Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Pocca
« skrivet: 20 januari 2016, 07:26:06 »

Jag har också en G3, men med inbyggd vv-beredare.
På toppen av beredaren finns en blandningsventil som begränsar max varmvatten temp ut från beredaren, så att man inte ska skolla sig på vattnet. Kan det varit den du skruvat på? Några andra "rattar" har inte jag.

Jo, det var den jag skulle skruvat på...:-). Blev dock  missförstånd mellan mig och installatören som nu är justerat och frugan kan ta sina "skållbad"! Jag skruvade på fel ratt med andra ord!
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 19 januari 2016, 12:54:25 »

Jag har också en G3, men med inbyggd vv-beredare.
På toppen av beredaren finns en blandningsventil som begränsar max varmvatten temp ut från beredaren, så att man inte ska skolla sig på vattnet. Kan det varit den du skruvat på? Några andra "rattar" har inte jag.
Skrivet av: Pocca2
« skrivet: 19 januari 2016, 10:31:50 »

Ja, på G3an är det HGV. Skruvade som jag skrev på en ratt för att öka tappvattentemperaturen men märkte ingen ökning i kranvattnet så jag antar att det bara ökade temperaturen i beredaren och så är det nån annan ventil som begränsar ut tempen till blandarna.

Ja, det sitter termostater på alla radiatorer men de står på max. Fick rådet att endast justera ett fåtal, annars skulle jag justera på pumpen istället.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 19 januari 2016, 09:28:09 »

Jag har max 60C med HGW, den stänger av HGW vid 60C temp i topp-givaren. Det är någon inställning som jag missat :) Fast å andra sidan så är jag nöjd med det... Blev bara förvånad.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 januari 2016, 09:09:35 »

HGW?

Ser väl rätt bra ut tycker jag.
Däremot är det svårt att vet om inställningarna är bra eller ej.
Har du termostater aktiva på alla radiatorer kan kurvan vara feljusterad - men det "ser ut" att fungera bra ändå.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 19 januari 2016, 09:07:00 »

67C varmvatten? Hur har du lyckats med det?

I övrigt har jag svårt att svara på om det är bra värden eller inte.
Skrivet av: Pocca
« skrivet: 19 januari 2016, 08:28:02 »

Hej! "Kapar" denna tråd för att undvika en trend av "ser detta ok ut"-trådar.

Köpte ett hus i december och började med att installera bergvärme och radiatorer och valde efter efterforskning en Thermia optimum G3 duo. Frugan älskar att bada extremt varma bad vilket var en av faktorerna. Ser dessa temperaturer ok ut tycker ni? Har skruvat på en ratt för att öka tappvattnets temperatur. Kranvattnet vilket i de flesta av husets kranar blir ca 44 grader vid max värme. Badkarets blir max 40 grader dock så jag antar att det blir till att byta ut den....
Skrivet av: claesc
« skrivet: 18 januari 2016, 13:53:22 »

Den totala tiden för en vv-körning påverkas inte så mycket av hur du ställer vv-tiden, däremot kan du få körningen uppdelad i både två eller fler omgångar. Husvärmningen påverkas nog också ganska lite. Flera korta vv-körningar låter pumpen jobba med integralen mellan vv-omgångarna, så den dyker lite mindre djupt och minskar risken för att elpatronen går in. Men om förhållandena är sådana att kompressorn ensam till slut jobbar upp integralen så blir slutresultatet detsamma, du har fått en beredare full med varmvatten, och ett värmesystem i balans. Dyker integralen så djupt att elpatronen går in, så får du ändå samma resultat, men det har kostat ett par kWh mer och kanske gått lite fortare på grund av det.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 18 januari 2016, 13:00:04 »

Med lång vv-tid, så kan du få kallare i huset.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 18 januari 2016, 12:22:33 »

Du har säkert varmvattentid och värmetid båda inställda på 20 minuter.

Nästan rätt! VV-tid 30 och Värmetid 20, och det förklarar ju det jag tyckte var lustigt i mitt förra inlägg.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 18 januari 2016, 12:21:43 »

VV-tid är 30 minuter så det är nog vad som gör att den stoppar (första körningen är just så lång). Lite lustigt att systemet reagerar så, att den gör en paus på 20 minuter och sen kör VV igen. Bör jag förlänga VV-tid lite så den hinner köra klart? Eller bör jag höja starttempen? Har idag 35 °C och med en högre starttemp behöver ju VV-körningen kortare tid. Finns det någon nackdel att ha väldigt lång VV-tid?
Skrivet av: claesc
« skrivet: 18 januari 2016, 12:12:57 »

Du har säkert varmvattentid och värmetid båda inställda på 20 minuter. Om varmvattnet inte kommer upp i full temperatur (dvs att driftpressostaten inte löser ut) inom 20 minuter, tar pumpen hand om det värmebehov som eventuellt finns (och det gör det så här års) och betar av det under 20 minuter, varefter den återgår till varmvattenkörningen och kör den antingen tills pressostaten löser ut, eller tills 20 minuter har gått, vilket som inträffar först.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 18 januari 2016, 11:57:16 »

Nä det har jag inte sett vad jag kan minnas.

Kolla "Varmvattentid" och jämför den med den första vv-körningens tid.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 18 januari 2016, 11:40:05 »

Jag tror jag skrivit i forumet om uppmaningen jag fick inför bergvärmeinstallationen om att ha en elVV-beredare som matades av bergvärmepumpens VV-beredare med ganska låg temperatur. Detta tips kom från en herr Blekastad som skrivit boken "Energibluffen" men sågades av forumet, alla de BVP-återförsäljare jag pratade med och tillslut mig själv när jag läst på mer. Det verkade vid första anblick vettigt men ansågs vara en gammal teori som inte skulle spara några pengar med dagens pumpar.

För att återgå till mina kurvor: jag har ju haft problem med att inzoomningen inte fungerat i ThermIQ på min Mac. Efter kontakt med ThermIQ-Anders fick jag reda på att senaste uppdateringen skulle fixa detta, vilket det också gjorde. Med nya versionen har dessutom två nya grafer att välja: "Cirk. Delta" och "Brine Delta"!

Brine Delta är för mig inte så viktigt, brinetemperaturen ändrar sig ju inte så mycket annat än under lång tid, men Cirkulations Delta är ju klart intressantare i kortare perspektivet. Det är ju också en smula knepigare att räkna ut genom att följa kurvorna (där en smula är ganska lite).

Med det sagt så har jag en ny fundering gällande min pumps agerande. Jag har noterat att pumpen i princip alltid gör dubbla VV-körningar. Den startar en körning och får upp VV till runt 57-58 °C, sen väntar den i ca 20 minuter och så gör den en körning till och får då upp temperaturen till 59 °C. Är detta något som era pumpar gör också?
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 17 januari 2016, 22:57:19 »

Nej då, inga problem alls tummenupp Det gick riktigt fort att värma upp vattnet med HGW till 60C när 6kW patronen var igång.

Från början ville jag sätta pumpen i garaget, då ville dom (vvs:arna) sätta en 60 liters beredare där den gamla beredaren satt, för att det skulle ta för lång tid att få in varmvattnet från garaget. 60 liters beredaren skulle fungera som en termos eller nått sånt. Nu satte vi inte pumpen i garaget, så det blev ingen extra beredare. Annars hade jag nog provat att slå ifrån vv i pumpen nu. Enligt väderprognosen ska vi ner till -27C i morgon igen (just nu -20C).

--- Edit ---
Jepps, -27C nu på morgon - börjar va less på att tänderna spelar maracas i munnen, vill ha värme.nu Konstigt att den nu helt plötsligt orkar hålla framledningen och till och med ibland gå lite över börvärdet.
--- Edit ---
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 17 januari 2016, 22:38:22 »

Hade vart skoj å testa - å mäta på det :)
Farsan eldade tidigare med ved, 2000l ackumulatortank + 200l elberedare (användes sommartid främst så att han slapp elda, men vintertid höjdes vv från nedshuntat 40 graders vv från stora tanken till 60 grader i elberedaren före det gick ut i kranar).

Elförbrukningen nu och ifjol är nästan identiskt (då är det nu 100% bergsvärme, mot ved+elberedare tidigare). Elberedare är dyr i drift enligt mig för hushållselen borde ligga ungefär på samma nivå nu som då. Det som kan spöka lite är direkt gv i garaget, vi är lite osäkra på när det sattes på ifjol.

Men vi med hgw har ju inte nåt bekymmer med enbart vv produktion, eller hur Tommy?!
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 17 januari 2016, 21:52:42 »

Hade vart skoj å testa - å mäta på det :)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 17 januari 2016, 21:48:17 »

Räknar med bättre verkningsgrad eftersom jag endast når 43 grader vid värmedrift.
Men som du säger marginellt om ens något... Men använder man mycket vv stör det värmeproduktionen rejält!
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 januari 2016, 21:01:11 »

Ang vv som stör värmeproduktion.
Jag har en 60L elberedare som jag kopplar över till vid sträng kyla, sen blockerar jag vv produktion i värmepumpen.
VV produktion "stör" värmeproduktionen kraftigt vid sträng kyla.

Tjänar jag pengar på detta... Svaret är nog ytterst marginellt, men det är såå kul att testa. Nördigt kan jag påstå  :o

Tjänar du nå pengar alls?
Jag menar, du har en 60 liters beredare som är kall? Den ska värmas med direkt el. När det senare har blivit mildare ute igen så har du 180 liter kallt vatten i värmepumpen, som ska värmas. Även om du har varmt vatten i elberedaren när du växlar till den, så låter det i mina öron inte ekonomiskt alls. Men jag har haft fel förr.
I vilket fall, som du säger är det är skoj att experimentera :-)
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 16 januari 2016, 19:51:17 »

Det är en sak jag också funderat på!  tummenupp Nu är det inte praktiskt möjligt för oss pga utrymmesbrist, men just att låta pumpen få jobba ifred med värmeproduktion skulle kännas lite bättre. Fast det är nog inte vettigt med de få dagar vi har så kallt i Stockholmsområdet. Som jag skrivit tidigare i tråden använde pumpen inte tillsats någon gång för värmeproduktion förra vintern och nu har den kört 13 h 3 kW den här vintern. För mig känns det som jättemycket, men jag har med hjälp av forumets eminenta medlemmar förstått att det är väldigt lite.  tummenupp
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 16 januari 2016, 19:40:00 »

Ang vv som stör värmeproduktion.
Jag har en 60L elberedare som jag kopplar över till vid sträng kyla, sen blockerar jag vv produktion i värmepumpen.
VV produktion "stör" värmeproduktionen kraftigt vid sträng kyla.

Tjänar jag pengar på detta... Svaret är nog ytterst marginellt, men det är såå kul att testa. Nördigt kan jag påstå  :o
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 16 januari 2016, 13:03:58 »

Jepps, nu syns den. Om du tittar under textrutan när du skriver inlägget här så finns den en knapp där det står "Bilagor och andra tillval", klickar du på den så hittar du en ruta "Bifoga", där brukar jag skicka med bilderna :)

Jo, jag testade det tidigare i tråden men editorn beskär bilderna lite och det gillar jag inte riktigt. Nu har jag dock hittat ett sätt som gör att metoden att få in bilderna mitt i texten fungerar.

Sågtänderna kan mycket väl vara ett mätfel/ThermIQs egenheter eller något annat som "avviker" lite. Det märkliga är dock att vid varje tillfälle integralen störtdykt (på grund av VV-körningar) kommer dessa sågtänder, och då när VV-körningen är klar.

Förövrigt tycker jag att det är lite intressant att pumpen klarat sig med kompressorn mellan 21:38 igår fram till skrivande stund. Detta trots att utetemperaturen vid 21:38 var -17 °C och långsamt steg till -14 °C, sedan sjönk till -16 °C för att nu vara -13 °C. Gränsen för vad kompressorn klarar är alltså inte -14 °C som vi spekulerat i tidigare. Så länge ingen VV-körning krävs (som tvärsänker integralen) behövs ingen tillsats. Sen spelar väl husets tröghet in också. Sjunker utetemp. snabbt dyker ju integralen också snabbt vilket kan trigga tillsatsen, men om tempen sjunker långsamt (som inatt) hinner kompressorn hålla integralen. Först tänkte jag inte lägga in ytterligare en skärmdump...men känner nu att det ändå är lika bra!  ::)

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 16 januari 2016, 11:42:49 »

Jepps, nu syns den. Om du tittar under textrutan när du skriver inlägget här så finns den en knapp där det står "Bilagor och andra tillval", klickar du på den så hittar du en ruta "Bifoga", där brukar jag skicka med bilderna :)

Din kurva ser i mina ögon nästan helt normal ut. Den använder 6kW för att stoppa integralen från att fortsätta nedåt, sen använder den 3kW för att hålla den still eller jobba uppåt och den pulserar 3kW och låter kompressorn ta så mycket av jobbet som möjligt.

Jag håller med om att "sågtänderna" med 6kW ser lite konstiga ut, jag tycker inte att den "ska" jobba mellan 6kW och 0kW så fort. Jag tycker att den borde jobba mellan 6kW och 3kW istället. Min gör liknande "tänder" men mellan 3kW och 0kW, jag har inte sett den göra det mellan 6 och 0.

Jag undrar om ThermIQn visar rätt där? Integralen är på väg upp där och då "ska" den inte använda 6kW alls. 3kW är mer "normalt", men inte 6kW
Det kan ju iofs vara snabba förändringar på framledningstempen som gör att den hoppar så, men jag är skeptiskt - då ska den hoppa ca 4C upp och ner inom en minut (den slår på 6kW när är-bör < 0, den slår av 3kW när är-bör > +2 och ThermIQ läser värdet 1 gång per minut).

Som slut kläm så kan jag tänka mig fyra orsaker till att 6kW jobbar så.
1. ThermIQ registrerar inte helt rätt
  1:1 den jobbar eg med 3kW
  1:2 den slår inte alls av 6kW, utan 6kW går hela tiden
  1:3 den missar att det är 3kW i dalarna och läser 0kW)
2. Din pump har en annan programvara och tycker att det är helt ok att jobba så med 6kW.
3. Du har termostater i huset som stänger av radiatorer och därmed höjer returen, då sticker även framledningen upp. Men som sagt, det skiftar för mycket för fort, så det känns inte troligt.
4. Jag har helt snurrat till det och har eg ingen koll alls help Jag har "lärt" mig genom att titta på mina loggar, inte genom att läsa manualer.

Vi får inte heller glömma att ThermIQ inte är Thermia, så den kan läsa fel (inte för att jag har större förtroende för Thermia Online).

Jag känner en hel del osäkerhet just nu, så lita inte alltför mycket på det jag skrivit. Det handlar mer om vad jag tror än vad jag vet a:gl
Om jag har fel får gärna någon annan rätta till det.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 15 januari 2016, 23:29:36 »

Nope, jag laddar upp dem på Googles bildserver (hette Picasa tidigare) knuten till en av mina mailadresser och klistrar in bildernas länkadresser mellan [img][/img ]-funktionen i forumeditorn. Det är så jag gjort hela tiden här och det har funkat. Men som jag skrev verkar Google ha ändrat lite i bildservern nu, länkarna ser helt annorlunda ut. Dock ser jag senaste bilden i tråden.  ???

EDIT:

Testade att läsa tråden oinloggad i Firefox...där syns inte bilden.  Sc:,h

EDIT 2:

NU har jag hittat ett annat sätt som jag tror funkar. Kolla gärna. För övrigt har jag fått igång Internet och ThermIQ igen so, "happy days"!!  tummenupp
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 januari 2016, 21:05:25 »

Skickar du den som bilaga?
Jag gjorde en bild på mina radiatorer en gång (för inte så länge sedan), och när jag skickade upp dom (2 bilder), så blev dom helt svarta. Blev tvungen att göra nya bilder.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 15 januari 2016, 20:56:14 »

Skönt att höra!  tummenupp

Märkligt med bilden dock...jag ska se vad jag kan göra med den, inte för att just den är så viktig men det är alltid irriterande att läsa trådar där bilderna saknas. Det verkar vara något generalfel här nu, för nu kommer jag inte åt ThermIQen heller... ??? Någon som vet ifall det är ovanligt mycket solstormar just nu?  8)
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 januari 2016, 20:39:53 »

Nope, ingen bild.

Men jag är ändå övertygad om att din pump jobbar som den ska med tillskotten tummenupp
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 15 januari 2016, 19:53:45 »

Integralen jobbas inte bort slaviskt.

Det är nog här jag tänker lite fel...jag börjar få grepp om integralen men jag tänker nog fortfarande att den påverkar inomhustemperaturen direkt, fast jag ju vet att den inte gör det.

Skrivet av: Paxman
« skrivet: 15 januari 2016, 19:50:23 »

Tack ska ni ha, då jobbar min pump antagligen som den ska. tummenupp

Lite lustigt att det inte finns något spann för av och på, så att av- och tillslagen inte skiftar så snabbt. Jag tänker som t ex ett skymningsrelä som ju inte slår av och på när ljusförhållandena är precis på gränsen. Det är klart, ett skymningsreläs jobb ger ju ett lite mer uppenbart resultat än pumpens tillsats, men ändå.

Syns bilden nu i mitt förra inlägg Tommy? Jag har problem med bredbandet hemma och dessutom verkar Google ändrat i bildhanteringen...igen... >:(
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 januari 2016, 16:06:30 »

Paxman: jämför fram.bör och fram.är vid de tillfällen då den växlar mellan de olika eltillskotten
Du har gått in i driftfall +tillsats och att 6kW patronen är tillåten att använda (-900 på integralen).
Nu använder den 6kW patronen om framledningstempen är mindre än börvärdet.
"Direkt" framledningen stiger till börvärdet, så stänger den 6kW och jobbar med 3kW
Om 3kW inte orkar hålla upp framledningen så att den åter sjunker under börvärdet, så slår den "direkt" på 6kW igen.
Så håller den på tills att den orkar höja framledningen över börvärdet med 3C, då stängs eltillskottet helt och kompressorn får försöka själv.
Klarar inte kompressorn själv att hålla framledningen minst 2C över börvärdet, så går 3kW igång "direkt".
Samma med 6kW går framledningstempen under börvärdet, så slås den på "direkt".
Om den orkar jobba bort integralen till din startintegral för kompressorn (du har -100 nu va?), då slår den av driftfall +Tillskott och återgår till bara "värmepump".

Jag skriver "direkt" inom "" för jag vet inte om det är direkt, eller om det är någon kort fördröjning, det syns inte o loggen.
Min jobbar ofta väldigt korta stunder med 6kW patronen, den jobbar ju då med 6kW + kompressorn, i mitt fall ca 8kW, så totalt värmer den med 14kW.
Jag tycker att det här är ett bra sätt att jobba på, det gör att den inte använder el patronerna mer än absolut nödvändigt tummenupp

--- Edit ---
Av någon anledning, så ser jag inte din bild den här gången - så jag gissar lite :)
--- Edit ---
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 15 januari 2016, 15:47:19 »

Det är mindre snö som isolerar nu, och så har det blåst hela tiden det varit kallt, är säkert bara det som spelar in, men visst, på marginalen kanske kallare brine påverkar.
Ser att även vår värmepump får kämpa mer i år vid samma utetemp.

Så kan det såklart också vara. Det är nästan ingen snö alls på taket just nu och på marken inte många cm mot husväggen. Ok, då glömmer vi det :)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 15 januari 2016, 13:17:43 »

Har inte läst din tråd... Men
Integralen jobbas inte bort slaviskt. Det finns en funktion för att spara tillskottsel.
OM framledningstempen stiger så den går mer än tre grader över börvärdet (det inom parantes), så stängs elpatronen av/minskas.

Jag har inte funderat så mycket senaste åren på sånt här, men nån annan får rätta mig om jag har fel.
Nu på morron vid -30 ute höjer jag max på rumsgivaren (samma om man höjer kurvan) för att få tillskottet att gå hela tiden! Gör jag inte det då pendlar tillskottet
med ganska korta intervaller. Ibland blir det som du beskriver den går bara nån minut i stöten.
Jag försvarar det här eftersom det sparar el och ger kompressorn chansen att gå kontinuerligt vid sån kyla så att visst tillksott behövs.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 15 januari 2016, 11:37:49 »

Följetongen fortsätter. Vid 06:30 duschade sambon innan hon gick till jobbet. Precis då når integralen 900 men tillsatsen startar inte förrän kl 06:56, då är integralen nere på 994. Borde inte tillsatsen startat vid 900?

Efter att VV-körningen är klar vid 07:34 så beter sig pumpen märkligt igen. Den kör 6 kW i ca 10 minuter utan att integralen berörs och sedan blir det rena vilda västern. Den går ned på trean en kort stund, sen upp på sexan igen i två minuter och sedan stötkör den sexan fem gånger innan den stabiliserar sig på trean och kör den lite växelvis under mer "normala" perioder.



Vad kan detta beteende bero på? Varför kör inte pumpen konstant sexan tills integralen återhämtat sig bättre? Detta beteende hade den också vid förra köldknäppen men jag nämnde inte det då eftersom det var så mycket annat jag behövde förstå. I min skärmdump i inlägg #53 syns hajtänderna i tillsatskurvan runt kl 07:30 och runt kl 11:15. Jag har en teori...men jag vågar inte delge den... a:gl

För övrigt har jag kollat KB in resp. ut: de ligger på 2 resp. -2 konstant.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 15 januari 2016, 07:31:21 »

Jag läste ett ganska precis 1 år gammalt inlägg. Förra året klarade min pump precis -27C om den inte gjorde varmvatten. I år klarar den "bara" -24C under samma förhållanden. En sänkning med 3C.
Det jag ser som skiljer är att KBin-tempen sjunkit med 1 grad, från -1 till -2. Kanske har KBin sjunkit lite för dig också och pumpen därför klarar lite mindre?

Det är mindre snö som isolerar nu, och så har det blåst hela tiden det varit kallt, är säkert bara det som spelar in, men visst, på marginalen kanske kallare brine påverkar.
Ser att även vår värmepump får kämpa mer i år vid samma utetemp.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 14 januari 2016, 22:51:12 »

KB-in är "Brine-in" i ThermIQ eller hur? (KöldBärare.)

Menar du jämfört med förra året i mitt fall också?
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 14 januari 2016, 21:55:23 »

Jag läste ett ganska precis 1 år gammalt inlägg. Förra året klarade min pump precis -27C om den inte gjorde varmvatten. I år klarar den "bara" -24C under samma förhållanden. En sänkning med 3C.
Det jag ser som skiljer är att KBin-tempen sjunkit med 1 grad, från -1 till -2. Kanske har KBin sjunkit lite för dig också och pumpen därför klarar lite mindre?
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 14 januari 2016, 21:39:10 »

Jag drar också slutsatsen att någonstans mellan -11 och -14 °C är brytpunkten för vad pumpen klarar utan tillsats. Som jag skrev tidigare i tråden behövde den aldrig tillsats förra vintern, men då var det bara ett knappt dygn det var runt -14 °C och under den perioden kördes antagligen ingen VV.

Jag sänkte A1 till 100 efter tips i tråden. Vi har redan två rum som inte blir varma nog, så jag har börjat stänga dörren till dem när det är rejält kallt ute. Jag börjar misstänka att det är strypning på åtminstone ett av rummens raddar eftersom de inte blir så varma. Problemet är att jag drar mig för att kolla strypningen eftersom när jag gjorde det på en radd i ett av badrummen fick jag det inte tätt igen på en gång. Jag fick åka till lokala VVS-firman för att få en fiberpackning, som sen visade sig vara fel storlek. Det funkade ju i ett badrum med golvbrunn, men det känns inte så bra med en läckande radd i ett "normalt" rum... ???
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 14 januari 2016, 21:22:41 »

Det är vv tillverkningens fel att integralen sjönk lågt.

-12 till -13 verkar vara den lägsta temperaturen som din pump klarar galant. Sedan blir det jobbigare.

Ser att du även sänkt start för a1.
Finns det något rum som du tillfälligt kan sänka tempen i för att se om den orkar bättre?
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 14 januari 2016, 21:20:18 »

Då är jag med. Enligt prognosen ska det bli nedåt -18 °C inatt (och det har sjunkit en grad sen senaste skärmdumpen), ska bli spännande att se hur integralen beter sig under natten.  :)

EDIT:

Jag är inte så sugen på att sänka innetemperaturen...sambon är av den frusna typen.  ::)
Skrivet av: Gromit
« skrivet: 14 januari 2016, 21:14:52 »

Den försöker men orkar inte. Blir det ännu kallare ute kommer integralen sjunka tills eltillskottet går in.
Sänker du kurvan för innetempen och accepterar lite kallare inne kan pumpen kanske plocka hem lite av integralen utan tillskott.
 
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 14 januari 2016, 20:50:05 »

Det stämmer! Men borde inte pumpen försöka jobba bort underskottet, eller är det så att den försöker men inte orkar?
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 14 januari 2016, 20:44:49 »

Titta på framledning bör och framledning är. Dom är lika därför står integralen still.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 14 januari 2016, 20:22:09 »

Pumpen har bettet sig helt normalt sen det dygn som avhandlats senast i den här tråden, men så har utetemperaturen också varit relativt mild.

Nu är nästa glödknäpp här och jag ser att pumpen kämpar med integralen. Så här ser kurvorna ut i skrivande stund:



Tyvärr kan jag inte zooma in mer i grafen, ThermIQ verkar inte gilla OSX, men jag ska försöka skriva ut det som är väsentligt. Det jag reagerat på är att när utetempen krupit ned till -16 °C stannar integralen på -338. Detta skedde kl 18:33 och nu är klockan 20:06. Kompressorn har jobbat i 1 1/2 timme utan att integralen minskat eller någon tillsats gått in.

Jag misstänker att anledningen till att returen gått upp en grad vid ca kl 19 är att jag började elda i gillestugans kamin, sambon kommit hem och mat lagats i köket.

Återigen, jag försöker förstå hur pumpen fungerar och nu förstår jag inte varför integralen stannat på -338.
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 10 januari 2016, 01:10:55 »

Det beror ju på att ThermIQ inte styr värmepumpen i egentlig mening. ThermIQ läser av ett antal parametrar och loggar dem i form av grafer, dvs den visar oss hur pumpens styrning har arbetat, och ger dessutom möjlighet att från datorn/mobilen manuellt ställa om samma parametrar som man kan ställa via displayen med pumpens egna knappar. Ta bort eller krascha ThermIQ, vad bryr sig pumpen om det?

Cleas, jag tror att du missar min poäng lite. Jag menar inte på något sätt att ThermIQ är en optimal lösning, tvärt om tycker jag att det lämnar en hel del att önska. Det jag efterlyser är ett mobilt gränssnitt (modernt uttryck "app") som är utvecklat av Thermia, optimerat för att styra och övervaka deras pumpar, som är i stil med ThermIQ. Om utvecklaren vill, kan denna app har olika lager som anpassas till användare; dummy
-mode, medium user mode och advanced user. "Dummy" är i princip endast övervakning och kanske möjlighet att ändra driftlägen, medan avancerad användare ska kunna ändra i princip allt som går att ändra, även inställningar i servicemenyerna.

Har du aktiverat "Varmvattenprod" eller "Kompressor" i grafen, de reagerar snabbast, kan det ändå ta en dryg minut innan något syns efter en åtgärd eftersom ThermIQ pollar bara en gång i minuten. Tyvärr talar pumpen inte om hela sanningen för ThermIQ, man kan inte se startgivaren eller den vägda starttempen, det är ju den senare som man måste gå över med sin inställning för att starta vvkörning. Att göra manövern direkt på pumpen är betydligt smidigare, men kräver normalt att man lämnar sänghalmen (om man inte har sin Diplomat i sovrummet, förstås). ^-^

För mig är inte styrning från sovrummet det viktiga, utan det är just att vara bunden till att knappa på pumpen som jag ogillar. Dels att man måste fysiskt befinna sig vid pumpen men också för att handhavandet är så yxigt. Därför skaffade jag först Thermia Online, vilket ju nästan var ett skämt, och sedan ThermIQ. Jag vill kunna vara var som helst i världen, där jag har kontakt med Internet, och övervaka/styra pumpen.

Man kan inte heller se eller påverka pumpens inbyggda klocka (det är inte en begränsning i ThermIQ, utan i pumpens styrdator) , förutom med norsk reset. Därmed går det inte att schemalägga legionellakörningen. Här startar den ofta medan frun tappar upp ett varmt och därmed onödigt dyrt bad. All schemaläggning man kan göra i form av nattsänkning styrs av en extern klocka.

Nu pratar du om hur det är nu...jag pratar om hur det skulle kunna vara. :) För att citera en klok man:

"Some men see things as they are and say why? I dream things that never were and say why not?" R.F. Kennedy
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 09 januari 2016, 23:12:12 »

Man skulle kunna dra ut displayen till sovrummet (eller?), det är väll en vanlig tele eller nätverkskabel i den?

Men enklast från sänghalmen är nog att ställa om starttempen till 59C, dra på morgonrocken, titta att vv-körningen startat och sedan ställa ner till "normal temp" igen.

Skrivet av: claesc
« skrivet: 09 januari 2016, 23:01:21 »

Vi är ju några som använder program i stil med ThermIQ att styra pumpen från datorn/mobilen, hänger sig denna enhet så fortsätter ju pumpen köra vidare med sitt eget styrsystem.

Det beror ju på att ThermIQ inte styr värmepumpen i egentlig mening. ThermIQ läser av ett antal parametrar och loggar dem i form av grafer, dvs den visar oss hur pumpens styrning har arbetat, och ger dessutom möjlighet att från datorn/mobilen manuellt ställa om samma parametrar som man kan ställa via displayen med pumpens egna knappar. Ta bort eller krascha ThermIQ, vad bryr sig pumpen om det?

Har du aktiverat "Varmvattenprod" eller "Kompressor" i grafen, de reagerar snabbast, kan det ändå ta en dryg minut innan något syns efter en åtgärd eftersom ThermIQ pollar bara en gång i minuten. Tyvärr talar pumpen inte om hela sanningen för ThermIQ, man kan inte se startgivaren eller den vägda starttempen, det är ju den senare som man måste gå över med sin inställning för att starta vvkörning. Att göra manövern direkt på pumpen är betydligt smidigare, men kräver normalt att man lämnar sänghalmen (om man inte har sin Diplomat i sovrummet, förstås). ^-^

Det kanske var resultatet av din omställning till 50 som du såg ganska omgående efter omställningen till 55? Du har ju också en startfördröjning på kompressorn på default 30 sekunder (ställbart upp till 90) eftersom brinepumpen ska gå lite innan kompressorn får starta.

Man kan inte heller se eller påverka pumpens inbyggda klocka (det är inte en begränsning i ThermIQ, utan i pumpens styrdator) , förutom med norsk reset. Därmed går det inte att schemalägga legionellakörningen. Här startar den ofta medan frun tappar upp ett varmt och därmed onödigt dyrt bad. All schemaläggning man kan göra i form av nattsänkning styrs av en extern klocka.


Skrivet av: Paxman
« skrivet: 09 januari 2016, 11:22:03 »

Men vill man ha en pump med värsta 4k touch skärm, som ibland kan haka upp sig då det är -20 ute, så att allt låser sig och pumpen inte går, eller vill man ha gammal beprövad teknik som fungerar? Igår pratade de om smarttelefoner och kyla på radion, många telefoner idag klarade inte av ett par minusgrader, men förr då t.ex. ericsson gjorde "tegelstenar" var det inga problem med att använda dem ute i kallt väder.

Fast pumpens "hjärna" utsätts ju aldrig för -20... ::) (Jag förstår givetvis att du inte menade på det sättet.) Sen går det ju att lägga in back-upsystem som gör att pumpen fortsätter producera värme även om den flashiga datorn hänger sig. Vi är ju några som använder program i stil med ThermIQ att styra pumpen från datorn/mobilen, hänger sig denna enhet så fortsätter ju pumpen köra vidare med sitt eget styrsystem.

Nu är det snart dags för oss att duscha och VV-temp står på 53 °C. Testade precis att höja VV-start från 35 till 50 för att tvinga fram en körning. Ska bli spännande att se hur det funkar!  tummenupp Senaste körningen var vid 23:30 igår.

EDIT:

Det verkade som att 50 °C inte räckte för att starta körningen...eller så var jag lite otålig, ingen körning indikerades i ThermIQ i alla fall. När jag ändrade till 55 så såg jag direkt i grafen att den startade och jag sänkte då till 35 igen.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 09 januari 2016, 11:12:01 »

Nej kompressorn behöver inte starta. För att vara helt säker, så testade jag. Har 40C som starttemp, jag hade 46C i viktat-värde, drog upp start till 47C och sedan direkt ner till 40C igen (väntade inte nått alls). Den triggade då en antilegionella körning :)
Jag gör detta vid pumpen, så att jag ser vad som händer direkt. Hade jag gjort det via Thermiq så hade jag nog väntat tills att jag ser att något har hänt innan jag ändrat tillbaks. Det är ju inte någon panik att ändra tillbaks :)

Jag behöver inte ha något raketforskningsstyr, men ett som kan veta vad klockan är och hantera några händelser enligt schema hade inte varit dumt. Jag tror att det var Nibe som har det, iaf för legionella. Ett litet batteri för minnes backup vid strömavbrott kan inte vara hiskeligt dyrt, så att den minns scheman och hur mycket klockan är.

Men å andra sidan så är det nog inte så mkt att drömma om - går det ens att uppdatera programvaran i våra maskiner?
Skrivet av: Zyberdude
« skrivet: 09 januari 2016, 07:34:27 »

Toppen! Jag brukar kolla till pumpen i ThermIQ när jag vaknar och ser jag då att VV-tempen är låg kan jag göra som du. När jag sedan ser i grafen att VV-produktionen startat kan jag ställa ned värdet igen. Då behöver jag inte gå upp ur sängen!  tummenupp
Jag tror kompressorn måste starta, sedan är det bara att sänka.

Men till och med i farsans nibe 1255 glömden pumpen bort gm efter en omstart, så kanske den glömmer bort legionella den med? Däremot finns det ju mycket roligt man kan ändra på, vv start-stop (ekonomi-standard-lyx vv (perfekt med lyx före bastun)), egna värmekurvor osv. Sämst tycker jag överblicken över temperaturerna är, man skall in på flera sidor för att läsa av allt, men det är väl en vanesak. Danfossen har ju allt på en sida, utom brine ut som man måste trycka ned till.

Men vill man ha en pump med värsta 4k touch skärm, som ibland kan haka upp sig (jämför med en android surfplatta) då det är -20 ute, så att allt låser sig och pumpen inte går, eller vill man ha gammal beprövad teknik som fungerar? Igår pratade de om smarttelefoner och kyla på radion, många telefoner idag klarade inte av ett par minusgrader, men förr då t.ex. ericsson gjorde "tegelstenar" var det inga problem med att använda dem ute i kallt väder. Är telefonerna bättre idag då eller förr?
Skrivet av: Paxman
« skrivet: 09 januari 2016, 00:47:47 »

Toppen! Jag brukar kolla till pumpen i ThermIQ när jag vaknar och ser jag då att VV-tempen är låg kan jag göra som du. När jag sedan ser i grafen att VV-produktionen startat kan jag ställa ned värdet igen. Då behöver jag inte gå upp ur sängen!  tummenupp

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!