Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Harken
« skrivet: 25 januari 2007, 17:28:29 »

En bra vägg har u-värde på mellan 0,1 och 0,3 w/m2°C och ett gammalt fönster på 2-4 w/m2°C.

Jag har inte kollat exakt vad kraven är i dag, men jag tror att ett bra fönster ligger runt 1w/m2°C (allt finns väl på nätet). Hur som helst, räkna med att en kvm förnster är som 10-20 kvm vägg. Antag vidare att man kan spara 3W/m2°C på att byta fönster. Antag att ett hus har 20 kvm fönster och det är i snitt -5°C under januari, i så fall blir besparingen under denna månad (antag 20°C inne) 25°x20kvmx3W/kvm°C=1500W, en månad är 744 timmar alltså blir det 1116 kWh sparade. Under ett år är den totala besparingen cirka 5-6 gånger vad det är i januari. På ett år skulle ett fönsterbyte spar in 5-7 tusen kronor, vilket tar mycket lång tid att skriva av, särskilt som räntan stiger nu. En solfångare eller en luft/luft pump för spetsvärme är antagligen en mer ekonomisk invetsering.

En översyn av tvåglasfönster och nya tätningslister kan ge 30-50% av besparingen, till priset av någon tusenlapp.
Skrivet av: Kentah
« skrivet: 25 januari 2007, 16:51:09 »

Håller med, vi bytte totalt 12 fönster av 17, men någon jättestor energibesparing är det inte tal om.

Nu när det är runt 7-10 minus så suger man minst 130kwh om dagen..så det billigaste vore väl fan att köra med ved.

Det som är den stora förtjänsten är väl när det är 0 eller över, när det är minus så snurrar mätaren som under elpannans glada dagar.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 25 januari 2007, 15:02:21 »

Man sparar enormt mycket mindre vid fönsterbyte, om man har en värmepump....
Skrivet av: Håkan H
« skrivet: 25 januari 2007, 14:47:04 »

Hej rs!

Kan inte säga exakt hur många grader eller kw du sparar på att byta fönster. Själv satte jag in Elitefönster, underhållsfria + altandörr när vi renoverade köket. Upplever stor skillnad mellan köket och övriga huset i värme. Mer "behaglig" värme i köket. Så nog sparar du in energi på att byta. Jag bryr mig inte om att räkna på hur lång tid investeringen skulle ta att tjäna in då jag väger in andra saker som utseende, underhållsfritt och värdeökning på huset. Ibland vill man liksom bara ha nya saker.

Låter iofs lite dyrt med 158 lök för operationen, men  det är en annan femma. Är man bara lite händig så löser man det nog själv. Jag var med själv, eller var mest i vägen, när vi bytade våra. Tog cirka 1 timme per fönster inkl drevning, utan plåtning. Å andra sidan ska man inte underskatta känslan av att jobbet blir gjort när man själv är på jobbet, eller ligger i "hängmattan".  :)

/Håkan
Skrivet av: rs
« skrivet: 25 januari 2007, 11:29:24 »

Installerade EcoEl och EcoAir 105 v.III i april och är väldigt nöjd hittils. Läser inlägg i detta forum med jämna mellanrum men jag har inte brytt mig om att 'tweaka' anläggningen utan har bara petat lite med inställningarna. Nu när det blivit en köldknäpp även i södra sverige (bor i blekinge) så har jag följt värmepumpens arbete med intresse, är hemma hela dagarna då jag är pappaledig. Upplever också att den jobbar tystare än vanligt men det kanske bara är inbillning, däremot så dyker dom där oljuden (ett knorrande/strypande ljud som enligt någon annan tråd beror på någon ventil) fortfarande upp då och då. Jag känner igen lite av problemet då jag inte heller kommer över 20 grader inomhus. Om termometern i köket visar rätt så har det pendlat mellan 17.8-18.9 grader dom senaste två dygnen. Utomhus har det varit 0 grader som högst och - 11 som lägst. Inte så att jag går och fryser för jag har helt enkelt van vid det för det var precis samma när vi körde med olja tidigare. Jag får nästan en chock då jag kommer in ett hus som håller 23 grader varmt. I mitt fall så tror jag att fönsterna är boven är dramat. Stora fyrkantiga tvåglasfönster (110x130) och genom att byta ut dessa så har jag hört att jag kan vinna 3-4 grader plus, men jag vet inte om det stämmer. Här var en snubbe från Mockfjärds och måttade i höstas och det var han som sade att det kunde göra så pass mycket i vinst. Tänker dock byta fönstren själv då det skulle kosta 158 000 att byta samtliga fönster på kåken (12 stycken med måtten ovan och tre fasta 110x150 samt altandörr)!

Hursomhelst, var nere i källaren precis och kollade mina aktuella värden.

Ute: - 6
Panna: 54 (55)
Framledn: 42 (42)
Panna nedre: 43 (47)
VP In/Ut: 39/42

Antal starter senaste dygnet: 0
Kompr. drifttid: 24:05 (Den går hela tiden alltså)
Huskurva: 50

Mitt hus i byggt 1965, enplan med källare (107x107 m2).

Har någon några vidare synpunkter om jag ska trixa vidare med några inställningar så blir jag självklart tacksam.

/Rickard


Skrivet av: mson
« skrivet: 25 januari 2007, 10:49:38 »

Tack för alla era snabba svar!
Som genom ett under funkar allt nu.
45gr på stigaren (-7gr ute), VP:n går för fullt med stöd (3Kw) från elpatronen i toppen.
Jag grejade lite med huskurvan och vips hoppade elpatronen igång. Lusläser man menyerna så hittar man en fördröjning av shunten på 180min. Kanske var det bara så att jag råkade kolla på menyerna under fördröjningen....?
Med facit i hand skulle jag kanske valt en större modell av VP.

/Mats
Skrivet av: Håkan H
« skrivet: 25 januari 2007, 09:53:52 »

Hej!

Håller med Harken. Kolla i inställningarna att du inte, som jag har haft tills nu, ställt ner elen till 0. Vi ser ut till att ha ungefär samma förutsättningar för våra pumpar. Min VP har gått 3 dygn i sträck, spetsat med lite el (får utslag)  :). Varmt och gott i hela huset.

Lycka till!

/Håkan
Skrivet av: Gäst 999
« skrivet: 24 januari 2007, 20:14:38 »

Hallå, börja med att ställa kurvan på 50, alltså grundinställning........vad har du övre panndelen på för temp?? kurva 43 har jag i mitt hus som har full isolerat med återvinning & en luft luft som stöd.....så du skall nog definitivt ha kurva 50, att inte värmepumpen lämnar varmare vatten beror ju på att du inte har varmare den undre delen av pannan .....flytande kondensering.....
Skrivet av: Harken
« skrivet: 24 januari 2007, 19:36:43 »

Jag kan ytterst litet om elpannan, men ingen annan har ju svarat; Har du kollat alla menyer ett pannan verkligen har elpatronerna på på rätt sätt?
Skrivet av: mson
« skrivet: 24 januari 2007, 18:16:10 »

Huset är på 120m2. 100 år gammalt, sparsamt (o)isolerat 1,5 plans tegelhus. Vi hade olja förut och gjorde av med 2,7-3kbm olja om året (inget el-stöd) med en panna från -75.

Misstänkte att det skulle bli kämpigt för VP:n när tempen går ned mot -5 men hoppades att elpannan skulle täcka upp istället. Elementen är rejäla sektionsraddar och rören säkert dimensionerade för självcirkulation. Men som sagt, förmodligen inte att betrakta som låg temp system. Kör på huskurva 42 med justering uppåt på 6gr.

Verkar som om shunten inte öppnar för varmare vatten än vad VP:n kan producera. Tidigare, vid varmare väderlek var det inga problem att justera stigartempen med både huskurvan och innetempen.

Lär bli normal skånsk vinter (~7gr) framåt helgen igen. Vi hoppas på det.....

/Mats
Skrivet av: Harken
« skrivet: 24 januari 2007, 17:36:46 »

Jag kör 105 utan ecoel och har liknade värden, dock loitet varmare i huset då jag toppar med l/l VP. Jag skulle vilja veta hur stort hus du har och vilken energiförbrukning du haft tidgare.

Att spetselen inte går in vet jag inget om, men om du har ett normalstort hus med normal isolering kan du nog få denna efekt. 105an ger väl ca 4 kW vid minus 4.

Undrar om man kan kalla ditt system för lågtemp?
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 24 januari 2007, 11:36:08 »

Inge kul när det inte funkar!
Tyvärr kan inte ja hjälpa dig med pumpen... nån annan kan säkert.

Men här tar vi fram fliströjan när det går under -25, leta i nån garderob så du inte fryser  ;)

Du bör nog tillägga, att det gäller tempen inomhus, innan fliströjan tas fram.... ;)

mvh humlan.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 24 januari 2007, 11:11:40 »

Inge kul när det inte funkar!
Tyvärr kan inte ja hjälpa dig med pumpen... nån annan kan säkert.

Men här tar vi fram fliströjan när det går under -25, leta i nån garderob så du inte fryser  ;)
Skrivet av: mson
« skrivet: 24 januari 2007, 10:12:06 »

Hej på er,

Så har det då blivit lite kallt även i Skåne!
-4gr i morse och bara 18 grader i köket. Ser då i "aktuell driftdata" att Eccoelen vill shunta ut 43gr men aktuell stigartemp bara är 39gr. Även om jag justerar huskurvan så öppnar inte shunten mera.
Kompressorn går för fullt utan spets-el. Temp på in/ut till VP är 35/39gr. Noterar då att kompressorn inte låter som vanligt. Den går för tyst. Ser ut att finnas rätt mycket is på kondensorn.

-Kan man inte förvänta sig högre vattentemp från VP?
-Om nu VP:n inte klarar att hålla 43gr på stigaren, skall då inte spetselen gå på och täcka upp så tillräcklig temp uppnås. Styret inser ju uppenbarligen att det krävs mer värme.

Tror att avfrostningen inte funkar ordentligt. Kan man tvinga fram en avfrostning manuellt?

Detta är första vintern och anläggningen har funkat bra sedan installation i aug.

Snälla svara innan vi fryser ihjäl....
/Mats
 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!