Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: kcb
« skrivet: 22 mars 2010, 19:35:02 »

  Hej Larryd . Har varit ikontakt med CTC i Ljungby idag, och dom tyckte faktiskt som du , skippa Ecologic och kör bara med dom två givare som finns i pumpen. Dom sa att LV pumpen starta när temp. skunker till 43 grader, stannar vid 48 grader (cirkulationspumpen går hela tiden )men kan  produsera upp till 55 grader? Fattar inte det sista. Men det gäller att hitta rätt körning med flöde och termostat på övre elpatronen. Så jag kan nog fann fixa detta själv utan röris. Och du har rätt med en ThermOmatic ERA 10 RS jag har antecknat. Tack för hjälpen. 
Skrivet av: larryd
« skrivet: 22 mars 2010, 08:59:30 »

Hej...

-Planerar du att senare installera Ecoel, så skall du inte installera Ecologic nu. Ecoel innehåller samma styrsystem.

-jag betalade 6.500kr för Ecologic för två år sedan. Klickade på en grå skylt till vänster.

-Jag kan inte säga om du kan tjäna in pengarna, eftersom jag inte vet vad LL gav. Generellt har en LL bättre verkningsgrad än en LV.

Vill du hålla nere investeringen i väntan på Ecoel, så skulle du kunna:

- styra Ecoair "start och stopp" med bara en termostat kopplad till acktanken. Kanske 200kr. Kopplingschema för detta framgår av Ecoairbeskrivningen.

-Reglera husvärmen med en ny shunt. Tex ThermOmatic ERA 10 RS som kullabacken rekommenderar. Med styrsystem kostar den 2.000kr. Gissar att kopplingschema för anslutning och givare finns i lådan. Shunten kan du inte ha kvar när du installerar Ecoel i framtiden.
Skrivet av: kcb
« skrivet: 22 mars 2010, 01:52:40 »

 Hej !!!! Okej då förstår jag, (vrida förhand som jag gör nu p.gr.kass el shunt) tanken var att bygga ett något beligt system, så man enkelt kan sätta in en t.ex. EcoEl senare där alla styrningarna finns, (solsystemat byggt -94) när solsystemet falera.Livslängde ligger nog på c.20 till 25 år,för annars har det befintliga systemet funkat ganska bra i kylan, om man kör 30 grader in i radiatorerna (sitter termom. på ut o retur) samt LL pumpen inne. Driftkostnaderna för feb. har då blivet 2429 KWh,där LL ock ack stått för c.52KWh per dag, men just nu står LL pumpen utanför och låter som en stenkross.Så där försvann den möjlighet,
att driva det här vidare något år tills tekniken blivet bättre. För som någon skrev LV ock solsystem funkar ju båda bäst när man minst behöver dom. Så om jag bygger själv: CTC 107  32000tk
                                             Rör muffar isolering  5000tk
                                             kulventiler Wilo RS 25-6 (Sedan jag demonterade-oljepnnan ifrån ack)
                                             Men en  Ecologic med shun o växelventill 10000tk-eller mer?
Så c. 47000tk och fixa allt jobbet själv utom det elektriska med och flytta jord felsbrytaren.Kan jag käna in så mycket på dom få 52 KWh så detta blir lönsamt. Jag trodde det skulle stanna på 37000tk. Där finns en möjlighet till, sätta ett komplett system ctc 107-EcoEl och dra endast tappvattnet igenom ack på sommaren (förvärma) Vrida en trevägare på hösten och skippa ack som då kallnar ner till 25 grader o då rosta sönder med tiden Man tackar för att du tar tid med detta problem .Jag bor föresten i blekinge och var här en av dom första med solsystem Hej KCB trött nu                                                    
Skrivet av: larryd
« skrivet: 21 mars 2010, 23:35:44 »

Det finns ju många sätt...

att koppla ett värmesystem. Men jag utgår från att:

-Du har en acktank som du vill hålla en hög och jämn temp i.? Kanske 48 ºC?
-Du har en VP som värmer acktanken. (Med hjälp av Vpatroner när det blir kallt)?
-Du har en termostat som stoppar och startar VP så att acktanken alltid har rätt temp?(Fast kondensering)

Sen har du en shunt med tre portar. Den tar 48 ºC vatten från tanken, blandar med svalt (kanske 30 ºC) returvatten från raddarna och matar ut 38 ºC vatten via framledningen till raddarna.

Men... när det blir kallare ute så måste huset ha mera värme och framledningstempen höjas till tex 45 ºC. Genom att du ändrar blandningen/shuntinställningen. Detta gör du genom att vrida shunten för hand, eller låter en motor vrida på den. Använder du en motor måste du ha något som "talar om" hur mycket den skall vridas = styrsystem.

Ecologic är ett styrsystem som finns i flera varianter. En variant innehåller en shunt och en växelventil. Växelventilen stänger radiatorslingan på sommaren. Då används enbart acktanken för VV produktion.
Skrivet av: kcb
« skrivet: 21 mars 2010, 14:45:40 »

 Hej igen! En fråga till larryd inlägg den 7 mars. El-shuntventilen gällde till radiatorsystemet. Varför rek. du en Ecologic till systemet. Om man kan köra med fastkondensering ( som visserligen inte är lika effektivt ) Och var menar du med att vrida shunten
manuellt varje morgon o kväll. Det är ju bara att ställa den på t.ex. 35 grader in ,sen är det okej. Var jag undrade över var vilket som startade LV pumpen om jag skulle mont. en egen givare på returledningen till pumpen , så den starta t.ex. när temp sjunker till 40 grader, för vattnet cirkulera ju hela tiden till pumpen. Och sen stannar pumpen när tempen når 48 grader på givaren som sitter på pumpen.Eller finns båda givarna på pumpen. Eller är jag helt ute å reser
Skrivet av: kcb
« skrivet: 07 mars 2010, 16:30:05 »

Man tackar!!!!!!!!!!!!!! Era ider och förslag passar med mina tankar. Att man då kan köra radiatorshunten för sig.Och inkoplingen på pumpen finns väl i ctc kopplingsschema som i nibes. Bra förslag på ventil ThermOmatic ERA 10 RS. Nu är det bara att räkna på ev. vinst på deta system. :D
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 07 mars 2010, 13:58:15 »

någon typ av shunt ventil + ett passande styrdon som har inomhusgivare.
behövs väl ingen annan styrning av shunten.
tex:  http://www.rinkabyror.se/showart.aspx?id=504

        http://www.rinkabyror.se/showart.aspx?id=1643
Skrivet av: larryd
« skrivet: 07 mars 2010, 13:28:52 »

du vill köra fast kondensering  mot ack tanken. inga problem den styr med returledningen. (från tank till pump)
du har antagligen alltid cp går. du ställer in max returtemp (20-48 ºC) när pumpen ska stanna, och hur många grader retur tempen ska sjunka innan pumpen startar. (5-10 ºC).

/Pontus

Jo men..

av inlägget fick jag för mig att kcb ville ha en "el-shuntventil". (Och det är att rekommendera i kombination med en 750l acktank med solceller och elpatron) Till den behövs ett styrsystem.

PS Men man kan naturligtvis vara sitt eget styrsystem och vrida shunten manuellt morgon och kväll.
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 07 mars 2010, 13:17:41 »

du vill köra fast kondensering  mot ack tanken. inga problem den styr med returledningen. (från tank till pump)
du har antagligen alltid cp går. du ställer in max returtemp (20-48 ºC) när pumpen ska stanna, och hur många grader retur tempen ska sjunka innan pumpen startar. (5-10 ºC).

/Pontus
Skrivet av: kcb
« skrivet: 06 mars 2010, 17:37:58 »

 Tack för tipset. Men går det ej att koppla en givare ifrån ack tanken direkt på pumpen , som man kan (tror jag) på en nibe 2025 plint x200 stick 1-2 . För elpatronerna har termostater på sig. Och solsystemet lever ju sitt liv med sina givare. Så det gäller ju bara att styra LV pumpens start o stopp (driftgång) Shunten till radiatorerna kan man kanske köra separat eller manuellt, för solsystemet går bara på sommaren och då bör väl pumpen stanna på givaren i ack tanken, och sedan jobba normalt resten av året. Tack så mycket  KCB
Skrivet av: larryd
« skrivet: 06 mars 2010, 13:31:16 »

Du behöver ett styrsystem...

tex Ecologic(inkl shunt)  till din anläggning. Hämta ner installationsanvisningen för Ecologic på CTC's hemsida. Det finns 13 alternativ för inkopplingar, varav ett par med acktank+shunt, som borde passa. Där ser du oxå hur elen skall kopplas.

En separat jordfelsbrytare för hela värmeanläggningen är att föredra.
Skrivet av: kcb
« skrivet: 05 mars 2010, 03:34:26 »

Hej har funderingar på att koppla in det elektriska oxå , för ska köra pumpen till en ack tank 750l där elpatroner finns samt solsystem.   10m haft sedan -94, funka bra på sommaren.
Inndockningen har jag  klurat ut. Så den är ok , Jag ska ha tre faser in, men var koppla jag in cirkulationspumpen och givaren ifrån tanken. Finns det möjlighet att läsa av körtider på pumpen . Och bör man lägga pumpen utanför jord felsbrytaren. Sista frågan för jag behöver en fungerande el-schuntventill, som lever VÄL sitt egna liv ifrån pumpen, vilken sort köper man DÅ ? OCH var.
Har villa 140m i vinkel byggt 80 garage o förråd 60m ihopbyggt med huset, dit flyttar jag L-L pumpen. Så vilken pump kan räcka.
( inte för liten) Bor i blekinge. TACK på förhand

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!