Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 18:47:13 »

ååå, typiskt... Även fast jag väntade tills det hade torkat?

Känns ju extremt om det tar sig genom flexrör.. I mitt fall går de längst innertaken å knappt i väggar men... Får väl dra ur kabeln igen...

// Edit: Nu har jag ersatt kabeln mot en som är obehandlad... enda mer jag kan tänka mig är att blåsa tryckluft i röret men där tar motivationen slut..


Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 juli 2012, 18:43:29 »

Till er andra så kan jag ge rådet att vara SPARSAM med silikonet det brukar räcka med ett litet sprut. Sprutar man för mycket har det en tendens att tränga ut ur väggen och in i tapeter med missfärgning som följd och svårigheter att bättra.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 17:53:38 »

sprutade silikonspray på draglinan, och lyckades faktiskt den sista sträckan.. sen kom det verkliga provet, om en draglina gick segt, hur skulle inte då en 8ledare med längsgående plastbit som kärna (dvs extra tjock kabel)  då ta sig genom röret...

Dränkte hela kalaset med silikonspray.. och det gick som en dröm!

*glad*   Dags att unna sig lite lunch innan man kopplar ihop allt...

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 juli 2012, 17:32:14 »

Man SKA ha en kompis som trycker på lite när man drar tråd i rör. Kommer du nästan i genom tar du en styv tråd, typ pianotråd, och gör en krok på änden stoppar in den en bit förbi stoppet snurrar på tråden och "fiskar" ihop tråden med draglinan. Så när du drar i pianotråden och kompisen trycker på lite ordnar det sig säkert. Lyckas du inte första gången så försök igen och stoppa in tråden lite längre
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 16:52:47 »

ååå, så gick den gamla kabeln av... och jag får inte genom draglinan... går bra från båda håll men just sista 50cm så blir det för trögt... varför gav jag mig in på detta.. hehe
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 20 juli 2012, 15:22:52 »

Det gör väl inget att det är flera trådar? Kabeln blir ju bara smidigare och böjligare då. Om du vill så kan du förtenna ändarna så att trådarna håller ihop innan du sätter dom i skruvplinten.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 15:08:08 »

Köpte den från kjell, visade ju sig vara många småtrådar per ledare så det kändes ju som ett felköp.
blir nog att jag tvingar genom min cat6a iaf, den bör ju vara kraftigare än de övriga.
-kan inte gå mer än åt helvete...  suck
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 20 juli 2012, 13:05:08 »

Det har en viss betydelse hur långt det blir, arean på datakablar är väl ca 0,08 mm2. Det brukar stå i installationsanvisningarna minimiarea och max längd.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 12:14:58 »

Blir ju nervös när ingen bekräftar att kabeln troligen är helt okej att använda till detta. ;)
Tänkte ju åka ut och handla nu ju..   tummenupp
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 20 juli 2012, 10:37:34 »

Det är på tiden att jag får flyttat min utegivare, samt dragit in en extra innegivare då nibe inte tar ansvar för sin firmware gällande loggningen.
* RMU behöver 4 ledare, vanlig behöver väl 2 = 6ledare.

Kollar jag då kjell och company så hänvisar dom till Modular kabel Vit - 6-polig   249kr/100meter
Denna borde väl duga?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 september 2011, 20:27:01 »

Mina givare inne och utetemp verkar visa rätt i alla fall inom 0.5 grad.
Skrivet av: gunnarb
« skrivet: 10 september 2011, 19:13:03 »

Jag läste i en tråd om Nibe Split att när Nibe tog bort kalibreringsfunktionen på sina VP (tydligen även på 1245) så glömde man bort att kompensera för detta och har tydligen inte lagt in mittvärdet utan ett av kantvärdena. Det skulle i så fall vara ett rent programmeringsfel som Nibe har gjort.
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 24 augusti 2011, 12:00:53 »

Ett mätfel på några grader får man nog räkna med i den här typen av temperaturmätkretsar. NTC-motstånden som används som givare har vanligtvis ± 5 % tolerans, eftersom resistansen ändras ungefär så mycket per  ºC temperaturändring så kan redan givaren i sig ge ett mätfel i den storleksordningen. Till det kommer tolerans hos seriemotståndet i mätkretsen (det brukar ju vara en spänningsdelare med ett fast motstånd i serie med tempgivaren), vanligtvis ± 1 %. Så eventuella fel pga läckströmmar i skyddskomponenter, de gör sig i så fall mest påminda vid mycket låga utetemperaturer då givarens resistans är hög. A/D-omvandlaren som används för att mäta givarspänningen har också den begränsad upplösning, och dessutom är det inte helt ovanligt att mätkretsarna är gjorda så att de inte tar hänsyn till egenheter som kanske står nämnda finstilt någonstans i A/D-omvandlarens datablad (t ex kan vissa typer dra momentana stötströmmar på ingången vid varje sampling, vilket leder till mätfel om det inte finns en rejäl avkopplingskondensator alldeles intill IC:n). Till sist har vi så hur mätvärdet behandlas i styrkortets programvara. Förhållandet mellan givarspänning och temperatur är inte direkt linjärt, men ändå händer det ibland att programmerare gör det lätt för sig och approximerar det hela med en linjär funktion eller något liknande. Ibland får man också till grova avrundningsfel, speciellt om begränsningar i microcontrollern gör att man inte kan använda flyttal och inte t ex väljer alla konstanter så man kan räkna med heltal utan problem.

Ytterligare en sak som kan orsaka mätfel är störande uppvärmning av givaren. Antingen för att den värms från husväggen, eller för att styrkortet skickar så hög ström genom givaren att dess egenuppvärmning inte blir försumbar (i så fall bör mätfelet bli störst vid vindstilla men avtar vid stark blåst, i synnerhet om givarens kåpa är avtagen).
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 23 augusti 2011, 22:45:01 »

Min utegivare visar 1-1,5 grader för hög temperatur, har dock inte så lång kabel så det borde inte vara det. Eftersom mätfelet verkar vara konstant oberoende av utetemperatur ( har bara haft pannan ett halvår ) så är det iofs ganska enkelt att kompensera med kurvan... Ska man ändå begära att de Nibe byter ut den ?
På min Nibe 1225 går det att kalibrera utegivaren. Visserlien bara på en grad när men i alla fall..
Jag trodde själv i 2 år att min utegivare visade fel och hade kalibrerat om den, upptäckte sedan att det var den termometer jag kalibrerade mot visade fel.  ::)
Med ett så litet fel som din visar så skulle jag inte "bråka" med Nibe. Om en givare är trasig så får du gratis nya av dom!
Skrivet av: couchbob
« skrivet: 23 augusti 2011, 21:04:12 »

Min utegivare visar 1-1,5 grader för hög temperatur, har dock inte så lång kabel så det borde inte vara det. Eftersom mätfelet verkar vara konstant oberoende av utetemperatur ( har bara haft pannan ett halvår ) så är det iofs ganska enkelt att kompensera med kurvan... Ska man ändå begära att de Nibe byter ut den ?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 augusti 2011, 11:55:12 »

Jag förutsätter att kretskorten i värmepumpen är jordade och har jordplan, en inducerad spänning i en lång tvåledare bör innebära en rätt stor risk för att spänningen skall hoppa över till jordplanet på kretskortet.
Eller till en elledning i kabelgenomföringen där alla kablar går in i pumpen.
Långa luftledningar är aldrig en fördel när det gäller åska, och speciellt inte när man har åskväder med horisontella urladdningar (mellan positivt och negativt laddade moln)
Skrivet av: torbjorn_forsman
« skrivet: 19 augusti 2011, 11:26:28 »

Har inte Nibe en ganska högohmig utegivare? NTC med 10 kohm vid +25  ºC eller något sånt? I så fall är den betydligt mindre känslig för litegrann kabelresistans än de lågohmiga givare (150 ohm) som t ex CTC och Thermia använder.

Beträffande åska så är inducerade överspänningar i en lång tvåledare inga problem, om bara givaren är monterad så att det inte kan bli överslag från den (eller kabelmanteln) till någonting jordat. Samma spänning bör ju rimligtvis induceras i båda ledarna i kabeln, så summan blir noll från värmepumpen sett så länge det inte blir ett överslag från ena parten till någonting ovidkommande. Om du använder nätverkskabel för installationen, så använd ledarna i ett av paren till givaren och anslut alla andra ledare (samt eventuell skärm) till chassijord i värmepumpen.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 19 augusti 2011, 08:32:08 »

??? Hoppsan, hur kan de plocka bort en så "nödvändig" funktion?

Å andra sidan så har det ju ingen praktisk betydelse om givaren visar 1-2 grader för varmt, det är bara att justera parallellförskjutningen motsvarande så funkar värmepumpen precis som tänkt ändå.

Man kan undra...

Å andra sidan är ju givarna inte linjära, och att applicera ett statiskt offset fungerar nog inte så bra, framför allt inte på utegivaren som ju har ett stort arbetsområde.

Att kompensera med kurva och förskjutning är nog det bästa.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 augusti 2011, 06:01:38 »

Nix, RK har en Nibe 1245, ingen givarjustering på den  :(

 ??? Hoppsan, hur kan de plocka bort en så "nödvändig" funktion?

Å andra sidan så har det ju ingen praktisk betydelse om givaren visar 1-2 grader för varmt, det är bara att justera parallellförskjutningen motsvarande så funkar värmepumpen precis som tänkt ändå.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 18 augusti 2011, 23:51:01 »

Nix, RK har en Nibe 1245, ingen givarjustering på den  :(
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 augusti 2011, 23:32:48 »

Du kan "kalibrera" givarna i mjukvaran på värmepumpen, så det är inga problem att dra lång kabel.
Den felvisning du får p.g.a. kabellängden kommer att vara i princip konstant, så en justering av visat värde kommer att fixa till eventuell felvisning.

Däremot blir värmepumpen mer utsatt för åska ju längre kablar du drar, försök om möjligt dra dem under jord, under huset, eller på annat sätt så att inducerade spänningar från horisontella blixtar inducerar spänning i nåt annat än din givarkabel.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 13 augusti 2011, 22:37:16 »

Nibe rekomenderar att oskärmade kablar inte ska läggas närmare än 20 cm till starkströmsledning men det kanske funkar bra ändå men det bör finnas en anledning till den rekomendationen *vinkar*
Du kan korsa starkströmsledningar men inte lägga parallellt för nära för då induceras  en spänning i kabeln som ger felvisning av temperaturen. Skärm hjälper  i så fall.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 augusti 2011, 22:30:28 »

Ja, det gör i alla fall ingen skada att köra skärmat och hålla 20 cm. 
Tillägg angående skärmade kablar
Men ska man använda skärmad kabel ska ENA ändan av skärmen anslutas till signaljord. Och vad jag förstår har inte VP någon signaljord att ansluta till. Blir det "fel"  med "jorden" kommer skärmen att förstärka "störningen" i stället för att skydda mot den. Så i vanliga miljöer som bostäder brukar man inte använda skärmade kablar pga störningar. På industrier med en helt annan elektrisk miljö kan det vara lite annorlunda.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 augusti 2011, 22:27:03 »

Nibe rekomenderar att oskärmade kablar inte ska läggas närmare än 20 cm till starkströmsledning men det kanske funkar bra ändå men det bör finnas en anledning till den rekomendationen *vinkar*
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:59:31 »

Du behöver inte ha en skärmad kabel, det går inte signaler genom kabeln som kan störas utan bara ett ohmiskt mätvärde.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:53:18 »

hum.. telefonkabel ser inte så skärmad ut.. jag har lyxig Cat6a nätverkskabel, kanske vore något.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:52:32 »

Eftersom givaren består av ett värmeberoende motstånd är det normalt inga problem med störningar. och du kan använda vilken kabel som helst bara den inte blir för tunn.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:38:12 »

Man ska använda skärmad kabel om man drar bredvid andra kablar ska visst kunna störa annars *vinkar*
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:32:04 »

det gör inget om man använder kraftigare ledare å alltså.. hade underlättat för telkabel var bökigt att hitta  i  butikerna
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 augusti 2011, 21:14:15 »

Jag tror mig minnas att det brukar stå max 50 meter med 0,5 mm telekabel. Har man en fyrledare kan man dubbla trådarna och kan då ha dubbelt så långa ledningar, så det ska inte vara några problem.
Skrivet av: rallykalle
« skrivet: 13 augusti 2011, 20:55:09 »

Bergvärmepumpens utegivare placerades fel. Tänkte flytta de nu från vindstilla sol till skuggsidan.

Dock funderar jag på av flera skäl att inte gå raka vägen utan en omväg på sisådär 21meter.

Skulle det uppstå problem för givaren/maskinen att mäta rätt pga såpass längre kabel (typ telefonkabel)?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!