Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: pafr skrivet 06 september 2007, 22:29:47

Titel: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 06 september 2007, 22:29:47
När brinepumpen startar så hör jag ett litet bubbel vilket jag tolkar som lite luftbubblor på utgående brineledningen.
På ingången så sitter det ett avluftningskärl som samlar upp all luft som skulle komma in den vägen.
På utgången så går brineledningen på alla pumpar (som jag har sett) upp ifrån pumpen och sedan ner och igenom väggen och ner ner i marken. Här blir det då lätt en luftansamling som inte kommer ut. Verkar fungera bra ändå.

Vad göra? Ska jag be installatören komma och lufta ur allt en gång till? Eller blunda och le?

Varför finns det inte en luftningsventil på utgående brineslinga? (Jag har det inte och har inte sett det i någon installationsinstruktion eller på någon annan pump).

Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: Rickard skrivet 07 september 2007, 06:57:23
Har du jordvärme eller bergvärme?
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: Carl N skrivet 07 september 2007, 08:49:58
Mina brineledningar går upp i taket, men där har installatörern satt dit luftningsventiler på både ingående och utgående ledning.
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 07 september 2007, 20:16:24
Jag har en Bergvärmeanläggning, har uppdaterat profilen där lite mer detaljer framgår.


Mina brineledningar går upp i taket, men där har installatörern satt dit luftningsventiler på både ingående och utgående ledning.
Att installatören har satt luftningsventil låter klokt. Skulle du kunna lägga in en bild eller beskriva så att jag kan se en sådan luftningsventil ser ut.
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: Carl N skrivet 07 september 2007, 20:32:01
Mina brineledningar går upp i taket, men där har installatörern satt dit luftningsventiler på både ingående och utgående ledning.
Att installatören har satt luftningsventil låter klokt. Skulle du kunna lägga in en bild eller beskriva så att jag kan se en sådan luftningsventil ser ut.

Det är ganska små skruvar som sitter under armaflex-isoleringen precis där ledningarna vinklas ner mot VP:n.
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 10 september 2007, 10:31:13
Vet inte riktigt hur viktigt det är att få bort all luft ut ur utgående brine, det verkar inte påverka driften, även om det inte känns bra och jag ser problem på sikt.

Ser att jag har följande alterntiv:

* Be dem komma tillbaka med sin tunna och pump och lufta ur allt.

* Montera en t-koppling, med en liten conex luftningsskruv eller en större ventil (undrar om det fungerar med en liten luftningsskruv då det inte finns något tryck). Om jag gör detta arbetet nu så kan jag också ta bort gängtejpen som de har monterat och ersätta den med lin eller liknande. (Litar inte på gängtejpen!)

Eller en kombination av båda.


Det intressanta är att montören monterade en "filterball" (avstängningsventil med filter) på utgående brine för att undvika att det kommer ner smuts längst ner i kollektorslangen. (Jag såg det inte som nädvändigt, men det skadar inte). Om jag nu skulle öppna detta filter så rinner det ut sprit och in kommer det luft som aldrig kommer att försvinna, då det fastnar i luftfickan ovan. Om det inte vore för backventilen.  huvuddunk
Så även om jag monterar en luftningsventil så kommer inte luften dit för den fastnar i backventilen.  knUp

Tyvärr så har installatören saknat systemtänk! Vissa detaljer är bra, men helheten har de inte haft förmågan att tänka på!  fiR: huvuddunk knUp --/


Ser helst att jag slipper se installatören igen.

Så vad ska jag göra?

Om jag monterar en luftningsanordning så kan jag dessutom ta bort gängtejpen och byta plats på backventil och anstängningsventil och få en bra anläggning. Thumbsup

Tror ni att det är möjligt att fylla på sprit och få all luft på utgående brine utan att ta hit den stora pumpen igen för avluftning efter dessa förändringar??? Ialla fall så att det blir mindre luft kvar än nu?


Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: JoeMax skrivet 13 september 2007, 16:14:39
Har du bubbel på brine så ber du installatören återkomma med sin tunna och göra om allt igen.
Göra fel -> Göra Om, Göra Rätt! knUp

Bubbel på Brine kan ställa till det i långa loppet.

"Blir det fel i Brine-kresten, förångas inte köldmediat korrekt, vilket kan leda till att köldmediat är i vätskeform när det kommer in i kompressorn. Detta kan i sin tur leta till att det drar med olja från kompressorn och täpper till i kondensorn", vilket leder till att pumpen både kan bryta på lågtryck eller högtryck = Svårspårat :D

Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 14 september 2007, 20:52:34
Nu har jag satt en avluftning på utgående brine.

Satte ett T-rör i böjen och en liten avstängningsventil ovanpå. Fick dessutom möjligheten att byta ut lite gängtejp (som installatörerna använde) till lin.
Flyttade dessutom plats på backventil och filterventilen, så att det går att tömma filterbollen och lufta ut luften i min lilla nya vinkel så att inte luften fastnar i backventilen.
Det blev bra och snyggt! och nu producerar pumpen varmvatten igen! Thumbsup

Men bubblet kvarstår. Efter att ha lyssnat som en mekaniker med en skruvmejsel mot rören så inser jag att bubblet är på ingående brine.  huvuddunk

Skapar en ny tråd med en omformulerad fråga!
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: Rickard skrivet 16 september 2007, 10:35:03
Trycksätt systemet, se till att du har vätska i nivåkärlet, (om det inte redan är gjort) och avlufta på högpunkterna där du satt in avluftare när cirkpumpen står still.
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 16 september 2007, 12:49:51
Hej

Jag har luftat på alla punkter där det finns avluftare, dvs vid pumpen på ingående och utgående Brine.
Ingen luft finns i dessa punkterna.

Det finns en högpunkt vid hål 2, men där har de inte satt dit någon avluftning, med motiveringen att det inte behövs.  huvuddunk

Går det att sätta in avluftare på kollektorn vid hål 2? Hur blir det då? Går det att lita på dem eller börjar de läcka efter några år?

Skulle helst se att borrtoppen på hål 2 sänktes med cirka 50 cm, för att med fysikens lagar enkelt kunna lufta hela systemet vid pumpen.  Är det görligt i efterhand?
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: svenske kocken skrivet 16 september 2007, 13:40:08
Ja, men du får troligtvis sätta på nya vinklar för troligtvis står kolektorn på bottnen, skulle de hänga en bit upp är det bara att lossa toppen, kapa och klyva foderröret, sänka toppen till den nya nivån. Thumbsup
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 16 september 2007, 14:08:07
Det låter som om det bästa är att säna foderrörs toppen så att systemet jobbar med fysiken och inte mot den. Om allt lutar åt rätt håll så borde luften stiga till högsta punkten.  8)
Problemet löst Thumbsup

Kollektorslangen står på botten!

Så då behöver det grävas, kapa kollektorslangen och sätta dit nya vinklar och antagligen förlänga markkollektorn med en muff så den når fram till hålet. Måste gräva upp hela vägen mellan hålen så att det lutar rätt hela vägen.

Det känns som en mycket bättre lösning att sänka toppen än att sätta dit en luftning, eller vad tror du?
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: svenske kocken skrivet 16 september 2007, 15:45:04
Måste du gräva hela vägen tycker jag att du ska sätta en fördelare för bägge slingorna inne där du kan stänga av, ställa flödet, pumpa runt slingorna var för sig, då blir det perfekt
Titel: SV: Bubbel på Brinen
Skrivet av: pafr skrivet 16 september 2007, 16:50:38
Det skulle fungera om bägge kollektorslangarna var indragna i huset.

De bägge hålen är sammankopplade med en T-koppling vid hål 1 och sedan så går det endast ett par kollektorslangar in i huset. Så med den installation som är gjord har jag inget möjlighet att kontrollera flödet i respektivs slinga. Tyvärr så verkar det som om det bara är cirkulation i ett hål och en luftficka blockerar mellan hål 1 och hål 2.