till det tredubbla? Och innan ni gjorde utbyggnad av värmesystemet?
Mätarfel?? kraftig strömläcka?? (men det borde bli varmt nånstans...) eller vad? Nått fel måste det väl vara?
Kan du se belastningen på faserna i mätaren ?(ampere (A))
Testa koppla bort kretsar och se vad som drar mest. Börja med lillstugan sedan värmepumpen. Du kan ju passa på att kolla om du har belastning när allt är brutet... man vet aldrig...

//2000



Ja den tripplades över en natt. Möjligen har vi spårat datumet till att det kan ha vart då vi satte in elelement in i stugan i väntan på bergvärmeinkopplingen. Det kan förklara det hela, men ändå låter det mycket att en liten stuga ska öka på vår förbrukning med dubbel till trippelförbrukning??
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 28 december 2010, 19:49:44 »

7 graders differens fram-retur är rimligt, det verkar som om pumpen fungerar som den ska men det vore bra med ett värde då tillsatsen är inkopplad också.

Hej Roland. Ja jag kollade nu då den kör på tillsats 1 så är fram 49 och returen på 37 så då är diffen på 12 alltså??
Skrivet av: 2000
« skrivet: 28 december 2010, 19:31:52 »


...Utskrift från eleverket har vi listor och där kan vi tydligt ser att elen ökar från ca 4 kw till 11kw/timman, detta sker den 8/11-2011 och den dagen är det blida ute to.m. Och där ligger nu förbrukningen konstant...

Du menar att förbrukningen plötsligt en dag ökat till det tredubbla? Och innan ni gjorde utbyggnad av värmesystemet?
Mätarfel?? kraftig strömläcka?? (men det borde bli varmt nånstans...) eller vad? Nått fel måste det väl vara?
Kan du se belastningen på faserna i mätaren ?(ampere (A))
Testa koppla bort kretsar och se vad som drar mest. Börja med lillstugan sedan värmepumpen. Du kan ju passa på att kolla om du har belastning när allt är brutet... man vet aldrig...

//2000

Skrivet av: Roland
« skrivet: 28 december 2010, 19:08:06 »

7 graders differens fram-retur är rimligt, det verkar som om pumpen fungerar som den ska men det vore bra med ett värde då tillsatsen är inkopplad också.
Skrivet av: Stellan123
« skrivet: 28 december 2010, 18:57:04 »

Bor det folk i gäststugan?

Finns det tappvatten i stugan?

I annat fall skulle jag endast värma upp stugan när den bebos.

Min gissning är att gäststugan + kulverten har fått ekvationen att tippa över. 8 kw i ett hus ifrån 1954 i Norrland.....verkar lite.Adderat en extra stuga.....


Jag instämmer alltså i FRJO:s analys.

Tappvatten? Jo stugan bebos av våra tonåriga flickor. Om pannan vore för liten till dess ändamål så borde ju installatören som nu varit här två ggr ha sagt så, jag har frågat honom enkom om det kunde förhålla sig på det sättet men på bred norrländska sa han bara att "huuva ja den räck te, he jer hajn""

Jag kollade detta med brine också och jag ser nu att jag faktiskt skreb fel på brine in. det ska vara -1 och inte -3 som jag skrivit, vilket gör att då är det som det ska även där 3 graders skillnad.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 28 december 2010, 18:17:48 »

Bor det folk i gäststugan?

Finns det tappvatten i stugan?

I annat fall skulle jag endast värma upp stugan när den bebos.

Min gissning är att gäststugan + kulverten har fått ekvationen att tippa över. 8 kw i ett hus ifrån 1954 i Norrland.....verkar lite.Adderat en extra stuga.....


Jag instämmer alltså i FRJO:s analys.
Skrivet av: 2000
« skrivet: 28 december 2010, 17:35:03 »


... om den skulle göra det så var vi ju helidioter som lyssnade på "experterna" som sa att vi skulle koppla in bergvärmekulvert, ett kalas som kostade oss 59000 kr. 59000 kr som i så fall kastats i sjön känns det som  :(

Misströsta inte angående kulverten. En riktig kulvert har mycket små förluster. Har själv 25m 4 rörs-kulvert mellan mina hus, så jag vet vad jag talar om. Hur stora/små förluster finns det säkert någon påläst som kan upplysa om. Annars finns flera trådar om kulvertar på forumet.

//2000


ps.
Hittade några siffror på maxitherms hemsida om ca 7 W/m vid dubbelrör och medeltemp 40 ºC.
Betyder väl ungefär 50-60 kW/mån vintertid i ditt fall. Men avrunda uppåt dra till med 150-200 kW/mån för att vara på den säkra sidan. ;)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!