Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 12 september 2011, 13:58:33 »

Tackar för all input!
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 12 september 2011, 13:28:57 »

Tack för förslag, det är självdrag nu.. och inga planer inom närmsta tiden på att göra något åt ventilationen.
Om driftskostnaden ökar med 1-3 tusen med ett borrhål och kostnaden för två hål i det fallet/offerten som är mest aktuell blir 15-16 tusen extra, pengar som behöver lånas så är väl frågan vilket som blir mest lönsamt med tanke på ränta osv.

Svaret är ganska enkelt skulle jag säga.

Borrhålet som är djupare tjänar du på. Hålet kommer hålla lika länge som du kommer ha huset (ja mycket längre). Därför betalar du av detta på samma sätt som du betalar av huset.

Genom att ta ett lån på 15 000kr som du aldrig betalar av, som exempel, kommer du alltid ha en ökad räntekostnad med 600kr per år (räknat med 4% ränta efter återbäring på skatt). Detta skall ställas mot den, i ditt exempel, lägre driftskostnaden med mellan 1-3000kr per år, som förstås kan öka om energikostnaden ökar.

Kalkylen blir ju så klart ännu bättre om du faktiskt amorterar av dessa 15 000kr på en lämplig period, säg 10-40 år.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 12 september 2011, 13:25:09 »

Om man tänker åt ena hållet så kan man minska ner på en BV installation ganska långt, på anledning av att det inte lönar sig. Samtidigt har vi sett investeringarna förändras över tid. Från väldigt låg dimensionering till en trend mot väldigt hög dimensionering. Ja, och vice versa, tänker man åt andra hållet finns det nästan inget stopp för hur stor investeringen kan bli :)

Det är inte bara av miljöskäl som folk söker en lösning där marken i kombination med värmepumpen kan stå för hela värmebehovet. Man resonerar då antagligen så att man har ett hus och man anpassar vid investeringstillfället energibrunnen till husets totala energibehov. Givet att hålet håller 100 år eller så är det inte en så dum idé. Min filosofi är att en elpatron används för det fall pumpen inte fungerar korrekt. Jag investerar hellre mer pengar i min fastighet än ger mer pengar till elbolaget. Jag tror man får igen det på sikt. Inte bara i en lägre elräkning men också att folk som köper hus faktiskt får bättre och bättre koll på vad bergvärme är. Det räcker om några år inte med att huset har bergvärme det skall också vara en bra bergvärme så att säga.

Min granne har bergvärme och luft luftvärmepump. Säkert helt ok rent ekonomiskt men inte så attraktivt när väl huset skall säljas. Går man längs gatan ser man hur borrdjupen och effekten på värmepumpen har ökat. Genom att fråga hur djupt dom borrat vet man vilket år dom gjorde investeringen (nästan alla fall).


Om vi utgår från att man får 40 meter för 10 000kr så är det i det stora hela en väldigt liten investering sett till att huset ju skall värmas upp under hela sin livstid.

Man ska dock inte förringa en så pass stor investering och står valet mellan att göra en halvdan investering eller ingen investering så är det bättre att göra en halvdan :)


Precis som det är enkelt att avfärda ett lite djupare borrhål som något som inte är lönsamt är det lika enkelt att men en ordentlig total cost of ownership som tas fram över en lång period påvisa att den högre investeringen får väldigt liten konsekvens för den faktiska kostnaden från dag ett samt att det alltid (typ) kommer en punkt då den något dyrare investeringen faktiskt spar mer (grovt uttryckt och antaget - but you catch the drift)


Ett hus som har en förbrukning på 25 000kwh och tar in bergvärme kommer spara massa pengar även om investeringen efter rot landar på säg 130 000. Ett hus som har en förbrukning på 50 000kwh är i dessa sammanhang förfördelat. Välj den anläggning som långsiktigt är bäst för er och för huset. Mellanskillnaden skulle jag säga är noll och intet i ett större sammanhang.
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 12 september 2011, 13:23:39 »

Tack för förslag, det är självdrag nu.. och inga planer inom närmsta tiden på att göra något åt ventilationen.
Om driftskostnaden ökar med 1-3 tusen med ett borrhål och kostnaden för två hål i det fallet/offerten som är mest aktuell blir 15-16 tusen extra, pengar som behöver lånas så är väl frågan vilket som blir mest lönsamt med tanke på ränta osv.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 september 2011, 13:17:02 »

Ett alternativ till 2 borror är kanske i detta fallet att satsa på att värmeväxla frånluften mot köldbäraren med en frånluftsmodul.
Ett krav är att man kan ventilera huset med mekanisk ventilation och att det går att samla ihop frånluften på en punkt.
Normalt är detta inget som jag rekommenderar, men om det står mellan detta och en borra till så är nog frånluftsmodulen mer prisvärd.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 september 2011, 13:03:27 »

Det sämsta med att välja ett hål är att det blir det klart dyraste att åtgärda om du måste åtgärda det i efterhand.
När jag räknade med 50 000 kWh så pekade det på att du behöver 240 meter aktiv borra trots att jag inte tagit i speciellt mycket för att få varm brine.
Det blir alltså 480 meter + de metrarna som inte är aktiva, + de metrarna mellan borra och värmepump.
Nu vet jag inte säkert vad IVT/Bosch rekommenderar som maxlängd för sina kollektorer på just den storleken av värmepump, men det låter i längsta laget för att gå på ett borrhål.

En mindre värmepump förändrar inte förutsättningarna för borran mer än marginellt, med det energibehov ert hus antas ha så anser jag nog att två borrhål är det lämpligaste att välja.
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 12 september 2011, 12:38:13 »

Tack för svar. Om skillnaderna inte är så stora är kanske det faktum att vi just nu inte ska använda huset åretrunt (lägre innetemp gör väl att elpatronen jobbar mindre?) är det som väger över att vi bör välja ett hål.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 12 september 2011, 12:00:17 »

En värmepump tappar ca 3% i verkningsgrad om du får in 1°C kallare Brine från borran, eller om du kör ut en grad varmare vatten än du behöver i radiatorkretsen.
Om det är billigare att investera i större radiatorer, för att sänka behovet av framledningstemp, eller om det är billigare att borra djupare för att få varmare brine kan bara den som räknar på jobbet avgöra.
Då du har ett så stort hus innebär dock troligen en satsning på radiatorkretsen att du måste byta/uppgradera väldigt många radiatorer för att få en bra effekt på den satsningen.
Att borra djupare hjälper värmepumpen att få bra COP utan att du behöver göra några ingrepp i radiatorkretsen.

Precis som du säger är det dock så att det är väldigt svårt att räkna hem en investering i extra mycket borrdjup eller extra stora radiatorer, skillnaden i besparing blir inte sååå stor, och funktionsmässigt märker du ingen skillnad alls. (i normalfallet)

Vad man väljer är nog mer en fråga om hur du som individ tänker, vill du helt slippa se elpatron gå in, och är beredd att betala 10 000 - 30 000 kr extra för det, eller kan du acceptera att det hoppar in 3 kW eltillskott några dagar/vinter och att driftskostnaden p.g.a. det (+ en något lägre COP) blir 1000 - 3000 kr högre/år.
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 12 september 2011, 11:32:44 »

Tack för alla goda råd, detta är inte lätt..
Jag försöker bli klok på detta om om två borrhål eller ett, och har fått utöver de goda råden att ha två borrhål a ca 130 m istället för ett på 230 m också fått rådet att merkostnaden inte betalar tillbaka sig och eftersom skillnaden i kWh per år är marginell. Och det låter ju inte så bra.. ?! Då sägs antalet radiatorer i huset, avgiven värme/framledn temperatur ha högre betydelse för lönsamheten. Tips emottages tacksamt
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 12 september 2011, 10:17:28 »

Rätt tänkt. Du ska så klart ha kapacitet att hantera ett komplett och normalt värmebehov för huset även om ni för stunden inte använder huset på just det sättet. Jag har räknat på ert hus med antagen förbrukning av olja om 5m3 per år samt ca 350m2 med 21 grader uppvärmt.

Som ort har jag valt huddinge söder om stockholm med årsmedel 6.6grader och DUT -14 (som enligt mig borde vara någon grad kallare men OK kör till).

Eftersom det finns viss osäkerhet i kalkylen har jag valt att öka verkningsgraden på oljan från 75% till 85% vilket ger ett nettobehov om 42 500kwh per år och ett effektbehov om ca 14kw vid DUT. Jag har dimensionerat värmepump och hål utifrån en fulleffektsdimensionering som alltså innebär att pumpen täcker hela behovet utan behov av spets.

Besparingen landar på 27981kwh per år som omräknat i kronor efter alla avgifter och ett snittpris på el blir 36375kr per år.

Värmepump 16kw, borrhål 2x150m
värmepumpen kommer dra 14350kwh per år och temperaturen i hålet 0,5 vid årsmedeltemp och -3.5 vid DUT.

Förväntad ungefärlig investeringskostnad efter rotavdrag någonstans mellan 160-200 beroende på ytterligare omständigheter i befintligt värmesystem.  Investeringen är betald på 5 år och därefter en snittmånadskostnad om 1554kr per månad för värme och varmvatten totalt.

Nu tycker ju inte jag att man ska räkna payoff på en investering där exempelvis hålet föräväntas ha en livslängd på 100år samt att en kalkyl skall inrymma investering i ny panna efter snitt 15 år och så vidare. Men med så pass hög förbrukning kan det ju vara kul och se hur pass fort man betalar av samtliga beståndsdelar i investeringen.
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 11 september 2011, 17:25:27 »

Kom på att jag glömt fråga om något som kanske är viktigt inför valet.
Vi bor inte i huset året om, bara tillfälligtvis under vintrar, och kommer därför bara ha grundvärme vintertid i huset på ca 14 grader. Det kommer vad jag förstått ändå löna sig att installera bergvärme eftersom värmekostnaderna är så höga. Vid en så stor investering vill vi ändå bekosta en lösning som är det bästa på lång sikt oavsett, dvs oavsett om vi säljer det eller behåller det, det ska klara normalt åretruntboende.
Så frågan jag kommer på nu är om en VP på 14-15 kW av någon anledning inte är lämplig/ beroende på hur de fngerar, om vi planerar att de närmsta åren för det mesta ha en innetemperatur vintertid på ca 14 grader förutom när vi är där.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 september 2011, 16:38:50 »

Jag har gjort en kalkyl baserat på 50 000 kWh, granit som bergart, 0°C inkommande KB medel.
Den pekar på att du behöver 240 meter aktivt borrdjup.
De flesta värmepumpar har bara cirkpump som "klarar" 400 meter kollektor med önskat flöde, borrar man över 200 meter så passeras den gränsen med råge, och två borrhål blir därför önskvärt.
Dubbla borrhål ger 1/4 av flödesmotståndet jämför med ett borrhål, så det kostar mer att borra dubbla hål, men du tjänar dels en aning på bättre COP och dels en aning på lägre driftskostnad på cirkulationspumpen (lägre elförbrukning)
Jag håller med CarlN om att en VP på ca 14-15 kW är lagom, vill du ha full effekttäckning så behöver du en värmepump med ca 18-20 kW uteffekt.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 september 2011, 15:50:34 »

Ivt och Bosch är samma grejer.
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 11 september 2011, 15:28:17 »

Så IVTn och Bosch motsvarar samma storlek, och Thermia kan jag isåfall fråga pris på samma storlek?

Någon som kan förklara mer detta med ett eller två berghål för det behov som finns?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 11 september 2011, 14:48:51 »

IVT-pumpen är storleken större än Thermia och är nog den storlek som behövs, tror jag.
Men du kan ju också fråga efter en storlek större Thermia?
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 11 september 2011, 10:47:22 »

Så aktivt hål på 215 meter behövs? Och isåfall behövs två hål?

Vilken lösning är bäst med Thermia eller Bosch, offert 1 eller 2?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 september 2011, 13:02:59 »

DUT för stockholm är ca -18 ºC så -12 ºC tror jag inte på, fast detta spelar väl mindre roll för vilken offert du bör välja.
Jag skulle ta offert 1 (offert 3 har mer borra men priset är rätt mycket högre).
Kolla med dem vad de tar extra för att borra 2 hål på ca 130 m styck, för det är nog vad som behövs egentligen.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 september 2011, 10:31:13 »

Varför skiljer det så mycket på vilken DUT dom har räknat på?
Skrivet av: Annika 111
« skrivet: 09 september 2011, 10:26:14 »

Hej
Jag ska installera bergvärme i ett stort hus från -47. Betongstomme, två plan på 167 m2 plus källare med sparum m golvvärme. Tvåglas fönster. Årsbehov värme och el osäkert uppskattad av mig och grannar m likadana hus till ca 50.000 kWh/år. Beläget söder om Stockholm. Ursprungligen för olja (uppemot 5m3), dvs gammalt  radiatorsystem.

Vilken offert ser bäst ut och behöver jag ställa några viktiga följdfrågor?

Offert 1, beräknat på värmebehov 46.000 kWh/år)
Bosch EHP14LW, 9 kW elpatron
framledn temp 65
230 m borrhål, aktivt 206 m
DUT -12
300 liter varmvattenberedare
Installationsmtrl, El anls ingår förutsättn uppsäkr t 25 A
Pris 143.000 efter ROT på 27.000

Offert 2, beräknat på värmebehov 44.000 kWh/år 
Thermia Diplomat 12, 9 kW elpatron
framledn temp 55 grader
220 m borrhål, aktivt 115
DUT -17
185 liter varmvattenberedare
Pris 148.000 efter ROT på 26.000

Offert 3 (beräknad på värmebehov 50.000 kWh/år)
IVT Greenline HTPlusE14
2x130m borrhål, aktivt minst 215 m
(elpatron ?)
Pris 172.000 efter ROT på 30.000

Offert 4
Nibe Fighter F1245-8 (VP)
Borrhål 160 m
Pris 137.000 efter ROT på 24.000

I alla ingår bortforsling av gammalt system. Har förstått att isolering av rör inte självklart ingår och kostar om man inte gör själv. Jag tror att jag vill ha 300 liter varmvattenberedare (spa) efter att ha hört att driftskostnaderna jmfr m 185 liter är obetydlig skillnad och kommer "uppgradera offert" om det behövs.

Offert 4 tycker jag själv inte ser ut att räcka för husets behov. Vilken av lösningarna/produkterna är bäst lämpad för mitt hus behov samt i förhållande till pris?   

Hälsningar Annika

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!