Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 oktober 2015, 16:15:56 »

Helt rätt, skruva in dem i botten och skruva sedan ut dem något. Oftast behöver man skruva ut dem mindre än ett varv för att få rätt flöde.

Sen när man är klar med alla radiatorer får man gå ett varv till och kontrollera att det fortfarande är rätt differens.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 10 oktober 2015, 15:50:26 »

Undrar hur många varv man ska skruva på dom där f##bannade bottenventilerna. jag har provat skruva 2varv på ett element och det gjorde knappt något i temp alls när man kollade efter ett dygn med pumpen jobbandes. kanske enklare att utgå att skruva dom i botten helt och räkna därifrån. sen kan jag tänka mig att det är olika på hur stort elementet är hur mkt ventilen ska vara skruvad. tänkte först räkna varav på ett element som har bra delta t och ställa dom andra lika men insåg att det inte skulle bli rätt iaf. man får väl justera i omgångar och testa.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 10 oktober 2015, 12:02:41 »

Installatören som strypte på returen gjorde generalfel.
Han skulle stryp på de radiatorer som har för högt flöde, då kanske han även kunnat öka flödet på radiatorer med lite för lågt flöde - och det skulle gett som resultat att man kunnat sänka kurvlutningen i reglerdatorn och fått en större årlig besparing.
I extremfallet, där kurvan är så hög att elpatron triggas och "släcker" kompressor kan det innebära onödiga kostnader på tusentals kronor/år.

Jag har själv varit på ett sådant hus, där kurvan var så hög p.g.a. dåligt justerade flöden att kompressorn stannade när det blev kallare än minus 20 grader, kompressorns effekt var 12 kW, och elpatronens effekt var bara 9 kW, så huset blev kallare när kompressorn stannade, och elförbrukningen tredubblades - helt i onödan.

Den typen av injusteringsjobb känns riktigt tillfredsställande.  tummenupp
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 oktober 2015, 11:55:05 »

Om man bortser från kostnaden för radiatorerna gör det inget om de är alldeles för stora. En överdimensionerad radiator betyder att det kommer att bli högt deltaT över den. Det betyder i sin tur att man kan ha lägre deltaT över de andra radiatorerna och ändå få ett bra deltaT över pumpen. Lägre deltaT betyder högre medeltemperatur på radiatorn. Man kan då sänka framledningstemperaturen något och ändå få önskad inomhustemperatur.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 10 oktober 2015, 11:20:42 »

haha ta om den där beräkningen igen Carl N nu hänger jag inte med. Vi är på gång och renovera lite och ska byta ut tre st element som efter uträkningar är alldeles för små för bergvärme. det var oljeeldning här från 72 när huset byggdes så då gick säkert 70 grader ut på elementen. frågan är bara kan man sätta dit för stora element när man byter. större element typ purmo c22 borde ju ge en lägre vv temp jämför mot mina gamla underdimensionerade från 1972 för att hålla 21 grader.

Men om man justerar bottenventilerna så delta t vid elementen ligger mellan rätt värden och inte kortsluter, kommer det ge en bättre ekonomi? Elementen är ju varme över större yta nu.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 09 oktober 2015, 16:14:34 »

Elpatronen borde inte påverkas av lågt delta-T - Snarare tvärtom. Högt delta-T gör att man måste ha onödigt hög värmekurva vilket i sin tur kan leda till att kompressorn stannar pga för hög temp och elpatronen tar över.
Det som händer om man har för lågt delta-T pga en kortslutande radiator är att returen (och därmed framledningen) blir varm snabbt så att VP'n stannar nästan på en gång när den har startat. Det kan säkert i vissa styrsystem göra att elpatronen triggas på grund av att startfördröjningar etc för kompressorn kickar in.

Nja, problemet med för låg :dt: är att det är returtemp som bestämmer om kompressorn stoppar och elpatron tar över.
Om medeltemp är densamma så blir returtemp högre med lägre :dt: och detta kan göra att kompressorn stoppas och elpatron tar över.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 oktober 2015, 15:23:11 »

Lite komplettering till Purjos svar. Det är R407 som köldmedium i pumpen. Den ska då fungera bäst när deltaT över pumpen är 7-10 grader. 15 grader är för mycket. Det betyder att pumpen måste producera värme vid onödigt hög temperatur för att radiatorernas medeltemperatur, som i princip bestämmer värmeavgivningen, ska bli tillräckligt hög för önskad rumstemperatur.

Två graders differens över en del radiatorer är för lite. Det betyder att några radiatorer måste ha större deltaT än 10 grader för att deltaT över pumpen, som utgör hela värmebärarflödet, ska hamna inom önskat intervall. Jag skulle strypa alla radiatorer med lågt deltaT så att det kommer över fem grader när det är -10 ute. Det är ingen större skillnad i värmeavgivning om deltaT över radiatorn är noll eller fem grader när den är runt 40 grader varm.

Ofta är det små radiatorer nära pumpen som har för lågt deltaT. Efter det att jag hade gått igenom radiatorerna och strypt de med för lågt deltaT blev det en markant minskning av elförbrukningen. 
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 09 oktober 2015, 14:46:11 »

Det är egentligen två frågor; Dels den rent kyltekniska kring glide, underkylning, etc som påverkar verkningsgraden i kylprocessen, och dels hur själva värmesystemet fungerar vid olika temperatur.

Ur värmesystemets synvinkel så ger ett högre delta-T en lägre medeltemperatur på radiatorn, vilket måste kompenseras med en högre värmekurva/varmare framledning, vilket i sin tur ger sämre COP.
Lågt delta-T betyder vanligtvis att nån radiator tidigt i kedjan 'kortsluter' flödet så att de andra radiatorerna får sämre flöde och därmed högre delta-T. Det i sin tur måste också kompenseras med varmare framledning och därmed sämre COP.


Elpatronen borde inte påverkas av lågt delta-T - Snarare tvärtom. Högt delta-T gör att man måste ha onödigt hög värmekurva vilket i sin tur kan leda till att kompressorn stannar pga för hög temp och elpatronen tar över.
Det som händer om man har för lågt delta-T pga en kortslutande radiator är att returen (och därmed framledningen) blir varm snabbt så att VP'n stannar nästan på en gång när den har startat. Det kan säkert i vissa styrsystem göra att elpatronen triggas på grund av att startfördröjningar etc för kompressorn kickar in.
Skrivet av: pontiacsmurfen
« skrivet: 09 oktober 2015, 14:10:31 »

Delta T på varma sidan regleras hemma hos mig nere vid pumpen på en kran strax före pumpen för att ställa flödet i systemet för att få bra delta T. Har mätt upp alla element när det har varit 10minus ute och pumpen jobbar mot ett bestämt värde och det är så lite som 2grader mellan in/ut på vissa element (runt 7-10 är väl normalt) Därför valde installatören att strypa returflödet till bergvärmepumpen så pumpen får ett bra värde mellan ut/in i delta t. frågan är ju vad som är bäst och mest ekonomiskt och bra för pumpen. För stort delta t eller för litet delta t (vid pumpen) Såklart är det bästa värdet mellan 7-10 grader diff optimalt men om man går utanför så vad är bäst. fjärrvärme så är det ju bra om returvattnet är så kallt som möjligt men det är ju en helt annan grej. vad händer t.ex vid ett delta t vid pumpen på 15grader diff? blir pumpen oekonomisk då? Har hört att vid ett för lågt delta t värde vid pumpen så går elpatronen in och dummar sig?  min tanke är att försöka justera elementen ett och ett sen och kunna öppna kranen helt, men då blir ju egentligen elementen mindre effektiva eftersom större yta på dom är varmare nu på vissa som delta t är lågt på.  :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!