Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: larryd
« skrivet: 20 september 2008, 20:28:32 »

En L/L pump...

är som klippt och skuren för källaruppvärmning. Jag påstår att den har bättre verkningsgrad och jämförbar investeringskostnad per kW jämfört med fläktkonvektor/bergvärme. För att inte tala om L/V eller avfuktare.

Naturligtvis under förutsättning att det är en R410 inverter
Skrivet av: swepri
« skrivet: 20 september 2008, 15:20:42 »


Förresten hur bör man göra med källaren när man byter till värmepump? Vi funderar på att göra torkrum av pannrummet  alternativt köra torktumlare. Är det bättre med torkrum + luftavfuktare eller torktumlare/torkskåp ur fuktsynpunkt när man nu plockar bort källareldningen som höll torrt och fint tidigare? Vi har krypgrund under 1/3 av huset som gränsar till källaren och där är ju bra om man kan undvika fukt som härrör från källare/tvättstuga.

Jag gjorde torkrum av pannrummet (ska bli tvättstuga också när jag hittar en elektriker). Det sattes in en fläktkonvektor när värmepumpen installerades. Underbart klimat i den delen av källaren nuförtiden. Vid mycket tvätt ställer jag även in en liten avfuktare, då torkar tvätten snabbt.

/Paj
Skrivet av: jamjo
« skrivet: 20 september 2008, 15:11:59 »

Jag vet inte riktigt vilket frameldningstempteratur som krävs. Jag tror kanske inte att det behöver vara så högt eftersom elementen är relativt stora ändå. Men huset är dåligt isolerat och med en källare som vi behöver värma för att ersätta den tillskottsvärme som oljeeldningen gett tidigare. Den gamla pannan är från 65 så det är inget alternativ att ha kvar den mot en värmepump ::) .
Vi bor i södra Sverige så det är ju inte så kalla vintrar. Lutar just nu ändå mot en elpanna trots att det går emot all instinkt om högre elpriser. Men om man kompletterar med en kamin kanske man har garderat sig...
Förresten hur bör man göra med källaren när man byter till värmepump? Vi funderar på att göra torkrum av pannrummet  alternativt köra torktumlare. Är det bättre med torkrum + luftavfuktare eller torktumlare/torkskåp ur fuktsynpunkt när man nu plockar bort källareldningen som höll torrt och fint tidigare? Vi har krypgrund under 1/3 av huset som gränsar till källaren och där är ju bra om man kan undvika fukt som härrör från källare/tvättstuga.
Skrivet av: LoonQ
« skrivet: 16 september 2008, 22:50:00 »

Dagens pelletspannor kräver väl inte så mycket arbete? Så upplever jag det i alla fall... den lilla tiden som man dock spenderar i pannrummet känns mer som en bonus än ett besvär (egen tid :)!!!).
Skrivet av: larryd
« skrivet: 14 september 2008, 23:26:04 »

Istället för en dyr och arbetskrävande pelletspanna....

skulle jag fundera på att komplettera L/V med en L/L inverter. För cirka 15.000kr får du en L/L som ger värme ner till -20 ºC.
Skrivet av: Lunboy
« skrivet: 14 september 2008, 18:47:57 »

Hej igen,

Du Erp,

Det där med 28 grader var mest tänkt som ett skämt, ber om ursäkt om det misstolkades.

Vad jag menar var, om han som jag sitter i ett gammalt hus med dålig isolering och ett högtemp system så skall han tänka sig för noga.

Själv behöver jag vid -15, ca. 72-75 grader, men det tänker jag sänka med fläktkonvektorer.

Har man som du inte behov av varmare vatten än 60 gr vid -15 är det som jag skrev bättre med elpanna då det sällan (om man bor i södra halvan av sverige) blir kallare, pellets kräver ju faktiskt lite jobb.


Men sen kan vi ju spekulera hur mycket vi vill, han bör tala om var han bor, vilket varmvatten behov han har, om han har skorsten, hur stort hus han har, isolering osv, osv.
Skrivet av: erp
« skrivet: 14 september 2008, 17:49:31 »

Hej

Jag kör med luft/vatten, EcoEl + EcoAir. Jag behöver 60º på framledningen vid 10-15 minusgrader ute. Jag har ett eltillskott på cirka 150 kWh per år.

Att man skulle behöva komma ner till 28º vid -15º är ju rent löjligt, så länge framledningstemperaturen ligger runt 50-52º eller lägre, går inget eltillskott in för mig.

//Ronnie
Skrivet av: Lunboy
« skrivet: 14 september 2008, 17:17:18 »

Hej,

Funderar själv på en sån kombination.
Men du har några frågor att ta ställning till:

Har du skorsten? Panna idag?
Vilken temperatur har du på radiatorvattnet? (hög, lågtemp?)
Elpannan kräver ingen arbetsinsats, det gör pellets, vill du ha det?
Tror du att elpriset går upp? (det gör jag).

Slutsats enligt mig :o
Elpannan är billigare än pelletspannan, ganska mycket faktiskt, men om du har ett radiatorsystem som jobbar med lite högre temp när det blir kallt kommer elpannan att gå in tidigt (dels pga returtemp men även för att pumpen bara ger ca 55 grader), det gör att med dagens stigande elpris kan det bli en dyr historia.

Pelletspannan är som sagt dyrare i inköp men betydligt billigare i drift om du behöver tillskott ofta, den kräver dock tillsyn och påfyllning. Har du tid med det är det nog i längden en utmärkt kombination.

Jag kommmer satsa på pellets + l/v pump i kombo med någon form av acktank tex något i stil med EXotank från Euronom.

Men som sagt, har du ett litet välisolerat hus med golvvärme och radiatortemperaturer på 28 grader vid -15 så glöm pellets, då kan pumpen klara driften utan tillskott 360 dagar om året.

Den utopi´n lever dock inte jag i.

ps. såg en artikel i dagens industri om uppvärmning för småhus att med tanke på dagens och framtidens el- och energipriser är driftskostnaden mellan tex bergvärme och pellets minimal.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 08 september 2008, 11:02:33 »

Tror som erp...

att du får svårt att finna ekonomi i den kombinationen med pellets. Men om du är osäker kanske du kan börja med att docka en Ecoair direkt mot din befintliga panna. Utan Ecoel.

Du har sedan valfriheten att satsa på Ecoel eller pelletspanna senare.
Skrivet av: erp
« skrivet: 08 september 2008, 10:44:11 »

Hej

Det beror ju lite på var du bor och vilka framledningstemeraturer du behöver, men min EcoEl går in med mindre än 200 kWh per år, hittills i år har elpatronen använt 35 kWh. EcoEl borde vara betydligt effektivare tillsammans med EcoAir än en pelletspanna.

Merd rätt inställningar och rätt förutsättningar i övrigt, behöver inte elpatronen gå in så ofta, jag har min patron bortkoplad och kopplar bara in den om det blir riktigt kallt. Klarar man sig med 50-55 grader på framledningen, så behöver inte pannan använda elpatronen alls, och extra varmvatten går att köra med värmepumpen.

Kolla upp dina förutsättningar innan du bestämmer dig.

//Ronnie
Skrivet av: jamjo
« skrivet: 07 september 2008, 23:42:20 »

Funderar på att installera en ctc l/v pump inom kort. Det optimala tycker jag hade varit att istället för en elpanna ansluta till en pelletspanna med elpatron så att man slipper den dyra elen vintertid, men samtidigt har valfriheten.
Är det någon som vet om det är en orimlig prisskillnad mellan ctc värmepump + elpanna och ctc värmepump + pelletspanna?  Det jag funderar över är om man ändå tänker sig att installera pelletspanna med tiden kanske det är dumt att köpa värmepumpen med elpanna nu, om det inte skiljer så mycket i kostnad. Om man installerar med elpannan nu så får man ju den extrakostnaden som elpannan kostar den dagen man eventuellt vill komplettera med pellets. Kan dock tänka mig att det är mycket dyrare med pelletspannan och därför kanske man får dela upp investeringen. Krävs det en massa extragrejer som är specifikt för elpanna / pelletspanna ihop med värmepump. Om det är så, så kanske man nu istället borde satsa på pelletspanna förberedd för installation med värmepump, och sedan komplettera med pump så att man inte köper en massa saker som man ändå inte har användning för senare?
 
Rörigt inlägg! Sc:,h Tacksam för svar i alla fall.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!