Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 14 februari 2008, 15:02:04 »

Så, nu har jag bestämt mig. Efter att ha åkt till macken och tankat 50 liter diesel och slagit i oljetanken vid halvtvå-tiden inatt då jag märkte att oljan tagit slut, det finns nämligen ingen tankmätare och tanken är nedgrävd i trädgårn... huvuddunk
Försökte slå igång pannan igen men nu var det luft i oljeledningen så pumpen sög bara luft. Brist på verktyg att suga ut all luft ur oljeledningen då min lungkapacitet inte räckte till, ledde till att jag slog i en påse grillkol i pannan (kombi- olja/ved). Vaknade i morse med en temperatur av ca 15 grader inne..

Under turen i morgonrusningen till Biltema för att köpa lite pumpar och grejer blev det lite telefonsamtal och lösningen fanns närmare än jag trodde. Genom lite kontakter så blir det luft/vatten, hela kitet från daikin med 8,4 (9,6) kw pump och 300L beredare till ett bra pris. Det hela Installeras nästa vecka, nu tuffar pannan på nere i källaren efter att trilskats och spottat diesel. Så tills dess får jag tanka diesel i dunkar. 

     
Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 11 februari 2008, 10:14:45 »

brännaren och cirkulationspumparna är relativt nya, det är 2-rörssystem? på alla radiatorer, alltså modell jättegamla och stora vilket tydligen ska vara bra.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 februari 2008, 09:54:25 »

Mmm, normalt räknar man ju med 80% verkningsgrad på oljepannan, men jag har räknat med 75 då den var rätt gammal.

Jag tror att om man räknar med 90% förbränningsverkningsgrad och 400 - 500 liter/år för att hålla pannan varm får man rätt bra värden. Det är mycket dålig verkningsgrad för pannor som inte drar mer än 2,5 m3/år. Sen är ålder och skick på brännaren viktigt. Gammal brännare utan spjäll som stänger när brännaren står still,  huvuddunk. Men har det varit verkstad i huset bör ägaren ha haft läget under kontroll där.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 februari 2008, 09:04:05 »

Mmm, normalt räknar man ju med 80% verkningsgrad på oljepannan, men jag har räknat med 75 då den var rätt gammal.
Jag tycker dock att 7-8 kW uteffekt vid DUT bör räcka till rätt bra, se dock till att borrdjupet inte blir för klent, absolut inte mindre än 130 meter aktivt djup, helst 140-160 meter aktivt borrdjup till en 7-8 kW värmepump.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 februari 2008, 08:50:52 »

Då det verkar som om verkstaden var uppvärmd tidigare och alltså med i 3,5-4 m3 olja/år är 7 kW vettigt. Men man skall ha klart för sig att dimensionera värmepump utifrån oljeförbrukning är osäkert. Det är svårt att vet hur mycket av oljans energiinnehåll som kom huset tillgodo. 

 
Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 11 februari 2008, 08:39:24 »

Hej och tackar för kalkylerna
Nej, som jag sa vill inte kalla någon för skojare, jag förstår mycket väl att det är svårt att veta exkat vad man ska ha innan man har alla kort på handen! Jag uppfattar också huset som välisolerat, och enligt dina uträkningar kan det ju räcka med en 7kwh pump.
Jag tror att tidigare ägaren hade hela ytan något sånär uppvärmt, då han bedrev bilverkstad i källarvåningen med kontor m.m. Nu är det schuntat så att man ställer den värmen separat så jag vet inte om han hade 22 grader i källarn som han hade på övervåningen.
Jag ska se vad som trillar in i veckan, det börjar bli dags att bestämma sig, då jag inte har någon tankmätare och har således inte en aning om när oljan tar slut!
Som det är nu lutar det i alla fall åt bergvärme då det var sån liten prisskillnad mot luft/vatten.
   /Hjerpe 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 11 februari 2008, 06:32:59 »

Jag skulle inte kalla de som lämnat offerter för skojare, i vart fall inte om man räknar på tidigare energiförbrukning.
Det är alltid svårt att dimensionera en värmepump efter ett hus som är större än vad man värmer upp ordentligt.

Med tanke på hur pass välisolerat huset är borde det inte förbruka just mer än 50 W/m2 vid DUT vilket räknat på 200 m2 uppvärmd yta ger ca 10 kW maxeffektbehov.

Normalt dimensionerar man för ca 50-70% av max effetkbehov vilket i ditt fall skulle ge en värmepump på 5-7 kW uteffekt.

Vill man ha både hängslen är livrem kan man räkna med ett effektbehov på 70 W/m2 och 260 m2 uppvärmd yta vilket ger ett totalt effektbehov på ca 18.2 kW.
Detta skulle i sin tur kräva en värmepump på 9.1-12.7 kW.

Har gjort ett par kalkyler enligt nedan.

Kalkylerna är utförda med Nibes dimensioneringsprogram (det enda jag får tillgång till) med följande förutsättningar:

Inkommande KB-medel 0°C
Bergart: Granit
Energibehov, kalkyl lidingo1= 4 m3/år, lidingo2= 3.75 m3/år
Pannverkningsgrad 75%

Om du kan lita på tidigare ägares uppgivna förbrukning så bör en IVT 7 kW värmepump räcka rätt bra, den ger lite högre uteffekt än en Nibe 1235-8 (ca 0.5 kW mer uteffekt)
Vet du förresten om han värmt hela källaren?

Fast visst, en snäppet större värmepump och ytterligare 20-30 meter borrhål fungerar säkert.
Det du kan spara på en större pump rör sig dock bara om ca 300-600 kWh/år i minskat eltillskott, i vart fall så länge energibolagen inte använder sig av effekttaxor.

Här kommer kalkylerna:

Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 10 februari 2008, 23:31:33 »

Nu vill jag inte säga om den installatören är en "skojare" eller inte, jag har fått den offerten via mail och energioffert.se
Jag kan säga att jag först kikade på luft/vatten då det syntes vara ett billigare och enklare alternativ. Men när jag fick offerten på Ivt greenline ht7 (129.000) så var det bara 2000 dyrare än en av offerterna på atrian 10 kwh.  Det fick mig att tänka om. Nu vet inte jag om den offerten kommer att ändras och höjas en del om installatören ifråga kommer hit och kikar.

Det är ju väldigt svårt för en sån som mig som kan så mycket om det hela, man sitter hyffsat mycket i installatörernas händer. Ringer man cTc så är deras grejor bäst, IVT mest sålda, Thermia har vunnit tester som inga andra "vågade" ställa upp i o.s.v. Så för mig så gäller det att försöka läsa lite mellan raderna och klura ut vad som är mest prisvärt och rätt dimensionerat.
En "bekants bekant" tyckte jag skulle köra på ,som jag tidigare skrev, en 9 kwh separat IVT pump och en 300 liters beredare för att veta att det räcker till. Men jag kanske ska kika på Nibe också.
 
Pannan tänker jag nog få vara kvar så länge tills installationen är klar, har andra utrymmen som är lättare att installera i, så den river jag senare och bygger om pannrummet till en bastu. Tanken är en 3kbm plasttank som är nergrävd i trädgårn, den får också ligga kvar tills senare, så det är bara självaste installationen som ska göras.   
     
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 februari 2008, 10:06:41 »

Atrians effektangivelse gäller vid +7 grader så den är inte jämförbar med en 9 kW bergvärmepump. Vid några minusgrader bör den motsvara en 7 kW bergvärmepump.
Skrivet av: Onkel Tompa
« skrivet: 09 februari 2008, 22:04:30 »

Satsa på 180 - 200 meter aktivt borrhål och en pump på 9-10 kw pump.

Installatören som rekommenderar 130 meter borrhål och en 7 kw-pump är en skojare. Du kommer att få mycket tillskott/elpatron med sådan installation när huset är "utbyggt" i framtiden.

Ta in offerter på installation av en Nibe-pump när du ändå är ute i offertsvängen.
Priset kommer att skilja sig en hel del från IVT.

Niben kan också styras på ett mer ekonomiskt sätt än IVT-pumpen och har minst lika bra kapacitet för varmvatten!

Installation av en Nibe-pump i ovan nämnda storlek och borrhål på 180 meter bör kosta kring 130 - 140.000 kr. Förutsättningen är att installationen är relativt enkel. Borttagning av oljetank tillkommer.

Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 08 februari 2008, 18:44:22 »

ja, idag är boytan på 130 kvm och lika mycket källare, tidigare ägare hade verkstad i källarn (2 stora garage, verkstad, kontor dusch och pannrum) Nu har jag bara haft grundvärme på där nere men vill dimensionera för eventuellt värma upp fler delar av den ytan, därför räknar jag på ca 200 kvm uppvärmd yta.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 februari 2008, 15:47:38 »

Om det tillkommer uppvärmning av utrymmen som inte är med i de nuvarande 3,5-4 m3/år så är 9 kW vettigt.

Extra meter borrhål i Stockholmstrakten bör kosta ca 300 kr/meter.
Skrivet av: hjerpe
« skrivet: 08 februari 2008, 15:25:37 »

Som glad nybliven husägare så har klivit in på okänd mark, nämligen värme! Tack vare detta forum har jag nu fått en inblick i denna djungel av val, möjligheter, förutsättningar och tekniska specifikationer.
Huset jag bor i ligger på Lidingö och är på ca 130 + 130 kvm källare, i källaren är det idag mestadels garage men kommer väl i framtiden vara lite badrum, gästrum med mera. Så jag räknar kanske på 200 kvm uppvärmd yta. Det är byggt 1939 men tillbyggt och tilläggsisolerat -77 med 3-glas isolerfönster, mexitegelfasad med frigolit bakom, och ca 30 cm isloering på vinden. Idag så eldar jag olja i en gammal panna från -64 och enligt tidigare ägare så drar den någonstans mellan 3,5 - 4 m3 om året. Vi är 3 pers i familjen men det kommer antagligen att bli flera så småning om och jag vill planera så att det ska räcka för framtiden.

Idag Jag har fått lite offerter på luft/vatten och bergvärme med lite varierande priser, Thermia atria optimum 10 kvh L/L eller en Ivt greenline ht7 med 130m borrhål  dessa  offerter ligger mellan 118.000 och 129.000

Jag kommer att få ytterligare en pris på en installation med en separat pump från IVT på 9 kwh och en separat beredare på 300 l och ett borrhål på 180 m

Är det sistnämnda överdimensionerat? Med tanke på framtiden och om man vill värma upp hela huset och se till att det finns vatten att bada i mm. Och vad i så fall ska man betala för det på ett ungefär? 

/ hjerpe   

   

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!