Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: värmemannen
« skrivet: 09 oktober 2004, 13:36:22 »

Cirkulationspumpen bör gå på så hög hastighet som möjligt. Endast om brus från elementen uppkommer som är besvärande skall man sänka.

Ju högre hastighet på cirkulationen, desto bättre möjlighet för värmepumpen att ha en hög COP.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 08 oktober 2004, 23:06:03 »

I mitt relativt lilla radiatorsystem skulle detta medföra störande brus i radiatorkopplen, men du har teoretiskt sett rätt, högre flöde kräver lägre temp och ger högre COP.

Skillnaderna är dock så små att jag inte anser det vara värt att höra varje liter vatten passera radiatorkopplen...

ska man testa att köra cirkpumpen i läge3 & om man hör brus så får man gå ner på 2 igen? eller drar cirkpumpen mer ström så det inte finns nån vinning i detta?

hur påverkar detta gångtiderna på värmepumpen?
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 08 oktober 2004, 22:01:24 »

Hur många cirk.pumpar har ni?

3 (4 om man räknar brinepumpen)

Den interna pumpen i min Stiebel-Eltron WPF-10 laddar en 200 liters bufferttank, och en extern pump matar sedan de två radiatorkretsarna plus garage/förråd från denna.

En motorshunt shuntar av lämplig temp till de fyra golvslingorna i garage och förråd, och en separat pump cirkulerar dessa slingor.

Den interna pumpen matar också den externa 300 liters beredaren, och då kan det vara trevligt att ha separat pump för värmen.

Allt styrs från värmepumpen, och vi startade upp den för första gången i går :-)

Eftersom vårt hus har en lite, ähum, speciell utforming, jag tror totallängden ligger nånstans runt 30 meter, och pumpanläggningen är monterad i förrådet, vilket ligger i ena änden, så har jag ägnat gårdagskvällen och delar av dagen att strypa radiatorer. Det blev inte speciellt varm längst bort innan dess. Nu har vi rena bastun dock, vilket känns skönt efter att bara haft en centralt placerad gammal luft-luft-pump de senaste veckorna sedan jag kastade ut våra 18 gamla direktelradiatorer :-)

Tyvärr är inte varmvattnet kopplat ännu, utan vi kör fortfarande på den gamla elberedaren. Den skall dock kopplas in i nästa vecka, och så skall ena radiatorslingan "vändas". Det gick lite för fort precis innan hemgång en dag i förra veckan, så ena radiatorslingan matas baklänges  :P

Jag köpte en IR-termometer och har kutat run i huset och kollat yttemperatur på radiatorer och till/retur temp med alla radiatorer fullt påskruvade, och har sedan justerat där det varit för varmt eller kallt. De flesta radiatorer har fått skruvas igen ganska rejält för balansera.

Den ena slingan går genom ett sovrum/kontor, vardagsrum/kök, genom en hall (utan radiator), in i ett sovrum, upp till ett sovrum en våning upp och vidare till det andra sovrumet på övervåningen i den huskroppen, 7 radiatorer totalt. Det är denna slinga som är felvänd, och igår var det inte mycket värme som nådde längst bort.

Nästan all rördragning är gjord med pexslang i Wirsbo golvsockel, vilken är lite klumpig, men mycket trevligare än en massa synliga rör, och genom köket ligger slangarna i sparksocklarna och bakom spis och kyl/frys. I sovrummet där rören går upp till övervåningen ligger de dels i sparksocklarna, dels i en smyg vid sidan av en garderob, plus lite wirsbo sockel. Jag är faktiskt väldigt nöjd med rördragningen :-) Har dock inte gjort klart alla socklar än, så man kanske inte skall ropa hej...

Vi har tidigare gjort av med som mest 43000 kWh, och förra året blev det ca 40000. Vi tilläggsisolerade i vintras alla tre vindarna och vi har nu en beräknad förbrukning på ca 37500. Jag hoppas få ned detta avsevärt.

Jag hade tidigare en separat elmätare till beredaren, och ser att vi de senaste 8 åren gjort av med ca 5000 kWh varmvatten per år. Denna mätare sitter nu framför värmepumpen, så det skall bli intressant att kolla förbrukningen.

Thomas, i Uppsala
Skrivet av: admin
« skrivet: 04 oktober 2004, 16:34:44 »

I mitt relativt lilla radiatorsystem skulle detta medföra störande brus i radiatorkopplen, men du har teoretiskt sett rätt, högre flöde kräver lägre temp och ger högre COP.

Skillnaderna är dock så små att jag inte anser det vara värt att höra varje liter vatten passera radiatorkopplen...
Skrivet av: värmemannen
« skrivet: 04 oktober 2004, 16:28:07 »

Vore det inte en fördel att köra pumpen på varma sidan i högsta läge? Då ökar genomströmningen, vilket torde medföra att temperaturen på varma sidan kan hållas något lägre (mer värmeenergi överföres till bostaden snabbare).

Ju lägre temperatur på den varma sidan, desto bättre verkningsgrad i värmepumpen.
Skrivet av: admin
« skrivet: 04 oktober 2004, 12:32:20 »

De enda skäl jag kan se är om man har en kombination av radiatorer och golvvärme. Detta eftertsom golvvärmen har relativt stora flödesbehov men lägre temperaturbehov.

Ett annat skäl kan vara att den interna cirkpumpen är för liten för att kunna driva ett större värmesystem. (vet inte om IVT har snålat in på sin interna...

Är dock ingen expert på området... ej heller Kung  ;)

Däremot använder jag mig enbart av min interna cirkpump, den är dessutom bara ställd på läge 2 (av 3) och den klarar det hela med bravur. Om jag inte missminner mig förbrukar den 50 W på läge 2.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 04 oktober 2004, 00:23:00 »

Jag tycker mig förstå att ivt tycler att det är bra  / nödvändift med två pumpar om man vill att cirkulationen i elementen ska fortgå även om växlingsventilen kör ut den goa värmen till vv-beredaren
Men finns det andra tekniska skäl till att rekommendera 2 cirk pumpar på den varma sidan ?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 03 oktober 2004, 22:51:47 »

1 st räcker alltid, men inst säljer gärna flera även tex ivt har envisats med att rek. dubbla pumpar.
För att inte tala om när man har golvvärme, då kan det bli några stycken ( då kan det oxå vara motiverat)
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 03 oktober 2004, 19:42:43 »

Hur många cirk.pumpar har ni?

Såg på KungRikards bilder att han bara använder den interna, stämmer detta???

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!