Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: srick
« skrivet: 29 september 2008, 12:26:34 »

1. Check - Jo jag ska försöka få ordentlig koll på vad som ingår. Har inte fått min andra offert än men väntar spänt på att jämföra.. Ska bli skoj att se vad det CZ-installatören rekommenderar..
2. Okej, skall definitivt försöka pruta med detta eller iaf få till en lägre meterkostnad de sista metrarna.. Tycker oxå att 120-130m är lite grunt, men jag vet ju inte utan bara tycker det "låter" lite.. Tur detta forum finns ;)
3. Check!
4. Japp, 155m2 ~ 19-21 ºC och 35m2 ca 15 ºC. Jag skall definitivt installera en separat elmätare vid värmepumpen för att se vad den sörplar i sig.. väldigt rolig information om inte annat! Känner jag mig själv rätt kan det ju bli lite kWh-jakt  ::)
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 26 september 2008, 20:52:42 »

1. Stirra dig inte blind på priset. Kolla istället vad du får. Tänk på bla följande: I rummet där VPn placeras blir det relativt kallt. Finns radiator eller behöver du sätta dit en? Vad ingår i offerten? Grävning mellan borrhål och yttervägg? Oavsett, lägg ned lite krut på den biten. Osv
2. Minst 150 m aktivt till en 8,5/9 Kwh. Helst djupare. Varje grad högre brine in är betydelsefull. Själv har jag som sämst haft -1, vid -18.
3. Du kan nog inte välja ngt annat än v3. Just det, duscha eller bada vid vissa tider.
4. Det är alltså biyta om 50kvm som bara värms till ca 12-14 grader. I övrigt 21 grader. Förresten, det är bara CTC som skickar med rumsgivare som standard. Ovärderligt. Om du tar annat märke så köp till en sådan. 6700 kwh inkluderar allt för värme och vv. Även tillskottet som jag tyvärr måste ha på under höst och vår. Du kommer säkert ned på mina siffror för värme och vv, men när du sätter dit en elmätare så kommer du att se vad hushållselen verkligen drar. De som "mäter" VPns elförbrukning genom uträkningar lurar sig själva och förstår inte varför det går så mkt hushållsel.
Skrivet av: srick
« skrivet: 26 september 2008, 10:27:15 »

Aha, vi får se vilken det blir då. Även om jag är lite sugen på en CTC så tar jag nog ändå bästa erbjudandet givet att de inger ett stort förtroende vid eventuella problem..

Det låter bra! Båda leverantörerna verkar luta åt 120/130m aktivt, men jag har, precis som du säger, tänkt använda borrdjupet som en prutmån för att de ska vara säkra på att de får affären, vem det nu blir ;)

En av leverantörerna frågade om jag hade knäppningar i elementen idag, ger det en hint om ifall det är en lägre risk för knäppningar med VP(det var IVT-säljare)?

Så om jag väljer CTC skall jag se till att välja v3? Vad menar du med tidsdisciplin, att man får duscha speciella tider på dygnet för att inte frysa under duschningen? :)

Hehe nej som tidigare nämnt så skall det tas till rejält nu när vi väl investerar. L/L eller L/V är inte att tänka på då det kommer att väsnas och föra med sig andra komfortproblem, dessutom avskyr jag att göra småinvesteringar som man ångrar efter ett halvår...  ;)

Jag har oxå tänkt låta installera en separat elmätare till VP'n när det är dags, vill gärna veta exakt hur mycket den drar. 6700kWh på 210m2 måste ju vara otroligt bra? Det är ju med eltillskott osv oxå väl? 3-3.5m3 olja ger väl ungefär lika många 10000 kWh el? Vi räknar nog på en (total) elkostnad på ca 25-30k kWh/år så om vi hamnar på dina siffror + hushållsel blir jag riktigt nöjd..

Menar du energiskatten du inte betalar..? :)
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 25 september 2008, 21:01:56 »

En 8,5a räcker, men borra så djupt som möjligt. Minst 150 m aktivt. Borrdjupet är lämpligt att använda som "prutning", dvs ok till priset men tex 20 meter djupare.
Oavsett vilket hus du har har, så finns en stor fördel med CTC: du slipper knäppningar vilket kan vara ett stort problem för övriga märken. Dessutom är nog CTCn ngt driftsäkrare pga avsaknad av vxl-ventill och ett ngt enklare styrsystem.
Nackdelen är att styrsystemet har problem med vv-produktion höst och vår utan tillskott av el. På sommaren går maskinen i sommarläge och producerar mkt varmt vatten utan elpatron. På vintern kommer maskinen att gå i sådan omfattning att vv också räcker utan elpatron. I v3, dvs den som säljs nu så kan man tvångsstyra vv-produktion till vissa tider vilket är bra men det kräver väl viss tidsdisciplin.
Oavsett vilket VP-märke du väljer-av de stora- så kommer du definitivt att bli nöjd om du anlitar en bra installatör och borrar rejält. Alltså ingen leksak typ frånluftsvärme eller halvmesyr som luft/vatten. ;)
Det sägs här på forumet att COPen är ngt sämre för CTCn i förhållande till vxl-ventilspumparna, men det finns väl ingen som vet säkert. Iofs tycker jag att påståendet låter sannolikt, men men. Jag har haft min pump sen 2005 och jag har låtit installera en separat "riktig" elmätare till VPn. Sen mars 2006 har jag en "äkta" årsförbrukning av el till VPn om ca 6700 kwh. Det är skillnad det mot 3-3,5 kbm olja per år. En hel del av denna besparing beror naturligtvis på att min gamla oljeanläggning just var gammal och nu har jag en modern VP med rumstyrning, minimala värmeförluster i pannan osv. Som du förstår är jag mkt nöjd och dessutom ngt skamsen för att jag dagligen på detta sätt undandrar skatteverket betydande skatteintäkter. En skattefuskare helt enkelt. Men jag utgår från att denna glädje inte blir långvarig. När bidragen till konvertering tar slut kommer väl en ny fiffig skatt, tex för antagen energiproduktion per kvm-yta ;D
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 25 september 2008, 12:55:56 »

Okej, det känns som om vattnet i Nibe'n är att föredra då? (av Legionella-skäl?)

Nej, inte av legionellaskäl. På CTC är det slingberedare vilket innebär att allt varmvatten omsätts. I en förrådsberedare kan det finnas zoner där vattnet står stilla.

Citera
Hur är det med IVT och Thermia? (jag förstår inte riktigt om jag läser produktspec:arna :( )

Funkar i princip som Nibe.

Citera
Och hur är det förresten med andra värmepumpstillverkare, s.k. underdogs? Bosch, Sanyo, Stiebel Electron etc? Någon som har dem som kan vittna om de är bättre/sämre/billigare men lika bra?


Bosch är samma grejor som IVT. Sanyo CO2 är i princip en CTC EcoEl med en Sanyo utedel. Stiebel vet jag inte så mycket om men jag skulle tro att den är OK.
Skrivet av: srick
« skrivet: 25 september 2008, 10:28:07 »

Okej, det känns som om vattnet i Nibe'n är att föredra då? (av Legionella-skäl?)

Hur är det med IVT och Thermia? (jag förstår inte riktigt om jag läser produktspec:arna :( )

Och hur är det förresten med andra värmepumpstillverkare, s.k. underdogs? Bosch, Sanyo, Stiebel Electron etc? Någon som har dem som kan vittna om de är bättre/sämre/billigare men lika bra?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 september 2008, 16:56:52 »

Nibe har 160 liter förrådsberedare + 45 liter i manteln, CTC har 220 liter pannvatten med VV-slinga, det är en viss skillnad. I botten av CTC-pannan är den kanske 35 ºC och 50 ºC i toppen, medan Nibes VVB har 160 + 45 liter som håller mellan 44 ºC och 55 ºC.

Nibe 1235 har lite mer avancerad styrning och har inbyggd effektvakt för elpatron.
Skrivet av: srick
« skrivet: 24 september 2008, 11:24:16 »

Ah sant, installatören är väldigt väldigt viktig! Hoppas de lokala förmågorna ger bra priser för jag ger gärna jobbet till en sån, om jag inte sköter installation själv.  :)

Tittar lite på Nibe 1225 och 1235, vad är skillnaden mellan dem? Och de har bara VVB på 160L? Det är ju hälften av vad vi har idag, låter lite klent tycker jag..? CTC har ju ändå 220..

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2008, 15:13:59 »

Det låter som om du kommer att klara dig med det varmvattnet en CTC kan leverera. En paus mellan sköljningarna är bara bra.

Jo, växelventilen är en grej som kan krångla, fast min VP har funkat felfritt sen 2004. Skillnaden i kvalitet är inte stor, de andra märkena funkar bra de också.

Samma vad gäller driftekonomi, skillnaden är inte stor men de värmepumpar som har växelventil ger något bättre COP.

Den största skillnaden kan vara installatörens kvalitet, han ska dimensionera kollektorn bra, kröka rör bra och ställa upp om något går sönder.

Inställningar av driftparametrar är inte så krångligt på en CTC, det är faktiskt lite mer att tänka på med en Nibe/IVT/Thermia men all information finns på forumet.
Skrivet av: srick
« skrivet: 22 september 2008, 13:07:07 »

Okej, tror jag är med!  Thumbsup Bara för att vara säker.. CTC håller alltså en jämnare temperatur på vattnet jmft med Nibe/IVT/Thermia vilket gör att den drar mer tillsatsel men kan bli snål med varmvatten under de varmare årstiderna?

En installatör jag pratat med kan inte ge en detaljerad offert med in- och uttemp på KB etc utan ger bara ett paketpris och hänvisar till sitt beräkningsprogram? Tycker det är lite tråkigt, jag vill kunna sitta och läsa igenom alla värden och förstå dem i lugn och ro samt i värsta fall kunna peka på dem om de inte stämmer efter en installation?  :-\

Hans uppfattning är förresten också att CTC är mer driftsäker medan Nibe har en aning bättre driftsekonomi. Försäljare ju men ändå, är det ungefär så det ser ut, kanske beror på växelventilen du nämnde? Hur skiljer sig Nibe och CTC mot Thermia och IVT i driftsekonomi/kvalitet?

Nej så långa duschar tar vi väl inte, frugan leder väl med allt balsam och sånt som skall användas så hennes tid ligger väl på en 15-20min kanske ;) Har nog någon form av snålmunstycken i duschen men vet inte om de är av modernaste snitt så jag vet inte vad man kan ha som trolig förbrukning, ~10l/min? Isf börjar ju 230L verka rätt litet iofs..

Det är inte lätt att försöka förstå sig på VP-världen men detta forum gör det många gånger lättare... :)
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2008, 12:39:03 »

Oj, jag var kanske lite otydlig, jag menar CTC hela tiden, 3 gånger av 4 värmer den tanken till framledning + 5 ºC, den 4:e till VV-temp.

Har du "normalbehov" av varmvatten så kan en CTC räcka, det är om du har stort badkar eller gillar lååånga duschar som den kan vara lite snål med varmvattnet.
Skrivet av: srick
« skrivet: 22 september 2008, 11:36:10 »

Konstruktionsskillnad, CTC har en VV-slinga i en tank som VP:n jobbar mot. Från samma tank shuntas vattnet till radiatorerna. För att få bättre COP så utnyttjas skiktningen i vattnet och VP:n värmer bara upp tanken till ca 50 ºC var 4:e laddning, de andra 3 kör den upp till ca 5 ºC varmare än vad framledningsvattnet till radiatorerna behöver vara.
Okej, så har CTC bättre COP än de övriga iom detta och varför värmer de andra märkerna upp sitt radiatorvatten fem grader mer än nödvändigt? För att dröja på nästa tillslag?  Sc:,h

Fördelen är att man slipper växelventil som är en grej som kan krångla, nackdelen är att det kan bli snålt med varmvatten höst och vår eftersom VP:n då inte värmer upp tanken så mycket, då behövs elpatron för att fixa varmvattnet. Fast i senaste versionen av styrningen till CTC så kan man tidsstyra om ma vill ha mer varmvatten producerat med VP:n vissa tidsperioder, så duschar man viss tid på dygnet så kan man kanske klara sig med CTC:s lösning.

På sommaren, när inget värmebehov finns, så gör VP:n bara varmvatten.

Jag reagerade på din fråga om varmvattenberedare, har du stort VV-behov så är CTC:s VP inte den bästa.
Ah, mja jag vet ärligt talat inte hur stort VV-behov jag har, vi har 300L i elpannan idag och hittills har ju det räckt. Med den kunskapen vill man ju inte ha en mindre VVB iaf, väl? Åtminstone Nibe verkar ju ha ungefär samma storlek på VVB som CTC, ~225 liter?

Känner att jag behöver begära en mycket noga specad offert...--/

Hoppas ni står ut med mina dumma frågor  knUp
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 22 september 2008, 11:22:08 »

Hehe ja helst vill jag ju slippa el så långt som möjligt. Är Nibe/IVT/Thermia-modellerna bättre på att extrahera värme från KB:n eller är det en konstruktionsskillnad mellan CTC och de övriga som gör att CTC får jobba mer med tillsatsel?

Konstruktionsskillnad, CTC har en VV-slinga i en tank som VP:n jobbar mot. Från samma tank shuntas vattnet till radiatorerna. För att få bättre COP så utnyttjas skiktningen i vattnet och VP:n värmer bara upp tanken till ca 50 ºC var 4:e laddning, de andra 3 kör den upp till ca 5 ºC varmare än vad framledningsvattnet till radiatorerna behöver vara.

Fördelen är att man slipper växelventil som är en grej som kan krångla, nackdelen är att det kan bli snålt med varmvatten höst och vår eftersom VP:n då inte värmer upp tanken så mycket, då behövs elpatron för att fixa varmvattnet. Fast i senaste versionen av styrningen till CTC så kan man tidsstyra om ma vill ha mer varmvatten producerat med VP:n vissa tidsperioder, så duschar man viss tid på dygnet så kan man kanske klara sig med CTC:s lösning.

På sommaren, när inget värmebehov finns, så gör VP:n bara varmvatten.

Jag reagerade på din fråga om varmvattenberedare, har du stort VV-behov så är CTC:s VP inte den bästa.
Skrivet av: srick
« skrivet: 22 september 2008, 09:33:05 »

Hehe bra det Staffan :)

Har du behövt någon tillsatsel vid dina -18 ºC och har du välisolerat? Våra hus stämmer i övrigt rätt bra ihop, åtminstone jmft med om jag inreder kallvinden vilket jag tänkt göra någon gång.

Bör 170m aktivt räcka för en 8.5kW alltså? Gäller det oavsett märke på VP?

En fråga jag egentligen inte känner mig säker på är på vilket sätt det är en nackdel att ta en ännu större pump? (vill bara lära mig ;) )

Skrivet av: staffan55
« skrivet: 21 september 2008, 19:44:17 »

En 8,5a räcker mer än väl. Men ta ett djupare hål.
Du kan se mina förutsättningar nedan och helt klart har jag en överdimensionerad anläggning. Som mest har pumpen gått  drygt 19 tim/dygn vid - 18 grader.
Beträffande vv-produktion så finns det många synpunkter. Bäst är att du läser på under CTC-tråden men även i övriga trådar
Skrivet av: srick
« skrivet: 21 september 2008, 18:37:32 »

Hehe ja helst vill jag ju slippa el så långt som möjligt. Är Nibe/IVT/Thermia-modellerna bättre på att extrahera värme från KB:n eller är det en konstruktionsskillnad mellan CTC och de övriga som gör att CTC får jobba mer med tillsatsel?

Antar då att "ju djupare desto bättre" gäller upp till 200m borrdjup?

En fråga bara om effektivitet, är det dyrare att köra en 10.5kW än 8.5kW? Den kostar ju inte mycket mer i inköp menar jag men om man förlorar pengar kontinuerligt på driften så är det ju dumt att överdimensionera så mycket som jag gärna vill (novis..) :)

Svärfar hade tydligen Thermia 8.5kW med 140m borra och de är nöjda med sitt då de har större husyta (ca 20 m2), tvåglasfönster och mycket mindre isolering..

Tack för alla lysande svar!  Thumbsup
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 20 september 2008, 22:13:58 »

Idag har vi elpanna med 300l vvb, hur dyrt blir det med en extern 500l vvb?

Har du tänkt dig att toppa varmvattentemperaturen med en el-VVB så är CTC:s grejor helt OK. Men vill du slippa el för varmvattenproduktion och ändå ha god VV-komfort så skulle jag rekommendera en Nibe 1125/1135, Thermia Duo eller IVT E + extern VVB på minst 300 liter.

Kan borrhålets djup påverka CPn eller VPn på något negativt sätt, som att CPn inte orkar pumpa runt KB ordentligt?

Inga problem, CP:n ska klara markslinga på minst 400 m vilket motsvarar 200 m borra (fram och tillbaka) i flödesmotstånd.
Skrivet av: srick
« skrivet: 20 september 2008, 21:52:20 »

Gillar verkligen informationen och engagemanget här på forumet, tack!  Thumbsup

Okej, djupare hål men mindre pump än jag tänkt alltså. Bör 8.5kW klara även en ev. utbyggnad utan stöd från elpatron? När jag ändå investerar vill jag helst slippa köra elpatron helt...  :D

Kan borrhålets djup påverka CPn eller VPn på något negativt sätt, som att CPn inte orkar pumpa runt KB ordentligt?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 20 september 2008, 18:31:54 »

En 8,5 kW VP borde räcka mer än väl till ditt hus. Men till den bör du nog ha minst 150-160 m aktiv borra.
Skrivet av: srick
« skrivet: 20 september 2008, 17:18:08 »

Tjenixen!  *vinkar*

Sitter och pendlar mellan frånluftsvp och bergvärme av olika anledningar. Fick en offert från en firma för en CTC 8.5kW med 130m borra och enligt mina önskemål en 10.5kW samt 170m borra. Har 155m2 uppvärmd "boyta" idag och 35m2 varmgarage (~10-15 ºC). Vi är idag två men kanske blir fler och funderar så smått på att inreda kallvinden någon gång. Borde ge ca 50m2 till. Har enligt föregående ägarna en energiåtgång på ca 25k kWh per år, treglasfönster, välisolerad kallvind och mekanisk frånluft.

Det var jag som propsade på en överdimensionerad anläggning från firman men frågan är bara om det är en välbalanserad lösning? I borrhålet ingår 6m foderrör och jag tror inte det är längre än så till berg, har synligt berg på ovansidan av souterrängtomten. Är 164m "lagom" för en 10.5kW och 124m "lagom" för en 8.5kW? Är offerterna för klent eller FÖR överdimensionerat för mitt hus? Men framförallt, om jag skulle beställa allt detta själv, skulle borrhålen bli bra för de pumparna?

Och valet av märke... Jag är sugen på CTC, inkopplingen av extern värmekälla gillar jag. Men frågan är; finns det på andra pumpar oxå, bara att de inte gör reklam för det? Är andra märken effektivare?

Idag har vi elpanna med 300l vvb, hur dyrt blir det med en extern 500l vvb? Och hur svårt är det att koppla in om jag vill göra det själv?

Tack för att ni läste :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!